Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΩΝ

Παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων με άρθρο του Μ. Τρεμόπουλου

Παρέμβαση για το θέμα των ευρωομολόγων πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι για το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων.

Με άρθρο του ευρωβουλευτή τους Μιχάλη Τρεμόπουλου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», τονίζεται η μετάλλαξη μιας πρότασης που αρχικά είχε κατατεθεί για να στηρίξει χώρες με πρόβλημα δανεισμού όπως η Ελλάδα, υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εναλλακτική πρόταση απέναντι στο Μηχανισμό Στήριξης και το Μνημόνιο και αποσιωπήθηκε από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, μαζί με τις σχετικές παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σε μια προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη ότι όσα ακολούθησαν ήταν μονόδρομος.

Η πρόταση για ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, που είχε κατατεθεί πέρυσι από τους Πράσινους και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εντασσόταν σε μια πολιτική για πράσινη στροφή της οικονομίας και συνδυαζόταν με την πρόταση οι δημόσιες επενδύσεις στην πράσινη οικονομία να εξαιρούνται από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας για τα ελλείμματα και τα χρέη. Η πρόταση αυτή «πνίχτηκε» από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και τώρα επανέρχεται για να συμπληρώσει το Μηχανισμό Στήριξης και όχι πια για να τον αντικαταστήσει. Παράλληλα, παραμένουν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για υψηλότατα επιτόκια, θεωρείται δεδομένη η θεραπεία-σοκ που έχει οδηγήσει τη χώρα σε βαθιά και πολυετή ύφεση ενώ ετοιμάζονται όροι που θα είναι ακόμη πιο αυστηροί από αυτούς του Μηχανισμού Στήριξης.

Ολόκληρο το άρθρο του Μιχ. Τρεμόπουλου έχει αναρτηθεί και εδώ.

Διαβάστε επίσης

Σέιχ Σου: Απαιτείται προστασία του πολύτιμου πνεύμονα της Θεσσαλονίκης

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή για τις συνεχιζόμενες απειλές Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και την καλύτερη προστασία του, που απασχολούν εδώ και δεκαετίες

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ και κρίση της Ευρωζώνης: Πάλι κλότσησαν τον κουβά για τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.

Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, σε μικρή αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να προβλέπει τη δημιουργία μόνιμου