Η «προβληματική» απάντηση της επιτρόπου F. Boel σε ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου
Ελάχιστα φαίνεται να ενδιαφέρουν την Κομισιόν οι ανησυχητικές απώλειες μελισσών, που απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και το ίδιο το μέλλον της γεωργίας.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της απερχόμενης Επιτρόπου κ. Boel προς τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλο, όπου αναφέρει ότι τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα τυγχάνουν ήδη υψηλής προτεραιότητας στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και θεωρεί ότι η «ενιαία» εφαρμογή μέτρων την οποία προτείνει ο Μ. Τρεμόπουλος, ώστε να ενσωματωθούν και μέτρα προστασίας για τους πληθυσμούς των μελισσών «θα μας απομάκρυνε από το στοιχείο ευελιξίας, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη». «Δύσκολη» θεωρεί η Επίτροπος και τη δημιουργία των υποχρεωτικών Ζωνών Οικολογικής Ανάκαμψης, που προτείνονται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2008 για τη μελισσοκομία. Από την απάντηση προκύπτει ότι η λήψη μέτρων προστασίας των μελισσών είναι προαιρετική για τις χώρες μέλη και ότι οι απώλειες επικονιαστικών εντόμων δεν αποτελούν για την Κομισιόν λόγο για ανάληψη ιδιαίτερων δράσεων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η επανεξέταση των κριτηρίων οριοθέτησης που αποβλέπει στην καλύτερη στοχοθέτηση της ενίσχυσης για τις λεγόμενες «ενδιάμεσες» λιγότερο ευνοημένες περιοχές (ΛΕΠ), διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις 4 Ιανουαρίου αναφερόταν ότι 84% των 264 ευρωπαϊκών ειδών συγκομιδής εξαρτώνται ως ένα βαθμό από τα έντομα για τη γονιμοποίησή τους και προβαλλόταν το αίτημα για «συγκεκριμένες δράσεις για να ενισχυθεί περαιτέρω η χρήση των αγρο-περιβαλλοντικών μέτρων, χωρίς αυτό να επιβαρύνει άλλα μέρη του προϋπολογισμού της ΚΓΠ».
Διαβάστε την ερώτησή μας και την απάντηση της κας Boel.