Μ. Τρεμόπουλος: Η Θεσσαλονίκη να γίνει το ελληνικό «πράσινο» Φράϊμπουργκ

Συνέντευξη στον  ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την «Οικολογία – Αλληλεγγύη», διατυπώνει ένα από τα φιλόδοξα σχέδιά του, σε μια «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη, στο typosthes

1. Κύριε Τρεμόπουλε, είστε υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, της αυτοδιοικητικής κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη». Πιστεύετε ότι στο πρόσωπό σας θα ενωθεί το πράσινο κίνημα της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να παίξει σημαντικό ρόλο στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο;

Υπάρχει σήμερα ένα «πράσινο κύμα» στην αυτοδιοίκηση, που αλλάζει το πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης. Είμαστε υπέρ των συνεργασιών αλλά η οικολογία δεν μπορεί να είναι «προστατευόμενη» άλλων πολιτικών δυνάμεων. Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε και ευρύτερο κόσμο από αυτόν που παραδοσιακά μας στήριζε, με αναβάπτιση στα κινήματα των πολιτών και ανανέωση των πράσινων προτάσεων.

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» έχει δείγματα γραφής και έχει πετύχει νίκες και για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και στο πεδίο της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Αναζητούμε προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες, εξαιρετικά χρήσιμες μετά τις εκλογές, με στόχο να αλλάξουμε ριζικά τις δημοτικές πολιτικές. Και θα το πετύχουμε.

2. Τί πρεσβεύει η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» γενικά για την πόλη και τους δημότες της; Τί προτίθεστε να κάνετε για τα δύο κατ’ αρχήν νευραλγικά ζητήματα που ταλαιπωρούν τη Θεσσαλονίκη, την καθαριότητα και το κυκλοφοριακό;

Έχουμε πει ότι το πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας. Και έχουμε να επιδείξουμε όχι μόνο λόγια και συνθήματα αλλά και μια

σειρά από επιτυχίες. Εμείς θωρακίσαμε το Σέιχ Σου και τον Χορτιάτη από την οικοπεδοποίηση. Εμείς σώσαμε τα δάση της Χαλκιδικής από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα. Εμείς δώσαμε τη μάχη ενάντια στα μεταλλαγμένα. Εμείς παλέψαμε για τη διάδοση του ποδηλάτου. Εμείς κατεδαφίσαμε ένα απαράδεκτο μοντέλο στη Νομαρχία. Εμείς είμαστε παρόντες σε κάθε συνεταιριστικό εγχείρημα. Εμείς αποκρούσαμε τον τεράστιο πόλεμο από το κατεστημένο και τα συμφέροντα. Εμείς δείξαμε απλόχερα την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, στα σύνορα και στην πόλη.

Οι πολίτες εκτιμούν τη συνέπεια λόγων και πράξεων, και στην προσωπική ζωή και στην πολιτική. Είμαι ο μοναδικός ευρωβουλευτής που παραιτήθηκε στο μέσον της θητείας του, υλοποιώντας τον θεσμό της εναλλαγής. Δεν πήρα βουλευτικό ΙΧ ή προσωπικό φρουρό. Έχω μια βιωματική σχέση με την πόλη, έχω γράψει βιβλία για την τοπική ιστορία, τις φωτεινές και τις σκοτεινές πλευρές της, με στόχο την ιστορική αυτογνωσία και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής.

Οι αγώνες, όμως, είναι συλλογικοί και έχουμε μπροστά μας: την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, της διαφάνειας, της λαϊκής συμμετοχής, της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, τη χρήση τεχνολογίας ανοιχτού λογισμικού, τη διασύνδεση παραγωγών – καταναλωτών – ερευνητών με τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Χρειαζόμαστε πολιτικές για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, βιοκλιματική αναβάθμιση των κτιρίων, εξοικονόμηση ενέργειας, εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, με μείωση της κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, πράσινα σημεία, δίκτυα τραμ και αστικών ταχύπλοων, μείωση της ρύπανσης, αύξηση των πράσινων – ελεύθερων χώρων σε διασύνδεση με το περιαστικό δάσος, καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, των ρατσιστικών και εθνικιστικών φαινομένων, ενίσχυση της πνευματικής – καλλιτεχνικής δημιουργίας, υποστήριξη της δημόσιας υγείας, διευκόλυνση της άθλησης και της υγιεινής διατροφής, υποστήριξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών κ.α.

Τα σκουπίδια δεν είναι ούτε για θάψιμο ούτε για κάψιμο. Η ανακύκλωση δεν μπορεί να είναι βαλτωμένη. Περνάμε σε επιδιόρθωση -επαναχρησιμοποίηση -κομποστοποίηση. Δημιουργούμε πράσινα σημεία, εργαστήρια, θέσεις εργασίας.

Χρειαζόμαστε επανασχεδιασμό, αξιοπιστία, ποιότητα της αστικής συγκοινωνίας, τραμ συμπληρωματικό του μετρό, μικρά ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, προαστιακό σιδηρόδρομο για αποκέντρωση -ακόμη και προς τη Χαλκιδική, ταχύπλοα σε όλο τον Θερμαϊκό, υπογειοποίηση της Νίκης, ποδηλατόδρομους, ασφάλεια για πεζούς, ανάπηρους.

3. Οι υποψηφιότητες για τον δήμο Θεσσαλονίκης (επίσημες, ανεπίσημες ή και οι υπό ανακοίνωση) είναι κοντά στις 25. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Το νέο σύστημα της απλής αναλογικής αναπόφευκτα διευκολύνει την ύπαρξη πολλών υποψηφιοτήτων. Αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχουν δημοτικές κινήσεις με συνέπεια και συνέχεια, θεσμικά κατοχυρωμένες. Η κάθε προσωπική φιλοδοξία είναι θεμιτή αλλά είναι θλιβερό οι πολίτες να έχουν να διαλέξουν μόνον ανάμεσα σε διάττοντες αστέρες, σε άτομα που έχουν διοριστεί υποψήφιοι από τα κόμματα, σε συνταξιούχους της κεντρικής πολιτικής, σε νεομακεδονομάχους χωρίς δημοτικό πρόγραμμα, σε πικαρισμένους υποψηφίους διαδόχους του Μπουτάρη, σε υπόδικους λαϊκιστές και σε άτομα που χρησιμοποιούν τις δημοτικές εκλογές ως τσουλήθρα για τη Βουλή.

Ευτυχώς υπάρχουν συλλογικές προσπάθειες σαν την «Οικολογία – Αλληλεγγύη», με ιστορική διαδρομή δεκαετιών, με ανοιχτή δομή, δημοκρατική λειτουργία, καταστατικό, πλήρες πρόγραμμα, συνεχή λειτουργία και συνέπεια σε αρχές και θέσεις. Ελπίζουμε οι πολίτες να το εκτιμήσουν. Αρκεί να καταφέρουμε να μας μάθουν.

4. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν στην πορεία συνενώσεις και συγκλίσεις; Πιστεύετε ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες θα είναι απαραίτητος όρος για να διοικηθεί ο δήμος;

Αναμενόμενο είναι να υπάρξουν προεκλογικές συνενώσεις αλλά το βέβαιο είναι ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι απολύτως απαραίτητες για να διοικηθεί ο Δήμος. Όπως επίσης και η εποικοδομητική στάση και οι θετικές προτάσεις των παρατάξεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

5. Θεωρείτε σωστό ή λάθος το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίοθα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές;

Το σύστημα της απλής αναλογικής ήταν παλιό αίτημα αλλά χρειάζεται βελτιώσεις και ένα διάστημα ώστε να εμπεδωθεί. Ο «γιος του πάρτα όλα» ανήκει στο παρελθόν. Απαιτείται γενικώς ωριμότητα, ικανότητα συνθέσεων από τον Δήμαρχο και μια νέα κουλτούρα συνεργασιών από όλους.

6. Υπήρξε πρόσφατα, κάλεσμα από ανθυποψήφιό σας προς όλους τους υποψηφίους δημάρχους, σε ένα debateγια την πόλη και τα προβλήματά της. Τί λέτε για την πρότασή του αυτή;

Δεν είναι κάτι καινούργιο, πάντα γίνεται. Το ζήτημα είναι ποιοι θα συμμετέχουν. Υπάρχουν προφανώς πρακτικά ζητήματα και κυρίως ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Μάλλον θα πρέπει να συμμετάσχουν όσοι έχουν καταθέσει προγράμματα και δεν αρκούνται στα εύκολα συνθήματα.

7. Το τελευταίο διάστημα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας αρκετές δημοσκοπήσεις για την κούρσα των δημοτικών εκλογών. Ποιά η άποψή σας γι’ αυτές; Δείχνουν τις τάσεις στο σώμα των ψηφοφόρων ή είναι κατευθυνόμενες, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι;

Πολύ συχνά δημιουργείται παραπληροφόρηση με στόχο τον επηρεασμό της κοινής γνώμης και δημιουργία “κλίματος”. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να εμφανίζονται εταιρείες ερευνών από τις οποίες, άλλες δεν διαθέτουν καν ιστοσελίδα, άλλες δημιουργούνται λίγο διάστημα πριν δημοσιοποιήσουν αποτελέσματα και φυσικά όλες αυτές δεν αποτελούν µέλη του ΣΕΔΕΑ και Π.Ε.Σ.Σ. (Ποιοτικός Έλεγχος Συλλογής Στοιχείων), απαραίτητη διαδικασία για πιστοποίηση της αξιοπιστίας των ευρημάτων τους. Αποτέλεσμα είναι να δημοσιεύουν σε διάφορα μέσα αποτελέσματα ερευνών που αφορούν σε δημόσια πρόσωπα, µε νούμερα που δεν υπόκεινται σε κανένα εποπτικό έλεγχο και επιδέχονται αμφισβήτηση, επηρεάζοντας όμως την κοινή γνώμη. Μάλιστα, στις τοπικής εμβέλειας πολιτικές έρευνες, η κατάσταση είναι τελείως ανεξέλεγκτη µε αποτέλεσμα, να διεξάγονται έρευνες που δημοσιεύονται σε τοπικές εφημερίδες, sites και blogs, χωρίς να ελέγχονται για το πραγματικό δείγμα της έρευνας, την ακολουθούμενη μεθοδολογία, καθώς και την αποτύπωση των πραγματικών ευρημάτων. Προτείνουμε την επέκταση του νομικού πλαισίου ώστε να καλύπτει και έρευνες που σχετίζονται με Δημοτικές ή Περιφερειακές εκλογές, καθώς και υποχρεωτική συμμετοχή των εταιρειών που δημοσιεύουν πολιτικές έρευνες σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο στις διαδικασίες ελέγχου του ΠΕΣΣ.

8. Πώς σχολιάζετε το έργο της τρέχουσας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης;

Η πρώτη τετραετία απεγκλώβισε την πόλη από το συντηρητικό κατεστημένο, είχε έργο, πρόσφερε εξωστρέφεια στην πόλη. Όμως στη συνέχεια βάλτωσε και αδυνατεί να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Σε ζητήματα όπως η δημοκρατική λειτουργία, η συμμετοχή των πολιτών, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η διαχείριση των απορριμμάτων, η εμμονή στο εργοστάσιο καύσης, η απαξίωση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, η μη διευκόλυνση των ήπιων μέσων μετακίνησης, η αδυναμία συμβολής στη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, οι νεοφιλελεύθερες κορώνες κ.α. δείχνουν ότι τα πρόσωπα της διοίκησης ό,τι χρήσιμο είχαν να δώσουν, το έδωσαν.

9. Αλήθεια, πώς φανταζόσαστε την πόλη της Θεσσαλονίκης με δήμαρχο εσάς;

Δεν θέλω να αυτολιβανίζομαι. Ούτε να χαϊδεύω τα αυτιά των πολιτών. Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει θαύματα ή να λύσει προβλήματα που είναι στα χέρια της κυβέρνησης ή των υπερκρατικών ελίτ. Μπορούμε όμως να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και την αισθητική της πόλης. Μπορούμε να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών, τη στήριξη της ποιοτικής παραγωγής και της καινοτομίας, την άνθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Φιλοδοξία μου είναι να συμβάλω ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη το ελληνικό αντίστοιχο του “πράσινου” Φράϊμπουργκ ή του “δημοκρατικού” Μόντρεαλ, με τις θαυμαστές διαδικασίες διαβούλευσης, χρησιμοποιώντας πινελιές και από Βαρκελώνη και άλλες πρωτοποριακές στο “ευ ζειν” πόλεις. Τα λαμόγια ξέρουν καλά ότι πρέπει να με φοβούνται.

10. Συμφωνία των Πρεσπών και Βόρεια Μακεδονία: Ποια η άποψή σας για τη συμφωνία και το όνομα που δόθηκε στους βόρειους γείτονές μας;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να εμπλέκονται με τα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρέπει να ενώνει και να διεκδικεί λύσεις για την πόλη και όχι να κάνει εξωτερική πολιτική και να δίνει αφορμές για πόλωση. Ό,τι και να πιστεύει ο δήμαρχος, είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες οι οποίες εγκρίνονται από το Κοινοβούλιο. Επί της ουσίας, βεβαίως, μιλήσαμε ρεαλιστικά για το θέμα όταν έπρεπε. Η χώρα μας μετά το 1990, όταν η Γιουγκοσλαβία διαλυόταν, αντί να εξασφαλίσει έγκαιρα μια σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής και να προσφέρει σταθερότητα στη νεότευκτη γειτονική δημοκρατία, επέλεξε τη σύμπλευση με τις φιλοπόλεμες διαλυτικές λογικές. Όμως, αντί να ανοίγονται χαρακώματα ανασφάλειας, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, οι ταυτότητες και οι εθνικές ευαισθησίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλες τις πλευρές. Και οι δημοκρατικοί πολίτες θα πρέπει να αγωνίζονται παντού για έναν κόσμο με σταθερά αλλά ανοικτά σύνορα, πολυμερείς συνεργασίες, ισχυρές περιφερειακές οικονομίες, δεσμούς αλληλεγγύης, προστασία των ατομικών – κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

11. Στη σελίδα σας στο facebook, αναγράφονται 5 συμβουλές από ένα δέντρο: 1. Πάτα καλά στα πόδια σου, 2. Στάσου στο ύψος σου με υπερηφάνεια, 3. Αναγνώρισε τη φυσική σου ομορφιά, 4. Μην ξεχνάς τις ρίζες σου και 5. Απόλαυσε τη θέα! Ως υποψήφιος δήμαρχος, ποια μία συμβουλή θα δίνατε στον ψηφοφόρο πριν την κάλπη;

Ευχαριστώ που με παρακολουθείτε. Αυτά αποτελούν και προτροπές για όλους. Επιπλέον, ο πολίτης να μη βασιστεί στις πολυέξοδες καμπάνιες των υποψηφίων ή στην κομματική του προτίμηση και να επιλέξει πρόσωπα και σχήματα που έχουν αποδείξει πως μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση των λειτουργιών της πόλης και της ποιότητας ζωής όλων.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 23/2/2019 στην εφημερίδα “Τύπος της Θεσσαλονίκης”

Διαβάστε επίσης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες

Συμβολική διαμαρτυρία μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε σήμερα, ημέρα ψήφισης από τη βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ομάδα μελών των Οικολόγων-Πράσινων. Τα μέλη της ομάδας