Τροπολογία Τρεμόπουλου στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τροπολογία για τη Λιβύη, με έκκληση για να σταματήσουν οι πράξεις αντεκδίκησης από ένοπλους που υποστηρίζουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, κατέθεσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στο σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας την υπερψήφιση της από τους ευρωβουλευτές.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία στο σχέδιο ψηφίσματος γίνεται εσπευσμένα με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν επιστρέψει από τη Λιβύη η αντιπροσωπεία που έχει στείλει το ευρωκοινοβούλιο, κάτι που δεν
επέτρεψε στις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες να συζητήσουν εκτενώς το ζήτημα. Σε ψηφοφορία θα τεθεί ένα ανώδυνο σχετικά κείμενο, που υποστηρίζεται και από τις 5 μεγάλες πολιτικές ομάδες (Ε.Λ.Κ., σοσιαλιστές, Πράσινοι, φιλελεύθεροι, αριστερά).
Η τροπολογία Τρεμόπουλου, που κατατέθηκε σε ασφυκτικές προθεσμίες, αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και ζητά από τις νέες αρχές στη Λιβύη να αναλάβουν πλήρη έλεγχο των επαναστατικών δυνάμεων και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να αποφευχθεί ένας φαύλος κύκλος νέων βιαιοτήτων και αντιποίνων.
Το προτεινόμενο κείμενο της τροπολογίας αναφέρει ότι «(Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) σημειώνει την πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και καλεί το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να ελέγξει και να αφοπλίσει τις ένοπλες ομάδες, να σταματήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διερευνήσει τις περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου που έχουν αναφερθεί, ώστε να αποφευχθεί ένας φαύλος κύκλος βιαιοπραγιών και αντεκδικήσεων. Καλεί τις νέες αρχές να θέσουν άμεσα όλα τα κέντρα κράτησης υπό τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να διασφαλίσει ότι συλλήψεις γίνονται μόνο από επίσημα κρατικά όργανα και ότι κάθε ποινική δίωξη καταλήγει σε δίκαιη δίκη που να ανταποκρίνεται στις διεθνείς νομικές προδιαγραφές».
Στη συνεδρίαση της ομάδας των Πράσινων του ευρωκοινοβουλίου, ο Μ. Τρεμόπουλος σημείωσε ότι “Είναι θετικό το κείμενο που προτείνουμε ως Ομάδα των Πράσινων, θα ήθελα όμως να σας επισημάνω τη σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύτηκε χθες.
Πρόκειται για μια αναλυτική έκθεση 117 σελίδων που προφανώς και καταγράφει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τα εγκλήματα του καθεστώτος Καντάφι, αναφέρεται όμως με λεπτομέρεια και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά των επαναστατών. Η οργάνωση τεκμηρίωσε επίσης ένα βάναυσο “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” από κάποιες δυνάμεις κατά του Καντάφι, που συμπεριλάμβανε λιντσάρισμα ήδη αιχμάλωτων στρατιωτών του παλιού καθεστώτος, όταν οι δυνάμεις του εκδιώχθηκαν από την ανατολική Λιβύη.
Μάλιστα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ζητήσει ήδη από το Μάιο οι δυνάμεις του να ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα αντίστοιχα πρότυπα, ενώ και τον Αύγουστο ο επικεφαλής του ΕΜΣ κάλεσε τις δυνάμεις κατά του Καντάφι να απόσχουν από αντεκδικητικές επιθέσεις. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις νέες αρχές να θέσουν αμέσως όλα τα κέντρα κράτησης υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να διασφαλιστούν ότι συλλήψεις διεξάγονται μόνο από επίσημους φορείς και όχι από άτακτους επαναστάτες. Υπάρχουν μαρτυρίες που η Διεθνής Αμνηστία έχει συλλέξει από περισσότερους από 200 κρατουμένους από τη στιγμή της πτώσης της Αλ Ζαουίγια και της Τρίπολης που αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι απήχθηκαν από τα σπίτια τους, από τη δουλειά τους, στα σημεία ελέγχου ή απλώς από τους δρόμους. Πολλοί υπέστησαν κακομεταχείριση μετά τη σύλληψη από τους επαναστάτες, καταγγέλλονται μάλιστα και εκτελέσεις αιχμαλώτων ακόμη και δεμένων. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να θέσει ως προτεραιότητα την έρευνα για όσους θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις, σε όποια πλευρά κι αν ανήκουν, με σκοπό τη προσαγωγή τους σε δίκαιες δίκες, σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα. Θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, ούτως ώστε να σταματήσει το πνεύμα του ρεβανσισμού και να μπορέσει να οικοδομηθεί μια νέα δημοκρατική Λιβύη”.