Επικίνδυνο το τελικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κοζλοντούι

Καταψήφισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος

Σε επικίνδυνη ανατροπή της φιλοσοφίας της Έκθεσης Χαρμς για το Κοζλοντούι, οδήγησε τελικά η στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ήδη από τη συζήτηση στην επιτροπή Βιομηχανίας του ευρωκοινοβουλίου, Δεξιοί και Σοσιαλιστές επέβαλαν άλλες προτεραιότητες στο αρχικό Σχέδιο Έκθεσης της Γερμανίδας Πράσινης Rebecca Harms, ενώ καταψηφίστηκαν στην ολομέλεια τροπολογίες των Πράσινων που ζητούσαν περισσότερες εγγυήσεις για τη δημόσια υγεία και ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο για τη Βουλγαρία. Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές αρνήθηκαν να στηρίξουν επί της αρχής την Έκθεση, ενώ την καταψήφισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και τρεις άλλοι ευρωβουλευτές των Πράσινων.

Η κεντρική διαφορά είχε να κάνει με το για ποιο σκοπό θα διατεθούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό (δεύτερο) πακέτο βοήθειας 300 εκατομμυρίων ευρώ προς τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα οι Πράσινοι ζητούσαν:

  • Οι πόροι της ΕΕ προς τη Βουλγαρία να μην χρηματοδοτήσουν την αναβάθμιση ή εξαρχής κατασκευή νέων λιγνιτικών ή άλλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα.

  • Να δοθούν πόροι για επενδύσεις και υποδομές που θα εξασφαλίζουν την ασφαλέστερη δυνατή διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων που θα προέλθουν από την αποξήλωση των μονάδων

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: “Το ψήφισμα που υιοθέτησε τελικά το Ευρωκοινοβούλιο κινείται σε απαράδεκτη κατεύθυνση. Όχι μόνο δεν εξασφαλίζονται όροι ή έστω επαρκείς μελέτες για την κατά το δυνατόν ασφαλή διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, αλλά ευρωπαϊκοί πόροι θα ενισχύσουν χωρίς λόγο την κατασκευή ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Όλα αυτά,, παρόλο που η Βουλγαρία εξακολουθεί και μετά το κλείσιμο των παλιών μονάδων του Κοζλοντούι να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Επειδή κάτι τέτοιο θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον, οι Πράσινοι σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την Κομισιόν να προτείνει σταθερούς κανόνες του παιχνιδιού: μια εναρμονισμένη μεθοδολογία υπολογισμού του κόστους αποξήλωσης πυρηνικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένης της τελικής διαχείρισης των αποβλήτων”

Δείτε το βίντεο με τη χθεσινή παρέμβαση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην Ολομέλεια: ftp://video:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
/tremopoulos/100519_tremopoulos_nuclear_hem_el.flv

 

Διαβάστε επίσης

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

Στην πλημμυρισμένη Χαλκιδική

«Ανθρωπογενή τα αίτια της καταστροφής» «Τα αίτια της καταστροφής δεν είναι μόνο φυσικά, είναι ανθρωπογενείς οι αιτίες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος