Δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2009 (συζήτηση)

Κυρία Πρόεδρε, είναι πράγματι ενδιαφέρον το ότι κυρίως οι Έλληνες μιλούν γι’ αυτό το σημαντικότατο θέμα που απασχολεί όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, μια και καταστρέφονται τακτικά από τεράστιες δασικές πυρκαγιές μεγάλες εκτάσεις και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής, η βιοποικιλότητα, η περιφερειακή ανάπτυξη και το μέλλον των πολιτών.

Συχνά, οι δασικές πυρκαγιές, όπως πρόσφατα στην Ελλάδα, οφείλονται σε ελλιπείς και αντικρουόμενες δασικές και οικιστικές πολιτικές που ευνοούν τους εμπρησμούς και τις παράνομες ενέργειες με στόχο την εκποίηση των δασικών εκτάσεων. Δυστυχώς, και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν προσπαθήσει να αμβλύνουν, να μειώσουν τη συνταγματική προστασία των δασών.

Οι συνεχείς πιέσεις για αλλαγή των χρήσεων γης και για επέκταση των οικισμών και, βέβαια, οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι οι οποίοι καίγονται ή αυτοαναφλέγονται, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, που για κάποιους είναι απλά άλλοθι, αυξάνουν πλέον τις πιθανότητες για περισσότερες φυσικές καταστροφές.

Είναι λοιπόν σημαντικό να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη, την προστασία και την έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων, σ’ ένα ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από συντονισμένες και συνεργατικές δράσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή μιας κοινής ευρωπαϊκής, βιώσιμης πολιτικής για τα δάση και να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα από τα ταμεία συνοχής της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, που προορίζονται για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων καθώς και για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, χρησιμοποιούνται όντως με ορθολογικό και βιώσιμο τρόπο.

Τα κονδύλια που δίνονται για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών πρέπει να αξιοποιούνται στη βάση ορθολογικών μέτρων αναδάσωσης αλλά και επιστημονικών μελετών, ενώ τονίζουμε ότι πρέπει να επιστρέφονται από τα κράτη μέλη όταν διαπιστώνεται ο αποχαρακτηρισμός των πληγεισών δασικών εκτάσεων προς όφελος της οικιστικής ή της τουριστικής ανάπτυξης.

Στο παρελθόν, και μόλις πριν από δύο χρόνια, το Κοινοβούλιο είχε κάνει συστάσεις με ψηφίσματα για την πρόληψη και την καίρια αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων που, δυστυχώς, δεν έχουν υλοποιηθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι η μακροχρόνια προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας είναι εφικτή μόνο μέσα από την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών πρόληψης και διαχείρισης των κινδύνων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τη συγκράτηση του πληθυσμού των ανθρώπων της υπαίθρου και τη δημιουργία νέων “πράσινων” επαγγελμάτων, τη διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, την ενδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών με έμφαση στις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης.

Τέλος, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μηχανισμών έγκαιρης αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών μέσα από την ενδυνάμωση της μόνιμης δύναμης πολιτικής προστασίας που ανέφερε ο κύριος Δήμας αλλά και την παραπέρα αξιοποίηση των συμπερασμάτων της έκθεσης Barnier. Σ’ αυτά τα πλαίσια, καταθέτουμε σήμερα ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ελπίδα ότι θα κάνουμε κάποιο βήμα σε ό,τι αφορά τη σύμπραξη και τη συνεργασία των κρατών για μια ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά και την πιο αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σκοπό αυτό. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.

 

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο της παρέμβασης

 

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009 – Στρασβούργο

Μιχάλης Τρεμόπουλος, εξ ονόματος της ομάδας Verts/ALE

 

Διαβάστε επίσης

Η σύγχρονη αγροτική επανάσταση είναι η βιολογική, ποιοτική γεωργία

Η Λάρισα φιλοξένησε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Πανελλαδικό Συμβούλιο των «Οικολόγων Πράσινων» και σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του κόμματος κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο, που συμμετείχε σε

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Βιώσιμη Μετακίνηση η απάντηση στη μεταφορική φτώχεια της Θεσσαλονίκη

από την εκδήλωση στο Greenwave Festival 2023 Μποτιλιάρισμα, ρύπανση, παράνομη στάθμευση, έλλειψη προσπελασιμότητας επιβάλλουν άμεσες απαντήσεις στη μεταφορική φτώχεια και πέρασμα σε βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, τραμ συμπληρωματικό του