Πλώρη για καύση σε βάρος της ανακύκλωσης βάζει η κυβέρνηση

Αντίθετο το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών

 

Πλώρη για την πλήρη καύση των αποβλήτων βάζει η Κυβέρνηση με την Τροποποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, μετατρέποντας και τα ΚΔΑΥ, όπου γίνεται η διαλογή για την ανακύκλωση, σε Μονάδες Επεξεργασίας και Ενεργειακής Αξιοποίησης.

Ουσιαστικά το νέο Σχέδιο αποτελεί σαφή ομολογία της αποτυχίας στην ανακύκλωση και κατεύθυνση για καύση έως και 90% για το κυρίαρχο ρεύμα, με τη συμμετοχή μάλιστα και την ευθύνη των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η μείωση των απορριμμάτων, η επανάχρηση και η ανακύκλωση παίρνουν πια επικουρικό ρόλο ενώ οι μεγάλες επενδύσεις θα απαιτήσουν και τεράστιες ποσότητες για καύση, ώστε να είναι οικονομικά συμφέρουσες για τους ιδιώτες επενδυτές.

Η «σοβαρή αναβάθμιση των ΚΔΑΥ», όπως το αναφέρει η τροποποίηση, παραπέμπει στην ουσιαστική κατάργησή τους ως κέντρα διαλογής και στη μετατροπή τους σε Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης.

Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι δήμοι, που απαλλάσσονται ουσιαστικά από την υποχρέωση και την «ταλαιπωρία» της ανακύκλωσης και παραπέμπονται στην τροφοδοσία της καύσης.

Για μια φορά ακόμη η κυβέρνηση πουλάει περιβάλλον στους επιχειρηματίες. Ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα και θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές, δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες ενώ ξεχνάει τους στόχους μηδενικών ρύπων.

Προσπαθεί να ενισχύσει μέσω του ΕΣΠΑ ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να υπάρχει καμία οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας.

Οι πράσινοι αιρετοί έχουν επισημάνει εγκαίρως εδώ και πολλά χρόνια ότι η στοχοπροσήλωση στα ΣΔΙΤ με την υπερσυγκέντρωση των μηχανισμών ανακύκλωσης (τώρα και καύσης) στα επιχειρηματικά συμφέροντα, θα οδηγούσε σε παταγώδη αποτυχία, ενώ θα δημιουργούσε συνεχώς επιπρόσθετα κίνητρα για κέρδη και μη βιώσιμες λύσεις.

Η κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας, όπως φάνηκε από τα πρώτα της βήματα, έχει ένα τεράστιο και δυσβάσταχτο κόστος για τους Δήμους και κατά συνέπεια των δημοτών, μέσω των ανταποδοτικών τελών. Τώρα είναι σίγουρο ότι οι πρακτικές αυτές θα οδηγήσουν και στην υποχρεωτική αγορά πανάκριβου ρεύματος από τα νοικοκυριά, για να επιβιώσουν οικονομικά οι μεγάλες Μονάδες Επεξεργασίας.

Οι κυβερνητικές επιλογές παραγκωνίζουν προκλητικά την αρχή ότι κάθε πολιτική απορριμμάτων είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν δεν κάνει συμμέτοχο σε αυτήν την κοινωνία των πολιτών και τους δημότες.

Οι οδηγίες της Ε.Ε. για τη διαχείριση απορριμμάτων θέτουν ως προτεραιότητα τον σχεδιασμό για μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, την επανάχρηση και τη διαλογή στην πηγή. Όχι την ακριβή και ενεργειακά ασύμφορη μεταφορά τους και τον διαχωρισμό τους σε μεγάλες κεντρικές μονάδες, που οδηγούν μετά υποχρεωτικά στην καύση τεράστιων ποσοτήτων δευτερογενών καυσίμων από τη βιομηχανία.

Το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών τονίζει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το πράσινο ξέπλυμα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Και ζητά:

-Την τήρηση της ιεραρχίας των περιβαλλοντικών δράσεων στη διαχείριση των αποβλήτων: Μείωση – Επανάχρηση – Ανακύκλωση – Ταφή υπολειμμάτων. Το νέο σχέδιο προδήλως οδηγεί σε καύση και ταφή.

-Τη δημιουργία τοπικών πράσινων σημείων και άλλων σχετικών υποδομών με λειτουργίες επαναχρησιμοποίησης και κομποστοποίησης, την έμπρακτη υποστήριξη των δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών και των ελεγκτών περιβάλλοντος και την αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες του κράτους.

-Τη  δημόσια και αποκεντρωμένη διαχείριση της ανακύκλωσης, χωρίς εξαρτήσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα και προσανατολισμούς, που θα κατοχυρώνει το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος.

————————————————————————-

Ποιο είναι το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών

34 εκλεγμένοι σύμβουλοι ή πρόσωπα που έχουν θητεύσει σε αυτοδιοικητικές θέσεις συγκρότησαν ένα πανελλαδικό Δίκτυο και καλούν όλες τις ζωντανές οικολογικές, πράσινες, φιλοζωικές και εναλλακτικές δυνάμεις σε κοινή δράση. Στόχος τους η συγκρότηση και στήριξη αυτόνομων πράσινων ψηφοδελτίων στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους και παντού όπου υπάρχουν ενεργές παρατάξεις ή ομάδες πολιτών με οικολογικές θέσεις.

Η Διακήρυξή τους είναι ΕΔΩ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6976448442, 6974459589, 6945552553, 6946586526

Email: green.local.gov.net@gmail.com

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Τι κι αν γκρεμίζονται τα τείχη; Στην Ελλάδα μόλις χτίζονται!

Ερώτηση  στην Κομισιόν σχετικά με τις εξαγγελίες για τη δημιουργία «φράχτη» στον Έβρο Το θέμα της ανέγερσης τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα θέτουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι