Ευρώπη της Αλληλεγγύης απέναντι στην πολιτική της Μέρκελ

 

Συνέντευξη Τύπου του Daniel Μουρατίδη και των Οικολόγων Πράσινων

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα, Παρασκευή, οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ΕΕ πήραν μέρος ο Ιορδάνης Daniel Μουρατίδης, υπεύθυνος εκστρατειών και πρόεδρος των Γερμανών Πράσινων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη 2006-2009, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής 2009-2012 και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας και η Ελεάννα Ιωαννίδου, συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.

Ο Ιορδάνης Μουρατίδης σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδαανέφερε τα ακόλουθα:

«Το πιο σημαντικό θέμα σήμερα είναι το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε. και μάλιστα το πράσινο μέλλον της στην Ευρώπη. Η κοινή γνώμη στη Γερμανία, με την υποστήριξη μερίδας των ΜΜΕ είναι αρνητική προς την Ελλάδα. Οι Πράσινοι υποστηρίζουμε την αλληλέγγυα έξοδο από την κρίση. Με τις πράσινες προτάσεις μπορεί να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση μιας περιοχής. Στη Βάδη -Βυρτεμβέργη ο υπουργός Περιβάλλοντος ανήκει στους Πράσινους κι έχει ασκήσει μια πολιτική που βοήθησε την οικονομία του κρατιδίου».

Σχολιάζοντας την πολιτική της κ/ας Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε ότι η κ. Μέρκελ έχει προωθήσει την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία. Οι Πράσινοι της ασκήσαμε οξεία κριτική για το πόσο καθυστερημένα κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Με τις αρχικές της αντιρρήσεις να δοθεί πακέτο βοηθείας προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστέρησε τις διαδικασίες κι άφησε να φθάσουν τα πράγματα σε μια οξυμμένη κατάσταση».

Για τις διεξόδους από την κρίση ο κ. Μουρατίδης ανέφερε: «Οι Πράσινοι επιμένουμε ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη και αλληλέγγυα πολιτική στην Ευρώπη καθώς και ότι θα πρέπει να διατεθούν τα απαραίτητα χρήματα ώστε να ανακάμψουν οι οικονομίες που πλήττονται. Τα γνωστά μέτρα που ακολουθούνται οδηγούν σε καθίζηση την οικονομία. Πιστεύουμε ότι η πράσινη ώθηση στην οικονομία θα μπορούσε να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Στη Γερμανία απέδωσε ήδη η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αποφασίσαμε τη σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων κι αυτό τόνωσε την οικονομία μας γιατί υποστηρίχθηκε τόσο από τον κόσμο όσο και από τους οικονομικούς παράγοντες».

Για τις προοπτικές της Ελλάδας ο κ. Μουρατίδης είπε: «Η Ελλάδα θα μπορούσε, με το ηλιακό δυναμικό που έχει, να γίνει εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο. Επίσης θα μπορούσε να συνδυαστεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, ως ενίσχυση μιας εκστρατείας για τον τουρισμό στα νησιά που έχουν τεράστιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό. Τέλος, θα πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά και ως Ελλάδα και ως ΕΕ αν τα επόμενα 10-15 χρόνια θα συνεχίσουμε να ξοδεύουμε χρήματα για να εισάγουμε πετρέλαιο ή να τα επενδύσουμε σε εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να απεξαρτηθούμε από αυτήν τη μόνιμη εκροή χρημάτων».

Αναφερόμενος στο αδελφό κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ο κ. Μουρατίδης δήλωσε την αναγκαιότητα παρουσίας του στο ελληνικό Κοινοβούλιο λέγοντας: «Όταν έρχονται προς ψήφιση νομοσχέδια που αφορούν π.χ. το περιβάλλον ή τα δικαιώματα των πολιτών, το ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεργάζεται με τους Οικολόγους Πράσινους γιατί έχουν κάνει αναλυτικές μελέτες και έχουν προτάσεις. Έτσι π.χ. θα διασφαλιζόταν η επιτυχία του προγράμματος HELIOS, το οποίο δεν θα ήταν γενικό και αόριστο ούτε θα άφηνε περιθώρια για παρανοήσεις αλλά θα ήταν συγκεκριμένο και στοχευμένο. Οι Γερμανοί Πράσινοι στηρίζουμε τους Οικολόγους Πράσινους στην Ελλάδα για ένα επιτυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να έχουμε έναν αξιόπιστο συνομιλητή, ο οποίος θα βοηθήσει και την Ευρώπη να μπει σε πορεία πράσινου μετασχηματισμού».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ελεάννα Ιωαννίδου, συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, η οποία δήλωσε ότι «ο Ιορδάνης Μουρατίδης εκτός από παιδί μετανάστη στη Γερμανία εκπροσωπεί σήμερα εδώ την Ευρώπη της Αλληλεγγύης, την Πράσινη Ευρώπη. Είμαστε απέναντι στην Ευρώπη που θεωρεί περιττή και την παραμικρή κίνηση ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την ίδια μέρα που ανακοινώνει στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις χειρότερες προβλέψεις μας για τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Είναι σημαντικό που υπάρχουν φωνές αλληλεγγύης παντού σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής οικογένειας».

Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές η Ελεάννα Ιωαννίδου τόνισε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε οι μόνοι φορείς του καινούργιου αυτή τη στιγμή στον πολιτικό στίβο. Όλα τα άλλα κόμματα ακόμη και τα νεοεμφανιζόμενα είναι κομμάτια του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.»

Στην τοποθέτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε:

«Ο Ιορδάνης Μουρατίδης εκπροσωπεί τη Γερμανία της αλληλεγγύης, την ίδια στιγμή που ο άξονας των Μερκοζύ επιβάλλει άδικη λιτότητα και δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και ένα δημοκρατικό έλλειμμα σ’ ολόκληρη την Ε.Ε., τη στιγμή που περιορίζεται ακόμη και η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη που μας επιβάλλουν να αναπτύξουμε συμμαχίες, να αλλάξουμε συσχετισμούς, να οργανώσουμε και να αναπτύξουμε τη διαφορετική Ευρώπη που οραματιζόμαστε. Οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν αποδείξει στην πράξη την αλληλεγγύη τους. Πριν από δύο χρόνια, στην αρχή της κρίσης, ξεκίνησαν μια καμπάνια συμπαράστασης με το σύνθημα “ταξιδέψτε στην Ελλάδα”. Η μεγάλη αύξηση των Γερμανών τουριστών πέρυσι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτήν τη καμπάνια, που οι Γερμανοί Πράσινοι έθεσαν και στη γερμανική Βουλή. Πιστεύουμε ότι οι αδιέξοδες, εθνικιστικές και λαϊκιστικές απόψεις που εκφράζονται εν πολλοίς στην ελληνική κοινωνία, θα πρέπει να καμφθούν και να μη δημιουργούν ευκαιρίες για αρνητικά σχόλια σε λαϊκιστικά ΜΜΕ και πολιτικούς στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να ανακόπτουν το ρεύμα του τουρισμού προς την Ελλάδα, κάτι που τόσο έχουμε ανάγκη».

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε: «Τα παλαιά κόμματα και τα νέα αποκόμματα είτε χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών είτε τα απειλούν. Εμείς δεν παρακολουθούμε αυτές τις πολιτικές, θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Έχουμε μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις και μέρος αυτών είναι και η καμπάνια που κάναμε όσο ήμουν στο Ευρωκοινοβούλιο με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολτ για τη φορολόγηση του πλούτου. Δεν θέλουμε να τα πάμε καλά με τα συμφέροντα, δεν θέλουμε την ψήφο των βολεμένων και των κατόχων του πλούτου. Θέλουμε αναδιανομή του εισοδήματος και ταυτόχρονα εναλλακτικές προτάσεις εφαρμόσιμες εδώ και τώρα, με ένα ρεαλιστικό σύμφωνο βιώσιμης ευημερίας».

 

Ο Ιορδάνης –Daniel Μουρατίδης γεννήθηκε και ζει στη Γερμανία. Η μητέρα του είναι Γερμανίδα ενώ ο πατέρας του κατάγεται από την Ηλιοκώμη Σερρών και βρέθηκε στη Γερμανία ως μετανάστης. Έρχεται στη Θεσσαλονίκη για σεμινάριο στα μέλη των Οικολόγων Πράσινων, ως έμπρακτη βοήθεια προς το αδελφό κόμμα, και θα μοιραστεί την εμπειρία του από τις εξαιρετικά επιτυχημένες εκστρατείες των Γερμανών Πράσινων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Σαξονία-Άνχαλντ.

 

Διαβάστε επίσης

Ο Μ. Τρεμόπουλος μιλα σε εκπομπή της ΝΕΤ για τα πυρηνικά στα Βαλκάνια

{youtube}8HrhSeAtAz0{/youtube} Συνέντευξη στην εκπομπή “Συμβαίνει Τώρα” που παρουσιάζει η Μαρία Σαράφογλου με θέμα την πυρηνική ενέργεια στα Βαλκάνια και την ανάπτυξη του Βαλκανικού Αντιπυρηνικού Μετώπου

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

«Ξεδοντιασμένη» η Μεταρρύθμιση της Κ.Α.Π.

Λύπη και απογοήτευση εκφράζουν οι Πράσινοι για τις νομοθετικές προτάσεις που παρουσίασε, για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι