Αρνητικές επιπτώσεις στο σιδηρόδρομο από τις πολιτικές για το κλίμα;

 

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο  για τον κίνδυνο μείωσης της ανταγωνιστικότητας των ηλεκτροκίνητων  συγκοινωνιών από την Εμπορία Δικαιωμάτων Εκπομπών 

 

  Ανεπιθύμητες  παρενέργειες σε βάρος του σιδηροδρόμου και των ηλεκτροκίνητων αστικών  συγκοινωνιών απειλεί να έχει η ευρωπαϊκή  πολιτική για το κλίμα. Το θέμα φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν.

  Βάσει της Οδηγίας 2009/29 για το Σύστημα  Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (E.T.S.), από το 2013 και μετά θα καθιερωθεί για τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η σταδιακή δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής που χρησιμοποιούν. Με τον τρόπο αυτό κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με αυξημένο κόστος λειτουργίας οι ηλεκτροκίνητοι σιδηρόδρομοι και οι αστικές συγκοινωνίες (μετρό, τραμ, τρόλεϋ), χωρίς να ισχύει το ίδιο και για τις οδικές μεταφορές που επιβαρύνουν το κλίμα πολύ περισσότερο. 

  Με  την ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητεί  ενημέρωση κατά πόσο η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή έχει υπόψη της το πρόβλημα και τι διορθωτικές κινήσεις προγραμματίζει.

  «Οι επιπτώσεις των μεταφορών στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή αυξάνουν με ρυθμούς ιδιαίτερα ανησυχητικούς», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η ενίσχυση του σιδηροδρόμου και των αστικών συγκοινωνιών είναι ο βασικότερος τρόπος να τις  περιορίσουμε και δεν πρέπει να υπονομεύεται από πολιτικές που δεν έχουν σχεδιαστεί επαρκώς. Θέλω να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα  θα βρει σύντομα τη λύση του». 

 

 

  Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:     
 
 
 
 
 

  ΘΕΜΑ:  Αποφυγή παρενεργειών σε βάρος του σιδηροδρόμου από την ευρωπαϊκή  πολιτική κατά της  κλιματικής αλλαγής. 

  ΚΕΙΜΕΝΟ

  Η Ευρωπαϊκή  Οδηγία 2009/29 για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (E.T.S.) προβλέπει, από το 2013 και μετά, δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Η λογική της ρύθμισης αυτής είναι ορθή και επιδιώκει να επιβαρυνθούν οι μεγάλες εγκαταστάσεις και να περάσουν οι σχετικές αυξήσεις κόστους στους καταναλωτές ενέργειας, ώστε να περιοριστεί η ζήτησή της.   

  Στον  τομέα όμως των μεταφορών, η επιβάρυνση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας  που χρησιμοποιούν οι σιδηρόδρομοι, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση  της ανταγωνιστικότητάς τους προς όφελος των οδικών μεταφορών. Οι τελευταίες, παρότι χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και συμβάλουν σημαντικά στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, δε θεωρούνται μεγάλες εγκαταστάσεις και δεν επιβαρύνονται με δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπής.

  Ανάλογο είναι το πρόβλημα και με τα μέσα σταθερής τροχιάς στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, όπως τραμ, μετρό και προαστιακοί σιδηρόδρομοι, καθώς και με τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (τρόλεϊ). Τα συγκοινωνιακά αυτά μέσα θα επιβαρυνθούν επίσης με το πρόσθετο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνησή τους, αντίθετα με τα θερμικά λεωφορεία και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα.

  Με  τον τρόπο αυτό μια κατά τα άλλα ορθή πολιτική για το κλίμα κινδυνεύει να επιφέρει, ως αθέλητο αποτέλεσμα, την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των οδικών μεταφορών που  απαιτούν για το ίδιο μεταφορικό έργο πολύ περισσότερη ενέργεια από το σιδηρόδρομο. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε στην πράξη την προσπάθεια προστασίας του κλίματος που η συγκεκριμένη οδηγία φιλοδοξεί να ενισχύσει. 

  Ερωτάται  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Αν έχει υπόψη της τον κίνδυνο της ανωτέρω παρενέργειας από την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/29.
  2. Ποιες διορθωτικές πολιτικές σκοπεύει να παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον για την αποφυγή τέτοιων παρενεργειών.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Κρίση στην Ευρωζώνη: η Πράσινη Πρόταση για την Ευρώπη, την Eλλάδα και τη Σύνοδο Κορυφής

 Συνέντευξη Τύπου οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στα κεντρικά τους γραφεία (πλατεία Ελευθερίας/Κουμουνδούρου 14, Αθήνα), τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 12.30. Στον απόηχο των αποφάσεων της