Αποκάλυψη υπευθύνων για τον Ασωπό

 ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ!

ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

 

Οι 17 εταιρείες από την περιοχή του Ασωπού που, σύμφωνα την έκθεση, βρέθηκαν με προβλήματα νομιμότητας στις άδειες που τους είχαν χορηγηθεί, είναι οι ακόλουθες:  

·         ALUMINCO Α.Ε.,

·         EUROPAPROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.,

·         ΕΛΒΑΛ, Α.Ε.,

·         ΜΑΪΛΛΗΣ ΑΕΒΕ,

·         ICR ΙΩΆΝΝΟΥ,

·         BERLING ΑΒΕΕ,

·         VIOMETALE,

·         PROFILCO Α.Ε.,

·         ΓΑΛΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΒΕΕ

·         ΠΡΟΤΑΛ ΑΒΕΕ,

·         ΜΑΣΤΕΡΣΩΛ ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΕΠΕ,

·         ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ ΑΕΒΕ,

·         ΕΤΕΜ ΑΕ,

·         ΒΑΦΙΚΗ Α.Ε.,

·         ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε.,

·         SIRCAHELLAS ΑΒΕΕ &

·         ΣΤΕΡΓΙΟΥ Π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

 

Τα 11 δημόσια πρόσωπα για τα οποία η έκθεση ζητά διερεύνηση ευθυνών, είναι:

·         Ο (πρώην) Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σκορδάς.

·         Ο πρώην περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνστ. Έξαρχος.

·         Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Νομαρχίας Βοιωτίας κ. Στ. Καστρινάκης.

·         Ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλ. Περγαντάς.

·         Ο πρώην Νομάρχης Βοιωτίας κ. Ν. Στάμος.

·         Η αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Αριάδνη Αγάτσα.

·         Η Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Βασιλική Τσονόγλου-Βυλλιώτη.

·         Ο Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Δήμος Παπαναγιώτου.

·         Ο πρώην Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Μ. Λύγγος.

·         Ο Προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Ι. Βουρνάς

·         Ο πρώην Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γ. Τσούκας.

 

Ολόκληρη η Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχει αναρτηθεί στο http://www.oikologoiprasinoi.eu/images/stories/aswpos_ekthesielegxou_mar08.pdf

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί προσφυγή του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ) και της οργάνωσης «Πολίτες για τη Αειφορία» για ακύρωση της άρνησης της Νομαρχίας Βοιωτίας να ανακαλέσει τις παράνομες άδειες των εταιρειών EΠAΛME, E.A.B., MAΪΛΛHΣ, EUROPA PROFIL AΛOYMINIO και ALUMINCO. Η τελική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται τον επόμενο μήνα.  

 

 «Τα στοιχεία της Έκθεσης Ελέγχου αναδεικνύουν την εγκληματική διαπλοκή μεγάλης έκτασης ανάμεσα στις βιομηχανίες, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την αυτοδιοίκηση της περιοχής», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Επιβεβαιώνουν, επίσης, την υποψία ότι η παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2005 εξυπηρετούσε συμφέροντα συγκάλυψης του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού εγκλήματος. Είναι πλέον ώρα να σταματήσει άμεσα η ρύπανση, να αποδοθούν ποινικές και διοικητικές ευθύνες και να επιβαρυνθούν οι ρυπαίνοντες το κόστος της αποκατάστασης και των αποζημιώσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει τι συνέχεια έχει δοθεί στις σοβαρότατες διαπιστώσεις και τις προτάσεις της Έκθεσης».

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε ένα μοντέλο Διοίκησης ικανό να προστατέψει τα πολύτιμα κοινά μας αγαθά, το νερό, τα εδάφη και τα οικοσυστήματα. Ένα τρόπο διοίκησης που θα διασφαλίζει την προστασία της  ανθρώπινης υγείας, και ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας, βάζοντας φρένο στην ανεξέλεγκτη και παράνομη λειτουργία όλων των εταιρειών που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να ρυπαίνουν. Οι ίδιες οι εταιρείες πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι και δικό τους συμφέρον να συμμορφωθούν με την περιβαλλοντική νομοθεσία και να υιοθετήσουν καθαρές παραγωγικές διαδικασίες μειώνοντας τα απόβλητα τους» δήλωσε η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια της ομάδας Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων.

                                                  


Οι ένοχοι και οι ρυπαίνοντες δεν είναι πλέον αγνώστου ταυτότητας. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, έχει ταυτοποιηθεί σημαντικός αριθμός εταιρειών που προκάλεσαν τη ρύπανση! Ηθικοί αυτουργοί είναι οι κρατικές αδειοδοτούσες και ελεγκτικές αρχές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Φυσικοί αυτουργοί είναι οι βιομηχανίες.

Το «έγκλημα του Ασωπού» έχει τις ρίζες του στον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας στην περιοχή των Οινοφύτων. Η κατ’ επίφαση βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων λειτουργεί με διατάξεις της χούντας, ενώ συγκεκριμένες εταιρείες ρυπαίνουν ακόμα και σήμερα με βαρέα μέταλλα και άλλους τοξικούς ρύπους. Μέχρι σήμερα, όλοι ξέραμε τους πιθανούς ενόχους αλλά χωρίς ονοματεπώνυμα.

Το κουβάρι της ρύπανσης ξεκινά από το καθεστώς των αδειοδοτήσεων. Σύμφωνα με την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι εταιρείες που ελέγχθηκαν έχουν άδειες λειτουργίας που εκδόθηκαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η περιβαλλοντική νομοθεσία. Συγκεκριμένα δεν τηρούνται οι διατάξεις της ΚΥΑ 13588 σχετικά με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, της ΚΥΑ 26 857 για την προστασία των υπόγειων νερών και της ΚΥΑ 4859 για τον έλεγχο της απόρριψης επικίνδυνων υγρών αποβλήτων σε επιφανειακά νερά.

 Στις 7 Ιανουαρίου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έστειλε την παρακάτω επιστολή στο Νομάρχη Βοιωτίας κο Περγαντά:

Προς: Νομάρχη Βοιωτίας, κο Κλ. Περγαντά

Θέμα: Αθωωτικές αποφάσεις για το θέμα του Ασωπού

Διάβασα με προσοχή την επιστολή σας της 5ης Ιανουαρίου και ενδιαφέρομαι να μελετήσω τα στοιχεία που επικαλείστε.

Σε συνέχεια λοιπόν της τηλεφωνικής επικοινωνίας συνεργατών μου μαζί σας, παρακαλώ να μου αποστείλετε την απόφαση του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημ/των Αθηνών με αριθμ.7958/08 και την απόφαση του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς με αριθμ. 27/2009, στο Fax210 3834390 και ταχυδρομικά στη διεύθυνση Μητροπόλεως 1, Αθήνα, 105 57.

Διαβάστε επίσης

Δυναμική παρουσία των Πράσινων στις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αντιπρόεδρος στην Περιφερειακή Ανάπτυξη ο Μιχάλης Τρεμόπουλος Σημαντικά στελέχη των Πράσινων εκλέχτηκαν ως πρόεδροι και αντιπρόεδροι στις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές ετοιμάζονται