Εκθεση Προόδου για FYROM

Ταυτόχρονη Επίθεση Βοσκόπουλου (Ουράνιο Τόξο) και εθνικιστικών ελληνικών blogs προς τον Μιχάλη Τρεμόπουλο

Σε διάφορα blog είναι ανηρτημένη μια είδηση που αφορά τον Μιχάλη Τρεμόπουλο αλλά δεν παρουσιάζεται καθόλου με αντικειμενικό τρόπο. Ο ίδιος, λοιπόν, έστειλε σε αυτά τα blog την παρακάτω επιστολή:

Η ενημέρωση έχει σίγουρα πρόβλημα, όταν έρχεται μόνο μέσω Σκοπίων και βασίζεται στα συνήθη συκοφαντικά ψεύδη, τα οποία γίνονται άμεσα αντιληπτά σε κάθε αμερόληπτο πολίτη: Αν μιλώ π.χ. για λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αποκλείεται να έχω μιλήσει στην ίδια συνέντευξη για ένταξη «χωρίς καμία αλλαγή στη γλώσσα, στην ονομασία της χώρας κλπ», όπως αναφέρεται στις αναρτήσεις.

Κατ’ αρχήν, η συνέντευξη στο «κανάλι 5» των Σκοπίων έγινε με αφορμή συνέντευξη Τύπου ενάντια στο σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στη FYROM. Τα αποσπάσματα, όμως, που διάλεξε να παίξει το κανάλι δεν είχαν καμιά σχέση με το κύριο θέμα ( http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=73601).

Επιπλέον, η πλήρης απομαγνητοφώνηση στα ελληνικά, για να κρίνει ο καθένας όσα πραγματικά περιλάμβανε η συνέντευξη, είναι η εξής:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα είναι εναντίον ολων των εθνικισμών από όπου και αν προέρχονται αυτοί. Εμείς πιστεύουμε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αλλά και στην αρχή της καλής γειτονίας και υπο αυτή την έννοια πιστεύουμε οτι πρεπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση (…).
Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα έχει περάσει από δύσκολες φάσεις, δεν είναι τώρα έτσι, νομίζω οτι τώρα υπάρχει πιο καλόκλίμα, και τώρα μπορεί να γίνη πιο χαλαρή σηζήτηση και να βρεθεί λύση για το προβλημα καλύτερα τωρα από οότι νωρίτε

Εμείς υποστηρίζουμε αξίες που είναι αποδεκτές από όλον τον κόσμο και υπό αυτή την έννοια εμεις ψηφίσαμε το ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο γιατί πιστεύουμε πως θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ένταξης της χώρας σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια». 

Οι Πράσινοι στο ΕΚ υπερψήφισαν όντως τη φετινή Έκθεση Προόδου για την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM Ποια είναι, όμως, ολόκληρη η εικόνα;

1. Τη συγκεκριμένη Έκθεση Προόδου υπερψήφισαν 540 ευρωβουλευτές, με μόνο 44 κατά και 44 αποχές. Η Έκθεση αναφέρει ότι «bilateral issues need to be resolved by the parties concerned in a good neighbourly spirit», καλεί την Ευρ. Ένωση να «start developing a generally applicable arbitration mechanism aimed at solving bilateral issues between enlargement countries, between Member States and enlargement countries», ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει πρώτο βήμα και για επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Εκφράζει, τέλος, την ανησυχία του  ευρωκοινοβουλίου για «use of historical arguments in the current debate, including the phenomenon of so-called ‘antiquisation’, which threatens to increase tensions with neighbour countries and create new internal divisions», καταδικάζοντας ρητά την πολιτική του Γκρουέφσκι να συνδέει τη βασική εθνότητα της χώρας του με τους αρχαίους Μακεδόνες.

Στις ψηφοφορίες για τις τροπολογίες αφαιρέθηκαν, επιπλέον, οι αναφορές σε «μακεδονική κυβέρνηση» και «μακεδονικές αρχές», εξομαλύνθηκαν τα σημεία που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως έμμεση δικαίωση του κ. Γκρουέφσκι στη διαμάχη του με την αντιπολίτευση και προστέθηκε η επισήμανση ότι η «επίλυση του ονόματος είναι σημαντική».

2.  Η φετινή Έκθεση, ίσως και για εξισορρόπηση της έντονης κριτικής που κάνει στις διάφορες επιδόσεις της FYROM,έχει και ένα σοβαρό προβληματικό σημείο: Ζητάει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να αρχίσουν «αμέσως», κάτι που δε βοηθάει στην επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων. Στην περσινή Έκθεση Προόδου της FYROM το αντίστοιχο πρόβλημα είχε διορθωθεί με τροπολογία της κ. Γιαννάκου, τροπολογία που είχα κι εγώ υποστηρίξει δημόσια, παρά τις διαφορές μου με την πολιτική της Ν.Δ. Εφέτος, όμως, τέτοια τροπολογία δεν υπήρχε κατατεθειμένη και η απουσία της στερούσε τη δυνατότητα να δοθεί η συγκεκριμένη μάχη στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

3.  Για πρώτη φορά οι Πράσινοι σε όλες τις τροπολογίες ψήφισαν ό,τι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Την επιλογή αυτή είχα εισηγηθεί με προσωπική μου παρέμβαση στη συνεδρίαση των Πράσινων ευρωβουλευτών πριν την ψηφοφορία, και έγινε δεκτή από όλους. Καταλυτικό ήταν το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι εφαρμόζει μια επικίνδυνη εθνικιστική πολιτική που δεν πρέπει να ανταμειφθεί, ενόψει μάλιστα των επικείμενων εκλογών στη FYROM, ούτε από το ευρωκοινοβούλιο ούτε από τους Πράσινους. Με ενδιαφέρον αντιμετώπισαν οι Πράσινοι και την τοποθέτησή μου να δοθεί  πίστωση χρόνου στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, διορθωτική τροπολογία, όμως, για ψήφιση δεν υπήρχε ούτε μπορούσε πια να κατατεθεί.

4.  Για ποιο λόγο δεν είχε κατατεθεί τέτοια τροπολογία; Λογικότερη εξήγηση είναι ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που χειρίζονταν το ζήτημα, δε μπόρεσαν να πείσουν κανέναν από τους εισηγητές των πολιτικών ομάδων (στην ολομέλεια, τροπολογίες μπορούν να κατατεθούν μόνο αν τις συνυπογράφει κάποιος από τους εισηγητές).

Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει σοβαρό πολιτικό θέμα: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Συμμαχία, αδυνατούν να πείσουν τις πολιτικές τους ομάδες για κάτι που οι ίδιοι προβάλλουν ως θέμα «ύψιστης εθνικής σημασίας». Είτε έχουμε, λοιπόν, ανικανότητα όλου του πολιτικού συστήματος, είτε εξωτερική πολιτική με σοβαρές αδυναμίες, είτε και τα δύο.

5. Σε καιρούς οικολογικής κρίσης, όπου το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα, οι άμεσοι γείτονες κάθε χώρας είναι και αναγκαστικοί συνεργάτες. Αν ένα πυρηνικό εργοστάσιο λειτουργήσει λίγο πάνω από τα σύνορά μας, η Θεσσαλονίκη θα κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τη ραδιενέργεια, παρά από οποιοδήποτε όνομα οποιασδήποτε χώρας. Την Παρασκευή ήμουν ο ίδιος στα Σκόπια, ομιλητής σε συνέντευξη Τύπου όπου αποκαλύφθηκαν στοιχεία για συμφωνίες της κυβέρνησης Γκρουέφσκι με το πυρηνικό λόμπι. Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, οι άνθρωποι που αγωνίζονται εκεί κατά των πυρηνικών, αγωνίζονται τελικά και για τη δική μας ασφάλεια, όσο αγεφύρωτο κι αν θεωρούν κάποιοι το χάσμα που άνοιξε η σύγκρουση των εθνικισμών. Δεν έχουμε, λοιπόν, την πολυτέλεια να μείνουμε αδιάφοροι στη μάχη των αντιπυρηνικών κινημάτων να πείσουν πρώτα την κοινωνία της δικής τους χώρας: για τέτοια θέματα χρειαζόμαστε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινωνιών και τις χρειαζόμαστε τώρα.

6. Στη διαμάχη για το όνομα, Μακεδονία είναι πρώτα από όλα η Κορώνεια που χάνεται, η Φλώρινα που έμεινε χωρίς τρένο, η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα που δηλητηριάζονται από το λιγνίτη, οι Θεσσαλονικείς που ψάχνουν από χρόνια στην Αθήνα για δουλειά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαπιστώνουμε ότι κάθε εθνικισμός κάνει πρώτα από όλα κακό στη δική του χώρα και θεωρούμε θεμιτή και δίκαιη μια λύση σύνθετης ονομασίας, όπως αυτή που προτείνουν όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κόμματα. Το κρίσιμο είναι, η όποια λύση να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων αμοιβαίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

7. Στο ίδιο πλαίσιο βλέπουμε και την ενταξιακή προοπτική της FYROM: η Ελλάδα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τόσο το ενδιαφέρον για το όνομα όσο και το συμφέρον κάθε ευρωπαϊκής χώρας να προωθεί την ένταξη των άμεσων γειτόνων της. Πρόκειται για το ίδιο συμφέρον που υπαγόρευσε στη Γαλλία να προωθήσει παλιότερα την ένταξη της Ισπανίας, στη Γερμανία την ένταξη της Πολωνίας και της Τσεχίας, στη Σουηδία την ένταξη της Εσθονίας και της Λετονίας. Πρόσφατα, μάλιστα, η Σλοβενία χρησιμοποίησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας για να εξασφαλίσει ευνοϊκή επίλυση στη μεταξύ τους εδαφική διαφορά.

8. Με τα δεδομένα αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι κρίναμε ότι τα ευρύτερα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας μας, υπαγόρευαν να διαφοροποιηθούμε από τα άλλα ελληνικά κόμματα και να υπερψηφίσουμε υπό όρους την Έκθεση. Οι όροι αυτοί εκπληρώθηκαν με την αίσια έκβαση των ψηφοφοριών για τις τροπολογίες και με το θετικό άνοιγμα των Πράσινων. Είναι σίγουρο ότι οι ευρωβουλευτές των άλλων πολιτικών ομάδων, που πρότειναν τροπολογίες τις οποίες οι ομάδες τους δέχτηκαν αλλά τελικά δεν ψήφισαν την Έκθεση, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας. Αυτή είναι συχνά και μια βασική αιτία που η ελληνική πλευρά δεν λαμβάνεται υπόψη.

9. Για αυτούς που ξαναζεσταίνουν τις παλιές κατηγορίες ότι «ο Τρεμόπουλος είναι μειοδότης», υπάρχει κάτι ενδιαφέρον: Με επιστολή του στις 6 Απριλίου προς το προεδρείο της ομάδας των Πράσινων, ο πρόεδρος του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» καταγγέλλει σε οξύτατους τόνους την παρέμβασή μου προς την ομάδα για την Έκθεση Προόδου της FYROM και ζητάει τη… διαγραφή μου ως «δήθεν Πράσινου» και ως «ρατσιστή κατά των Μακεδόνων». H επιστολή του στο αγγλικό πρωτότυπο υπάρχε δημοσιευμένη παρακάτω για να γίνει αντιληπτό ότι οι εθνικιστές όλων των πλευρών καταλήγουν να συναντώνται, έστω και άθελά τους. Εμείς τη χώρα μας την αγαπάμε ως πολίτες και όχι ως οπαδοί.

10. Αν δουλειά των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι να απομονωνόμαστε όλοι μαζί απέναντι σε συντριπτικές «εχθρικές» πλειοψηφίες, ευχαρίστως να παραδεχθώ ότι δεν τα πήγα καλά στη δική μου δουλειά. Αν όμως η αποστολή μας είναι άλλη, θα είχε ενδιαφέρον να (ανα)ρωτηθούν οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές για ποιους λόγους αποτέλεσαν μια τραγική μειοψηφία.


 Μιχάλης Τρεμόπουλος

Ευρωβουλευτής των Οικολόγων πράσινων

 

 

Επιστολή του Παύλου Φιλίπποφ Βοσκόπουλου πρόεδρος του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» προς το προεδρείο της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  6 Απριλίου 2011

 

Αγαπητέ cohn-Bendit,

 

Σας γράφουμε σχετικά με ένα ατιμωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε από τον αποκαλούμενο «πράσινο» ευρωβουλευτή από την Ελλάδα, Μιχαήλ Τρεμόπουλο στην ομάδα των Ευρωπαίων Πράσινων και που αναφέρεται σε τροποποιήσεις στην έκθεση προόδου σχετικά με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας που συζητείται αυτήν την περίοδο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε εκείνο το ηλεκτρονικό μήνυμα, ο κ. Τρεμόπουλος εξωφρενικά έχει υποστηρίξει ότι «στις παραγράφους 24 και 25 που χρησιμοποιούν τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνας στο κείμενο AFET, προκαταλαμβάνει τις συζητήσεις για το ζήτημα της ονομασίας και παρακάμπτει την επίσημη θέση αναγνώρισης της ΕΕ. Εάν ενταχθεί στο τελικό κείμενο, θα είναι ακριβώς ένα ” bonus” στην εθνικιστική κυβέρνηση για να καταδείξει τη διεθνή υποστήριξη μπροστά από τις πρόωρες εθνικές εκλογές που αποφασίστηκαν ήδη.» (…)

Επίσης, πρέπει να πούμε ότι ειλικρινά δεν εκπλησσόμαστε από τις απόψεις του κ. Τρεμόπουλου. Δεν διαφέρουν από τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα (από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά) η θέση είναι η ίδια. Ενώ πολλοί είχαν ελπίσει ότι ο κ. Τρεμόπουλος και οι Πράσινοι θα παρείχαν μια πολύ απαραίτητη ανάσα καθαρού αέρα, δυστυχώς οι απόψεις του δεν διαφέρουν καθόλου από τις ρατσιστικές απόψεις που επικρατούν αυτήν την περίοδο σε κάθε μεγάλο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, σε οποιαδήποτε αληθινά δημοκρατική κοινωνία, οι απόψεις του θα άνηκαν στην άκρα δεξιά και πρέπει επομένως να καταδικαστούν!

Επιπλέον, οι απόψεις του κ. Τρεμόπουλου είναι ασυμβίβαστες με τις αρχές των Πράσινων και η ιδιότητα μέλους του στην ομάδα πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να απολογηθεί για τις αντιδημοκρατικές απόψεις του και είναι επιβεβλημένο η ομάδα των Πράσινων να ζητήσει εξηγήσεις από αυτόν.

Τέλος, καλούμε την ομάδα των Πράσινων να υπερασπιστεί τη θέση ότι οι όροι Μακεδονία και Μακεδονικά για τη μακεδονική γλώσσα, οι μακεδόνες πολίτες κ.λπ. πρέπει να παραμείνουν στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με τιμή,


Παύλος Φιλίπποφ Βοσκόπουλος
Ευρωπαϊκή ελεύθερη συμμαχία – ουράνιο τόξο,

το πολιτικό κόμμα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα

 

 


 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Θέατρο του παραλόγου για τη συμπαράσταση στον Τουρκοκύπριο ακτιβιστή

Σελίδα 1 από 2  ΜΙΧ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ:  «ΘΕΑΤΡΟ  ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ» –  Κανατλί: «Συνεχίζουμε για τον τερματισμό της τουρκικής  κατοχής»      Δηλώσεις  για τα σχόλια μικρού αριθμού Μέσων  Ενημέρωσης που του  αποδίδουν «αναγνώριση