Ενημερωτικό Δελτίο Ιουνίου 2010

Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο   assets_LARGE_t_420_1923146.JPG Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα των μειωμένων αποζημιώσεων για τις απολύσεις

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις απολύσεις και οδηγούν σε μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους που απολύονται.
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων εκθέτει την ιδιαίτερη σημασία των αποζημιώσεων αυτών για την οικονομική επιβίωση των ανέργων, με δεδομένο ότι τα επιδόματα ανεργίας στην Ελλάδα έχουν περιορισμένο ύψος και διάρκεια. Παράλληλα επισημαίνει τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που προωθούνται για τα εργασιακά, αλλά και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να τις παρουσιάσει ως επιβεβλημένες από το Μνημόνιο με το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. και όχι ως δική της επιλογή.

  temple-of-agrotera-artemis-at-mets.jpg Να μην αφεθεί στο έλεος περικοπών και συμφερόντων το Ιερό Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς

Το θέμα του χώρου του αρχαίου ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, στις όχθες του Ιλισού στο Μετς που απειλείται με ανοικοδόμηση, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Σχετικά άγνωστο στους περισσότερους σύγχρονους Αθηναίους, το αρχαίο ιερό έχει πανευρωπαϊκή σημασία.

  war-on-drugs.jpg Πόσο κοστίζει ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών»;

Εν όψει της “Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους” (26 Ιουνίου), ο Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας από την Κομισιόν επιστημονικά δεδομένα γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών, την αποτελεσματικότητα και το κόστος των πολιτικών αντιμετώπισής του.

  4690.jpg Να προστατευτεί το περιβάλλον σε όλη την Κύπρο

Το θέμα της αυθαίρετης εξαίρεσης της περιοχής Σαλαμίνας-Λιμνών Αμμοχώστου στην Κύπρο από τις υπό ένταξη περιοχές στο Δίκτυο NATURA 2000, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου επισημαίνεται ότι, αντίθετα με τις υπόλοιπες 6 περιοχές που είχαν προταθεί από την κυπριακή κυβέρνηση για το δίκτυο NATURA στα κατεχόμενα εδάφη, στη συγκεκριμένη περιοχή έχει εγκαταλειφθεί με πρωτοβουλία της Κομισιόν κάθε σχετική προεργασία.

  train-kalamata.jpg Ευρωπαϊκό σκάνδαλο το κλείσιμο της ανακαινισμένης γραμμής Κορίνθου-Καλαμάτας

Με ερώτηση προτεραιότητας που κατέθεσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισημαίνεται προς την Κομισιόν η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου που επαναλειτούργησε μόλις τον περασμένο Αύγουστο και μόνο για το τμήμα από Κόρινθο μέχρι Ναύπλιο και Τρίπολη. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν τη λειτουργία κάθε συγχρηματοδοτούμενου έργου για μια ελάχιστη χρονική περίοδο, που στην περίπτωση της συγκεκριμένης γραμμής απέχει πολύ από το να έχει συμπληρωθεί.

  famagusta.jpg Στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση Τρεμόπουλου για “Πράσινη Αμμόχωστο”

Την πρότασή του για «πράσινη» ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου φέρνει στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η πρόταση έρχεται να συμπληρώσει παλαιότερο σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης να δεχθεί την επίσημη επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό ευρωπαϊκή διοίκηση για τις ανάγκες και των δύο κοινοτήτων, με αντάλλαγμα την επιστροφή των Ελληνοκύπριων κατοίκων της πόλης στα σπίτια τους. Την πρόταση για Πράσινη Αμμόχωστο είχε παρουσιάσει ο Μ. Τρεμόπουλος κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, τον Αύγουστο του 2009.

  olive_rght.jpg Έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και απάτη κατά της ΕΕ η έγκριση του φυτοφαρμάκου Lebaycid

Με επιπλέον στοιχεία που δείχνουν ότι η κατ’ εξαίρεση έγκριση του φυτοφαρμάκου Lebaycid ήταν παράνομη, καθώς υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις όπως βιολογικά σκευάσματα αλλά και πυρεθρίνες, επανέρχεται με νέα ερώτησή του ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος. Για το ίδιο θέμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν στείλει επιστολή στην Υπουργό κα Μπατζελή, η οποία παραμένει αναπάντητη.

  platform-0032340.jpg Πόσο ασφαλείς -και πόσο απαραίτητες- είναι οι υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου στην Ευρώπη;

Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης καταστροφών όπως αυτής στον Κόλπο το υΜεξικού, την επάρκεια των ρυθμίσεων και των κανονισμών πρόληψης, το ζήτημα της αστικής ευθύνης από πλευράς των πετρελαϊκών επιχειρήσεων και ρωτά την Κομισιόν εάν είναι διατεθειμένη να προτείνει την απαγόρευση της εξόρυξης πετρελαίου από πλατφόρμες ανοιχτής θαλάσσης στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής.

  europarliament-tremopoulos1.png?w=300 Συντάξεις – Ασφαλιστικό: Ζητήματα ευρωπαϊκής νομιμότητας θέτουν για τα μέτρα οι Οικολόγοι Πράσινοι

Ζήτημα ευρωπαϊκής νομιμότητας για τις περικοπές στις χαμηλές συντάξεις και μισθούς αλλά και για τη βασική φιλοσοφία των αλλαγών στο ασφαλιστικό θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με δύο γραπτές ερωτήσεις του Μιχ. Τρεμόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο. Το θέμα έχει ευρύτερη πολιτική σημασία, καθώς το μνημόνιο που επιβάλλει τα μέτρα υπογράφουν όχι μόνο από η ελληνική κυβέρνηση και το Δ.Ν.Τ. αλλά και η ίδια η Κομισιόν.

    tremopoulos-votes-result-2010.jpg Υιοθετήθηκε η Έκθεση Τρεμόπουλου για τη Διαφάνεια

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η «Έκθεση Τρεμόπουλου» για τη Διαφάνεια στις Περιφερειακές Χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. Είναι αξιοσημείωτο ότι η σημαντική αυτή Έκθεση υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες, συγκεντρώνοντας 629 θετικές ψήφους ευρωβουλευτών, μόνο 6 αρνητικές και 26 λευκά. Η Έκθεση προτάθηκε από τους Πράσινους και υιοθετήθηκε από την επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου, όπου ο Μ. Τρεμόπουλος είναι αντιπρόεδρος.

  computer_waste_main.jpg Προς αποτελεσματικότερη συλλογή και επεξεργασία αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε Έκθεση για την επικαιροποίηση της Οδηγίας για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με σημαντικές τροπολογίες του ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου, εισηγητή για λογαριασμό της Ομάδας των Πράσινων.

  train-peloponnisos.jpg Ανοικτή επιστολή του Μιχ. Τρεμόπουλου προς όλους τους Ευρωβουλευτές για το επικείμενο κλείσιμο γραμμών του ΟΣΕ

Ανοικτή επιστολή προς όλα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για το κλείσιμο γραμμών του ΟΣΕ που επιβάλλει το μνημόνιο Ελλάδας-ΕΕ-ΔΝΤ απέστειλε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Στην επιστολή ενημερώνει τους συναδέλφους του ότι η Ελλάδα έχει ήδη το αραιότερο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη, τρεις φορές κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ότι τα υψηλά ελλείμματα του ΟΣΕ, που παρουσιάζονται ως δικαιολογία, είναι πρώτα πολιτικά και μετά οικονομικά. 40% του σωρευτικού ελλείμματος του ΟΣΕ αφορά τόκους δανείων που του επιβλήθηκαν ως υποκατάστατο της απευθείας δημόσιας χρηματοδότησης που δινόταν για τις υποδομές όλων των άλλων μεταφορικών μέσων.

  gibler2.jpg Επιστολή Ευρωβουλευτών για τη δολοφονία ακτιβιστών στο Μεξικού

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι ένας από τους Ευρωβουλευτές που υπογράφουν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση του Μεξικού ζητώντας τη διαλεύκανση της δολοφονίας δύο ακτιβιστών στο San Juan Copala, στην Oaxaca του Μεξικού.

    afisa-Eimaste-pantou.jpg 1ο Συνέδριο Pride ΝΑ Ευρώπης – Βαλκανίων

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος συμμετείχε στο 1ο Συνέδριο Pride ΝΑ Ευρώπης – Βαλκανίων, που διεξήχθη την Παρασκευή 4 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.

  WNBR-2010-poster_A3.jpg 3η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του Μ. Τρεμόπουλου η 3η Διεθνής γυμνή ποδηλατοδρομία. Οι ποδηλάτες αντιμετωπίζουν την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά τους κορμιά σαν τον προσφορότερο τρόπο για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια τους, εκθέτοντας την τρωτότητα του σώματος στους δρόμους καθώς και τις αρνητικές συνέπειες που όλοι υπομένουμε εξαιτίας της εξάρτησης από το πετρέλαιο και των άλλων μορφών μη ανανεώσιμης ενέργειας.

  10-06-06-athina-new-offices.jpg Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης των Οικολόγων Πράσινων

Συνέντευξη Τύπου εφ’όλης της ύλης έδωσαν στα νέα τους γραφεία στην Αθήνα οι Οικολόγοι Πράσινοι στις 7 Ιουνίου. Στη συνέντευξη παρουσίασαν τους βασικούς άξονες των επιλογών τους για τη δημιουργία αυτοδιοικητικών σχημάτων, οικολογικά προσανατολισμένων καθώς και τις «κόκκινες γραμμές» τους για το τρένο, στο πλαίσιο των θέσεων τους για την κρίση. Στη συνέντευξη, επίσης, έγινε αναφορά από τον Μ. Τρεμόπουλο στο έργο από τον ένα χρόνο παρουσίας των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  2010-06-11-7o-synedrio-op-026i.jpg 7ο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 7ο τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων από τις 11-13/6/2010 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Στο συνέδριο υιοθετήθηκε ομόφωνα η πολιτική απόφαση, διαμορφώθηκε η στρατηγική των ΟΠ για της αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλέχθηκαν τα νέα όργανα του κόμματος.

  biosimi-anapty3i-mag-vol-11-tremopoulos-1-small.jpg Άρθρο του Μ. Τρεμόπουλου με τίτλο Οικολογία και Κατανάλωση

Στο 11ο τεύχος του περιοδικού Βιώσιμη Ανάπτυξη ο Μ. Τρεμόπουλος γράφει για μια πρόταση για ένα νέο κίνημα οικο-καταναλωτών καθώς οι οικολογικές συμπεριφορές συμβάλουν σημαντικά στην απαξίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

  astakos-platygiali.jpg Περιοδεία Τρεμόπουλου στην Αιτωλοακαρνανία

Το Σάββατο 19 Ιουνίου, ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος βρέθηκε στην Αιτωλοακαρνανία για περιοδεία και ομιλία στο Αγρίνιο.

  aggelioforos-2010-06-20-tremopoulos.jpg Μιχάλης Τρεμόπουλος: Ευρύτερη Συσπείρωση για το Δήμο

Συνέντευξη στις 20/6 του Μ. Τρεμόπουλου στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος” για τις παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα αυτοδιοικητικά της Θεσσαλονίκης.

  harragas-2.jpg Προβολή ταινίας Haragas στο 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Με πρωτοβουλία του Μ. Τρεμόπουλου προβλήθηκε στο 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 25/6 η βραβευμένη στο φεστιβάλ της Βενετίας ταινία “Harragas” που σημαίνει «άνθρωποι σε βάρκες»: ουσιαστικά μετανάστες χωρίς χαρτιά από τις βορειοαφρικανικές ακτές, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους με μικρά σκάφη διασχίζοντας τη Δυτική Μεσόγειο.

  2010-06-27_sizitisi_me%20tremopoulo_%20israel_palestin_%20cyprus_greece_turkey.jpg Μεσόγειος ειρήνης και αλληλεγγύης

Τις βάσεις για την ανάπτυξη κοινών δράσεων γύρω από τα φλέγοντα πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου έθεσαν το Σαββατοκύριακο 25-27 Ιουνίου στη Λευκωσία τα πράσινα και άλλα κινήματα της περιοχής. Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Μιχ. Τρεμόπουλος επισκέφτηκε τα κατεχόμενα και είχε επαφές με Τουρκοκυπρίους ακτιβιστές και υποστηρικτές της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων. Το Σάββατο 26 Ιουνίου, ήταν ομιλητής σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του συνεταιριστικού κινήματος, όπου ανέπτυξε το θέμα «Πράσινη Οικονομία – Πράσινες θέσεις εργασίας».

  2010-06-28-se-papoulia-2.jpg Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια είχε στς 28/6 ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο Κρίτων Αρσένης και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι Έλληνες ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η συνάντηση ορίστηκε ύστερα από αίτημα των τριών ευρωβουλευτών με αφορμή το φετινό Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας.».

  f5d08f8614.jpg Στήριξη στον ελληνικό τουρισμό από Γερμανούς Πράσινους βουλευτές

Με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον ελληνικό τουρισμό και ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, ολοκληρώθηκε στις 29/6 η επίσκεψη εργασίας των Γερμανών Πράσινων βουλευτών Viola von Cramon και Markus Tressel στην Αθήνα, μέλη αντίστοιχα των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων και τουρισμού της ομοσπονδιακής Βουλής. Στη συζήτηση, την οποία οργάνωσε η Γερμανική Πρεσβεία, συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

  ef-thessaloniki-5-7-20101.jpg Ένα μνημόνιο για τα …ΚΑΠΗ.

Άρθρο του Μ. Τρεμόπουλου που δημοσιεύτηκε στις 5/7 στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη

Διαβάστε επίσης

Διαφάνεια στην περιφερειακή πολιτική της ΕΕ & τη χρηματοδότηση της

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου η Έκθεση Τρεμόπουλου Με ευρύτατη πλειοψηφία (34 υπέρ, 1 κατά και 2 λευκά) υιοθέτησε σήμερα η Επιτροπή Περιφερειακής

Αντιμετώπιση επιπτώσεων από κατάτμηση οικοτόπων που επιφέρει η κατασκευή οδικών υποδομών

Την τελευταία πενταετία 24 άτομα του σπάνιου και απειλούμενου είδους της καφέ αρκούδας (Ursusarctos) έχουν βρει το θάνατο σε τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στην Εγνατία