Και ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι τα έργα αποκατάστασης της Κορώνειας κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν!

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» μιλούσε για αποτυχία εδώ και χρόνια

koronia2.jpgΣτη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στις 22 Μαΐου, συζητήθηκε μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης το ζήτημα των έργων για τη λίμνη Κορώνεια και έγινε ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εκεί επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά ότι από ένα σύνολο 12 έργων απομένουν να ολοκληρωθούν τα έξι, ενώ η χρηματοδότηση λήγει στο τέλος του 2015 και τα λεγόμενα «έργα – γέφυρα» είναι δύσκολο να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ/ΕΠΕΡΑΑ.

Από την περίοδο που ήταν ακόμη ευρωβουλευτής (2009-2012), ο Μ. Τρεμόπουλος είχε κάνει λόγο για την αποτυχία της εφαρμογής του Σχεδίου για τη Σωτηρία της Κορώνειας (ή δεύτερου Μάστερ Πλαν), καταγγέλλοντας ότι «κανένα από τα αίτια της υποβάθμισης της λίμνης δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί» και προτείνοντας «να αναληφθεί νέα πιο αξιόπιστη πρωτοβουλία σε εθνικό και όχι σε νομαρχιακό επίπεδο».

Μετά την άρνηση του Ταμείου Συνοχής να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση του προγράμματος, αντί να γίνει αναθεώρηση και να εγκαταλειφθούν προβληματικά έργα, αποφασίστηκε όλα τα έργα που ήταν σε εκκρεμότητα να μεταφερθούν στο ΕΣΠΑ, ώστε να φανεί προς την ΕΕ ότι «γίνονται προσπάθειες». Έτσι, το 2013, ως Περιφερειακός Σύμβουλος, ο Μ. Τρεμόπουλος κατήγγειλε ότι «τα καταστροφικά έργα συνεχίζονται και στη μετα-Ψωμιάδη εποχή» και δηλώνει ότι «αντί να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του προβλήματος, προτιμήθηκαν χωματουργικά έργα, που είναι η χαρά του εργολάβου και αλλοιώνουν κι άλλο τον

υγρότοπο Ramsar».

Ακολούθησαν τραγελαφικές καταστάσεις! Το έργο βαθέων ενδιαιτημάτων που προέβλεπε εκβάθυνση στο κέντρο της λίμνης με βυθοκόρο διαπιστώθηκε ότι ήταν αδύνατο να εκτελεστεί λόγω αστάθειας του πυθμένα της λίμνης. Προτάθηκε η εκσκαφή να γίνει στις όχθες της λίμνης, με μετατροπή του έργου! Η απαράδεκτη αυτή αλλοίωση του αρχικού σχεδίου εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και μετά τις σχετικές καθυστερήσεις, ο εργολάβος διαπίστωσε και πάλι αδυναμία εκτέλεσης του έργου, αυτή τη φορά γιατί είχε βρέξει πολύ και η στάθμη της λίμνης είχε φτάσει ως το σημείο εκτέλεσης των έργων! Με τη νέα αυτή καθυστέρηση διαπιστώνεται ότι το έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ως το τέλος του 2015.

Ωστόσο, και πάλι, παρά τις προφανείς ευθύνες για τις καθυστερήσεις κυρίως της κεντρικής διοίκησης στα υπεύθυνα Υπουργεία και παρά την έλλειψη ορισμού τεχνικού συμβούλου που θα αναλάμβανε να διευθύνει το συνολικό έργο, υπάρχουν ορισμένοι που επιμένουν να διατηρηθεί το αρχικό σχέδιο που απέτυχε να εφαρμοστεί τουλάχιστον δυο φορές, πιέζοντας το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ να βρει τρόπο ώστε να εντάξει τα προβληματικά έργα και στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας -Αλληλεγγύης» Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Μετά από πίεση της αντιπολίτευσης να συζητηθεί το θέμα της Κορώνειας και να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των έργων, διαπιστώθηκε το απόλυτο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι το Σχέδιο «Ψωμιάδη» ήταν προβληματικό και ακόμη πιο προβληματική η εφαρμογή του, κάποιοι επέμειναν και κατάφεραν να το εντάξουν στο ΕΣΠΑ, σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης. Τα αρμόδια υπουργεία, ωστόσο, αμέλησαν να το στηρίξουν, με αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις σε κάθε επίπεδο και ουσιαστική «αποτελμάτωση». Ίσως ορισμένοι στην προηγούμενη κυβέρνηση «άτυπα» να αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα λεφτά, ούτε και αξίζει τον κόπο, οπότε να προτίμησαν να οδηγηθούμε στο αναπόφευκτο ευρωπαϊκό πρόστιμο. Έτσι κι αλλιώς, «ο χρεοκοπημένος τα περισσότερα χρέη δεν τα φοβάται», ίσως να σκέφτηκαν. Αλλά, αυτό το μεγαλειώδες κενό στο πως θα διαχειριστεί το ελληνικό κράτος το πρόβλημα της Κορώνειας δεν μπορεί να μένει διαρκώς σε εκκρεμότητα. Κάποιος πρέπει πλέον να αποφασίσει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές ή σε ένα τρίτο master plan, αιτούμενος ξανά ευρωπαϊκά κονδύλια, με μια διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης, εστιασμένη περισσότερο στην αντιμετώπιση των αιτίων και αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία. Ο κλήρος πέφτει στην παρούσα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ και η απόφαση πρέπει να ληφθεί με επείγοντα χαρακτήρα. Στην κατεύθυνση αυτή, δεσμευτήκαμε στη Μητροπολιτική Επιτροπή να καταθέσουμε σύντομα προτάσεις».

Διαβάστε επίσης

Σέιχ Σου: Απαιτείται προστασία του πολύτιμου πνεύμονα της Θεσσαλονίκης

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή για τις συνεχιζόμενες απειλές Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και την καλύτερη προστασία του, που απασχολούν εδώ και δεκαετίες

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Να πάψει η Κομισιόν να γίνεται μέρος του προβλήματος

Τεχνητά διογκωμένο το κενό αξιοπιστίας για την Ελλάδα   Έκκληση προς την Κομισιόν «να πάψει να γίνεται μέρος ενός τεχνητά διογκωμένου προβλήματος ελληνικής αξιοπιστίας», απηύθυνε