Δημόσιος Μητροπολιτικός Φορέας για να γίνουν ανάσα ζωής τα πρώην στρατόπεδα

Οικολόγοι: Όχι εν κρυπτώ υπουργικές πρωτοβουλίες με εισπρακτικούς στόχους

20131116_125451.jpg«Αντί για τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του νομοσχέδιου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θα πρέπει να δημιουργηθεί Δημόσιος Μητροπολιτικός Φορέας, με τη συμμετοχή και των Δήμων και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, που να εξασφαλίζει τον κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση των πρώην στρατοπέδων», ζήτησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος, με αφορμή και τη σχετική συζήτηση στη Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, η οποία έγινε μετά από κοινή πρωτοβουλία τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Στην τοποθέτησή του, ο Μ. Τρεμόπουλος τόνισε την ανάγκη για τα πρώην στρατόπεδα να παραμείνουν ελεύθεροι πράσινοι χώροι, αναψυχής και πολιτισμού, με αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Είναι θετικό το ότι έγινε δεκτό από την Μητροπολιτική Επιτροπή το αίτημα 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συζητηθεί η αξία των στρατοπέδων για την πόλη και η

τύχη που τους επιφυλάσσεται από το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπ. Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο, η συνέχεια θα είναι ουσιαστική μόνο αν υπάρξει ένα κοινό κείμενο και αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες.

Παρακολουθούν στενά το θέμα από τη δεκαετία του ’90. Πάντα ο στρατός, δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έβλεπε τα πρώην στρατόπεδα ως ακίνητα προς εκμετάλλευση. Ωστόσο, αυτό που αλλάζει δραστικά τη συζήτηση σήμερα είναι η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ, που ουσιαστικά ξεπουλά τα ασημικά της χώρας. Πρέπει να απαιτήσουμε δυναμικά να παραμείνουν ελεύθεροι πράσινοι χώροι, αναψυχής και πολιτισμού, με αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων.

P3172385.JPG

Δεν μπορεί κανείς να μιλά για ανταποδοτικότητα αυτών των χώρων και να αποδέχεται την κατασκευή νέων εμπορικών κέντρων, τη στιγμή που έχει πέσει η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προοπτική να παραχωρηθούν 700 στρέμματα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου για να κατασκευάσει γήπεδο 35.000 θέσεων, ξενοδοχειακή μονάδα, εμπορικό κέντρο, προπονητικό κέντρο με 10 γήπεδα, χώρους στάθμευσης, κλπ. Εμπορικά κέντρα -και μάλιστα άλλα δύο- σε απόσταση αναπνοής, που φυτοζωούν, υπάρχουν. Λεφτά στους πολίτες δεν υπάρχουν. Τυχαία κάποιοι αναρωτιούνται και για ξέπλυμα χρημάτων;

Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη έχουμε εμπειρία από σεισμούς, που είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα ξαναγίνουν. Μέσα σε λίγα λεπτά θα μπλοκάρουν όλοι οι δρόμοι από αυτοκίνητα. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε τους χώρους των πρώην στρατοπέδων από κάθε είδους οικοπεδοποίηση, καθώς αποτελούν τις μοναδικές ευκαιρίες καταφυγής και φιλοξενίας των κατοίκων σε περίπτωση σεισμού.

Αποτελεί, βεβαίως, ερώτημα για τα αιτήματα των Δήμων να τους αποδοθούν πλήρως οι χώροι των πρώην στρατοπέδων, που θα συνοδευτούν από την κατασκευή υποδομών που τους λείπουν. Δεν μπορεί αυτό να σημαίνει απλώς μιαν άλλη πρόταση τσιμεντοποίησης. Ακόμη, υπάρχουν περιπτώσεις στρατοπέδων, η διαδικασία απόδοσης των οποίων θεωρούνταν πολύ προχωρημένη, όπως του Κόδρα με τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αινείας, τελικά εμφάνισαν περίεργες περιπλοκές, καθώς εδραιώθηκαν ιδιοκτησίες και συμφέροντα, με ευθύνες και της αυτοδιοίκησης. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αυτή τη στιγμή τεράστιες ανάγκες για αποζημιώσεις.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κεντρικός μητροπολιτικός σχεδιασμός. Και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το ελεύθερο σε κάθε Δήμο για αυτοσχεδιασμούς.

Υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να αποφέρουν και έσοδα, όπως η διεθνής εμπειρία έχει δείξει. Ο πολιτισμός, όπως πχ η ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Κόδρα, μπορεί με έμμεσο τρόπο να τονώσει τον τουρισμό και την οικονομία. Η ήπια πολιτιστική χρήση, όπως οι συναυλίες σε ανοικτούς χώρους, μπορεί να αποφέρει έσοδα. Και υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις για να εξετάσουμε.

Αυτή τη στιγμή σε κάποια πρώην στρατόπεδα αναπτύσσονται και δραστηριότητες που γεννήθηκαν από την ωμή πραγματικότητα της κρίσης, όπως οι περιαστικές καλλιέργειες στο Καρατάσιου, ένα πρωτοποριακό συλλογικό εγχείρημα, που έχει αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες περιοχές της χώρας. Τέτοιες λαϊκές αυτοδιαχειριζόμενες κινητοποιήσεις πρέπει να υποστηριχτούν.

Αλλά θα πρέπει και η Περιφέρεια να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες. Ακριβώς δίπλα στην έδρα της υπάρχει το πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη, στο οποίο έχει εγκατεστημένες δικές της αυθαίρετες κατασκευές, έχει δοθεί χώρος στην αστυνομία, ενώ πρόσφατα το τεμάχισε και δρόμος για τις ανάγκες κατασκευής του Μετρό.

Η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει αποφασιστικό λόγο για τα πρώην στρατόπεδα αλλά το πέρασμα της πλήρους ιδιοκτησίας στους Δήμους δεν είναι η λύση. Εμείς προκρίνουμε τη δημιουργία ενός Δημόσιου Μητροπολιτικού Φορέα, με τη συμμετοχή και των Δήμων και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, που να εξασφαλίζει την κοινωνική συμμετοχή, διαβούλευση και έλεγχο. Στόχος του θα είναι η διαχείριση των στρατοπέδων ως χώρων πράσινου υπερτοπικής σημασίας, ενταγμένων σε ένα ευρύτερο δίκτυο χώρων αστικού και περιαστικού πράσινου. Πάνω απ’ όλα, όμως, δεν θα πρέπει να υπάρξουν κυβερνητικές αποφάσεις που κρατούν την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση έξω από τον σχεδιασμό του μέλλοντος για τα πρώην στρατόπεδα. Και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

 

 

Διαβάστε επίσης