Παρουσιάζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο τα προβλήματα των λιγνιτικών περιοχών – Προχωρώντας πέρα από το λιγνίτη

Αποστολή στις Βρυξέλλες εκπροσώπων φορέων λιγνιτικών περιοχών. Ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Η ελληνική οικονομία εκπέμπει περισσότερο CO2 ανά μονάδα του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ των 15. Κύριος λόγος για αυτό είναι η κυριαρχία του λιγνίτη στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2009, τα λιγνιτικά εργοστάσια κάλυψαν το 58% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα, ενώ οι παλιότερες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι οι πιο ρυπογόνες σε όλη την Ευρώπη.

 

Η εξόρυξη όμως του λιγνίτη έχει και τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας: για την ανάπτυξη των λιγνιτωρυχείων ολόκληρα χωριά έχουν μετεγκατασταθεί, ενώ και νέες μετεγκαταστάσεις προγραμματίζονται. Γεωργικές εκτάσεις και υδάτινοι πόροι έχουν καταστραφεί, η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει συχνά τα επιτρεπτά όρια και οι αναπνευστικές παθήσεις είναι στο διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία από εκπροσώπους φορέων από τις λιγνιτικές περιοχές έχει προσκληθεί στις Βρυξέλλες  από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων  Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο. Στόχος της αποστολής είναι η μεταφορά καλών πρακτικών (ιδίως από το κλείσιμο ανθρακωρυχείων στην περιοχή της  Φλάνδρας στο Βέλγιο), η προβολή των προβλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η συνεισφορά στο σχεδιασμό για τη μετάβαση σε μια μετα-λιγνιτική εποχή στην Ελλάδα.

Η Τετάρτη 14 Απριλίου, πρώτη ημέρα  της αποστολής είναι αφιερωμένη σε μια περιοδεία-επίσκεψη των ανθρακωρυχείων στη Φλάνδρα.

Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, Διεθνών ΜΚΟ και Πράσινων ευρωβουλευτών.

Δείτε παρακάτω το αναλυτικό Πρόγραμμα της ημερίδας

Ημερίδα-Εκδήλωση, Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 9πμ – 5μμ

Για έναν οδικό χάρτη προς τη μετα-λιγνιτική εποχή στην Ελλάδα

 • Περιβαλλοντικές-κοινωνικές-οικονομικές επιπτώσεις από την κυριαρχία του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα
 • Μεταφορά εμπειρίας και καλών πρακτικών
 • Η πρόκληση της μετάβασης σε μια μετα-λιγνιτική εποχή

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Άφιξη 09:00πμ

Πρωινή Συνεδρία (09:30π.μ. – 12:00μ.μ.)

 

 • Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας: Επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία(Λ. Τσικριτζής, Οικολογική Κίνηση Κοζάνης) 
 • Οι σχεδιαζόμενες μετεγκαταστάσεις οικισμών στο Ν. Κοζάνης: Σκοπιμότητα, νομικά θέματα, εναλλακτικές δυνατότητες (Η. Μιχαηλίδης, Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη)
 • H κοινωνία της ενέργειας και οι παρενέργειες στην κοινωνία. Η περίπτωση της Μεγαλόπολης (Ε. Μουρελάτου, Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης)
 • Η εμπειρία της Φλάνδρας (Xavier Desguin, Βέλγοι Πράσινοι)
 • Πόσο καθαρές είναι οι «νέες τεχνολογίες» καύσης λιγνίτη και η δέσμευση & αποθήκευση άνθρακα;
 • Αδειοδότηση και  προδιαγραφές για νέους θερμικούς σταθμούς –  Ευρωπαϊκές πολιτικές για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ομιλητές:       * ChristopherAllen, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δ/νση Περιβάλλοντος, Μονάδα Βιομηχανικών εκπομπών και κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων

* Emily Rochon, Greenpeace,  Climate and Energy Campaigner, ,

* MarkJohnston, WWF, Συντονιστής για προδιαγραφές CO2 θερμικών σταθμών

 

Διάλειμμα (12:00π.μ. – 14:00μ.μ.)

 • Ενημέρωση από το Μιχ. Τρεμόπουλο για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου
 • Ελαφρύ γεύμα – σάντουιτς

 

Event διαμαρτυρίας (14:00μ.μ. – 15:00μ.μ.)

Πανώ & μοίρασμα προκηρύξεων στα Γαλλικά έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Απογευματινή Συνεδρία (15:00μ.μ. – 17:00μ.μ.)

 

 • Ο μύθος του φτηνού λιγνίτη(Λ. Τσικριτζής, Οικολόγοι Πράσινοι Κοζάνης)
 • Εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση των ΑΠΕ: ο μόνος δρόμος απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα (Τάσος Κρομμύδας, Οικολόγοι Πράσινοι)

Συμμετέχει εκπρόσωπος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες

 

 • Μετα-λιγνιτική εποχή: Στήριξη τοπικών κοινωνιών και σχέδια ενίσχυσης της απασχόλησης (Λ. Ιωαννίδης, Οικολόγοι Πράσινοι Κοζάνης – Καλαθά Χριστίνα, Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης)
 • Μεταφορά εμπειρίας και οι προτάσεις των Ευρωπαίων Πράσινων για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας (Jean Lambert, Ευρωβουλευτής Άγγλων Πράσινων)

 

* Κάθε ενότητα θα κλείνει με συζήτηση 10-20 λεπτών

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Πάμε στην κάλπη της Κυριακής, καταψηφίζουμε το απαράδεκτο καθεστώς στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Με το κλείσιμο και του Β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η «Οικολογία –Αλληλεγγύη» ευχαριστεί τους πολίτες που την εμπιστεύθηκαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια