Ερώτηση για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία προσφυγής της ΕΕ κατά της Ελλάδας για τη λίμνη Κορώνεια κατέθεσε την Παρασκευή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος. Τον Ιούνιο του 2009 εστάλη στην Ελλάδα πρώτη γραπτή προειδοποίηση (από ποιόν) για μη εφαρμογή του αναγκαίου νομικού πλαισίου προστασίας και διατήρησης, η οποία ακόμη δεν έχει απαντηθεί από τις αρχές της χώρας.
Μόλις προχθές, σε σύσκεψη για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα στην περιοχή της Κορώνειας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποφασίσθηκε να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη τις επόμενες ημέρες όπου και θα οριστικοποιηθούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων, ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, έχει ολοκληρωθεί από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το έργο μερικής εκτροπής δύο χειμάρρων και λειτουργίας ενωτικής τάφρου των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης. Για το γεγονός αυτό υπήρξε κριτική από επιστήμονες και οργανώσεις, ιδιαίτερα για το ότι συνιστά ανατροπή της σειράς εφαρμογής των έργων που προέβλεπε το Master Plan, ότι ενέχει κινδύνους υποβάθμισης της γειτονικής λίμνης Βόλβης και ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη προαπαιτούμενες δράσεις αντιμετώπισης των αιτίων υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας, όπως π.χ. αγροπεριβαλλοντικά μέτρα.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ερωτά την Επιτροπή αν έχει λάβει απάντηση από τις ελληνικές αρχές στην προειδοποιητική επιστολή της, σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία προσφυγής και τι γνώμη έχει σχηματίσει για την πορεία εκτέλεσης των έργων του Master Plan.
«Οι καθυστερήσεις είναι δραματικές, όπως και τα ερωτηματικά για τον έως τώρα συντονισμό και τις πρωτοβουλίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Επειδή ως τώρα δεν είχαμε ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για το τι σκέφτεται να πράξει αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ελπίζουμε ότι στη νέα σύσκεψη που αποφασίστηκε για τις επόμενες μέρες θα γίνει μια συνολική τοποθέτηση για τη μέχρι τώρα εφαρμογή του master plan και θα εντοπιστούν οι ευθύνες και παραλείψεις της προηγούμενης διοίκησης και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς διακρίνουμε ορισμένες προκαταβολικές θεατρικές κινήσεις “αυτο-δικαίωσης” από πλευράς Νομαρχίας, στις οποίες αναζητείται και κυβερνητικό άλλοθι. Μένει να δούμε αν αυτό θα το προσφέρει η παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ο δικός μας ρόλος είναι να ασκήσουμε λεπτομερή και τεκμηριωμένη κριτική και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε προς κάθε κατεύθυνση».
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
Θέμα: Διαδικασία προσφυγής για τη λίμνη Κορώνεια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κινήσει δικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας για το θέμα της λίμνης Κορώνειας. Τον Ιούνιο του 2009 εστάλη στην Ελλάδα πρώτη γραπτή προειδοποίηση για μη εφαρμογή του αναγκαίου νομικού πλαισίου προστασίας και διατήρησης(1). Σε σχετική ερώτησή μου στις αρχές Σεπτεμβρίου για το αν είχε κατατεθεί η οφειλόμενη απάντηση από τις ελληνικές αρχές, ο τότε Επίτροπος κ. Δήμας απάντησε αρνητικά(2).
Με την αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο, η νέα υπουργός Περιβάλλοντος φέρεται να εξασφάλισε προφορικά χρονικό διάστημα τριών μηνών για να εξετάσει συνολικά το ζήτημα της Κορώνειας και των έργων εφαρμογής του Master Plan και να πάρει αποφάσεις για την επιτάχυνση ή την τροποποίηση των έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα αυτό έληξε στα τέλη του Φεβρουαρίου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση και η υπουργός δεν έχουν προβεί σε καμιά σχετική δήλωση. Αντίθετα, έχει ολοκληρωθεί από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το έργο μερικής εκτροπής δύο χειμάρρων και λειτουργίας ενωτικής τάφρου των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης. Για το γεγονός αυτό υπήρξε κριτική από επιστήμονες και οργανώσεις(3), ιδιαίτερα για το ότι συνιστά ανατροπή της σειράς εφαρμογής των έργων που προέβλεπε το Master Plan, ότι ενέχει κινδύνους υποβάθμισης της γειτονικής λίμνης Βόλβης και ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη προαπαιτούμενες δράσεις αντιμετώπισης των αιτίων υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας, όπως π.χ. αγροπεριβαλλοντικά μέτρα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει λάβει απάντηση από τις ελληνικές αρχές στην προειδοποιητική επιστολή της;
2. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία προσφυγής;
3. Τι γνώμη έχει σχηματίσει για την πορεία εκτέλεσης των έργων του Master Plan;
______________________
(3) http://ecology-salonika.org/2010/02/17/emergency-solution-to-koronia-lake/#more-690