Παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος κατά τη συζήτηση σχετικής προφορικής ερώτησης για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη μελισσοκομία μετά το 2013 (1) προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.
Στην παρέμβασή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος αναφέρθηκε σε ερώτησή του για τις μαζικές απώλειες μελισσών τον περασμένο Δεκέμβριο (2) και στην ανεπάρκεια της ευρωπαϊκής πολιτικής όπως αποτυπώθηκε στην απάντηση που είχε λάβει από την προηγούμενη επίτροπο Γεωργίας.
Το 84% των καλλιεργούμενων ειδών στην ευρωπαϊκή γεωργία εξαρτάται για τη γονιμοποίησή τους από τις μέλισσες και τα άλλα επικονιαστικά έντομα. Από την άποψη αυτή, οι μαζικές απώλειες μελισσών τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ακόμη πιο ανησυχητική όμως είναι η στάση της Κομισιόν να δηλώνει ικανοποιημένη από τις υπάρχουσες πολιτικές, παρά την καταφανή ανεπάρκειά τους να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.
Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, «χρειάζεται ιδιαίτερη έμφαση στις βιολογικές – οικολογικές μεθόδους. Η Κομισιόν πρέπει να ενισχύσει τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα, να στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς στις μειονεκτικές περιοχές και να ενθαρρύνει τη δημιουργία μελισσοκομικών συνεταιρισμών και ζωνών «οικολογικής ανάκαμψης».
Δείτε το βίντεο της παρέμβασης.
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:
“Κα πρόεδρε, αξιότιμοι συνάδελφοι
Το πρόγραμμα ALARM της ΕΕ προσδιόρισε τις μη βιώσιμες πρακτικές χρήσης γης και τη χρήση αγροχημικών προϊόντων ως τις κύριες πιέσεις που προκαλούν την ανησυχητική απώλεια των επικονιαστικών εντόμων στην Ευρώπη.
Σε γραπτή ερώτηση, όμως, που είχα καταθέσει τον Ιανουάριο (2), έλαβα μια πολύ απογοητευτική απάντηση από την τότε Επίτροπο κα. Boel.
Γνωρίζουμε ότι το 84% των 264 ευρωπαϊκών ειδών συγκομιδής εξαρτώνται ως ένα βαθμό από τα επικονιαστικά έντομα για τη γονιμοποίησή τους και ότι για την προστασία τους είναι απαραίτητη η δημιουργία υποχρεωτικών Ζωνών Οικολογικής Ανάκαμψης αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των αγρο-περιβαλλοντικών μέτρων μέσα από την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ.
Η Επίτροπος είχε δηλώσει ικανοποιημένη από τα μέτρα, που όμως έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν στο πρόβλημα της απώλειας μελισσών.
Από τη στιγμή που τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα αποτελούν μόνο το 8% του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ για το 2007-2013 και κάθε κράτος -μέλος τα εφαρμόζει διαφορετικά, επιμένουμε ότι τα μέτρα αυτά χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση, ενιαία εφαρμογή όπως και έλεγχο για την ορθότητα της εφαρμογής τους.
Βεβαίως, χρειάζεται ιδιαίτερη έμφαση στις βιολογικές – οικολογικές μεθόδους.
Η Κομισιόν πρέπει να ενισχύσει τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα, να στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς στις μειονεκτικές περιοχές και να ενθαρρύνει τη δημιουργία μελισσοκομικών συνεταιρισμών και Ζωνών Οικολογικής Ανάκαμψης”.