Απώλειες μελισσών και Αγροτική Πολιτική: H πολιτική της Κομισιόν αγνοεί το πρόβλημα

Η «προβληματική» απάντηση της  επιτρόπου F. Boel σε ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου

Ελάχιστα φαίνεται να ενδιαφέρουν την Κομισιόν οι ανησυχητικές απώλειες μελισσών, που απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και το ίδιο το μέλλον της γεωργίας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της απερχόμενης Επιτρόπου κ. Boel προς τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλο, όπου αναφέρει ότι τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα τυγχάνουν ήδη υψηλής προτεραιότητας στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και θεωρεί ότι η «ενιαία» εφαρμογή μέτρων την οποία προτείνει ο Μ. Τρεμόπουλος, ώστε να ενσωματωθούν και μέτρα προστασίας για τους πληθυσμούς των μελισσών «θα μας απομάκρυνε από το στοιχείο ευελιξίας, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη». «Δύσκολη» θεωρεί η Επίτροπος και τη δημιουργία των υποχρεωτικών Ζωνών Οικολογικής Ανάκαμψης, που προτείνονται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2008 για τη μελισσοκομία. Από την απάντηση προκύπτει ότι η λήψη μέτρων προστασίας των μελισσών είναι προαιρετική για τις χώρες μέλη και ότι οι απώλειες επικονιαστικών εντόμων δεν αποτελούν για την Κομισιόν λόγο για ανάληψη ιδιαίτερων δράσεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η επανεξέταση των κριτηρίων οριοθέτησης που αποβλέπει στην καλύτερη στοχοθέτηση της ενίσχυσης για τις λεγόμενες «ενδιάμεσες» λιγότερο ευνοημένες περιοχές (ΛΕΠ), διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις 4 Ιανουαρίου αναφερόταν ότι 84% των 264 ευρωπαϊκών ειδών συγκομιδής εξαρτώνται ως ένα βαθμό από τα έντομα για τη γονιμοποίησή τους και προβαλλόταν το αίτημα για «συγκεκριμένες δράσεις για να ενισχυθεί περαιτέρω η χρήση των αγρο-περιβαλλοντικών μέτρων, χωρίς αυτό να επιβαρύνει άλλα μέρη του προϋπολογισμού της ΚΓΠ».

«Η απάντηση της απερχόμενης Επιτρόπου προσβάλλει ακόμη και την κοινή λογική: χωρίς να αρνείται το πρόβλημα και τη σοβαρότητά του, δηλώνει ικανοποιημένη με τα μέτρα που έχουν… αποτύχει να το αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο Μιχ. Τρεμόπουλος. «Θα χρειαστεί λοιπόν να επανέλθουμε. Προς το παρόν επιμένουμε ότι τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση, όπως και έλεγχο για την ορθότητα της εφαρμογής τους. Επίσης, οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία των μελισσών και των άλλων επικονιαστικών εντόμων, όπως και η ενίσχυση της μελισσοτροφίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις βιολογικές – οικολογικές μεθόδους, έχουν σαφέστατα πολλά περιθώρια βελτίωσης και αναβάθμισης. Για κάτι τέτοιο είμαστε διατεθειμένοι να πιέσουμε ακόμη περισσότερο». 

Διαβάστε την ερώτησή μας και την απάντηση της κας Boel.

 

Διαβάστε επίσης

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Εξεταστική Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο

Πρωτοβουλία από ελληνικής πλευράς του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου Επιστολή του προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές Βέβαιη θεωρείται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής στο ευρωκοινοβούλιο

Προσχηματική αναβολή της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ΣΜΑ Ευκαρπίας

Είναι προσχηματική η αναβολή της προγραμματισμένης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης 16-2-2012 συζήτησης για το ΣΜΑ Βορειδυτικού Τομέα- Ευκαρπίας. Ως λόγος αναβολής αναφέρεται ότι θα