Ευτρωκοινοβούλιο: Διακομματικό διάβημα κατά του ακρωτηριασμού του ΟΣΕ

  • Από το προεδρείο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού
  • Με ενέργειες των Πράσινων και πρωτοβουλία του Μιχάλη Τρεμόπουλου

Σε γραπτό διάβημα προς την Κομισιόν για το θέμα του επικείμενου ακρωτηριασμού των ελληνικών σιδηροδρόμων προχώρησε η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της επιτροπής Brian Simpson, Βρετανό Εργατικό ευρωβουλευτή και υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, τονίζεται ότι «η κατάργηση…. δεν συνάδει με τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε., και δυσχεραίνει το στόχο για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα».

Η πρόταση για το διάβημα είχε κατατεθεί στην Επιτροπή Μεταφορών από την ομάδα των Πράσινων, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου. Η Κομισιόν εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση των ελληνικών σιδηροδρόμων, καθώς συνυπογράφει το Μνημόνιο με την ελληνική κυβέρνηση που προβλέπει  ρητά κλείσιμο γραμμών.

«Κάναμε ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την υπεράσπιση του σιδηροδρόμου», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Στις σημερινές συνθήκες το τρένο δεν είναι μόνο το φιλικότερο προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο, αλλά και απαραίτητη διέξοδος για το μέσο πολίτη απέναντι στα ακριβά καύσιμα και τα υψηλά διόδια. Θέλουμε σιδηρόδρομο αναβαθμισμένο και ελκυστικό, συνεχίζουμε την προσπάθεια να δείξουμε ότι τα ελλείμματα του ΟΣΕ είναι πρώτα πολιτικά και μετά οικονομικά. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί επικίνδυνη πολυτέλεια να δώσουμε μονοπωλιακή θέση στα συμφέροντα των οδικών μεταφορών.  Την απλή αυτή λογική, φαίνεται ότι μόνο η κυβέρνηση και η τρόικα επιμένουν να παραγνωρίζουν».

(ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της Επιτροπής Μεταφορών)

«Υπέπεσε στην αντίληψη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ότι οι ελληνικές αρχές πρόκειται να διακόψουν μια σειρά σιδηροδρομικών γραμμών στην Ελλάδα που αποτελούν τμήμα του δικτύου ΤΕΝ-Τ και για τις οποίες πρόσφατα δόθηκε χρηματοδοτική ενίσχυση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Οι γραμμές στις οποίες αναφέρεται ειδικά η Επιτροπή είναι η Κοζάνη (17,6 εκατ.ευρώ), Κόρινθος-Καλαμάτα (29,63 εκατ. ευρώ), Δυτική Θεσσαλία (55,33 εκατ.ευρώ) και Ανατ.Μακεδονία και Θράκη (63,5 εκατ.ευρώ).

Η επικείμενη απόφαση συνδέεται με το μνημόνιο το οποίο συμφωνήθηκε από τις ελληνικές αρχές και την Επιτροπή προκειμένου να ελευθερωθούν πόροι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα στην τρέχουσα δημοσιονομική κρίση και να μειωθεί συν τω χρόνω το επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Η κατάργηση των υπηρεσιών γι αυτές και άλλες σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα δεν συνάδει με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ, κυρίως όσον αφορά τη μείωση διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 και καθιστά το στόχο για μείωση τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα πιο δύσκολο.

Γνωρίζει η Επιτροπή γι αυτή την επικείμενη απόφαση των ελληνικών αρχών;

Συμφωνεί η Επιτροπή ότι η κατάργηση αυτών των σιδηροδρομικών γραμμών δεν είναι συμβατή με τους περιβαλλοντικούς στόχους και τη μείωση των τροχαίων στην ΕΕ;

Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των χρηματοδοτήσεων, το θεωρεί σωστό να χρησιμοποιούνται τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ για επενδύσεις σ΄αυτές τις γραμμές και μετά να διακόπτει τη λειτουργία τους;

Αναφορικά με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Κανονισμού 1083/2006 για το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής, οι οποίες προβλέπουν την ανάκτηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων σε περίπτωση παράβασης των όρων που τις διέπουν, προτίθεται η Επιτροπή να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές τις διατάξεις αυτού του Κανονισμού κατά τις προσεχείς συζητήσεις;»

 

Διαβάστε επίσης

Σκανδαλώδης η επιχείρηση νεκρανάστασης της ‘ΚΙΣΣΟΣ’

Ως «σκανδαλώδη επιχείρηση νεκρανάστασης της οικοπεδοποίησης του Χορτιάτη που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη», χαρακτήρισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος, την αύξηση