Εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο στον απόηχο της “Έκθεσης Τρεμόπουλου”
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο η δημόσια συζήτηση για τη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις των περιφερειακών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου.
Στη συζήτηση, όπου συμμετείχαν ως εισηγητές κάποια από τα σημαντικότερα ονόματα της ευρωπαϊκής Κοινωνίας των Πολιτών σε θέματα διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η διαφάνεια και να προχωρήσουν οι βελτιώσεις που προτείνονται στην Έκθεση Τρεμόπουλου.
«Οραματιζόμαστε μια πράσινη Ευρώπη, με ευημερία και αλληλεγγύη για όλους. Χρειαζόμαστε αλλαγή των πολιτικών αλλά και διαφάνεια παντού. Είναι θετικό ότι και στελέχη της Κομισιόν έχουν εντοπίσει τα οφέλη από την εφαρμογή των κανόνων που προτείναμε στην Έκθεση για τη Διαφάνεια, καθώς μπορούν να προσφέρουν στην ενδυνάμωση της θεσμικής οργάνωσης, τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και στην ανάπτυξη των εργαλείων που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα λάθη και τις απάτες και να ενισχύσουμε τις δυνατότητες ορθής διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων», τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Η Jana Mittermaier, επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ε.Ε., μιλώντας με θέμα «Καλές προθέσεις και σκληρή πραγματικότητα στα ευρωπαϊκά κονδύλια σήμερα», παρουσίασε τη δυσκολία να εντοπιστούν οι τελικοί αποδέκτες των κοινοτικών κονδυλίων, φέρνοντας ως παράδειγμα και την Ελλάδα. Η ομιλήτρια μιλώντας εστίασε στο γεγονός ότι το 80% των ευρωπαϊκών κονδυλίων διαχειρίζονται από τα Κράτη-Μέλη και παρότι δημοσιεύονται στοιχεία για αυτά, εντούτοις δεν υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο πληροφοριών για τα κονδύλια αυτά. Η παρουσίαση των στοιχείων αυτών θα πρέπει να γίνεται, εκτός από την εθνική γλώσσα, και στα αγγλικά με ταυτόχρονη προώθηση ενός κοινού πλαισίου και δομής στην παρουσίαση αυτών των πληροφοριών, που μέχρι σήμερα χειρίζονται οι διαχειριστικές αρχές του κάθε Κράτους-Μέλους και είναι δύσκολο να τα εντοπίσει και να τα κατανοήσει κανείς. Άλλωστε, αυτός είναι κι ο σκοπός της δημοσίευσης στοιχείων και της διαφάνειας, να μπορεί η αναζήτηση και η ανάλυση στοιχείων να είναι εύκολη ώστε η κοινωνία και τα ΜΜΕ να μπορούν να εντοπίσουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κινδύνους αδιαφάνειας ή και πραγματική διαφθορά. Κλείνοντας, τόνισε ότι «αν τα στοιχεία για τα κονδύλια της Ε.Ε. παρουσιάζονται με διαφάνεια, τότε οι πιθανότητες διαφθοράς θα είναι μικρότερες». Δείτε την παρουσίαση που χρησιμοποίησε στην εκδήλωση πατώντας ΕΔΩ.
Ο Jack Thurston, συνιδρυτής των “διαδικτυακών παρατηρητηρίων” για τις αγροτικές επιδοτήσεις παρουσίασε τις ιστοσελίδες www.farmsubsidy.orgκαι www.fishsubsidy.org, που δημοσιοποιούν με πρωτοβουλία απλών πολιτών στοιχεία για τις επιδοτήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αλιευτικών σκαφών. «Τεχνολογία και διαφάνεια μπορούν να συγκλίνουν», ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας του. Ο κ. Thurston παρουσίασε ένα πλήθος παραδειγμάτων, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες πού πηγαίνουν τα χρήματα τους, ήτοι 55 δισ. ευρώ το χρόνο για αγροτικές επιδοτήσεις. Σε συγκεντρωτικό πίνακα που παρέθεσε γίνεται αντιληπτό πως τα Κράτη-Μέλη, ακόμα και σήμερα έχουν μείνει πίσω στη παρουσίαση των ετήσιων στοιχείων για τα κονδύλια που διαχειρίζονται, ενώ πολλά ακόμη υπολείπονται και στις υποτυπώδεις απαιτήσεις που υπάρχουν (Κανονισμός Ευρ. Επιτροπής EC No 2008). Υποστήριξε, επίσης, πως οι μεγαλο-αγροτικές βιομηχανίες ήταν αυτές που δεν επιθυμούσαν τη δημοσίευση των κονδυλίων αυτών, αποσκοπώντας σε ίδιον όφελος. Κλείνοντας, σημείωσε τη σπουδαιότητα της Έκθεσης Τρεμόπουλου και την ανάγκη να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την Κομισιόν. Δείτε την παρουσίαση που χρησιμοποίησε στην εκδήλωση πατώντας ΕΔΩ.
Ο Markus Trilling, συντονιστής για θέματα ευρωπαϊκών κονδυλίων των «Φίλων της Γης» Ευρώπης και του CEEBankwatchNetwork, μίλησε για τις εμπειρίες από την εμπλοκή της Κοινωνίας των Πολιτών στα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Δεν αρκεί να αφήνουμε στις χώρες-μέλη την ευθύνη να δημοσιοποιούν τα στοιχεία. Η Κομισιόν οφείλει να βελτιώσει και τη δική της διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων για μεγάλα έργα, καθώς τις αποφάσεις για τη χρηματοδότησή τους τις παίρνει αυτή και όχι οι εθνικές αρχές». Αναφερόμενος στον οργανισμό που εκπροσωπεί, υποστήριξε πως είναι και δικιά τους δουλειά να επιτύχουν πολιτική επιρροή προτού τα χρήματα ξοδευτούν, καθώς και να παρατηρούν τις τράπεζες και την πορεία υλοποίησης του ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Υπάρχουν τρεις κύριοι μηχανισμοί για την αξιοποίηση των κονδυλίων: 1) Μέσω της αρχής της συνεργασίας, 2) της επιβολή της διαφάνειας κατά την προγραμματική περίοδο και την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και 3) η διαφάνεια στα μεγάλα έργα. Ο κ. Thrilling υποστήριξε πως θα ήταν “ευχής έργον” η συμμετοχή περισσότερων ΜΚΟ. Η αυξημένη αυτή συμμετοχή και δράση θα είχε ως συνεπακόλουθο περισσότερη διαφάνεια και δικαιοσύνη, ιδιαίτερα στο να σταματήσουν τα έργα που έχουν αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Δείτε την παρουσίαση που χρησιμοποίησε στην εκδήλωση πατώντας ΕΔΩ
Στη συζήτηση που ακολούθησε, κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι η κινητοποίηση τόσο των ευρωπαϊκών οργάνων όσο και η επαγρύπνηση της κοινωνίας των πολιτών είναι απαραίτητα συστατικά προκειμένου να επιτευχθεί διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε εισηγηθεί την Έκθεση για τη διαφάνεια που φέρει το όνομά του και υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στις 15 Ιούνιου 2010. Οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα από την εκδήλωση θα χρησιμοποιηθούν για να πιέσουν την Κομισιόν να υλοποιήσει τις προτάσεις που περιέχονται στην Έκθεση
Ολόκληρο το βίντεο με τις εισηγήσεις και τη συζήτηση, θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα www.oikologoiprasinoi.eu
Περισσότερα για την Έκθεση Τρεμόπουλου εδώ.