Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή για το “πάρκο Πετσάλνικου” στο Γράμμο
Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Όρος Γράμμος,που προωθείται από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, φέρνει υπόψη της Κομισιόν, με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Πέρυσι, επτά χρόνια μετά τη διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσής του, ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το έργο εκ νέου το Ίδρυμα της Βουλής, διαθέτοντας μάλιστα το ποσό των 800.000 ευρώ, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε ένα χρόνο μετά.
Από το 2000 ακόμα είχαν εκφραστεί έντονες διαφωνίες σχετικά με την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, καθώς η περιοχή του
Γράμμου περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000. Επιπλέον, η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα εγκατελειμένα και ημιτελή εδώ και χρόνια κτήρια του Πάρκου, είναι δάσος Μαύρης Πεύκης (οικότοπος προτεραιότητας βάσει της Οδηγίας 92/43) και περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας για την πανίδα. Σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι εγκατελειμμένοι οικισμοί, οι οποίοι μέσω μίας τέτοιας επένδυσης θα μπορούσαν να διατηρηθούν.
«Ο Γράμμος θα έπρεπε ήδη να έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο και να εκτελούνται προγράμματα προστασίας και οικοτουρισμού», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αντί αυτών και σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, επιλέχθηκε να δοθεί 1,5 εκ. ευρώ από το ταμείο της Βουλής για να ολοκληρωθεί ένα παράνομο έργο στην εκλογική του περιφέρεια. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν πολύ καλύτερα, όπως για παράδειγμα στο γειτονικό Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κορομηλιά, όπου λόγω της έλλειψης ειδικής περίφραξης σημειώνονται διαρκώς ατυχήματα με θύματα αρκούδες και άμεσο κίνδυνο να απωλεσθούν και ανθρώπινες ζωές».
Aκολουθεί το κείμενο της ερώτησης
Θέμα: Κτηριακές εγκαταστάσεις του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura2000, στο Όρος Γράμμος (GR1320002)
Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999, στο Όρος Γράμμος, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG II. Πέρυσι, 7 χρόνια μετά τη διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσής του, το Ίδρυμα της Βουλής ανέλαβε να χρηματοδοτήσει εκ νέου το έργο, διαθέτοντας μάλιστα το ποσό των 800.000 ευρώ. Πρόσφατες νέες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον προϋπολογισμό του έργου στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ . Σκοπός της δημιουργίας του Πάρκου είναι να αποτελέσει η περιοχή σύμβολο εθνικής ενότητας και χώρο προσέλκυσης τουρισμού.
Από το 2000 ακόμα έχουν εκφραστεί έντονες διαφωνίες σχετικά με την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για την κατασκευή τέτοιων υποδομών, καθώς η περιοχή του Γράμμου περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000 (GR1320002) και για την διαχείρισή της έχει εκπονηθεί ΕΠΜ στο πλαίσιο του Κοινοτικού προγράμματος LIFE96NAT/GR/3222. Επιπλέον, η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα εγκατελειμένα και ημιτελή εδώ και χρόνια κτήρια του Πάρκου, είναι δάσος Μαύρης Πεύκης (οικότοπος προτεραιότητας βάσει της Οδηγίας 92/43) και περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας για την πανίδα. Σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι εγκατελειμμένοι οικισμοί, οι οποίοι μέσω μίας τέτοιας επένδυσης θα μπορούσαν να διατηρηθούν. Το αίτημα για χαρακτηρισμό τουΓράμμου σε Εθνικό Πάρκο παραμένει ανικανοποίητο, ενώ χρονολογείται από το 1999 με την υλοποίηση δύο ΕΠΜ (1997-99 και 2008-09) . Στην ευρύτερη περιοχή,οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να διαθέσουν αντίστοιχο ποσό για την ικανοποιητική περίφραξη του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κορομηλιά, σε όλο το μήκος του, ώστε να σταματήσουν τα ατυχήματα με θύματα αρκούδες.
Έχει η Επιτροπή ενημέρωση για το συγκεκριμένο έργο; Συμφωνεί ότι αντίκειται στην ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία; Αν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει;
_______________________________
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=425279
http://www.minenv.gr/1/12/121/12103/viotopoi/g1320002.html
http://www.callisto.gr/deltia.php?id=132
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|