Μ. Τρεμόπουλος: Σταματήστε τον εμπαιγμό, υιοθετήστε την πράσινη πρόταση για τα σκουπίδια

 

Μόνο το 0.012% ανακυκλώνεται στη Θεσσαλονίκη από το Σύνδεσμο ΟΤΑ

 

Να πάψει να στρουθοκαμηλίζει και να υιοθετήσει σοβαρές, αξιόπιστες και φιλο-περιβαλλοντικές λύσεις προχωρώντας στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα Απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) κάλεσε τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η τοποθέτηση έγινε στη διάρκεια της συζήτησης για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, συζήτηση που προκλήθηκε μετά από πρόταση του Μ. Τρεμόπουλου και άλλων συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Η τροποποίηση και επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ είναι πλέον αδήριτη ανάγκη, δεδομένου ότι όλα τα στοιχεία έχουν αλλάξει άρδην από το 2005 που έγινε ο σχεδιασμός (κι ακόμη υποτίθεται ότι υλοποιείται).

 

Ο Μ. Τρεμόπουλος επεσήμανε ότι «απαιτείται τώρα νέα στρατηγική για οικολογικά και κοινωνικά δίκαιες λύσεις, με όραμα την κοινωνία των μηδενικών αποβλήτων και βασικές αρχές την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και την απόρριψη της θερμικής επεξεργασίας».

Ο περιφερειακός σύμβουλος διατύπωσε την πράσινη πρόταση για τη διαχείριση των σκουπιδιών, την οποία με συνέπεια υποστηρίζει εδώ και χρόνια.

«Η περιβαλλοντική κρίση, ιδιαίτερα η κρίση των αποβλήτων, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και αιτίες με την βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα. Μεγάλες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και των φορέων της αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, που προωθούν τις λιγότερο οικολογικές και ταυτόχρονα ακριβότερες μεθόδους, όπως αυτή της βιολογικής ξήρανσης που καθιστά μονόδρομο τη μετέπειτα θερμική επεξεργασία, υποκύπτοντας έτσι σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα», πρόσθεσε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Ο ίδιος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην καύση των απορριμμάτων, που προωθείται από όσους σήμερα έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες στον ΠΕΣΔΑ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μ. Τρεμόπουλος: «Η ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται στην ΠΚΜ είναι 936.500 τόνοι ετησίως. Η ποσότητα των απορριμμάτων που διατέθηκαν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης για το 2010 ανέρχονται σε 502.312 τόνους, και τα υλικά που συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν κατά το 2010 από τον Σύνδεσμο είναι 6.319 τόνοι, δηλαδή το απογοητευτικό ποσοστό 0,012%. Τα ανακυκλώσιμα αποτελούν το 40% και άρα η ποσότητα των ανακυκλώσιμων θα έπρεπε να είναι 200.000 τόνοι περίπου. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά.

Τα έργα του ΠΕΣΔΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί. Από τους δυο ΧΥΤΥ που προβλέπονταν για το νομό Θεσσαλονίκης έγινε και λειτουργεί της Μαυροράχης, κι αυτός ως ΧΥΤΑ. Από τους επτά σταθμούς μεταφόρτωσης οι τρεις προϋπήρχαν (Καλοχωρίου, Πυλαίας, Μηχανιώνας) κι από τους τέσσερις καινούργιους μόνο ο προβληματικός ΣΜΑ Ευκαρπίας άρχισε να υλοποιείται. Από τα τρία ΚΔΑΥ τα δύο προϋπήρχαν (Θέρμης, Ταγαράδων) και για το ΚΔΑΥ της Ευκαρπίας, που εγκρίθηκε σαν ενιαίο έργο με το ΣΜΑ , η τύχη του αγνοείται. Όσον αφορά τις δυο μονάδες από μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας, μετατράπηκαν σε βιοξήρανσης και με μονάδες θερμικής επεξεργασίας των δευτερογενών καυσίμων που θα παράγονται (SRF ή RDF). Απ’ αυτές εκείνη του Αγ. Αντωνίου βρίσκεται σε στάδιο δημοπράτησης και της Μαυροράχης σε φάση μελετητικής ωρίμανσης. Και για τις δυο εγκρίθηκε η υπαγωγή τους σε ΣΔΙΤ.

Όσον αφορά την προ-επεξεργασία, τα παραπάνω στοιχεία ως προς την ανακύκλωση που επιτεύχθηκε το 2010 είναι απογοητευτικά. Στόχος του ΠΕΣΔΑ, ήταν η επεξεργασία 300.000 τόνους για το 2010, 550.000 για το 2013 και 800.000 για το 2020!! Για την εκτροπή των βιοαποδομήσιμων βέβαια ούτε κουβέντα».

 

Η Πράσινη Πρόταση για τα απορρίμματα εστιάζει σε:

 

 • Προγραμματισμό για Πρόληψη
 • -Ανακύκλωση συσκευασιών
 • -Εναλλακτική διαχείριση Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού
 • Επέκταση της Εναλλακτικής Διαχείρισης σε άλλα υλικά
 • -Οικιακή κομποστοποίηση
 • -Οργάνωση της αποκομιδής των «πράσινων υλικών»
 • -Πράσινα Σημεία στις μεγάλες πόλεις
 • -Τοποθέτηση ειδικού καφέ κάδου για τα οργανικά
 • -Δημιουργία πυκνού δικτύου Μηχανικών Κομποστοποιητών
 • -Προετοιμασία για εφαρμογή του Πληρώνω Οσο Πετάω (ΠΟΠ)
 • Στοχευμένη ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών

 

«Μετά την εφαρμογή της Πράσινης Πρότασης, τα όποια υπολείμματα μπορούν να οδηγούνται σε ΧΥΤΥ. Εκτιμάται ότι οι ποσότητες των υπολειμμάτων θα πρέπει σταδιακά να μειώνονται, οπότε σε βάθος χρόνου η εξάρτηση των ΟΤΑ από τους ΧΥΤΥ θα είναι μικρή (σε 10 – 15 έτη μπορεί να καταλήγει σε ΧΥΤΥ μόνο το 10% – 15% των σημερινών απορριμμάτων. Και υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποίησης», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος.

 

Διαβάστε επίσης

Σιγή ιχθύος για την Κορώνεια

 Δραματική απάντηση του Επιτρόπου Δήμα στην ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου   Στην ερώτηση προς την ΕΕ που είχε υποβάλει στις 7 Σεπτεμβρίου ο Ευρωβουλευτής των

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

15 ερωτήματα προς τους δύο μονομάχους της Β’ Κυριακής

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» νιώθει δικαιωμένη για την επιλογή της να συμπορευτεί με τη «Θεσσαλονίκη για Όλους» και να στηρίξει τον Σπύρο Πέγκα ως υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.