Μην αφήσετε τη βιωσιμότητα των μεταφορών στην ελλάδα να πέσει θύμα των μέτρων

Ανοικτή επιστολή του Μιχ. Τρεμόπουλου προς όλους τους Ευρωβουλευτέςγια το επικείμενο κλείσιμο γραμμών του ΟΣΕ

Ανοικτή επιστολή προς όλα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για το κλείσιμο γραμμών του ΟΣΕ που επιβάλλει το μνημόνιο Ελλάδας-ΕΕ-ΔΝΤ απέστειλε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Στην επιστολή ενημερώνει τους συναδέλφους του ότι η Ελλάδα έχει ήδη το αραιότερο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη, τρεις φορές κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ότι τα υψηλά ελλείμματα του ΟΣΕ, που παρουσιάζονται ως δικαιολογία, είναι πρώτα πολιτικά και μετά οικονομικά. 40% του σωρευτικού ελλείμματος του ΟΣΕ αφορά τόκους δανείων που του επιβλήθηκαν ως υποκατάστατο της απευθείας δημόσιας χρηματοδότησης που δινόταν για τις υποδομές όλων των άλλων μεταφορικών μέσων.

Η περιθωριοποίηση του σιδηροδρόμου προς όφελος των οδικών και αεροπορικών μεταφορών έχει αποτελέσει διαχρονικά ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής πολιτικής μεταφορών. Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα 2.500 κλειστών αυτοκινητοδρόμων, ολοκληρωμένο ή υπό κατασκευή, ένα δίκτυο πυκνότερο από αυτό της Γαλλίας ή της Βρετανίας. Την ίδια στιγμή οι υποδομές για τρένα μεσαίων ταχυτήτων (150-200 χλμ/ώρα) αφορούν λιγότερα από 800 χλμ , ενώ τρένα υψηλότερων ταχυτήτων δεν προβλέπονται ούτε για το απώτερο μέλλον.

Την τελευταία τριετία, με την είσοδο ιδιωτών στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, ο στραγγαλισμός του σιδηροδρόμου επιταχύνεται με πάγωμα επενδύσεων, περικοπές δρομολογίων, διακοπή της γραμμής προς Πάτρα και αχρήστευση της τηλεφωνικής κράτησης εισιτηρίων. Το επικείμενο κλείσιμο γραμμών βάσει του Μνημονίου, έρχεται να επισφραγίσει τα μέτρα των ελληνικών κυβερνήσεων.

«Τα ελληνικά τρένα πεθαίνουν λοιπόν από πολιτικά και όχι οικονομικά αίτια», τονίζει ο Μ. Τρεμόπουλος στην επιστολή του. «Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, και οι Έλληνες Πράσινοι τις έχουμε προτείνει, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο κρίσης όπου η χρήση του ΙΧ γίνεται πλέον πραγματικά ακριβή και τα εισοδήματα περιορίζονται».

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων καλεί τους συναδέλφους στο ευρωκοινοβούλιο να στείλουν σαφές μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προσυπογράφει το Μνημόνιο στα πλαίσια της «τρόικας», ότι δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει το κλείσιμο ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αντιστροφή των ευρωπαϊκών πολιτικών για τις μεταφορές και με επιβράβευση πολυετών πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανοικτής επιστολής

 

Διαβάστε επίσης

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

Ο Μ. Τρεμόπουλος στην έκθεση του Λούβρου για την αρχαία Μακεδονία

Παρών στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης για την αρχαία Μακεδονία και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ήταν χτες ο ευρωβουλευτής