Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουαρίου 2010

1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο degradation-of-soils-2.jpg Η υποβάθμιση των εδαφών βλάπτει σοβαρά και το κλίμα

Μια από τις  λιγότερο γνωστές πτυχές της κλιματικής αλλαγής, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Πρόκειται για το ισοζύγιο ανάμεσα στην απορρόφηση αερίων του θερμοκηπίου από το έδαφος και την αντίστοιχη αποδέσμευσή τους στην ατμόσφαιρα, όταν η διαχείριση των εδαφών δεν είναι ορθή.

bluefin-tuna.jpg Θετική η πρόταση της Κομισιόν για –υπό προϋποθέσεις- απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του ερυθρού τόνου του Ατλαντικού

Θετική κρίνεται η ριζική στροφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σχετική ερώτηση είχαν καταθέσει οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι επιφυλάξεις, ωστόσο, παραμένουν γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ το Νοέμβριο και ύστερα από την εξέταση νέων δεδομένων

membrane409x299s.jpg Προστασία εργαζομένων και καταναλωτών από νανοσωματίδια

Με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ρωτά την Κομισιόν για τους τρόπους διασφάλισης των καταναλωτών από ενδεχόμενη παράνομη χρήση της νανοτεχνολογίας σε τρόφιμα, τις προθέσεις της απέναντι στη χρήση νανοσωματιδίων σε μη απαραίτητες περιπτώσεις, και τη στάση της απέναντι στην έρευνα για πιθανές επιπτώσεις της νανοτεχνολογίας στην ανθρώπινη υγεία.

antibispread.jpg Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από ανεξέλεγκτη έκλυση αντιβιοτικών

Με βάση τα συμπεράσματα σχετικής επιστημονικής έρευνας, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν εξετάζει τη λήψη μέτρων για τη μείωση της έκλυσης αντιβιοτικών στο περιβάλλον μέσα από την ειδική αντιμετώπιση λυμάτων και αποβλήτων μολυσμένων με αντιβιοτικά πριν αυτά απελευθερωθούν στο περιβάλλον ή χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα στη γεωργία.

hotelnavarone_boidokoilia.jpg Να μη θυσιαστεί η Μεσσηνιακή γη στο βωμό του μαζικού τουρισμού

Στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις «Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης» της Μεσσηνίας, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θυσίας της φυσικής και ιστορικής μας κληρονομιάς, αλλά και του κράτους δικαίου, στο όνομα μιας κοντόφθαλμης, αποτυχημένης και επικίνδυνης αντίληψης για τον τουρισμό.

einsteinshowphp_2.jpg Θέμα κοινής φορολογικής πολιτικής στην ΕΕ θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Tο αίτημα για ευρωπαϊκή συνεργασία στη φορολογική πολιτική, αλλά και γενικότερα στα θέματα της οικονομίας και της εξόδου από την κρίση φέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα ερωτήματα που απευθύνονται προς την Κομισιόν, αφορούν την αναγνώριση των δημοσιονομικών προβλημάτων που δημιουργεί ο «φορολογικός ανταγωνισμός» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος…

myramotel_com_dalyan_caretta_1_b.jpg Να μη γίνει θυσία στον αγωγό λυμάτων η παραλία θαλάσσιας χελώνας στο Ρέθυμνο

Την απειλή για τον τρίτο σε σημασία πανευρωπαϊκά βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην παραλία Ρεθύμνου από την παράτυπη κατασκευή αγωγού λυμάτων προς τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της πόλης φέρνουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτησή τους βασισμένη στις καταγγελίες των οργανώσεων ΑΡΧΕΛΩΝ και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

65850-318a.jpg Παρέμβαση για τους αντιρρησίες συνείδησης της Τουρκίας από

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στην Τουρκία. Αφορμή για την ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν, υπήρξε η σύλληψη του αντιρρησία συνείδησης Enver Aydemir που κρατείται σε τουρκικές στρατιωτικές φυλακές από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Kafreftis%20Arkitsas%2025-11-09%20017.jpg Στα σκουπίδια ο “Kαθρέφτης της Αρκίτσας”

Στο Ευρωκοινοβουλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την προστασία ενός σπάνιου γεωλογικού φαινομένου στη Φθιώτιδα, που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

biodiversity-3.jpg Έχει στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας η Ελλάδα;

Με την κατάσταση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας να είναι σαφώς χειρότερη σε σύγκριση με πριν 17 χρόνια, οι Οικολόγοι Πράσινοι ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα προβλεπόμενα στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.

sunflower_bees.jpg Προβληματική απάντηση της Κομισιόν για το θέμα των μελισσών

Ελάχιστα φαίνεται να ενδιαφέρουν την Κομισιόν οι ανησυχητικές απώλειες μελισσών, που απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και το ίδιο το μέλλον της γεωργίας όπως προκύπτει από την απάντηση της απερχόμενης Επιτρόπου κ. Boel σε σχετική ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου.

mines.jpg Επικίνδυνα ορυχεία στην νότια Βουλγαρία επηρεάζουν και την Ελλάδα

Σειρά γραπτών ερωτήσεων για σοβαρά προβλήματα ρύπανσης από ορυχεία στη Νότια Βουλγαρία και επικίνδυνα σχέδια για νέες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεργασία με Βουλγαρικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και πράσινα κινήματα. Τα θέματα των ερωτήσεων έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς συνδέονται άμεσα με την προστασία του ευρύτερου ορεινού όγκου της Ροδόπης αλλά και της λεκάνης απορροής του ποταμού Έβρου.

e65_map_bl.jpg Παρέμβαση της Κομισιόν για τον αυτοκινητόδρομο Ε65 σε Φθιώτιδα και Θεσσαλία

Η απάντηση του κ.Δήμα σε σχετική ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου για τις καταστροφές σε σημαντικές προστατευόμενες εκτάσεις NATURA 2000 στις όχθες του Σπερχειού από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου δηλώνει την πρόθεση της Κομισιόν να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές τα συγκεκριμένα στοιχεία, «ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο συμμορφώνεται προς τις αντίστοιχες διατάξεις των άρθρων 6 και 12» της Οδηγίας  92/43/ΕΟΚ για τα οικολογικά ενδιαιτήματα.

a0049.JPG Αυθαίρετες παρεμβάσεις στον ποταμό Κοιλιάρη στα Χανιά

Με ερώτηση στηριγμένη στις καταγγελίες των κατοίκων οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν την απουσία της απαραίτητης περιβαλλοντικής μελέτης στις παρεμβάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης στον ποταμό Κοίλιαρη, το μόνο ποτάμι στην Κρήτη με συνεχή ροή ολόκληρο το χρόνο.

2. Τοποθετήσεις – παρεμβάσεις 10-02-24-public-consultation-on-policies-on-drugs-in-eu-06.jpg Δίκαιες πολιτικές για τα ναρκωτικά ΤΩΡΑ!

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμμετοχές πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η δημόσια εκδήλωση-διαβούλευση σχετικά με την πολιτική για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από πρόσκληση του Μιχάλη Τρεμόπουλου και του ENCOD (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Δίκαιες και Αποτελεσματικές Πολιτικές για τα Ναρκωτικά), 40 περίπου εκπρόσωποι των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από 15 διαφορετικές χώρες συναντήθηκαν για να διαμορφώσουν συστάσεις για αλλαγές πολιτικής στην ΕΕ. Στην τοποθέτησή του ο Μιχ. Τρεμόπουλος έδωσε έμφαση στην εξάλειψη των αιτιών και στη μείωση της βλάβης.

skopje-skopje.jpg Στα Σκόπια με την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος

Επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια για επαφές με την ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πραγματοποιεί κοινή αντιπροσωπεία της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη FYROM. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στις επαφές του δήλωσε έντονο ενδιαφέρον τόσο για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος, όσο και για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της FYROM, πολλά από τα οποία επηρεάζουν άμεσα και την ελληνική Μακεδονία.

Daniel-Cohn-Bendit.jpg Αλληλεγγύη για την Ελλάδα ζητούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του ECOFIN για την ελληνική δημοσιονομική κρίση, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και η Ρεμπέκα Χαλμς, συμ-πρόεδροι της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισαν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων χωρίς να πληγούν οι οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές της χώρας.

mep-tremopoulos-030.jpg?w=150&h=111 Θέλουμε την περιοχή μας μια Ευρωπαϊκή γειτονιά

Θετική ψήφο στο ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου Τουρκίας-Ε.Ε. έδωσαν σήμερα στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου οι Οικολόγοι Πράσινοι. Οι Πράσινοι ήταν οι μόνοι που υποστήριξαν με συγκεκριμένες τροπολογίες τη θέση για πλήρη ευρωπαϊκή προοπτική για τη γειτονική χώρα, εφόσον εκπληρώσει κανονικά όλα τα κριτήρια ένταξης. Η έκθεση υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία.

greece_fyrom_flags.jpg Συμβιβαστείτε για το όνομα της FYROM!

Θετικό χαρακτήρισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι το ψήφισμα για τη φετινή Έκθεση Προόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-FYROM, όπως διαμορφώθηκε τελικά από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο ψήφισμα ενσωματώθηκαν προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων. Κάθε εθνικισμός βλάπτει πρώτα τη δική του χώρα, τόνισε στην ολομέλεια ο Μ. Τρεμόπουλος.

endovia_html_m1a26e874.jpg Αντιμετωπίστε την ενδοοικογενειακή βία!

Τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να δημιουργήσουν δομές στήριξης, ξενώνες κ.α. των κακοποιημένων γυναικών, να καλύψουν νομοθετικές ελλείψεις όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία και να εισαγάγουν προγράμματα αντισεξιστικής εκπαίδευσης, ζήτησε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος στη συζήτηση για την «Έκθεση σχετικά με την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση – 2009».

dani2.jpg Πού είναι η αλληλεγγύη της Κομισιόν προς την Ελλάδα;

Απομαγνητοφώνηση της τοποθέτησης του του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ στις 9/2/2010 στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για την ψήφιση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

MEP-Tremopoulos-029-300x227.jpg Μειώστε τους εξοπλισμούς!

Να σταματήσει η “διπλωματία των εξοπλισμών”, να ενεργοποιηθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να προωθηθεί ένα παγκόσμιο Πράσινο New Deal, ζήτησε σήμερα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για την κατάσταση κρατών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες

1007500_baroso.jpg Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψηφίζει την Επιτροπή Μπαρόζο

Οι υποψήφιοι Επίτροποι δεν εγγυώνται λύσεις για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση. Οι περισσότερες επιλογές έχουν γίνει με εσωτερικά πολιτικά κριτήρια και όχι ευρωπαϊκό όραμα. Ο Μ. Μπαρόζο προωθεί ένα συγκεντρωτικό-προεδρικό μοντέλο. Η διαδικασία επιλογής ή απόρριψης των Επιτρόπων από το Ευρωκοινοβούλιο είναι περιοριστική.

3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις – παρεμβάσεις focus-germany.jpg Η απώλεια του μέτρου δεν βοηθά τη χώρα μας.

Για το θόρυβο των τελευταίων ημερών με το εξώφυλλο γνωστού γερμανικού περιοδικού, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση

oikonomiki-krisi.jpg Ημερίδα του Ευρωκοινοβουλίου στην Καλαμάτα για την Οικονομική Κρίση

Ομιλητής στην Ημερίδα με θέμα: «Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Κρίση: η Ευρωπαϊκή Διάσταση» που διοργάνωσε στις 20 Φεβρουαρίου το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ήταν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η ομιλία του είχε θέμα «Ένα Green New Deal για μια πράσινη οικονομία»

mep-tremopoulos-10-02-16-panellinion.jpg Επείγουσα λύση για την Κορώνεια!

Υπάρχει κίνδυνος να συνεχίσει η διαδικασία της προειδοποιητικής επιστολής που είχε σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση για την κακή πορεία της λίμνης Κορώνεια, η οποία ενδέχεται να καταλήξει με καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 16/2 για το ζήτημα της λίμνης Κορώνειας με τη συμμετοχή του Μιχάλη Τρεμόπουλου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημόνων.

mep-tremopoulos-stratoni-13-2-2010.jpg Στην πλημμυρισμένη Χαλκιδική

«Τα αίτια της καταστροφής δεν είναι μόνο φυσικά, είναι ανθρωπογενείς οι αιτίες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος μετά από την περιοδεία σε χωριά της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Διαβάστε επίσης

Όχι σε αναχρονιστικές διώξεις στο Διαδίκτυο

Ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής Δηλώσεις  του Μιχ. Τρεμόπουλου και του ευρωβουλευτή του «Πειρατικού Κόμματος» Παρέμβαση από το «Πειρατικό Κόμμα» της Σουηδίας,

Και ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι τα έργα αποκατάστασης της Κορώνειας κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν!

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» μιλούσε για αποτυχία εδώ και χρόνια Στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στις 22 Μαΐου, συζητήθηκε μετά από αίτημα