Αδιέξοδο για το Μάστερ Πλαν – Ακατανόητη αδράνεια από το ΥΠΕΚΑ
Υπάρχει κίνδυνος να συνεχίσει η διαδικασία της προειδοποιητικής επιστολής που είχε σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση για την κακή πορεία της λίμνης Κορώνεια, η οποία ενδέχεται να καταλήξει με καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 16/2 για το ζήτημα της λίμνης Κορώνειας και
των συνεχιζόμενων εκεί έργων “αποκατάστασης”.
Εκτός από τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο, κλήθηκαν και μίλησαν:
- η Έπαρχος Λαγκαδά κ. Πόπη Καλαϊτζή,
- ο πρώην αντινομάρχης κ. Ιωάννης Μπίκος
- η αν. καθηγήτρια του Τμ. Βιολογίας του ΑΠΘ κ. Μαρία Μουστάκα
- η λέκτορας του Τμ. Βιολογίας του ΑΠΘ κ. Ευαγγελία Μιχαλούδη
Είχε κληθεί να συμμετάσχει και εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, αλλά αυτό δε στάθηκε δυνατόν. Από συζητήσεις του Μ. Τρεμόπουλου με το υπουργείο μεταφέρθηκε το ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση για την Κορώνεια, παρά το γεγονός ότι η δίμηνη παράταση, που είχε ζητήσει η υπουργός κ. Μπιρμπίλη από το Ταμείο Συνοχής, εκπνέει στις 23.2.
Ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην πλήρη ανατροπή της εφαρμογής του master plan και στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη λίμνη Βόλβη. Ανέφερε ότι τα έργα της ενωτικής τάφρου και της εκτροπής των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με την εξαίρεση των θυροφραγμάτων ελέγχου ροής, αν και το master plan προέβλεπε πρώτα την κατασκευή του έργου εκβάθυνσης της λίμνης.
Το ενδεχόμενο υπεχρείλισης της Κορώνειας προς τη Βόλβη, όσο απόμακρο και να είναι, όπως δήλωσε και η κ. Μουστάκα, ενέχει σοβαρούς κινδύνους καθώς μπορεί να μεταφερθούν τοξικά είδη φυτοπλαγκτού και βλαβερές ουσίες από αυτές που έχουν συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στο ίζημα της Κορώνειας (π.χ. βαρέα μέταλλα). Τέτοιες επιφυλάξεις είχαν εκφραστεί από τη δημοσιοποίηση ακόμη του master plan σχετικά με τους κινδύνους που υπήρχαν από τυχόν κακή εφαρμογή του έτσι κι αλλιώς πολύπλοκου και με ειδικό χρονικό προγραμματισμό σχεδίου.
Ο κ. Μπίκος αναφέρθηκε στις διοικητικές και ποινικές ευθύνες που υπάρχουν και πρέπει να καταμεριστούν, καθώς δεν γίνεται να μη φταίει κανένας για τις συνεχιζόμενες αποτυχίες αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να προχωρήσουν τα αγροπεριβαλλονικά μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί μόνιμα νερό για τη λίμνη.
Η κ. Καλαϊτζή δήλωσε ότι, πέρα από τις ευθύνες που σαφώς θα πρέπει να αναζητηθούν, το ζήτημα είναι να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή και να υπάρξει μετάβαση σε ένα πιο πράσινο και οικολογικό μοντέλο, κάτι που άλλωστε ο Μ. Τρεμόπουλος προωθούσε όλα τα χρόνια που ήταν Νομαρχιακός Σύμβουλος και επηρέασε σε αυτή την κατεύθυνση και πολλούς άλλους.
«Στηρίξαμε το 2ο masterplan της διοίκησης Ψωμιάδη αλλά δε θέλησε να πάρει υπόψη τις παρατηρήσεις για διορθωτικές κινήσεις που κάναμε εμείς και αρμόδιοι επιστήμονες», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Αν κριθεί από τη νέα κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, τότε υπάρχει η πιθανότητα να προχωρήσουμε σε 3ο masterplan. Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να συνεργαστεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να γίνουν υποχρεωτικά τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, με τα αντίστοιχα κίνητρα για τους αγρότες».
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και οι δύο νομαρχιακές σύμβουλοι της «Οικολογίας -Αλληλεγγύης» κ.κ. Ελεονώρα Ζώτου και Δήμητρα Γωγάκου.
Στη συνέντευξη Τύπου διανεμήθηκε σχετικός τόμος με έναν απολογισμό δράσης στο ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της Κορώνειας καθώς και ένα CD με κείμενα και πρόσφατες φωτογραφίες από τη λίμνη και την πλημμυρισμένη ενωτική διώρυγα το περιχόμενο των οποίων μπορείτε να βρείτε πατώνατας ΕΔΩ.
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|