Αυστηρότερα μέτρα οδικής ασφάλειας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Υιοθετήθηκε πρόταση των Πράσινων για όριο 30χλμ/ώρα στις περιοχές κατοικίας

Έκθεση για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Πράσινοι υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την έκβαση της ψηφοφορίας, ιδιαίτερα την υιοθέτηση του πάγιου πράσινου αιτήματος να καθιερωθεί πανευρωπαϊκό όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα για τις περιοχές κατοικίας.

Μετά την ψηφοφορία, ο Βρετανός Πράσινος ευρωβουλευτής Κηθ Τέυλορ δήλωσε: «Σε όλη την Ευρώπη τα τροχαία παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και απαιτούν περισσότερο

συντονισμένη προσπάθεια για βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Το ευρωκοινοβούλιο σηματοδότησε σήμερα τη σωστή κατεύθυνση για την οδική ασφάλεια, με την ισχυρή σύσταση για πανευρωπαϊκό όριο ταχύτητας 30 χλμ την ώρα στις αστικές περιοχές. Κάτι τέτοιο θα διασφάλιζε ότι οι οδηγοί θα οφείλουν να τηρούν τους ίδιους οδικούς κανόνες όπου κι αν κινούνται, κάνοντας έτσι τα πράγματα ευκολότερα για τους ίδιους και ασφαλέστερα για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Χαμηλότερα όρια ταχύτητας στις αστικές περιοχές δε θα έφερνε μόνο κέρδη στην ασφάλεια όλων όσων κινούνται στους δρόμους, αλλά θα μείωνε και το θόρυβο και τη ρύπανση, δημιουργώντας έτσι απτά οφέλη για όλες τις πλευρές».

Ο εκπρόσωπος των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για θέματα μεταφορών Μίκαελ Κράμερ πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους ευρωβουλευτές που απέρριψαν μια πρόταση σε λάθος κατεύθυνση, που συνιστούσε να γινόταν υποχρεωτική για τους ποδηλάτες η χρήση φωσφοριζέ γιλέκων. Κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε τα θύματα σε θύτες, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους ποδηλάτες και αθωώνοντας τους οδηγούς σε περιπτώσεις τροχαίων. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι στο 90% των ατυχημάτων με εμπλοκή αυτοκινήτου και ποδηλάτου, ευθύνεται ο οδηγός του αυτοκινήτου».

Διαβάστε επίσης