Πιθανή μείωση της συγχρηματοδότισης στα προγράμματα της Ε.Ε. αλλά και μικρότερο ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Hahn στον Μ. Τρεμόπουλο

Συζητιέται μια αύξηση συμμετοχής της ΕΕ μέχρι το 85% στα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα την περίοδο μέχρι το 2013, σύμφωνα με τον JohannesHahn, αρμόδιο Επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική. Θα πρέπει όμως να μειωθούν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, απάντησε σήμερα, σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου, στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μ. Τρεμόπουλο.

“Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συνολική χρηματοδότηση σε απόλυτα μεγέθη της ΕΕ μένει σταθερή και μειώνεται η ελληνική, οπότε αλλάζει η αναλογία και μειώνεται το

συνολικό ύψος του προγράμματος. Αυτό σημαίνει λιγότερα έργα ή επενδύσεις”, δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. “Αντί δηλαδή να δεχτούν την πρόταση του κ. Γιούνκερ για χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία χωρίς ελληνική συμμετοχή, σκέφτονται να μειώσουν το ύψος τους. Υπάρχει, βεβαίως, και η πρόταση να βάλει το υπόλοιπο της εθνικής συμμετοχής η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μπορούν να υπάρξουν, επίσης, κι άλλες προτεραιότητες, που θα αλλάξουν το σχεδιασμό, ιδίως επενδύσεις προς πράσινη κατεύθυνση, και δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που έχουν αναδειχθεί σε πολύ σημαντικότερα ζητήματα από τότε που σχεδιάστηκε το ΕΣΠΑ”.

Αναλυτικά, η ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων ήταν η εξής:

«κ. Επίτροπε, θα ήθελα να αξιοποιήσω την παρουσία σας μαζί μας για να σας ρωτήσω κάτι εξαιρετικά επίκαιρο.

Γνωρίζετε προφανώς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίση χρέους και ελλείμματος, που απειλεί με αποσταθεροποίηση ολόκληρη την ευρωζώνη. Πρέπει να «τιμωρηθεί» γι΄ αυτό, ή θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, που εμείς λέμε πως θα πρέπει να είναι βιώσιμη;

Άκουσα αυτά που λέγατε για τη συγχρηματοδότηση. Όμως η ελληνική υποχρεωτική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα φτάνει τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013. Είναι προφανές πως η χώρα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ δήλωσε προχτές στη βελγική εφημερίδα LibreBelgique ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ανάσα και πρότεινε η χρηματοδότηση των ελληνικών προγραμμάτων από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία να γίνει κατά 100%, χωρίς δηλαδή ελληνική συμμετοχή.

Είναι εφικτό αυτό κατά τη γνώμη σας, ώστε να μην επηρεαστεί η υπόλοιπη περιφερειακή πολιτική της ΕΕ;»

Η απάντηση του κ. JohannesHahn, Επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική, ήταν η εξής:

«Πάντα ήμουν επιφυλακτικός στις πολιτικές κυρώσεων και προστίμων. Υπάρχουν, βέβαια, και οι hardliners στην περίπτωση που μια χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Το θεωρώ όμως πολύ σκληρό.

»Στην Ελλάδα είχαμε προβλήματα απορροφητικότητας και πριν την κρίση. Επικρατεί ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας και υπάρχουν ιδιαίτερες επιφυλάξεις. Δε θα καταφέρουμε να αποφύγουμε να συζητήσουμε το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και σε ποιο ποσοστό. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανάγκη συγχρηματοδότησης. Τα ποσά όμως είναι συγκεκριμένα και θα πρέπει να μειωθούν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν. Μια αύξηση συμμετοχής μας μέχρι το 85% εκτιμώ πως θα πρέπει να συζητηθεί».

Διαβάστε επίσης

Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουαρίου 2010

1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο Η υποβάθμιση των εδαφών βλάπτει σοβαρά και το κλίμα Μια από τις  λιγότερο γνωστές πτυχές της κλιματικής αλλαγής, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.