Δυόμισι χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο!

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Στο τέλος της θητείας μου ως ο πρώτος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2012, έχω να μοιραστώ μαζί σας τον απολογισμό της.

Ήταν σαφώς μια πετυχημένη συλλογική δουλειά και ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες μου. Ανταποκριθήκαμε στο ρόλο που αναλάβαμε σε όλα τα επίπεδα, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή τόσο της ομάδας υποστήριξης, όσο και άλλων ανθρώπων, κοντά ή λιγότερο κοντά από τις Θεματικές Ομάδες και τις κατά τόπους Πολιτικές Κινήσεις.

Αυτά τα δυόμισι χρόνια προσπάθησα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης την οποία μας έδειξαν σχεδόν 200.000 ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές του 2009. Είχα επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος, να εκπροσωπήσω επάξια όχι μόνο τις πράσινες ιδέες στην Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά την πράσινη οπτική σε όλα τα Βαλκάνια και την Κύπρο. Σημαντικότερο όμως θεωρώ ότι η εκλογή Πράσινου ευρωβουλευτή από την Ελλάδα έφερε τους Πράσινους στο ευρωκοινοβούλιο σε πολύ πιο άμεση επαφή με την ελληνική οπτική, κάτι που είχε τη συμβολή του και στην πολύπλευρη αλληλεγγύη που δείχνει το πράσινο κίνημα προς τη χώρα μας.

Οι έγκαιρες προτάσεις μας για έκδοση ευρωομολόγων, οι παρεμβάσεις για τη μείωση των εξοπλισμών και για ευρωπαϊκή λύση των εθνικών μας θεμάτων, η καμπάνια των Πράσινων για διακοπές στην Ελλάδα, οι προνομιακοί όροι για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η υιοθέτηση κανόνων στην Έκθεσή μου για τη διαφάνεια στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα. Το γεγονός, μάλιστα, ότι -μέσα στην κρίση ανυποληψίας που περνάει η χώρα μας- η έκθεση ενός Έλληνα για τη διαφάνεια υπερψηφίστηκε με 629 υπέρ έναντι μόλις 6 κατά, για μένα είναι τιμή αλλά και απόδειξη ότι η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος αποτελούν αιτήματα που συγκινούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Επιπλέον, σημαντικές επιμέρους διαστάσεις της ελληνικής πραγματικότητας αναδείχθηκαν με τις 354 υψηλού επιπέδου ερωτήσεις μας.

Είναι φανερό ότι ο Νίκος Χρυσόγελος, που με διαδέχεται στα πλαίσια της εναλλαγής, θα αξιοποιήσει την υποδομή και την εμπειρία και θα συνεχίσει τη θετική παράδοση -πια- που δημιουργούμε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ως Έλληνες Πράσινοι. 

 

 Μιχάλης Τρεμόπουλος

 

Α. ΓΕΝΙΚΑ

 

Τα δυόμισι χρόνια της παρουσίας μας στο ευρωκοινοβούλιο έγινε μια πολύ ουσιαστική και παραγωγική δουλειά, παρόλο που, όταν ξεκινήσαμε, οργανωνόμασταν για αρκετό διάστημα. Στο πρώτοχρόνο μεσολάβησαν και οι εθνικές εκλογές, που απορρόφησαν σημαντικό μέρος της ενέργειας της ομάδας μας. Την επόμενη χρονιά ακολούθησαν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση (για τους καλλικρατικούς δήμους και περιφέρειες), και οι πολίτες στην Κεντρική Μακεδονία εξέλεξαν τον Μιχάλη Τρεμόπουλο ως Περιφερειακό Σύμβουλο, ανάμεσα σε διάφορες άλλες Πράσινες επιτυχίες ανά την Ελλάδα.

Με βάση τα θέματα που έφερε στο ευρωκοινοβούλιο, τις 31 παρεμβάσεις στην ολομέλεια, τα 19 ψηφίσματα και τις 352 γραπτές ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια της θητείας, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος βρέθηκε ανάμεσα στους 15 πιο «παραγωγικούς» ευρωβουλευτές (σύνολο 751). Μέσα στην ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Green/EFA Group) κατάφερε να βρεθεί στη 2η θέση (σε σύνολο 56 Ευρωβουλευτών).

Συμμετείχε στις δύο επιτροπές περιβάλλοντος και περιφερειακής ανάπτυξης (σε θέση αντιπροέδρου), σε ομάδες για το ποδήλατο, τον καρκίνο, την αναπηρία κ.α., καθώς και σε αντιπροσωπείες στα Βαλκάνια. Εκπονήσαμε σκιώδεις εισηγήσεις/ εκθέσεις/ γνώμες για τη φαρμακοεπαγρύπνιση, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, τα ηλεκτρονικά απόβλητα, τα δάση, τη πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, τη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις και άλλα, που θα δείτε πιο αναλυτικά στη συνέχεια.

Είχαμε συνείδηση ότι μετά από πολλά χρόνια αγώνων και προσπαθειών καταφέραμε να εκπροσωπηθούμε πάλι σε έναν πολιτικό θεσμό, ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, αναλαμβάνοντας μια μεγάλη ευθύνη, ατομική και συλλογική, για την αποτελεσματική εκπροσώπηση του πράσινου πολιτικού μας οράματος αλλά και τη διεύρυνση της κοινωνικής μας διείσδυσης. 

 

Β. Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ

 

Ο ρόλος μας στο Ευρωκοινοβούλιο αφορούσε την προώθηση θεμάτων ευρωπαϊκού, ελληνικού αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος, μέσα από τη συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες και διεργασίες Επιτροπών (α. Περιφερειακής Ανάπτυξης και β. Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων) και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, την κατάθεση γραπτών ερωτήσεων προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο, τη στήριξη αναφορών πολιτών και οργανώσεων προς το Ευρωκοινοβούλιο, κατάθεση πρότασης ψηφίσματος και πολλά άλλα. Επίσης, αναπτύχθηκαν συνεργασίες με το σύνολο των Ευρωπαίων Πράσινων, στα πλαίσια της Ολομέλειας των ευρωβουλευτών, Επιτροπών και εκστρατειών, όπου μας δόθηκε η δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε τις θέσεις όλης της Ομάδας.

Δεν υπήρχε, βεβαίως, η προηγούμενη εμπειρία που έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν ξεχνούμε, φυσικά, πως όλοι κρινόμαστε από το έργο και όχι τις προθέσεις μας. Επίσης, ότι ο Ευρωβουλευτής και η ομάδα στήριξής του είναι εντεταλμένα όργανα των Οικολόγων Πράσινων και ως τέτοια λειτούργησαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήσαμε από όλες τις Θεματικές Ομάδες (ΘΟ) και τις Πολιτικές Κινήσεις (ΠΚ) να ιεραρχήσουν 5 θέματα προτεραιότητας, στη βάση του πεδίου ενασχόλησής τους, τα οποία θα μπορέσουν να κατατεθούν ως γραπτές ερωτήσεις προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Είχαμε τη δυνατότητα να θέτουμε μία ερώτηση προτεραιότητας το μήνα (για απάντηση εντός 3 εβδομάδων) και πολλές ερωτήσεις χωρίς προτεραιότητα (με απάντηση εντός 6 βδομάδων). Οι γραπτές ερωτήσεις ήταν και είναι το κύριο εργαλείο για ανάδειξη θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος και την ενδυνάμωση του πολιτικού μας στίγματος στην Ελλάδα. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι δίναμε και την ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτικής μας και σε θέματα που έμμεσα επηρεάζουν και τη χώρα μας. Καταφέραμε μέσα από συντονισμένη και σκληρή δουλειά, ανάμεσα σε άλλα, να καταθέσουμε 354 γραπτές ερωτήσεις.

Κάποιες ΘΟ και ΠΚ ή άτομα ανταποκρίθηκαν ενεργά, ετοιμάζοντας φακέλους τεκμηρίωσης πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και τα έστειλαν ηλεκτρονικά ή τα κατέθεσαν στην ομάδα στήριξης, όπου εν συνεχεία αξιοποιήθηκαν με τους τρόπους που αναφέρθηκε. Αναδείξαμε και προβάλλαμε διάφορα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και άλλα προβλήματα που συνεργάτες και φίλοι εντοπίσανε σε γειτονικές χώρες που δεν έχουν εκλέξει ακόμα πράσινο εκπρόσωπο σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο (οι περισσότερες Βαλκανικές χώρες και η Κύπρος). Οι διαρκείς επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, που αφορούσαν την ΠΓΔΜ και τα Δυτικά Βαλκάνια, μας έδωσαν τη δυνατότητα επικοινωνίας και στενής συνεργασίας, εργαζόμενοι πάνω σε κοινές, πανανθρώπινες και περιβαλλοντικές αξίες.

Επιπλέον, μέσα από τη θεματική και την τοπική δουλειά όλων καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε κινήσεις πολιτών και οργανώσεις για να καταθέσουν αναφορές στο Κοινοβούλιο ακόμα και προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τις οποίες θα στηρίξαμε μέσα από δικτύωση με άλλους Πράσινους Ευρωβουλευτές και δράσεις στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Για περισσότερες πληροφορίες στείλαμε στα στελέχη ένα “Πρακτικό Εγχειρίδιο Παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Το κωδικοποιημένο θεματικό και τοπικό υλικό, καθώς και όλες οι παρεμβάσεις βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα «οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο», www.oikologoiprasinoi.eu και προβλήθηκαν μέσα από τα 22 ενημερωτικά δελτία της Ευρωκοινοβουλευτικής Δράσης των Οικολόγων Πράσινων.

 

 

Γ. ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

Ακολουθούν οι Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, οι διακομματικές επιτροπές (intergroup), οι ομάδες εργασίας κ.α., στις οποίες συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής και στις οποίες προσπάθησε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο:

 

1. Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης

 

Στην Επιτροπή αυτή ο Μ. Τρεμόπουλος είχε εκλεγεί ως αντιπρόεδρος.

Η Επιτροπή αυτή είναι αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική και την πολιτική συνοχής και ειδικότερα:

α) το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και τα άλλα όργανα περιφερειακής πολιτικής της Ένωσης,

β) την εκτίμηση των επιπτώσεων των άλλων πολιτικών της Ένωσης στην οικονομική και κοινωνική συνοχή,

γ) το συντονισμό των χρηματοδοτικών οργάνων διαρθρωτικής παρέμβασης της Ένωσης,

δ) τις εξόχως απόκεντρες και νησιωτικές περιοχές καθώς και τη διασυνοριακή και τη διαπεριφερειακή συνεργασία,

ε) τις σχέσεις με την Επιτροπή των Περιφερειών, με τις οργανώσεις διαπεριφερειακής συνεργασίας και με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μ. Τρεμόπουλου πραγματοποιήθηκαν 34 συνεδριάσεις[1], στις οποίες συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής και οι βοηθοί Μυροφόρα Κωστίδου και Θοδωρής Βασιλόπουλος.

Ο Μ. Τρεμόπουλος ήταν σκιώδης εισηγητής (παρακολούθηση της δουλειάς του βασικού εισηγητή, σύνταξη τροπολογιών, εκπροσώπηση της Επιτροπής Regi, διαπραγματεύσεις με άλλες Επιτροπές, προτεραιότητα στις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια κ.α.) σε νομοθετικές και μη πρωτοβουλίες της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ήταν ο συντάκτης της Έκθεση για τη Διαφάνεια στην περιφερειακή πολιτική της ΕΕ & τη χρηματοδότησή της. Με ευρύτατη πλειοψηφία (34 υπέρ, 1 κατά και 2 λευκά) η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε την Έκθεση του Μ. Τρεμόπουλου σχετικά με την Διαφάνεια στην Περιφερειακή Πολιτική και τη χρηματοδότησή της. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Έκθεση υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες, συγκεντρώνοντας 629 θετικές ψήφους ευρωβουλευτών, 6 αρνητικές και 26 λευκά. Το τελικό σχέδιο Έκθεσης που υιοθετήθηκε[2], προβλέπει ότι η διαφάνεια θα πρέπει να εισαχθεί ως κατευθυντήρια, δια-τομεακή αρχή στη διαδικασία του προγραμματισμού για τη συνοχή. Άλλωστε, όπως υποστήριξε απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, η πλήρης παρουσίαση των δικαιούχων που εισπράττουν κονδύλια της Ε.Ε. επιτρέπει τη συμμετοχή των πολιτών σε μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς δαπανάται το ευρωπαϊκό δημόσιο χρήμα.

Ο Μ. Τρεμόπουλος συμμετείχε σε Αποστολή της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου σε περιφέρειες του Παρισιού, με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της επιτροπής. Το πρόγραμμα είχε κεντρικό θέμα τις Αναπλάσεις Αστικών Προαστίων, με ενημερωτικές επισκέψεις, συναντήσεις με τοπικές αρχές και συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις στις γαλλικές περιφέρειες Pays de la Loire και Ile de France, όπου ο δήμαρχος είναι Πράσινος. Οι επισκέψεις σε έργα οικιστικών αναπλάσεων που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, επικεντρώθηκαν στο Ile-St-Denis και το Aulnay-sous-Bois. Το πρώτο από τα εγχειρήματα αυτά παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορούσε την ανάπλαση μιας ολόκληρης περιοχής ως «παραποτάμιας οικο-γειτονιάς».  Παράλληλα με την οικιστική και πολεοδομική διάσταση, κεντρικό ρόλο είχε και η προσπάθεια για ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης.

Συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας των Ευρωπαίων Πράσινων με θέμα “Το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής”. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν ήδη από το 2009 και συνεχίζονται, αρχικά με εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ των Πράσινων ευρωβουλευτών και εν συνεχεία εμπλουτίστηκε μέσω διαβουλεύσεων με ομάδες ενδιαφέροντος (Διεθνής Διαφάνεια, Bankwatch κλπ).

Συμμετείχε στην Aποστολή της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2011 (επισκέφτηκαν κατά σειρά τη Θεσσαλονίκη, Κορώνεια, Κοζάνη και Καστοριά).

Διοργάνωσε ένα εργαστήριο με θέμα τη “Διαφάνεια στην Περιφερειακή Πολιτική” με συμμετοχή της Διεθνούς Διαφάνειας, της Bankwatch και του Farm Subsidy Organization.

Διοργάνωσε, επίσης, εργαστήριο σχετικά με τα ευρωπαϊκά οικονομικά όργανα και την πολιτική συνοχής μετά το 2013 στην ΕΕ, στο οποίο συμμετείχε αντιπροσωπία ανθρώπων της δημοσιογραφίας, της αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής ανάπτυξης, του κρατικού μηχανισμού, της ακαδημαϊκής κοινότητας και πολλών άλλων τομέων, από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ήταν σκιώδης εισηγητής (παρακολούθηση της δουλειάς του βασικού εισηγητή, σύνταξη τροπολογιών) σε διάφορες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στην ανταλλαγή απόψεων με την Κομισιόν για την Πολιτική Συνοχής και τη Στρατηγική της Ευρώπης 2020 υποστήριξε πως η έλλειψη ιδιοκτησίας και αφομοίωσης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ήταν ένας από τους λόγους της αποτυχίας της στρατηγικής της Λισαβόνας. Γι’αυτό και στη στρατηγική της Ευρώπης 2020 πρέπει να τονίζει τη σημασία και το ρόλο της αυτοδιοίκησης ενώ απαραίτητη είναι και η αναφορά στην 5η Έκθεση για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Στην ανταλλαγή απόψεων-έγγραφο εργασίας με τίτλο “Συνέργειες για αυξημένη αποτελεσματικότητα μεταξύ του ΕΤΠΑ και άλλων Διαρθρωτικών Ταμείων” υποστήριξε πως η χρηματοδότηση των οικονομικών δραστηριοτήτων πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται με επίκεντρο τον άνθρωπο, τις τοπικές οικονομίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ή ακόμα και ιδιαιτερότητες τους.

Σε μια από τις επισκέψεις του Επιτρόπου κ. Χαν, αρμόδιου για την Περιφερειακή Πολιτική, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης απεύθυνε ερώτημα στον κ. Χαν για το αν θα εξέταζαν τη μείωση της εθνικής συμμετοχής για τα κράτη που έχουν δυσκολίες στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αποκάλυψε, πριν καν γίνει γνωστό από επίσημες κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές πηγές, πως η Επιτροπή εξετάζει τη δραστική αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο έως και 80-90% όπως και έγινε λίγες εβδομάδες αργότερα.

Άλλες παρεμβάσεις του ήταν σχετικά με την επιστρεπτέα ενίσχυση και χρηματοοικονομική τεχνική καθώς και για τη κοινοτική προσέγγιση για την πρόληψη φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών όπου και κατέθεσε σχετικές τροποποιήσεις.

Συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις που αφορούσαν την Έκθεση 2010 για την υλοποίηση των προγραμμάτων 2007-2013 στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής καθώς και αυτή για το ευρωπαϊκό εξάμηνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών.

Πήρε θέση στις ακροάσεις για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ). Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για τη θέσπιση προγράμματος στήριξης της περαιτέρω ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής καθώς και την αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε και τις νέες προκλήσεις.

Ανάμεσα σε άλλα, συμμετείχε στη συζήτηση σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής “Η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό” όπου και πρότεινε μια σειρά από ιδέες με επίκεντρο το σεβασμό στις εθνικές, τοπικές, πολιτισμικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες και συνθήκες του κάθε τόπου. Άλλωστε, η ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και την παραμονή του πληθυσμού σε μία συγκεκριμένη περιοχή.

 

2.  Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

 

Ο Μ. Τρεμόπουλος ήταν αναπληρωματικό μέλος στην εν λόγω Επιτροπή αλλά ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα. 

Η κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων είναι η πιο δραστήρια Επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Από την αρχή μέχρι το τέλος της θητείας του έγιναν 49 συνεδριάσεις[3] της επιτροπής περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων, στις οποίες συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής και ο βοηθός του Μιχάλης Θεοδωρόπουλος.

·                Τροπολογίες σε νομοθετικούς και μη νομοθετικούς φακέλους

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ήταν σκιώδης εισηγητής (παρακολούθηση της δουλειάς του βασικού εισηγητή, σύνταξη τροπολογιών) σε διάφορες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Συμμετείχε πολύ ενεργά, με την συνυπογραφή από κοινού με άλλους συναδέλφους του αλλά και την κατάθεση δικών του τροπολογιών, στις εκθέσεις για τη Φαρμακο-επαγρύπνηση καθώς και για τα Παραποιημένα Φάρμακα. Υποστήριξε πως το σύστημα αναφοράς και παρακολούθησης ανεπιθύμητων παρενεργειών των φαρμάκων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη των δημόσιων αρχών. Παράλληλα εξέφρασε τη γνώμη πως πρέπει να εισάγουμε ρυθμίσεις για να καταπολεμήσουμε τις παράνομες διαδικτυακές πωλήσεις, τη κύρια πηγή των ψευδεπίγραφων φαρμάκων παράλληλα με την απαγόρευση πληρωμένων διαδικτυακών καταχωρήσεων που οδηγούν σε παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία. Προχώρησε παραπέρα στηρίζοντας την ιδέα για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού μητρώου πιστοποιημένων διαδικτυακών φαρμακείων.

Στη συζήτηση σχετικά με τη γνωμοδότηση της επιτροπής για τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, τόνισε την ανάγκη για να ενδυναμωθεί μέσα στο κείμενο το ζήτημα της κοινής μεθοδολογίας για την χαρτογράφηση κινδύνων και καταστροφών. Πρότεινε να αναζητηθούν πιο δεσμευτικές λύσεις από τα Κράτη Μέλη σε ότι αφορά το ελάχιστο επίπεδο χαρτογράφησης που θα πρέπει να αναλάβουν ούτως ώστε να αποκτήσουμε ένα πιο εναρμονισμένο και αποτελεσματικό σύστημα ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη για πιο αποτελεσματική αξιολόγηση των εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων

Στήριξε ενεργά τις πράσινες ιδέες στη ζήτηση για το μέλλον των βιώσιμων μεταφορών. Στηλίτευσε τις άμεσες επιδοτήσεις των αεροπορικών και οδικών μεταφορών, αλλά και τις έμμεσες όπως οι απαλλαγές από τον φόρο κηροζίνης, ενώ αντίστοιχα τόνισε πως αυτές πρέπει να εξαλειφτούν και να επιδοτηθούν πιο βιώσιμοι τύποι μεταφορών όπως το τραίνο. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στη πρόσβαση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, κάτι που πρέπει να αποτελεί ένα οριζόντιο στοιχείο στον σχεδιασμό των βιώσιμων μεταφορών, ενώ εξέφρασε την άποψη πως όταν αναφερόμαστε σε βιώσιμες αστικές μεταφορές πρέπει να δώσουμε περισσότερο έμφαση στο να κάνουμε τις πόλεις μας πιο φιλικές σε πεζούς και ποδηλάτες. Τέλος υποστήριξε πως στην εσωτερίκευση του εξωτερικού κόστους των μεταφορών πρέπει να συνυπολογίσουμε το κόστος της απώλειας της βιοποικιλότητας, αλλά και το κοινωνικό κόστος.

 

Συναντήσεις με Φορείς- Κοινωνικούς Εταίρους

Γενικά είναι πολλές οι συναντήσεις που γίνονται μετά από αιτήματα εκπροσώπων φορέων. Μόνο στα πλαίσια των τροπολογιών (σκιώδεις εισηγήσεις) ο βοηθός του Ευρωβουλευτή Μιχ. Θεοδωρόπουλος, μαζί με τον υπεύθυνο σύμβουλο της ομάδας των Πράσινων, έχουν κάνει ήδη περισσότερες από 20 συναντήσεις με διεθνείς ΜΚΟ (EEB, RReuse Network, Concord, CEO, ECOS, BEUC, κλπ) και δίκτυα κοινωνικών εταίρων και παραγωγών.   

 

 

3. Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη FYROM

 

Ο Μ. Τρεμόπουλος συμμετείχε ως αναπληρωματικό μέλος και στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕFYROM,που εστιάζειστην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε.

Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ

Ο ευρωβουλευτής συμμετείχε στην επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια στις18-19 Φεβρουαρίου 2010 για επαφές με την ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που πραγματοποίησε κοινή αντιπροσωπεία της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη FYROM. Στην αντιπροσωπεία, εκτός από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, συμμετείχαν και άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές, ο κ. Κουμουτσάκος της ΝΔ και ο κ. Τούσας του ΚΚΕ.

Τα μέλη της επιτροπής είχαν σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας και με όλα τα πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένων και εκείνων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εξωτερικών και Εσωτερικών και με τον πρωθυπουργό κ. Ν. Γκρουέφσκι. Επαφές πραγματοποιήθηκαν επίσης με την Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς καθώς και με σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Νωρίς το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και πρώην πρόεδρο της χώρας κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Στις επαφές ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε έντονο ενδιαφέρον τόσο για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος, όσο και για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της  FYROM, όπως αυτά του Αξιού και των Πρεσπών.

 

4. Αντιπροσωπεία για τα Δυτικά Βαλκάνια

 

Ο Μ. Τρεμόπουλος συμμετείχε, επίσης, ως πλήρες μέλος και στην Αντιπροσωπεία για τα Δυτικά Βαλκάνια, που εστιάζει στις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο [βλ.].

Κατά τη διάρκεια της θητείας του συμμετείχε στις εξής αποστολές της αντιπροσωπείας:

1.                                          Βελιγράδι, Σερβία, 4.5.10.2010

2.                                          Σεράγεβο, Βοσνία 18-19.2.2011

3.                                          Τίρανα κ.α., Αλβανία, 5-8.5.2011

4.                                          Ποντγκόριτσα, Μαυροβούνιο, 17-18.5.2011

5.                                          Τίρανα, Αλβανία, 7-8.12.2011

Συνοπτικά, τα θέματα που η κάθε αποστολή συζήτησε παρουσιάζονται παρακάτω:

 

1.                 Σερβία, 4-5.10.2010

Στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε 2ήμερη συνάντηση εργασίας της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου και του εθνικού κοινοβουλίου της Σερβίας. Εκτενείς συζητήσεις έγιναν για τα θέματα που αφορούν τη καταπολέμηση της διαφθοράς στο επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων της Σερβίας. Οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της Σερβίας, οι σχέσεις με το Κόσσοβο (ενόψει και της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης), θέματα μειονοτήτων καθώς και η περιφερειακή συνεργασία ήταν θέματα που η συνάντηση εργασίας επίσης συζήτησε εκτενώς.

 

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ήταν ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του ΕΚ και τις συναντήσεις εργασίας με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας, τον αρχιεπίσκοπο της Αλβανίας Αναστάσιο και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Η επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν η 4η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου με μέλη της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Αλβανίας στα πλαίσια της διακοινοβουλευτικής προσπάθειας σταθεροποίησης και σύνδεσης της Αλβανίας, η οποία διεκδικεί καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Αλβανίας κ. Τόπι, την πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Τοπάλι, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος κ. Ράμα, τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία κ. Σεκουι, καθώς επίσης και με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαλίμι, ενώ τα μέλη της αντιπροσωπείας συζήτησαν δημόσια και με ομάδα φοιτητών των Πολιτικών Επιστημών. Τα μέλη της αντιπροσωπείας συνάντησαν τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα ενώ ο Μ. Τρεμόπουλος πραγματοποίησε ιδιαίτερη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

 

Στην Αλβανία, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συμμετείχε ως μέλος της τετραμελούς αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επέβλεψε τις δημοτικές εκλογές. Κύρια μέριμνα της αποστολής ήταν η παρακολούθηση για πιθανές παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας κατά τη διεξαγωγή των εκλογών της αυτοδιοίκησης της γειτονικής χώρας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο ευρωβουλευτής συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Ενημέρωσης και Τεχνολογίας, τον πρόεδρο και τα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, εκπροσώπους του Τύπου, μέλη τοπικών και διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ στα Τίρανα. Την ημέρα των εκλογών επισκέφτηκε εκλογικά τμήματα στα Τίρανα, την Καβάγια και το Ελμπασάν. Ο Μ. Τρεμόπουλος, που είχε παραβρεθεί και παλιότερα σε εκλογές στην Αλβανία, εντόπισε συγκεκριμένες παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και εισηγήθηκε σχετικά στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου.

 

4.                 Σεράγεβο, Βοσνία, 17-18 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συμμετείχε με εισήγηση σε σεμινάριο για το ρόλο των κοινοβουλίων, που διεξήχθη στο Σεράγεβο. Στο σεμινάριο, που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας (Regional Cooperation Council) συμμετείχαν ευρωβουλευτές και βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Το διήμερο σεμινάριο είχε θέμα «Ο ρόλος των κοινοβουλίων στη νομοθετική διαδικασία και την επόπτευση των κυβερνήσεων», όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούσαν τις νομοθετικές εξουσίες στα εθνικά κοινοβούλια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις νέες εξουσίες των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, τις εμπειρίες από τα καινούρια κράτη μέλη, τις σχέσεις μεταξύ του κοινοβουλίου με τα ανεξάρτητα σώματα, το ρόλο τους στην επιτήρηση της κυβέρνησης, τα εποπτικά εργαλεία, την επίβλεψη στην εφαρμογή των προϋπολογισμών και την αξιοποίηση των κοινοβουλευτικών εξουσιών, την πλήρη χρήση των κοινοβουλευτικών εξουσιών, την αποτίμηση των κοινοβουλίων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων από τους εκπροσώπους τους κ.α.

 

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ενεργά και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, όπου συνέβαλε στην υιοθέτηση κοινής διακήρυξης με το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου. Ήταν η δεύτερη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε.-Μαυροβουνίου. Στις επαφές και τις παρεμβάσεις του ο Μ. Τρεμόπουλος εστίασε στην ανάγκη για συγκεκριμένα βήματα περιφερειακής συνεργασίας στα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, την αστυνομική συνεργασία με τη EUROPOL κατά του οργανωμένου εγκλήματος, την εναρμόνιση των συμφωνιών δικαστικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, την προστασία των μειονοτήτων, την ανεξαρτησία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απουσία περιβαλλοντικής διαβούλευσης για τους κινδύνους από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα που σχεδιάζονται στα ποτάμια που εκβάλλουν στη λίμνη Σκόδρα, αλλά και για το σχεδιασμό του υποβρύχιου καλωδίου που θα μεταφέρει ενέργεια στην Ιταλία.

 

 

5. Ομάδες εργασίας των Πράσινων

 

Συμμετείχε, επίσης, σε δυο ομάδες εργασίας των Πράσινων με θέματα το GreenNewDeal και την Κλιματική Αλλαγή, οι οποίες διευκόλυναν σημαντικά τις επεξεργασίες και τις προτάσεις των Πράσινων.

 

 

Συμμετείχε, ακόμη, σε τρεις μόνιμες διακομματικές κοινοβουλευτικές ομάδες εργασίας (intergroup):

α) για το ποδήλατο

β) την άμυνα απέναντι στον καρκίνο και

γ) την αναπηρία.

Παράλληλα, έχει υπογράψει για τη δημιουργία 5 άλλων παρόμοιων ομάδων.

 

 

Δ. ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στήριξε διάφορα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορούν τα εξής θέματα:

·                 τη μεγάλη φυσική καταστροφή που έπληξε την αυτόνομη περιφέρεια της Μαδέρας και τη Γαλλία

 

 

Οι γραπτές δηλώσεις που ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του από άλλες χώρες και πολιτικές δυνάμεις, είναι οι εξής:

 

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος πραγματοποίησε 32 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

32. Διαχείριση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων (συζήτηση), 18 Ιανουαρίου 2012 -Στρασβούργο

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πραγματοποίησε διάφορες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες με καλεσμένους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ΜΚΟ, καθηγητές, εκλεγμένους τοπικούς και περιφερειακούς συμβούλους και διάφορους ειδικούς από όλη την Ευρώπη για μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Τα θέματα των ημερίδων ήταν:

 

Η. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οι 354 ερωτήσεις και οι απαντήσεις των Επιτρόπων της Κομισιόν και του Συμβουλίου θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε ειδικό τόμο.

 

Θ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ετοιμάσαμε 5 εκδόσεις -οδηγούς πάνω σε σημαντικά θέματα που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στα αντίστοιχα αντικείμενα. Όλες οι εκδόσεις είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά και στην ιστοσελίδα μας.

Οι οδηγοί που ετοιμάσαμε αφορούν:

 

Τέλος ο παρών απολογισμός παρουσιάζεται σε δύο τόμους που μπορείτε να τους “κατεβάσετε” στον υπολογιστή σας πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους:

 


Ι. ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναλυτικά όλες οι πρωτοβουλίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα και στα ενημερωτικά δελτία.

Δελτία Τύπου

Έχουν εκδοθεί εκατοντάδες δελτία Τύπου, τα οποία είναι διαθέσιμαστην ιστοσελίδα μας www.oikologoiprasinoi.eu ενώ οι βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.youtube.com/user/ecogreenstv.   

Συναντήσεις

Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις και συνεδριάσεις με εκπροσώπους της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, της Μόνιμης Κυπριακής Αντιπροσωπείας, με τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Δρούτσα, με εκπροσώπους φορέων, ΜΚΟ, κ.α.

Εκδηλώσεις

1.                  Έγινε επίσκεψη στην Κύπρο, συζητήσεις με τον πρόεδρο Χριστόφια, πρόεδρο Βουλής, υπουργό Εξωτερικών, ομιλία στο συνέδριο των Κυπρίων Αποδήμων, επίσκεψη στην αποκλεισμένη Αμμόχωστο, συνεντεύξεις Τύπου, ομιλία οργανωμένη από τους Κύπριους Πράσινους και οργάνωση μόνιμης σχέσης συνεργασίας.

2.                  Έγινε Ομιλία στον Κύκλο Βρυξελλών, με θέμα «Η Ευρώπη μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας», με τη συμμετοχή και άλλων ευρωβουλευτών, αξιωματούχων της ΕΕ και του ΕΚ.

3.                  Έγιναν επισκέψεις και ομιλίες σε Πάφο, Χανιά, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Παναγίτσα Ημαθίας, Λάρισα κ.α με θέμα την κλιματική αλλαγή και οργανωτές το Γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα και την Κύπρο και φορείς της αυτοδιοίκησης.

4.                  Έγιναν, επίσης, και επιμέρους επισκέψεις και συναντήσεις ανά την Ελλάδα, συμμετοχή σε συνέδρια κ.α.

5.                  Πραγματοποιήθηκε Δημόσια Διαβούλευση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις πολιτικές περί ναρκωτικών ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συμμετοχή 40 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από 15 διαφορετικές χώρες και του Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σχετικά ζητήματα.

6.                  Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο για τη μεταλιγνιτική περίοδο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κινήσεων πολιτών από Μεγαλόπολη και Κοζάνη.

Πρωτοβουλίες

1. Κοινή ελληνογερμανική πρωτοβουλία του Μ. Τρεμόπουλου με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Σβεν Γκλίγκολντ για επιβολή μόνιμου φόρου στον ιδιωτικό πλούτο, με προοπτική να αποκτήσει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και να συνδυαστεί με κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και καταστολή της φοροδιαφυγής. Δείτε: Κοινή έκκληση για φορολογία στον πλούτο.  

2. Συναντήσεις και εισήγηση στους Πράσινους με συλλογή υπογραφών για τη στήριξη του ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, που είχε ως αποτέλεσμα την επανεκλογή του από το ΕΚ.

3. Πραγματοποιήθηκεσυλλογή υπογραφών από όλα τα κόμματα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης της γρίπης ΑΗ1Ν1. Οι υπογραφές με σύμφωνη γνώμη των προέδρων των πολιτικών ομάδων κατατέθηκε στην ολομέλεια του Στρασβούργου στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Διαβάστε περισσότερα για την πρωτοβουλία και για τη Συνέντευξη Τύπου.
4. Δόθηκαν στοιχεία από τον Μ. Τρεμόπουλο στον Κον Μπεντίτ στο θέμα της δημοσιονομικής αιμορραγίας από τους εξοπλισμούς και των πιέσεων από ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα για προμήθειες όπλων. Με επιστολή του Μ. Τρεμόπουλου προς τους Γερμανούς και Γάλλους ευρωβουλευτές, επισημάνθηκε ότι οι πωλήσεις παραβιάζουν σαφώς τα κριτήρια που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ε.Ε. για τις εξαγωγές όπλων. Για το θέμα αυτό έχει καταθέσει γραπτή ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
5. Διακήρυξη για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Υιοθετήθηκε από το ευρωκοινοβούλιο, μετά από πρωτοβουλία 5 ευρωβουλευτών -μεταξύ τους ο Μ. Τρεμόπουλος- που συνυπέγραψαν 381 συνάδελφοί τους από όλες τις πολιτικές ομάδες, γραπτή διακήρυξη για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερα…
6. Κοινή πρωτοβουλία με τον Ζοζέ Μποβέ. Στο φόντο των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, ο Μ. Τρεμόπουλος έδωσε στις Βρυξέλλες κοινή συνέντευξη με το Γάλλο αγροτοσυνδικαλιστή και ευρωβουλευτή των Πράσινων Ζοζέ Μποβέ. Διαβάστε περισσότερα.

7. Συναντήσεις και αναλυτικές συζητήσεις με τους Επιτρόπους Περιβάλλοντος, Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.α.

 

Κ. Η ΣΤΗΡΙΞΗ

Το ΠΣ είχε ορίσει την πολιτική επιτροπή στήριξης του ευρωβουλευτή αλλά δεν ενεργοποιήθηκε επαρκώς. Τονίσαμε τις μεγάλες ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες για συμμετοχή και συμβολή όλων των μελών των Θεματικών Ομάδων και των Πολιτικών Κινήσεων των Οικολόγων Πράσινων στη μεγάλη προσπάθεια στο ΕΚ. Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από κάθε ΘΟ και ΤΠΚ να ορίσει έναν αντιπρόσωπο για επικοινωνία με την ομάδα υποστήριξης, με περιορισμένα αποτελέσματα.

Η ομάδα υποστήριξης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της σημαντικής δουλειάς, αποτελέστηκε από τους/τις:

Γραφείο Βρυξελλών και Στρασβούργου

Μιχάλης Θεοδωρόπουλος,

Μυροφόρα Κωστίδου,

Θεόδωρος Βασιλόπουλος

Γραφείο Αθήνας

Tάσος Κρομμύδας (έως και το 2010)

Γιάννης Παρασκευόπουλος (έως και Οκτ. 2011)

Νίκος Μάντζαρης (από Οκτ. 2011)

Σπύρος Ψύχας (από Ιαν. έως Οκτ. 2011)

Γραφείο Θεσσαλονίκης

Ελεονόρα Ζώτου,

Γιώργος Μπλιώνης,

Δημήτρης Φουτάκης (από Ιαν. 2011),

Οδυσσέας Χιλιτίδης

Επιπλέον, προσέφεραν αξιομνημόνευτη βοήθεια στη στήριξη και άλλα άτομα, όπως η Βέτα Θωίδου, ο Μιχάλης Αναστασιάδης, o Αντώνης Πετρόπουλος, η Νατάσα Μητρονάτσιου, η Ειρήνη Ανέττα κ.α. Βεβαίως, υπήρξε και ένας ευρύτερος κύκλος ανθρώπων που προσέφερε τη χρήσιμη συμβολή του.

 

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

1. Ο Ευρωβουλευτής κατέβαλε κάθε μήνα στους ΟΠ, όπως ορίζει το καταστατικό, το μισό της αποζημίωσής του. Από την αρχή της θητείας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 το ποσό αυτό έφτασε τα 92.100 Ευρώ.

2. Από το κονδύλιο για τα έξοδα γραφείου που δικαιούται ο Ευρωβουλευτής, εκτός των εξόδων για τα γραφεία στις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο και στην Αθήνα, πλήρωνε και το 1/3 των λειτουργικών εξόδων για τα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το τέλος της θητείας του είχε πληρώσει περίπου 21.000 Ευρώ.

 

Μ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Όλη αυτή η δουλειά στο ευρωκοινοβούλιο εκτιμήθηκε ως σημαντική για όσους την παρακολουθούν αλλά είχε μικρή προβολή, εν μέρει λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος των ΜΜΕ για το ευρωκοινοβούλιο αλλά και λόγω εσωτερικών δυσκολιών. Για την ανάδειξή της χρειαζόταν εντονότερη και συντονισμένη προσπάθεια, μεγαλύτερη εμπλοκή της Γραμματείας και του Γραφείου Τύπου καθώς και δημιουργία υποδομής για δημοσιογραφική αξιοποίηση και προβολή της δουλειάς.

Με δεδομένη την περιορισμένη αρχική εμπειρία των συντελεστών της ομάδας υποστήριξης, πολλά ήταν τα πρακτικά βήματα που έπρεπε να γίνουν για να βελτιώσουν τη δουλειά μας. Θεωρήσαμε ως σημαντικό να μεταδώσουμε στα μέλη των Ο.Π. την αίσθηση ότι η παρουσία μας στο ευρωκοινοβούλιο δεν είναι απλά μια κεντρική μας υποχρέωση αλλά μια ουσιαστική ευκαιρία να προωθήσουμε αποτελεσματικότερα τους στόχους κάθε θεματικής ομάδας και τοπικής κίνησης. Η όποια επιτυχία συναρτάται με τη γενικότερη λειτουργία του κόμματος. 

Η σύνδεση της κοινοβουλευτικής δουλειάς με τα όργανα, τα μέλη και τον κόσμο των Ο.Π. ήταν στόχος σημαντικός και σε κάθε περίπτωση πετύχαμε να έχουμε μια δραστήρια, ενεργή και ουσιαστική παρουσία κατά τη διάρκεια των πρώτων δυόμιση χρόνων. Εκτιμούμε πως το έργο αυτό θα εκτιμηθεί και πως θα αξιοποιηθεί όλη η τεχνογνωσία από τους επόμενους ευρωβουλευτές μας.

 

 

Μιχάλης Τρεμόπουλος

και η ομάδα υποστήριξης


[2] Ολόκληρο το σχέδιο έκθεσης, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη χώρα μας, βρίσκεται εδώ:
[3] τα πρακτικά των παραπάνω συνεδριάσεων μπορείτε να τα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

 

Διαβάστε επίσης

Και ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι τα έργα αποκατάστασης της Κορώνειας κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν!

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» μιλούσε για αποτυχία εδώ και χρόνια Στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στις 22 Μαΐου, συζητήθηκε μετά από αίτημα

Η Κομισιόν να βελτιώσει και τη δική της διαφάνεια

Εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο στον απόηχο της “Έκθεσης Τρεμόπουλου” Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο η δημόσια συζήτηση για τη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις των περιφερειακών πολιτικών