Σημαντική απάντηση της Επιτροπής στον Ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να επιστήσει ιδιαιτέρως την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης για την ορθή μεταφορά και εφαρμογή της απόφασης -πλαισίου για την ποινική καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Επιπλέον, έχει κινήσει τις διαδικασίες παράβασης σχετικά με τις οδηγίες 2000/43/ΕΚ για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής και 2000/78/EK για την ίση μεταχείριση στην εργασία.
Υπόψη ότι η απόφαση -πλαίσιο αναφέρεται στην “εκ προθέσεως δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας, που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής”.
Η παρέμβαση του Πράσινου Ευρωβουλευτή είχε κατατεθεί γιατί “έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα ωμής ρατσιστικής βίας από συμμορίες ακροδεξιών νεοναζιστών, αλλά και από την ίδια την Ελληνική Αστυνομία” και -μεταξύ άλλων- ρωτούσε την Επιτροπή αν “είναι διατεθειμένη να κάνει συστάσεις στην Ελλάδα ούτως ώστε να διασφαλίσει την τιμωρία κομμάτων (όπως το ΛΑΟΣ), οργανώσεων και ΜΜΕ υπεύθυνων για τη διάδοση ρατσιστικών στερεότυπων και μισαλλόδοξων ρατσιστικών σχολίων καθώς και την απαγόρευση της λειτουργίας νεοναζιστικών ομάδων όπως η Χρυσή Αυγή”.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει ότι “η διάδοση υλικού θα μπορούσε να εμπέσει στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης πλαισίου 2008/913/ΔΕΥ για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, η οποία εκδόθηκε από το Συμβούλιο στις 28 Νοεμβρίου 2008 (ΕΕ L 328 της 6.12.2008)”.
Η Ελλάδα υιοθέτησε το φθινόπωρο του 2008 την απόφαση -πλαίσιο, θεσπίζοντας το ρατσιστικό κίνητρο στην ποινική νομοθεσία για όλα τα εγκλήματα.
Η Επιτροπή, στην ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η Ελλάδα κάνει όλες τις δυνατές προσπάθειες για την αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, απαντά ότι θα εκπονηθεί συγκριτική μελέτη για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της νομοθεσίας για ζητήματα ισότητας ανδρών και γυναικών και καταπολέμησης των διακρίσεων βάσει της φυλής ή της εθνοτικής καταγωγής πριν από το τέλος του έτους. Η αξιολόγηση της ενσωμάτωσης της απόφασης -πλαισίου συμπίπτει και με σχετική έρευνα που διεξάγεται για στατιστικά στοιχεία επί ποινικών αποφάσεων.
Επιπλέον, στην ερώτηση για το αν η Επιτροπή έχει ζητήσει από την Ελλάδα αναλυτικά στοιχεία αξιολόγησης του Νόμου 3304/2005 καθώς και στοιχεία που να αποδεικνύουν την ορθή ενσωμάτωση των οδηγιών 2000/43/ΕΚ (για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής) και 2000/78/EK (για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία) απαντά ότι “η Επιτροπή κίνησε τις διαδικασίες παράβασης σχετικά με τις δύο προαναφερόμενες οδηγίες” και ότι “αυτή που αφορά τη μεταφορά της οδηγίας 2000/43/ΕΚ στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί”.
Υπόψη ότι πολλοί φορείς, μεταξύ τους και η και η ΟΚΕ στην Ελλάδα που εκπονεί σχετική έκθεση κάθε χρόνο, θεωρούν ότι κάποια σημεία της ενσωμάτωσης αντιβαίνουν προς τις Οδηγίες (όπως π.χ. το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχει οριστεί ανεξάρτητο όργανο για ζητήματα εργασίας και ιδιωτικού τομέα, αλλά όργανο ελεγχόμενο από το υπουργείο). Υπάρχει, επομένως ερώτημα για το αν η Κομισιόν θα προχωρήσει σε παραπομπές κρατών ή θα περιμένει να προσφύγουν κάποια θύματα ρατσισμού στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.