Παρέμβαση Τρεμόπουλου στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου
Σε καθαρά εθελοντικές δεσμεύσεις επιμένει η Κομισιόν
Να κλείσουν τα κενά στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για το σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ζήτησε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Με παρέμβασή προς την Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής Κόνι Χέδεργκαρντ στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση πρότασης ψηφίσματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τα εκτός CO2 βιομηχανικά αέρια θερμοκηπίου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζήτησε να αποκλειστεί πλήρως για την επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων των χωρών μελών η χρήση πιστωτικών μορίων από
καταστροφή τέτοιων αερίων.
Οι υδροχλωροφθοράνθρακες(HFCs) χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντικατάσταση των αερίων CFCπου καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος, έχουν όμως σοβαρές επιπτώσεις στο κλίμα. Σε αρκετές περιπτώσεις είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο, ειδικές βιομηχανίες να αγοράζουν σημαντικές ποσότητες αερίων HFCσε άλλες χώρες, μόνο και μόνο για να τις καταστρέψουν στη συνέχεια προκειμένου να κερδίσουν πιστωτικά μόρια για τους κλιματικούς τους στόχους, στα πλαίσια του «Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης», πουλώντας τα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Πρακτικά, δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι εμφάνιζαν τυπική εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους χωρίς να έχουν περιορίσει τις εκπομπές στο ελάχιστο.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που παύει να αναγνωρίζει τέτοιες καταχρηστικές πρακτικές από το 2013 και μετά, αναφέρεται μόνο στις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ, ουσιαστικά δηλαδή κυρίως στη βιομηχανία.
Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της Οικολόγων Πράσινων έθεσε στην αρμόδια επίτροπο την ανάγκη να επεκταθεί η ρύθμιση αυτή συνολικά στα κράτη μέλη ώστε να καλύπτονται και οι ς υπόλοιποι τομείς, όπως η γεωργία και οι μεταφορές. Ως επιχείρημα σημείωσε ότι, σε συνδυασμό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που επιτρέπουν χρήση πιστωτικών μορίων έως και για τα δύο τρίτα των κλιματικών στόχων των χωρών μελών, οποιαδήποτε κενά στον αποκλεισμό καταχρηστικών μορίων μπορούν να αποβούν μοιραία για την προστασία του κλίματος. Όπως τόνισε, «Ανησυχούμε πως χωρίς μια ξεκάθαρη δέσμευση, ορισμένα κράτη μέλη θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τέτοια πιστωτικά μόρια για την επίτευξη των εθνικών στόχων τους, τη στιγμή που ήδη απαγορεύεται σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να τα χρησιμοποιήσουν για την επίτευξη των δικών τους στόχων μείωσης εκπομπών στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών».
Στην απάντησή της η Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής δήλωσε ότι στο θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια εθελοντικής αυτοδέσμευσης των χωρών μελών, και ήδη έχουν ανταποκριθεί θετικά 10-12 χώρες.
Η πρόταση ψηφίσματος υιοθετήθηκε στον Ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B7-2011-0474+0+DOC+XML+V0//EN&language=EN
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του Μιχάλη Τρεμόπουλου
Το Μάιο του 2011, εγκρίθηκε επίσημα το Σχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαγορεύει τη χρήση πιστωτικών μορίων από έργα βιομηχανικών αερίων του θερμοκηπίου, όπως οι υδροχλωροφθοράνθρακες(HFCs), στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2012 και πιο συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2013.
Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή δεν καλύπτει τους εθνικούς στόχους των κρατών μελών της ΕΕ για τους τομείς που δεν εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας, όπως η γεωργία και οι μεταφορές. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι σύμφωνα με την Απόφαση για τον Επιμερισμό της Προσπάθειας, έως τα δύο τρίτα των συνολικών μειώσεων εκπομπών που απαιτούνται από τα κράτη μέλη για την περίοδο 2013-2020 θα μπορούσαν να καλυφθούν μέσω της χρήσης πιστωτικών μορίων.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν τώρα από την ΕΕ να επεκτείνει την απαγόρευση χρήσης τέτοιων μορίων και στους τομείς που δεν καλύπτονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών. Ανησυχούμε πως χωρίς μια ξεκάθαρη δέσμευση, ορισμένα κράτη μέλη θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τέτοια πιστωτικά μόρια για την επίτευξη των εθνικών στόχων τους, τη στιγμή που ήδη απαγορεύεται σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να τα χρησιμοποιήσουν για την επίτευξη των δικών τους στόχων μείωσης εκπομπών στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών.
Ρωτώ λοιπόν: δε θα έπρεπε η Επιτροπή να εξετάσει μια τέτοια απαγόρευση;