Τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου προς τους Πράσινους ευρωβουλευτές
Παρέμβαση σε υψηλούς τόνους για την κρίση στη χώρα μας έκανε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στη σχετική συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.
Μιλώντας εκ μέρους των Πράσινων, αναφέρθηκε στις ευθύνες της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συγκρίνοντας τη σημερινή τους στάση με αυτή της Μ. Θάτσερ στη δεκαετία του ’80. Υποστήριξε την πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα βγάλει εκτός Ευρώπης το Δ.Ν.Τ., και ζήτησε εμπλοκή από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας στα μέτρα για τα εργασιακά στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον στοιχειώδη όρια στις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Πρόκειται για ανθρώπους, υπάρχουν θέματα εργασίας, είναι εργαζόμενοι. Και δεν μπορεί μόνο το χρήμα να αποφασίζει», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στα υψηλά επιτόκια του Μηχανισμού Στήριξης, ζήτησε έρευνα για τις πωλήσεις όπλων από ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, και έθεσε το θέμα ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για αφοπλισμό Ελλάδας και Τουρκίας, ευρωπαϊκές εγγυήσεις για τα σύνορα της Ελλάδας και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Κύπρο.
Προηγουμένως είχε συγκληθεί η πολιτική ομάδα των Πράσινων ευρωβουλευτών, όπου συζητήθηκε και το θέμα της ελληνικής κρίσης και συνδιαμορφώθηκαν οι απόψεις που θα παρουσιάζονταν στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Απευθυνόμενος προς τους Πράσινους συναδέλφους του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος παρουσίασε τις συνέπειες των μέτρων που απαιτεί από την Ελλάδα το Δ.Ν.Τ, σκιαγράφησε την εναλλακτική λύση που προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη χώρα μας και ζήτησε τη βοήθεια των Γερμανών και Γάλλων Πράσινων για τις παραβιάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας της Ε.Ε. για τις Εξαγωγές Όπλων.
«Το έλλειμμα αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που έχει στιγματιστεί και από τις δηλώσεις των Πράσινων, μας καταδικάζει σε ένα τίμημα πολλαπλάσιο από το απαραίτητο», τόνισε στην παρέμβασή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.«Οι Έλληνες Πράσινοι θέλουμε να αντικατασταθεί το συντομότερο ο Μηχανισμός Στήριξης από ένα σύστημα ευρωπαϊκών εγγυήσεων για το δανεισμό της χώρας και αναζητούμε με αγωνία τα κεφάλαια που χρειάζονται για τις απαραίτητες επενδύσεις στη στροφή προς τη βιωσιμότητα. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια κρίση του συστήματος και η Ελλάδα είναι μόνον η αρχή, μια και αδύνατοι κρίκοι υπάρχουν σ’ όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Άρα χρειαζόμαστε συνολικές λύσεις».
(ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Ντ. Κον Μπεντίτ και του Μ.Τρεμόπουλου)
Τοποθέτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου του DanielCohn–Bendit, συν-προέδρου της Ομάδας των Πράσινων.
Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι προφανές ότι για 4 μήνες υπεκφεύγαμε, είναι προφανές ότι κάναμε λάθος, είναι προφανές ότι με τις υπεκφυγές βοηθήσαμε τις αγορές και τους κερδοσκόπους. Και αυτοί που είναι έντιμοι στο Συμβούλιο να το ομολογήσουν, φταίμε, εμείς φταίμε. Η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, όπως και να τους λένε, κι ό,τι κι αν κάνουν στη ζωή τους, ήξεραν, όλοι το διάβαζαν στις εφημερίδες, έπρεπε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αμέσως. Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να πω.
Το δεύτερο. Θα ήθελα να καταλάβουμε κάτι : αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σχεδόν αδύνατον. Ζητάω από το Ecofin, από τούς αρχηγούς των κρατών να σκεφτούν ότι οι ίδιοι στις χώρες τους είναι ανίκανοι να κάνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Πόσον καιρό χρειάζεται η Γαλλία για να μεταρρυθμίσει τις συντάξεις; Πόσον καιρό χρειάζεται η Γερμανία; Και τώρα ζητάμε στον Παπανδρέου σε τρεις μήνες, “άλλαξε τα όλα!”
Είστε τελείως τρελοί! Και η απόδειξη είναι αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Δεν δίνουμε στην Ελλάδα, στον κ. Παπανδρέου το χρόνο να βρει μια συναίνεση στην χώρα. Δεν υπάρχει ταύτιση του πολίτη με το κράτος στην Ελλάδα εκεί ισχύει ο καθένας για τον εαυτό του. Μπορεί να μη μας αρέσει αυτό, άλλα η ευθύνη είναι κοινή, φταίνε δεκάδες χρόνια πρακτικών διαφθοράς των πολιτικών. Αλλά χρειάζεται να δημιουργηθεί μια συναίνεση, κι αυτό δεν δημιουργείτε με διατάγματα
Και θα δείτε στην Ισπανία η στην Πορτογαλία όταν αρχίσουν τα προβλήματα τι θα γίνει. Ο κύριος Μπαρόζο κάτι ξέρει, έτσι έχασε τις εκλογές. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χρειάζεται να είμαστε υπεύθυνοι και να μην ζητάμε το αδύνατο. Κάποτε ακούγαμε I want my money back [από την Θάτσερ εννοεί]. Τώρα ακούμε από τις κυβερνήσεις, I want to make money on the back of the [sic] Greece. Γιατί έτσι είναι, όταν δανειζόμαστε με 1,5% και δανείζουμε με 5% και 6% αυτό κάνουμε, βγάζουμε λεφτά στη πλάτη της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο!
Κι έπειτα, η Ευρώπη πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Ο Γκι Φερχόφσταντ είχε δίκιο όταν μίλησε για ένα Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης για ευρωπαϊκό δανεισμό. Κι αν πρέπει ν’ αλλάξουμε τις συνθήκες εδώ, συνάδελφοι, εδώ στο κοινοβούλιο μπορούμε να το κάνουμε. Εδώ στο κοινοβούλιο μπορούμε, χωρίς να περιμένουμε το Συμβούλιο, είναι ανίκανοι ν’ αποφασίσουν. Ας πάρουμε πρωτοβουλία, να αλλάξουμε τις συνθήκες και ας φτιάξουμε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο για να αντισταθούμε στους κερδοσκόπους. Μπορούμε να το κάνουμε.
Τώρα θέλω να πω και κάτι άλλο για τη διαχείριση αυτού που συμβαίνει στην Ελλάδα . Ζητάω από την Κομισιόν να εμπλέξει σ΄ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, την Διεύθυνση Απασχόλησης της Επιτροπής , στην διαχείριση της υπόθεσης, για να μετρήσουμε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Και να ζητηθεί από το ΔΝΤ να φέρει και το Διεθνές οργανισμό Εργασίας στην διαχείριση της κρίσης. Γιατί πρόκειται για ανθρώπους, υπάρχουν θέματα εργασίας, είναι εργαζόμενοι. Και δεν μπορεί μόνο το χρήμα να αποφασίζει. Η διεύθυνση απασχόλησης της Κομισιόν ή ο διεθνής οργανισμός εργασίας θα ήταν μια διορθωτική δύναμη απέναντι στην τρέλα αυτών που αποφασίζουν με βάση μόνο τα δημοσιονομικά.
Και ένα τελευταίο σημείο. Υπάρχει μια δυνατότητα να βοηθήσουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό. Απλή: ας πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια πρωτοβουλία για τον αφοπλισμό στην περιοχή. Μια πολιτική πρωτοβουλία Ελλάδας Τουρκίας για τον αφοπλισμό, για να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα στην βόρεια Κύπρο. Λέω ένα πράγμα. Είμαστε υποκριτές. Τούς τελευταίους μήνες η Γαλλία πούλησε στην Ελλάδα 6 φρεγάτες για δυόμισι δισεκατομμύρια, ελικόπτερα για 400 εκ, και Ραφάλ, προς 100 εκατομμύρια το ένα. Δυστυχώς οι κατάσκοποί μου δεν ήξεραν να μου πουν πόσα ακριβώς, αν θα είναι 20 ή 30 Ραφάλ. Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια. Η Γερμανία πούλησε 6 υποβρύχια για τα επόμενα χρόνια προς ένα δις ευρώ. Είμαστε πέρα για πέρα υποκριτές. Τούς δίνουμε χρήματα για ν’ αγοράζουν τα όπλα μας
Ζητάω από την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση εδώ στο Κοινοβούλιο για τις πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων στην Ελλάδα και την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Να υπάρξει διαφάνεια τουλάχιστον, να μάθουμε. Αν είμαστε σοβαροί, να εγγυηθούμε στους Έλληνες τα σύνορα τους. Έχουν 100 χιλιάδες στρατό ίσως παραπάνω, και η Γερμανία έχει 200 χιλιάδες. Είναι παρανοϊκό μια χώρα 11 εκατομμυρίων έχει 100 χιλιάδες στρατό. Αυτό να ζητήσουμε από την Ελλάδα. Είναι πιο αποτελεσματικό από το να κόβουμε τούς μισθούς κάποιου που βγάζει 1000 ευρώ. Αυτό ζητάω από την Κομισιόν. Να είμαστε στοιχειωδώς δίκαιοι.
Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου
στην Ομάδα των Πράσινων στο ΕΚ, με αφορμή τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης
Έχουμε ήδη συζητήσει το θέμα της κρίσης στην Ελλάδα στην Ομάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο αλλά υπάρχει προφανώς ανάγκη να το κάνουμε και πάλι γιατί ανακοινώθηκαν και νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.
Η απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου αναγνώριζε ομόφωνα και ρητά ότι τα μέχρι τότε μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν επαρκή για τους στόχους του 2010. Η δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης όμως, (αντί για ευρωομόλογα ή παροχή ευρωπαϊκών εγγυήσεων για το δανεισμό της Ελλάδας, όπως έχουμε ζητήσει και εμείς αλλά και το ευρωκοινοβούλιο μετά από πρότασή μας), έστειλε το μήνυμα ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπήρχαν δανειστές (οι συμμετέχοντες στο Μηχανισμό) με προτεραιότητα απέναντι στους κλασσικούς αγοραστές ομολόγων. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει ακόμη δυσκολότερος ο δανεισμός της χώρας στις αγορές και να επισπευστεί η αναγκαστική προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης.
Αντίθετα με τους ηγέτες της ευρωζώνης, που εκτιμούσαν τα μέτρα ως επαρκή, το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη μια βαθιά παρατεταμένη ύφεση, που επιδεινώνει τα δεδομένα του χρέους και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερες περικοπές.
Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα; Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι χάνουν άλλο ένα 15% του μισθού τους, οι άνεργοι θα είναι πλέον πολύ περισσότεροι, οι τιμές επιβαρύνονται με νέα αύξηση ΦΠΑ (δεύτερη σε ένα δίμηνο, τρίτη σε μια 5ετία), πάνω από το μισό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας απειλείται με άμεσο κλείσιμο, το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων περικόπτεται κι αυτό.
Από τις περικοπές δεν εξαιρούνται ούτε οι χαμηλοί μισθοί, παρόλο που το ΔΝΤ λέει ότι εξαιρέθηκαν. Κόβεται ακόμα και το επίδομα αλληλεγγύης που δεν έχει δοθεί για το 2010. Στους νέους εργαζόμενους ρίχνουν τον κατώτατο μισθό κατά 25%, παρόλο που οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας προστατεύονται από το Σύνταγμα.
Όσον αφορά την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, θα μπορούσαν τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι χαμηλότεροι μισθοί, δηλαδή κάτω από 1000 ευρώ το μήνα. Κι αντί να μειώσουν τους μισθούς, και μάλιστα τους χαμηλούς, θα μπορούσαν να μειώσουν τις εργοδοτικές εισφορές και να αντισταθμίσουν την απώλεια με αυξημένους φόρους στα κέρδη των επιχειρήσεων και να ξαναγυρίσουν οι φορολογικοί συντελεστές στο 35%, όπως ήταν πριν το 2005. Θα μπορούσαν, ακόμα, να ανοίξουν τα πόθεν έσχες των πολιτικών και των στελεχών δημόσιας διοίκησης και να δημευτεί ό,τι προέρχεται από μη δηλωμένα εισοδήματα.
Πρακτικά, το έλλειμμα αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που έχει στιγματιστεί και από τις δηλώσεις των Πράσινων, μας καταδικάζει σε ένα τίμημα πολλαπλάσιο από το απαραίτητο.
Οι Έλληνες Πράσινοι θέλουμε να αντικατασταθεί το συντομότερο ο Μηχανισμός Στήριξης από ένα σύστημα ευρωπαϊκών εγγυήσεων για το δανεισμό της χώρας και αναζητούμε με αγωνία τα κεφάλαια που χρειάζονται για τις απαραίτητες επενδύσεις στη στροφή προς τη βιωσιμότητα.
Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια κρίση του συστήματος και η Ελλάδα είναι μόνον η αρχή, μια και αδύνατοι κρίκοι υπάρχουν σ’ όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Άρα χρειαζόμαστε συνολικές λύσεις. Και το Green New Deal βοηθάει σε αυτό.
Και μερικά ακόμη σχόλια σε θέματα που έχουν τεθεί.
Και λόγω χαρακτήρα αλλά και από πολιτική επιλογή, προτιμώ να είμαι δυσάρεστος αλλά χρήσιμος σε μια συζήτηση, όταν νιώθω την ανάγκη ότι πρέπει να τονίσω κάποια στοιχεία που δεν παίρνονται υπόψη. Προφανώς στην Ελλάδα μιλάμε και για πολιτικές καταπολέμησης διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Δεν απολογούμαστε όμως στη Μπιλντ, γιατί οι ταξιτζήδες δεν κόβουν αποδείξεις. Γιατί ακριβώς στη Γερμανία τονίζονται στην κοινή γνώμη κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων ώστε να περάσουν κάποιες πολιτικές. Προφανώς και για τη διαφθορά χρειάζονται δύο μέρη για να ολοκληρωθεί. Και στην Ελλάδα έχουμε, επιπλέον, δηλώσει πως είμαστε αντίθετοι και στους εξοπλισμούς αλλά και στη διπλωματία των εξοπλισμών, με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να επηρεάσουν μεγάλες χώρες υπέρ των εθνικών μας θεμάτων. Και θυμόμαστε καλά ότι μετά τη στήριξη της Γαλλίας στη στάση της Ελλάδας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ήρθε ο Σαρκοζί στην Αθήνα για να πουλήσει πυρηνικά εργοστάσια και όπλα.
Όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων προς την Ελλάδα, θέλουμε να τεθεί το θέμα από τους Πράσινους στην εσωτερική πολιτική ατζέντα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Και η ομάδα μας στο ευρωκοινοβούλιο να ενθαρρύνει τους Γερμανούς και Γάλλους ευρωβουλευτές να το θέσουν στα εθνικά κόμματά τους.
Στείλαμε ήδη μια επιστολή όπου ζητάμε να γίνει σε κάθε χώρα “ανεξάρτητη έρευνα” (μπορεί να είναι εξεταστική επιτροπή στο κοινοβούλιό σας, ακροάσεις σε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, διερεύνηση από ανεξάρτητη αρχή, ή και δικαστική διερεύνηση, ανάλογα με τη νομοθεσία κάθε χώρας) για τις πωλήσεις όπλων και ιδιαίτερα μετά τις 16 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που το ECOFIN μας έθεσε σε επιτήρηση. Μεγάλες πωλήσεις μετά την ημερομηνία αυτή, θεωρείται ότι είναι πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και παραβιάζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Είναι ένας πρακτικός τρόπος να βοηθήσετε στις χώρες σας, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
Θα ήθελα, επίσης, να σχολιάσω αυτό που είχε πει η Ρεμπέκα Χαρμς μετά την επίσκεψη της στην Ελλάδα, πως εντυπωσιάστηκε από το ότι οι Έλληνες δεν ταυτίζονται με το κράτος τους. Σίγουρα, έχουμε διαφορετικές κουλτούρες. Αλλά όταν αναρωτιέται ο Κράμερ “εσείς τα κάνετε όλα σωστά;”, θα πρέπει να ξέρει πως αυτό το “εσείς” δε μας περιλαμβάνει όλους και κάνουμε έντονη κριτική και στην κοινωνική παθολογία και στις κυβερνητικές πολιτικές.
Ως Πράσινοι πάντως, έχουμε ανάγκη από την αλληλεγγύη σας. Παρ’ όλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις μας, είμαστε όλοι μαζί και μαζί θα ανοίξουμε νέους δρόμους.
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|