Δημόσια διαβούλευση για τις πολιτικές περί ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Έχουμε την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουμε σε μια Δημόσια Διαβούλευση για τις Πολιτικές περί Ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010 από 10:00 έως 17:00, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στην Αίθουσα A1E3.
Η διαβούλευση φιλοξενείται από τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο (ΠΡΑΣΙΝΟΙ/ ΕΕΣ), σε συνεργασία με το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για Δίκαιες και Αποτελεσματικές Πολιτικές περί Ναρκωτικών ENCOD.

 Ο σκοπός της διαβούλευσης είναι να διαμορφωθεί ένα σύνολο προτάσεων σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές περί ναρκωτικών και να υιοθετηθούν εναλλακτικές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος, οι οποίες θα είναι βασισμένες στα συμπεράσματα της «Έκθεσης σχετικά με τις παγκόσμιες παράνομες αγορές ναρκωτικών 1998 – 2007» (έκθεση Reuters-Trautmann, Μάρτιος 2009), καθώς και σε διεθνείς καλές πρακτικές για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις.

Το Μάρτιο του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την «Έκθεση σχετικά με τις παγκόσμιες παράνομες αγορές ναρκωτικών 1998 – 2007» (http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/drugs/studies/doc/report_short_10_03_09_en.pdf). Αυτή η έκθεση περιέχει μια πολύτιμη βάση δεδομένων και συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκθέσεις αξιολόγησης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών περί ναρκωτικών στην ΕΕ και παγκόσμια. Αυτά τα συμπεράσματα είναι ότι οι τρέχουσες πολιτικές αποτυγχάνουν στον κύριο στόχο τους, να μειωθεί δηλαδή η ζήτηση και προσφορά των παράνομων ουσιών, αλλά και αποτελούν ένα κρίσιμο παράγοντα αύξησης της βλάβης στους μεμονωμένους χρήστες, το άμεσο περιβάλλον τους και την κοινωνία ευρέως.

 
Το 2007, μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών σχετικά με τις πολιτικές για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών σε προτάσεις, την εφαρμογή της πολιτικής αλλά και τη διαμόρφωση προτεραιοτήτων της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών έχει συνεδριάσει τρεις φορές από τότε, αλλά οι συμμετέχοντες έχουν επικρίνει την Επιτροπή ότι δεν τους διευκολύνει να συζητήσουν διεξοδικά τον αντίκτυπο των σημερινών πολιτικών και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις.

Από τις 8 ως τις 12 Μαρτίου 2010, η επόμενη ετήσια συνάντηση της Επιτροπής των Η.Ε για τα ναρκωτικά θα διεξαχθεί στη Βιέννη της Αυστρίας. Σε αυτήν την συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα πρέπει να προτείνουν μια κοινή θέση σχετικά με το μέλλον των πολιτικών για τα ναρκωτικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι σημαντικό οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συζητήσουν τα συμπεράσματα της έκθεσης ReutersTrautmann και να διατυπώσουν συστάσεις που θα μεταφέρει η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην συνάντηση της Βιέννης.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στο Ευρωκοινοβούλιο θα έχει ως εξής:

 
10.00 12.00: ΗέκθεσηReuter-Trautmann

Εισαγωγικές ομιλίες από τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο (Ευρωβουλευτής), κ. Peter Reuter, συν-συγγραφέας της “Έκθεσης σχετικά με τις παγκόσμιες παράνομες αγορές ναρκωτικών 1998 -2007”, ο κ. Carel Edwards, επικεφαλής της Μονάδας Συντονισμού για τα Ναρκωτικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο κ. Joep Oomen, από το δίκτυο ENCOD. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο.

 

12.00 – 13.15: Διάλλειμα για καφέ και ελαφρύ γεύμα  
13.30 – 16.00: στρογγυλή τράπεζα με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Όλοι οι συμμετέχοντες καλούνται να δώσουν τα σχόλιά τους σχετικά με τα συμπεράσματα της Reuter – Trautmann και να καταθέσουν προτάσεις για την μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική για τα ναρκωτικά. Σε αυτή τη στρογγυλή τράπεζα θα κληθούν να συμμετάσχουν βουλευτές- μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

16:30 με 17:00: Συνέντευξη Τύπου, παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ακρόασης.

Γλώσσα εργασίας της διαβούλευσης θα είναι η αγγλική, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ελληνικής διερμηνείας.

Η πρόσβαση σε αυτή την εκδήλωση είναι δημόσια και δωρεάν.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι στην υποδοχή του ΕΚ τουλάχιστον 20 λεπτά νωρίτερα ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα σήματα διαπίστευσης.

 
H εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο.  

Αντιγράψτε το έντυπο που θα βρείτε σε

http://www.encod.org/info/ENCOD-PROPOSES-NEW-SESSION-OF-THE.htmlκαι στείλτε το μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2010 με email στο
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

  

Με εκτίμηση

 

Μιχαήλ Τρεμόπουλος

Ευρωβουλευτής Οικολόγοι Πράσινοι, GREENS/EFA

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

Το πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας

{youtube}tY4q_rI1mpg{/youtube} Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Μιχ. Τρεμόπουλου στην εκδήλωση – συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με θέμα την