Μεταφορά μαθητών: 300.000 ευρώ ζητάει ο Π. Ψωμιάδης! Τη Δευτέρα δικάζεται αγωγή του εναντίον του Μ. Τρεμόπουλου

pyrgos_vardariouΣτο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης συζητείται τη Δευτέρα 13.10.2014 αγωγή του Π. Ψωμιάδη, με την οποία ζητά 300.000 € από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, επειδή θεώρησε ως συκοφαντική δυσφήμηση δηλώσεις του περιφερειακού συμβούλου το 2010 για τις ευθύνες του τότε νομάρχη στις μεταφορές μαθητών με λεωφορεία. Η υπόθεση αυτή έχει απασχολήσει επανειλημμένα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τα ΜΜΕ, τη Βουλή και την Ευρωβουλή. Αυτό που γινόταν επί χρόνια κατά την ανάθεση και τη διανομή των δρομολογίων για τη μεταφορά μαθητών του νομού από τους εκπροσώπους της ΝΑΘ είναι ότι διενεργούνταν εσκεμμένα παρατυπίες, που οδηγούσαν σε καταστρατήγηση του νόμου, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τη νόμιμη διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου οι μικροί ιδιοκτήτες λεωφορείων και τα δρομολόγια να ανατίθενται συνεχώς σε συγκεκριμένους πράκτορες, με περαιτέρω αποτέλεσμα τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, καθώς με διάφορες μεθοδεύσεις πραγματοποιούνταν συμφωνημένες υπερτιμολογήσεις των προς διενέργεια δρομολογίων, ενώ στην πραγματικότητα η αξία αυτών υπολείπονταν κατά πολύ. Κατά δρομολόγιο τα χρήματα έπρεπε να δίνονται με

μαθηματικό τύπο, οπότε έβγαιναν ασύμφοροι ο πρώτος και ο δεύτερος διαγωνισμός και στη συνέχεια τα έδιναν με απευθείας ανάθεση. Έτσι, ένα δρομολόγιο που έβγαινε με τον μαθηματικό τύπο π.χ. στα 26€, μπορούσε με την απευθείας ανάθεση να κοστίσει 600€.

Αυτά είχαν προκύψει και από σχετική έκθεση ελέγχου το 2010 του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κατά την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης -μεταξύ άλλων- για τις χρονικές περιόδους 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007 «α) δεν προέβησαν σε καμία συμπίεση του κόστους μεταφοράς των μαθητών, β) σε πολλές περιπτώσεις τα συμφωνηθέντα ποσά για την εκτέλεση ορισμένων δρομολογίων ήταν πολλαπλάσια από τα προβλεπόμενα ως ανώτατα όρια, που προκύπτουν από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου… και ανατέθηκαν χωρίς να εξεταστεί η δυνατότητα εκτέλεσης των εν λόγω δρομολογίων από τα ΚΤΕΛ των νομών και στη συνέχεια από τουριστικά λεωφορεία, με αμοιβή την προκύπτουσα από τον μαθηματικό τύπο της παρ.9 και γ) εισήγαγαν με περιοριστικούς του ανταγωνισμού όρους στις διακηρύξεις, με συνέπεια είτε οι σχετικοί διαγωνισμοί να αποβαίνουν άγονοι, είτε η προσέλευση των ενδιαφερομένων σε αυτούς να είναι πολύ μικρή, με τελικό αποτέλεσμα να καταβληθούν υπέρογκες δαπάνες για την εκτέλεση του εν λόγω έργου».

Στις 48 σελίδες του πορίσματος, επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχαν καταγγελθεί σε βάρος της διοίκησης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τις παράνομες αναθέσεις και χορηγήσεις ενισχύσεων σε λεωφορειούχους, με συνέπεια να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο κατά 11.273.378 ευρώ.

Οι δηλώσεις του Μ. Τρεμόπουλου, στις 7.9.2010, ήταν ότι «Τα 11 εκ. ευρώ της υπέρβασης είναι το 12% της ανάπλασης του συνόλου της νέας παραλίας και το 2,25% του προϋπολογισμού του μετρό. Οι πολίτες που υφίστανται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ζητούν δικαιοσύνη και αποκατάσταση της βλάβης. Αν δεν το κάνουν, ως οφείλουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές θα τα διεκδικήσουμε εμείς στο όνομα των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος».

Ό πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είχε μιλήσει και για «συνδυασμό διαπλοκής και ανικανότητας» και επίσης ότι «το πολύχρονο νομαρχιακό πάρτι με τις μεταφορές μαθητών έχει τελειώσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγωγή αυτή, όπως και μια ακόμη για άλλες 300.000 ευρώ πουαφορούν δηλώσεις του Μ. Τρεμόπουλου σχετικά με παράνομες αμμοληψίες στον Αξιό ποταμό, κατατέθηκαν δύο βδομάδες μετά από την καταδίκη του Π. Ψωμιάδη για παράβαση καθήκοντος, συνεπεία τηςοποίαςτέθηκεσεαργίααπότο αξίωματου περιφερειάρχη. Ακόμη και στην αγωγή του αποδίδει την καταδίκη του στο κλίμα δυσφήμισης και συκοφαντίας, που επηρέασε τους δικαστές. Για το λόγο αυτό και άρχισε να μοιράζει αγωγές και να καταγγέλλει τον Μ. Τρεμόπουλο στα κανάλια.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Είχαμε και έχουμε θεσμικό καθήκον να ελέγχουμε την άσκηση εξουσίας και δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή η φίμωση της κριτικής μας, που μόνο στόχο έχει την προάσπιση του συλλογικού συμφέροντος, της διαφάνειας και των δικαιωμάτων του πολίτη. Κατανοώ την πικρία του παυθέντος περιφερειάρχη για τις πάμπολλες δικαστικές του περιπέτειες και τον πολιτικό του παροπλισμό αλλά γι’ αυτό ευθύνεται το σύστημα που καλλιέργησε ο ίδιος και οι πράξεις του. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αντιμέτωποι με το σύστημα που βούλιαξε τη χώρα, που καταδίκασε στη στασιμότητα και το σκοταδισμό τη Θεσσαλονίκη, που υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Διαβάστε επίσης

Μην αφήσετε τη βιωσιμότητα των μεταφορών στην ελλάδα να πέσει θύμα των μέτρων

Ανοικτή επιστολή του Μιχ. Τρεμόπουλου προς όλους τους Ευρωβουλευτέςγια το επικείμενο κλείσιμο γραμμών του ΟΣΕ Ανοικτή επιστολή προς όλα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για το

«ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ…»

Παρέμβαση του Ντ. Κον Μπεντίτ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου Τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου προς τους Πράσινους ευρωβουλευτές  Παρέμβαση σε υψηλούς τόνους για την κρίση στη