Η βιομηχανία τόνου οδηγεί σε εξαφάνιση απειλούμενα είδη

Παραπλάνηση των καταναλωτών καταγγέλλει ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων προς την Κομισιόν

Διασφαλίσεις ότι οι επιχειρήσεις συσκευασίας-εμπορίας τόνου δε θα μπορούν να παραπλανούν τους καταναλωτές ώστε οι τελευταίοι να συμβάλουν εν αγνοία τους στην εξαφάνιση απειλούμενων ειδών, ζητούν από την Κομισιόν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Έρευνα της Greenpeace(1), αποκαλύπτει σοβαρές παρατυπίες στις πρακτικές της βιομηχανίας τόνου, όπως ανάμειξη διαφορετικών ειδών τόνου στην ίδια κονσέρβα κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χρήση διαφορετικών ειδών σε κονσέρβες του ίδιου προϊόντος, ενώ άλλες κονσέρβες περιέχουν διαφορετικό είδος τόνου από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Με τον τρόπο αυτό προωθούνται στην κατανάλωση  υπεραλιευμένα είδη τόνου, όπως ο μεγαλόφθαλμος και ο κιτρινόπτερος.

Με την ερώτησή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την Κομισιόν να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία των απειλούμενων ειδών τόνου, ενώ ρωτούν αν σκοπεύει να προτείνει τη διεθνή απαγόρευση της χρήσης συσκευών συνάθροισης ψαριών.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχή εφαρμογή των πολιτικών είναι να έχουν οι καταναλωτές πλήρη και σωστή ενημέρωση. Οι  καταναλωτές έχουν δικαίωμα να προστατεύονται από την παραπλανητική πληροφόρηση, ώστε να μην καταλήγουν να συμβάλουν εν αγνοία τους στην εξαφάνιση απειλούμενων ειδών. Ταυτόχρονα, ζητάμε οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία του τόνου να ενισχυθούν μέσα από την απαγόρευση της καταστροφικής χρήσης συσκευών συνάθροισης ψαριών από σκάφη βιομηχανικής αλιείας».

(1) http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/5099503.pdf

 

 

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

 

Θέμα: Παρατυπίες και χρήση υπεραλιευμένων ειδών σε κονσέρβες τόνου

Ανεξάρτητες αναλύσεις που πραγματοποίησε η Greenpeace σε κονσέρβες τόνου από διαφορετικές μάρκες ευρείας κατανάλωσης σε 12 χώρες (1), αποκάλυψαν ότι πίσω από τις ετικέτες κρύβεται η κατάφωρη παραπλάνηση των καταναλωτών και η αδιαφορία της βιομηχανίας τόνου για το μέλλον των αποθεμάτων τόνου. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναδεικνύουν σοβαρές παρατυπίες, όπως η χρήση δύο διαφορετικών ειδών τόνου στην ίδια κονσέρβα, κάτι που αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (2). Παράλληλα αποκαλύπτεται η χρήση διαφορετικών ειδών σε διαφορετικές κονσέρβες του ίδιου προϊόντος, ενώ άλλες κονσέρβες περιείχαν διαφορετικό είδος τόνου από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Ανάμεσά τους βρέθηκαν υπεραλιευμένα είδη τόνου, όπως ο μεγαλόφθαλμος και ο κιτρινόπτερος.

 

Ερωτάται η Επιτροπή

1. Έχει γνώση αυτής της έρευνας και των παρατυπιών που σημειώθηκαν;

2. Αν ναι, τι διατίθεται να κάνει προς συμμόρφωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΟΚ) No 1536/92, αλλά και για να προστατεύσει τα υπεραλιευμένα είδη τόνου, όπως ο μεγαλόφθαλμος και ο κιτρινόπτερος;

3. Τι ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει στη διάθεσή της για να εξασφαλίσει άμεσα ότι ο τόνος που προμηθεύονται τα σούπερ μάρκετ δεν έχει αλιευθεί με τη χρήση συσκευών συνάθροισης ψαριών (FADs) και ότι αποκλείουν απειλούμενα είδη τόνου από την παραγωγή κονσερβών;

4. Τι σκοπεύει να προτείνει την διεθνή απαγόρευση της χρήσης συσκευών συνάθροισης ψαριών;

 

 

(1) Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το ανεξάρτητο ισπανικό εργαστήριο θαλασσίων ερευνών AZTI Tecnalia και αφορούν τουλάχιστον 5 διαφορετικές μάρκες τόνου σε κονσέρβα από την κάθε χώρα. Οι 12 χώρες είναι: Ελλάδα, Αυστρία, Αυστραλία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και Γερμανία. Το σύνολο των αποτελεσμάτων από τις αναλύσεις καθώς και η αναφορά του εργαστηρίου βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση

http://www.greenpeace.org/international/publications/reports/Tinned-Tuna–Fish-Aggregation-Devices/

Αναλυτική έκθεση της Greenpeace σχετικά με τις αναλύσεις στις κονσέρβες τόνου βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση

http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/5099503.pdf

 

(2) Η ανάμιξη δύο ειδών σε μία κονσέρβα αντιβαίνει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΟΚ) No 1536/92, με ημερομηνία 9 Ιουνίου 1992, ο οποίος θέτει κοινές προδιαγραφές εμπορίας για τις κονσέρβες τόνου και παλαμίδας.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31992R1536:EN:HTML

Διαβάστε επίσης

Συντάξεις – Ασφαλιστικό: Ζητήματα ευρωπαϊκής νομιμότητας θέτουν για τα μέτρα οι Οικολόγοι Πράσινοι

Ζήτημα ευρωπαϊκής νομιμότητας για τις περικοπές στις χαμηλές συντάξεις και μισθούς αλλά και για τη βασική φιλοσοφία των αλλαγών στο ασφαλιστικό θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Ενημερωτικό Δελτίο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011

Περιεχόμενα: Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις – παρεμβάσεις Άρθρα – Συνεντεύξεις   1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο   SIEMENS: