Επίσκεψη Νέων Πράσινων στις Βρυξέλλες (1-4 Μαρτίου 2010)

Στις αρχές Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, μια ομάδα 25 νέων πράσινων ακτιβιστών επισκεύτηκε τις Βρυξέλλες.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η γνωριμία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, η ενδυνάμωση των σχέσεων και η δικτύωση μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και ο προγραμματισμός κοινών δράσεων.

Οι συμμετέχοντες  νέοι πράσινοι, κάλυπταν ένα ευρύ ηλικιακό (17-34 ετών), γεωγραφικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Βόλος, Χανιά), και εργασιακό (φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, εθελοντές σε ΜΚΟ και κινήματα) φάσμα.

Την πρώτη ημέρα  της άφιξης οι συμμετέχοντες έκαναν μια σύντομη βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και κατέληξαν  στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων για μια συνάντηση γνωριμίας με τον Γενικό Γραμματέα, Bruno Nicostrate. Η συζήτηση αφορούσε το παρελθόν, το μέλλον και τον χαρακτήρα της Ομοσπονδίας αλλά και τις πράσινες λύσεις για την ελληνική οικονομία απο τη σκοπιά των νέων πράσινων. Ακολούθησε δείπνο σε εστιατόριο με αφρικάνικη κουζίνα.

Η δεύτερη ημέρα  ξεκίνησε με μια ξενάγηση στον αθέατο κόσμο των οικονομικών ομάδων πίεσης (lobby), που στεγάζονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Συνοικία, από τον Γιώργο Βασάλο εκπρόσωπο της ΜΚΟ Corporate Europe Observatory. Η ξενάγηση περιελάμβανε πληροφορίες για τις κύριες ομάδες πίεσης της βιομηχανίας (ενέργεεια, χάλυβας, αυτοκινητοβιομηχανία, κλπ) και τις πρακτικές που ακολουθούν για να επιρρεάσουν τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή. Οι συμμετέχοντες κατέλειξαν στο Κοινοβούλιο όπου παρακολούθησαν μια παρουσίαση σχετικά με το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Αντώνη Καϊλή, δ/νση επικοινωνίας, και συζήτησαν με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο για το ρόλο, τις υποχρεώσεις και τις δραστηριότητες του έλληνα Πράσινου ευρωβουλευτή.

Στη συνέχεια οι νέοι πράσινοι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με 3 νέους πράσινους Ευρωβουλευτές, την Emilie Turunen από τη Δανία, τη Ska Keller και τον Jan Albrecht από τη Γερμανία. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ρόλο των νέων βουλευτών και τα χαρτοφυλάκιά τους (ανεργία νέων, μετανάστες, επιτήρηση και κατακράτηση προσωπικών δεδομένων), καθώς και σε ζητήματα αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η ελληνική νεολαία.

Μετά από ένα  ελαφρύ γεύμα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για μια συνάντηση με την ελληνίδα Επίτροπό Αλιείας και Ναυτηλιακών  Υποθέσεων, Μαρία Δαμανάκη. Η Επίτροπος  υποδέχτηκε τους νέους πράσινους  σε εγκάρδιο κλίμα και αφού τους εξήγησε τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό της αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα της Μεσογείου και της Ελλάδας (υπεραλίευση, μη βιώσιμοι μέθοδοι αλιείας, συνδιασμένες μεταφορές δια θαλάσσης, κλπ), αλλά και την απόφασή της να απαγορεύσει την αλίευση τόνου στον ατλαντικό.

Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε με μια ξενάγηση σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο κοινοτικό κήπο Rue Gray, που βρίσκεται κοντά στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Εκεί μας υποδέχτηκε ο Cyrille και εξήγησε πως αναπτύχθηκε αυτό το πείραμα με τη συμμετοχή της γειτονιάς αλλά και τι καλλιεργούν όταν ο καιρός το επιτρέπει. Οι νέοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν στην πράξη πως φτιάχνετε το κομπόστ από τα οργανικά απορρίματα της γειτονιάς, είδαν την βιολογική κομπόστ τουαλέτα και πως λειτουργεί, και ανακάλυψαν πόσο εύκολο είναι να αναπτυχθεί η οργανική καλλιέργεια λαχανικών σε επίπεδο γειτονιάς, μέσα από την αυτοοργάνωση και την αυτενέργεια.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες  συναντήθηκαν σε μια αίθουσα του  κοινοβουλίου για να προγραμαματίσουν τις επόμενες κοινές δράσεις τους και να βρουν ένα κοινό τόπο συνεργασίας και επικοινωνίας. Μετά από ένα ελαφρύ γεύμα οι νέοι πράσινοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ομιλία του Tim Jackson συγγραφέα του πολύ γνωστού βιβλίου Prosperity without Growth, σε ένα debate για την ανάπτυξη- οικονομική μεγένθυση που πραγματοποιήθκε στα πλαίσια Ημερίδας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο (Green New Deal). Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα δείπνο σε βιολογικό χορτοφαγικό εστιατόριο με κουζίνα από το Νεπάλ.

Διαβάστε επίσης

Εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί για ενημέρωση από τους Πράσινους στις Βρυξέλλες

Καλεσμένοι του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου, οι εκλεγμένοι με τη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα

Δίνοντας στα σκουπίδια μια δεύτερη ζωή…

Συνέντευξη του Μ. Τρεμόπουλου στον Κώστα Παπαντωνίου στην Εφημερίδα “Αυγή”   «Πριν φτάσουμε στην ανακύκλωση υπάρχουν πολλά ‘r’. Reduce (μειώνω), reuse (ξαναχρησιμοποιώ), recycle (ανακυκλώνω) είναι