Διαφάνεια στην περιφερειακή πολιτική της ΕΕ & τη χρηματοδότηση της

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου η Έκθεση Τρεμόπουλου

Με ευρύτατη πλειοψηφία (34 υπέρ, 1 κατά και 2 λευκά) υιοθέτησε σήμερα η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου την Έκθεση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου σχετικά με την Διαφάνεια στην Περιφερειακή Πολιτική και τη χρηματοδότηση της.

Το Σχέδιο Έκθεσης που τελικά υιοθετήθηκε, προβλέπει ότι η διαφάνεια θα πρέπει να εισαχθεί ως κατευθυντήρια, δια-τομεακή αρχή στη διαδικασία του προγραμματισμού για τη συνοχή.

 

Επιπλέον, στον επόμενο κανονισμό (μετά το 2013) για τα Διαρθρωτικά  Ταμεία θα πρέπει να εισαχθούν πιο κατάλληλοι κανόνες για τη διαφάνεια, καλύτερη καθοδήγηση, μηχανισμός προειδοποίησης και κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης ως έσχατη λύση.

Ένα από τα άλλα κύρια στοιχεία της έκθεσης είναι  ότι οι πρόσθετες ουσιώδεις πληροφορίες  πρέπει να παρέχονται κατά τη δημοσίευση των καταλόγων των δικαιούχων και των καταλόγων των ενδιαφερόμενων φορέων.

Το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει τη διαφάνεια των αποφάσεών της όσον αφορά την κοινοτική χρηματοδότηση των μεγάλων έργων.

Η ψηφοφορία στην ολομέλεια προβλέπεται για τη σύνοδο του Ιουνίου.

Ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος σχολίασε σχετικά:  «Συνέταξα αυτή την έκθεση ως μια θετική προσέγγιση, προκειμένου να δοθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα απαραίτητα εργαλεία και οι προτάσεις ώστε να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ καθοδηγείται σε πιο διαφανή μονοπάτια. Έτυχα ευρείας υποστήριξης για τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η σωστή συναλλαγές, και η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων».

Διαβάστε επίσης

Απαράδεκτη η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων

Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι σοβαρά και επικίνδυνα κενά στη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων στην Αττική. Τα

Κίνδυνος και για την υγεία, τα αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία

Ερώτηση Τρεμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ερώτηση για την υπέρμετρη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, κατέθεσαν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης