Αμμόχωστος: ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή των κατοίκων και την επανένωση.

 Το ευρωκοινοβούλιο αποδέχθηκε τη σχετική πρωτοβουλία ευρωβουλευτών

Υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η Γραπτή Διακήρυξη 0042/2011 για την επιστροφή του αποκλεισμένου κομματιού της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, που είχε κατατεθεί από 5 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μαζί με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων τη σχετική διακομματική πρωτοβουλία είχαν συνυπογράψει και οι Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Willy Meyer, Cecilia Wikström και Artur Zasada.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είχε εντάξει τη επιστροφή της Αμμοχώστου σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για μια Πράσινη Αμμόχωστο σε μια Πράσινη Κύπρο με στόχο, τόσο την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους όσο και την περαιτέρω επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων με την άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Είχε μάλιστα απευθύνει και ειδική έκκληση προς τους

συναδέλφους του ευρωβουλευτές, όπου πρότεινε μεταξύ άλλων και τα εξής:
•  Την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από τον έλεγχο της ΕΕ για απευθείας εμπορικές σχέσεις και των δύο κοινοτήτων του νησιού, πράγμα το οποίο θα συνοδευόταν με άνοιγμα του σημερινού περιφραγμένου τμήματος της πόλης και επιστροφή των κατοίκων. Η πρόταση αυτή μάλιστα υιοθετήθηκε το περασμένο φθινόπωρο και συνολικά ως κοινή θέση της ομάδας των Πράσινων.
•  Ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων για μια «Πράσινη Αμμόχωστο» στη θέση της σημερινής πόλης-φάντασμα σαν ένα μοντέλο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα σε απάντησή της σε μια γραπτή Ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων το καλοκαίρι του 2010, επιβεβαίωνε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει ευρωπαïκή συγχρηματοδότηση .

 «Η επιστροφή των προσφύγων της Αμμοχώστου, θα αποτελέσει ένα καθοριστικό άλμα τόσο ως προς την ανθρωπιστική του διάσταση όσο και ως προς την επαναπροσέγγιση του Κυπριακού, όπου οι πολιτικές διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο δείχνουν στάσιμες για μια ακόμα φορά», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ο αγώνας για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση του Κυπριακού χωρίς νικητές και ηττημένους εξακολουθεί να είναι μακρύς. Η υιοθέτηση της Γραπτής Διακήρυξης 0042/2011 αποτελεί όμως ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» 

Δείτε επίσης τη σχετική ερώτηση που κατάθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μ. Τρεμόπουλος τον Ιούνιο του 2010

 

Διαβάστε επίσης