ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Σελίδα 1 από 2

10 χρόνια μετά το Σηάτλ, λίγο πριν το ναυάγιο της Κοπεγχάγης

 

Το ναυάγιο  της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα κάνει δραματικά  επίκαιρο το σχέδιο ψηφίσματος που  κατέθεσε στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ομάδα των Πράσινων, ζητώντας ριζικές αλλαγές στη δομή και τον προσανατολισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.  

Δέκα  χρόνια μετά τα γεγονότα του Σηάτλ με την παγκόσμια απήχησή τους, στα τέλη του 1999,  οι Πράσινοι επισημαίνουν την αποτυχία της «Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα», που είχε σχεδιαστεί ως διορθωτική πολιτική υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα τονίζουν η ανάγκη μιας νέας ατζέντας «με προμετωπίδα την προσαρμογή των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου  στην πρόληψη χρηματοοικονομικών κρίσεων, την προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφικής κυριαρχίας κάθε χώρας, τη μείωση της φτώχειας και της επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, καθώς και τους στόχους αποτροπής της κλιματικής αλλαγής». 

Το ψήφισμα  των Πράσινων ζητά επίσης τον τερματισμό της αυτονόμησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ένα «νέο σύστημα παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, όπου ο ΠΟΕ και ο καθορισμός πολυμερών εμπορικών κανόνων θα ήταν στενά συνδεδεμένος με το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και θα ευθυγραμμιζόταν με άλλους παγκόσμιους στόχους δημόσιων πολιτικών». 

Τέτοιες προτάσεις ήταν φυσικά αδύνατο να χωρέσουν στους σημερινούς συσχετισμούς του ευρωκοινοβουλίου, όπου υπερψηφίστηκε το αντίστοιχο κοινό  ψήφισμα Συντηρητικών, Φιλελεύθερων και Ευρ. Λαϊκού Κόμματος που ουσιαστικά καλεί την Ευρώπη να στηρίξει τον Π.Ο.Ε. στη συνέχιση της σημερινής του πορείας. Το ψήφισμα όμως των Πράσινων παραμένει ως σημαντική υποθήκη για τη συνέχεια, ιδιαίτερα ενόψει της αποτυχίας της Κοπεγχάγης.  

«Οι σημερινοί κανόνες του διεθνούς εμπορίου λειτουργούν ως όπλο στα χέρια όσων αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το κλίμα, καθώς τους προστατεύουν  απέναντι σε ενδεχόμενα εμπορικά αντίμετρα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Πρωτοβουλίες όπως αυτή που πήραμε στο ευρωκοινοβούλιο για τον Π.Ο.Ε., τονίζουν τον αναντικατάστατο ρόλο των Πράσινων αλλά και την ενίσχυση της ριζοσπαστικής τους δυναμικής, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές». 
 

 

(ακολουθεί  ολόκληρο το σχέδιο ψηφίσματος)

 

Διαβάστε επίσης

Πράσινη προοπτική στις πόλεις και την ύπαιθρο

«Η Ιστορία και η Δικαιοσύνη θα κρίνουν τον Ψωμιάδη», δήλωσε ψηφίζοντας ο Μ. Τρεμόπουλος Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος και επικεφαλής της «Οικολογίας

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Ξεκινά στο ευρωκοινοβούλιο, με διακομματική πρόταση Γραπτής Δήλωσης.  Ο Μ. Τρεμόπουλος από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας Πρωτοβουλία Γραπτής Δήλωσης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους