Προοπτικές Ανάπτυξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 – η νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που πρόκειται να ισχύσει μετά το 2013,

– η Αγροτική Ανάπτυξη στην Ελλάδα,

– Περιβαλλοντικά θέματα,

– Υποδομές και Μεταφορές

– οι επιπτώσεις των Κλιματικών αλλαγών,

– η Περιφερειακή Ανάπτυξη καθώς και

– οι αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

 

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της εκδήλωσης:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Καλό μεσημέρι μάλλον από τα Γιάννενα. Είμαι ο Κώστας Αργυρός. Βρίσκομαι εδώ στα Γιάννενα για μια εκδήλωση που έχει σήμερα στόχο να ασχοληθεί με τις προοπτικές ανάπτυξης των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια εκδήλωση που απ’ ότι βλέπω εδώ είναι κατάμεστη η αίθουσα, έχουμε πάρα πολλούς φίλους που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, αλλά μια εκδήλωση που μεταδίδεται και τηλεοπτικά από πάρα πολλά κανάλια της Περιφέρειας με τα οποία θα έχουμε στη συνέχεια και συνδέσεις για να ακουστούν ερωτήματα προς τους καλεσμένους μας και από άλλα κομμάτια της Ελλάδας, όχι μόνο απ’ την Ήπειρο που σήμερα έχει βεβαίως την τιμητική της.

Η εκδήλωση όπως είπαμε διοργανώνεται από την Περιφέρεια της Ηπείρου σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα στην Ελλάδα. Και πριν προχωρήσουμε στη συζήτηση βεβαίως οφείλω να σας παρουσιάσω τους σημερινούς μας καλεσμένους.

Αριστερά μου είναι ο κ. Παναγιώτης Ρήγας ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Καλό μεσημέρι κ. Ρήγα. Δεξιά μου ο Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αριστερά πάλι ο κ. Μπάμπης Αγγουράκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους, ευρωβουλευτής και αυτός, ο πρώτος Έλληνας ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Και βεβαίως τελευταία άφησα εν μέρει την οικοδέσποινά μας, την κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η σημερινή μας κουβέντα νομίζω γίνεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα εποχή, σε μια εποχή που όλοι γνωρίζουμε βεβαίως, όλοι βιώνουμε τις συνέπειες της κρίσης, σε μια εποχή όμως που και η Ευρώπη βρίσκεται σε μία φάση αναζήτησης, καθημερινά θα ακούτε όλοι, θα βλέπετε όλοι δηλώσεις, αντικρουόμενες δηλώσεις, μεγάλους προβληματισμούς, μεγάλες αντιπαλότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το που βαδίζει αυτή η Ευρώπη.

Και βέβαια είμαστε και σε μια εποχή που μην ξεχνάμε πριν από 20 περίπου μέρες εξελέγησαν οι νέοι τοπικοί άρχοντες, οι νέοι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ξεκινάει πια να μπαίνει σε εφαρμογή ο «Καλλικράτης» που όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι είναι μια μεγάλη επαναστατική αλλαγή για τη χώρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο από τις αρχές του χρόνου οι νέοι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να διαχειριστούν τον «Καλλικράτη», να διαχειριστούν και την κρίση μέσα σε μια Ευρώπη που όπως είπαμε είναι σε αναζήτηση.

Και βεβαίως εμείς βρισκόμαστε κ. Ρήγα για να ξεκινήσω από εσάς, βρισκόμαστε και σε μια περιοχή που είναι παραδοσιακά, θεωρείται από τις πιο δύσκολες, απ’ τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης. Μια περιοχή που έχει πράγματι ανάγκη απ’ αυτό που λέμε μια προοπτική ανάπτυξης.

Και θα ήθελα έτσι να ξεκινήσω με αυτό το ερώτημα προς εσάς, τι πρέπει να πούμε στον κόσμο που μας βλέπει σήμερα, που είναι αυτές οι προοπτικές, που μπορεί να αναζητήσει ο κόσμος να δει αυτές τις προοπτικές ανάπτυξης.

Π. ΡΗΓΑΣ: Πολύ σύντομα λοιπόν, μιας και ο χρόνος είναι περιορισμένος, περιγράψατε τους όρους κάτω απ’ τους οποίους διεξάγεται σήμερα αυτός ο διάλογος. Υπάρχει μια κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο, που μας επηρεάζει απόλυτα. Ό,τι θεωρητικά σχήματα είχαμε στο μυαλό μας και ό,τι κλισέ, οφείλουμε να τα επαναδιατυπώσουμε τουλάχιστον.

Τα νέα δεδομένα είναι ότι πλέον μιλάμε για τις αιρετές περιφέρειες στην Ελλάδα, μια υστέρηση και μία στρέβλωση η οποία με τον «Καλλικράτη» αποκαθίσταται. Το έλλειμμα που υπήρχε καλύπτεται, τουλάχιστον θεσμικά. Από εδώ και πέρα βέβαια υπάρχει ένα πεδίο δημιουργίας και δράσης το οποίο αποτελεί και πρόκληση για όλες τις αυτοδιοικητικές αρχές. Έτσι ώστε οι νέες ελληνικές περιφέρειες να αποτελέσουν ισότιμους και ισοδύναμους παίκτες στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, στην Ευρώπη των περιφερειών.

Εμείς τι έχουμε να πούμε. Καταρχήν έχουμε να πούμε ότι για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη μεταβίβαση ουσιαστικής εξουσίας από το κέντρο στην περιφέρεια. Είναι μια πρόκληση για τις δυνάμεις της περιφέρειας να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες και το κεντρικό κράτος να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να πάρει πίσω ό,τι έδωσε με τον «Καλλικράτη».

Άρα, λοιπόν, το κεντρικό κράτος αυτό που οφείλει να κάνει είναι να ασκήσει αποτελεσματικά τον επιτελικό του ρόλο, γιατί για ένα κράτος επιτελείο μιλάμε σήμερα και να αποκεντρώσει μαζί με τις αρμοδιότητες τους πόρους εκείνους που απαιτούνται για να ασκηθούν αυτές οι αρμοδιότητες.

Και επειδή βρισκόμαστε στην περιφέρεια, θα ήθελα πολύ σύντομα να πω ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ καιρό να μιλήσουμε με όρους περιφερειακών πολιτικών. Τα ΚΠΣ φέρανε χρήματα αλλά μας βάλανε σε κάποιες καθαρά τεχνοκρατικές διαδικασίες και αντιλήψεις και σε μια τεχνική διαχείριση των πόρων.

Ξεχάσαμε να μιλάμε για στρατηγική ανάπτυξης και για περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτό οφείλει να μπει όχι μόνο στο λεξιλόγιό μας, αλλά να μπει και στην πράξη και στην καινούργια κουλτούρα που διαμορφώνεται. Άρα, οι περιφέρειες σήμερα θα πρέπει να συμμετέχουν στην αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, στην αναμόρφωση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, όσο μπορούμε γιατί είναι οριοθετημένα αυτά, δηλαδή σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό – για να είμαστε ειλικρινείς – έχουν διαμορφωθεί. Όμως υπάρχουν περιθώρια.

Γιατί να γίνει η αναμόρφωση και γιατί θα πρέπει οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές να συμμετέχουν σε αυτή την αναμόρφωση; Για να υπηρετήσουμε αυτό το νέο μοντέλο, το νέο πρότυπο ανάπτυξης το οποίο επιλέγουμε.

Και αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης δεν είναι τίποτα άλλο και αυτό μπορούμε να πούμε σε αυτή την περιφέρεια, ότι αξιοποιούμε σε τοπικό, περιφερειακό επίπεδο εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες είτε είναι ανενεργές, είτε είναι σχολάζουσες, είτε δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα, τις αξιοποιούμε αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Περιφέρεια της Ηπείρου και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτά είναι η ιδιαίτερη ταυτότητα που έχει αυτός ο χώρος, οι καινούργιες δυνατότητες που της δίνονται με τα νέα οδικά δίκτυα που την κάνουν πιο προσπελάσιμη, πιο προσβάσιμη. Είναι το απόθεμα των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων που έχει αυτή η περιφέρεια και οι οποίοι δεν είναι αξιοποιημένοι. Και η στήριξη μιας επιχειρηματικότητας η οποία συνδυάζεται με αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, μιας επιχειρηματικότητας η οποία είναι βιώσιμη, είναι ανταγωνιστική και είναι και εξωστρεφής.

Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, απλώς κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή διαθέτουμε τους πόρους ορθολογικά, «ανακαλύπτουμε» νέους πόρους και τους αξιοποιούμε υπηρετώντας ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο δεν το χαράσσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το διαμορφώνουν εδώ τοπικά με τη διαδικασία του δημοκρατικού προγραμματισμού οι καινούργιοι δημοτικοί άρχοντες και η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Πριν δώσω το λόγο στον κ. Δανέλλη να πω ότι καταρχήν επειδή δεν είμαι Γιαννιώτης, δεν είμαι Ηπειρώτης μάλλον, συγχωρήστε με, χαιρετίζω γενικώς εδώ τους βουλευτές μας, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απ’ ότι μου είπαν είναι αρκετοί που παρευρίσκονται εδώ. Να πω ότι θα υπάρξει δυνατότητα και για ερωτήματα δικά σας από το κοινό εδώ στην αίθουσα κάποια στιγμή, που θα τα μαζέψει κάποια κοπέλα απ’ ότι μου είπαν. Θα μαζευτούν τέλος πάντων τα ερωτήματα για να γίνει στο τέλος μια συνολική συζήτηση.

Και να δώσω στον κ. Δανέλλη τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ το λόγο. Ήθελα να σας ρωτήσω απ’ το λίγο, από χθες το βράδυ που βρεθήκαμε μαζί, είδα ότι εδώ ο κόσμος ανησυχεί πολύ για ένα ζήτημα που ασχολείστε με αυτό, το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι νέοι αγρότες ανησυχούν, φοβούνται, σας ρωτούσαν χθες το βράδυ τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλει να τους ξεπαστρέψει τους αγρότες μετά το 2013; Εν συντομία τι θα λέγατε πάνω σε αυτό;

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Πολύ σύντομα. Όντως έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα ισχύσει μετά το τέλος του ’13. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική του μέλλοντος, λοιπόν, στοχεύει στον ενεργό αγρότη, στον ενεργό αγρότη μεγάλο ή μικρό, ο οποίος καλείται να παράξει προϊόντα ποιοτικά, να βρει τις αγορές με την παραγωγή των ποιοτικών, άρα και ανταγωνιστικών προϊόντων και παράλληλα καλείται να παρέχει μία σειρά από υπηρεσίες προς την κοινωνία, υπηρεσίες «πράσινες», που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, με την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και κυρίως του νερού, με την προστασία της βιοποικιλότητας. Με ζητήματα, δηλαδή, που μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνηθίσει να ασχολείται ο αγροτικός κόσμος.

Έτσι λοιπόν αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα, γιατί είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για το ποια θα είναι η τελική μορφή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ποια τα συγκεκριμένα θεσμικά εργαλεία, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία, σ’ αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα εξακολουθήσει να είναι η μεγαλύτερη κοινή πολιτική της Ένωσης αφού έγινε αποδεκτό, όχι εύκολα, ότι δεν απευθύνεται μονάχα στους αγρότες, στους παραγωγούς, αλλά απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας.

Παράλληλα διατηρούνται οι δύο πυλώνες έτσι όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα. Διατηρούνται οι άμεσες ενισχύσεις που ήταν το μεγάλο ερώτημα και για τους Έλληνες παραγωγούς, όμως αίρονται πάρα πολλές στρεβλώσεις. Αναφέρθηκα πριν ότι θα στοχεύει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στον ενεργό αγρότη.

Ξεχνάμε λοιπόν το μοντέλο της ιστορικής αναφοράς με το οποίο κατανέμονταν οι άμεσες ενισχύσεις δημιουργώντας πάρα πολλά στρεβλά αποτελέσματα και φτάνοντας και στον εκμαυλισμό μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου και βγάζοντάς τον έξω από την παραγωγή, με τα ορατά αποτελέσματα τα οποία βιώνουμε, έτσι λοιπόν η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έρχεται να διορθώσει διάφορα προβλήματα που δημιούργησε με τη γνωστή της εφαρμογή μέχρι σήμερα.

Είναι βέβαιο ότι οι πόροι θα είναι μειωμένοι σε σχέση με αυτούς που είχαμε στη διάθεσή μας μέχρι τώρα και διότι πληθαίνουν τα στόματα – να το πω έτσι – αφού οι 12 νέες χώρες που προστέθηκαν στους 15 αυτή τη φορά θα πρέπει να τύχουν δικαιότερης κατανομής, διότι είναι οι μεγάλοι αδικημένοι αυτής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι τώρα, αφετέρου δε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και μια μείωση στους πόρους, αφού έχουμε συνολικότερες μειώσεις στο γενικό προϋπολογισμό, λόγω της κρίσης και της ύφεσης.

Έτσι λοιπόν με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια νέων δομών που πρέπει να οργανώσει το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης, πράγμα το οποίο κάνει τώρα, θα μπορέσουμε να έχουμε στοχευμένες ενέργειες, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες -οι ενεργοί αγρότες ξαναλέω- να βρουν το δρόμο τους ξανά και προς την αγορά, να αναβιώσουν τα τοπικά δίκτυα διανομής, να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις που η αγορά δημιουργεί, καθώς και τη μεγάλη αβεβαιότητα και ανασφάλεια στον παραγωγικό κόσμο.

Είμαι από εκείνους που αισιοδοξούν ότι παρότι όλα αλλάζουν, εντέλει το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τον αγροτικό κόσμο, έτσι όπως θα πρέπει για να ξαναβρεί το δρόμο του στην παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων προς το αύριο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Και φαντάζομαι θα υπάρξουν σίγουρα ερωτήσεις για τα αγροτικά ζητήματα στην πορεία της κουβέντας.

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο αφορά το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να πούμε επίσης για όσους αναρωτήθηκαν γιατί δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ότι κανονικά ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται μαζί μας και ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παπανικολάου. Ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Αθήνα τον αναγκάζουν να μη βρίσκεται κοντά μας σήμερα. Μας στέλνει τους χαιρετισμούς του. Ίσως υπάρξει κάποια σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, θα εξαρτηθεί όμως από το πρόγραμμά του.

Και να δώσω εγώ το λόγο στον κ. Χαράλαμπο Αγγουράκη, τον Ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κύριε Αγγουράκη, νομίζω είναι σαφές ότι στην Ευρώπη πια, στο Ευρωκοινοβούλιο το βιώνετε κάθε μέρα, υπάρχει πράγματι μια πάρα πολύ έντονη αντιπαράθεση έτσι για το τι Ευρώπη θέλουμε, σε ποια Ευρώπη βαδίζουμε.

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Καταρχήν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Πριν περάσω άμεσα στην απάντηση του ερωτήματός σας, επιτρέψτε μου να χαιρετίσω και από την εκπομπή σας καταρχήν τους εργαζόμενους του νομού και γενικότερα των περιφερειών ή των νομών που μας παρακολουθούν. Ιδιαίτερα στα Ιωάννινα θα ήθελα να χαιρετίσω τους 38 εργαζόμενους της ΣΕΒΙΖ που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκτός δουλειάς γιατί δυστυχώς έχει κλείσει και αυτή η επιχείρηση, όπως και πολλές άλλες. Έρχονται αυτοί να προστεθούν στις πολλές χιλιάδες των ανέργων και δυστυχώς αυτή η στρατιά θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και χάρη στον «Καλλικράτη» και χάρη στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να χαιρετίσω επίσης κυρίως τους μικρομεσαίες αγρότες και ένα μεγάλο αριθμό από τους 273.000 αγρότες οι οποίοι κατά κύριο λόγο λέει ότι δεν είναι αγρότες και άρα είδαν το προνόμιό τους να μη δέχονται, να μην παίρνουν πια τις επιδοτήσεις που δικαιούνται και να αντιμετωπίζουν ένα πολύ αβέβαιο μέλλον.

Και να έρθω στην ερώτησή σας. Δυστυχώς δεν είναι τόσο έντονη η αντιπαράθεση την οποία λέτε στο Ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εποχές της κρίσης, και δεν είναι έντονη διότι υπάρχει μία μεγάλη συμπόρευση, σύμπλευση των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και είναι λογικό να υπάρχει αυτό διότι και οι δύο είναι υπεύθυνες για την κατάσταση που υπάρχει, είναι υπεύθυνες για την κρίση που βιώνουμε όλοι οι λαοί και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μία καπιταλιστική κρίση. Όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί εκτός των κομμουνιστών τάσσονται υπέρ του καπιταλισμού. Ευρύτερα κάποιοι τάσσονται και υπέρ των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η κρίση δεν έρχεται από το πουθενά.

Δεν μπορούμε να την αφαιρούμε ούτε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ούτε από τη στρατηγική της Λισσαβόνας ούτε από τις εξελίξεις που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και προφανώς είναι μία κρίση η οποία εκδηλώνεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, είτε για την Ιρλανδία μιλάμε είτε για την Πορτογαλία που είχαν την τεράστια γενική απεργία προχθές με τα 3 εκατομμύρια εργαζόμενους στους δρόμους είτε για την Ελλάδα είτε αν θέλετε ακόμα και για τη Γερμανία.

Άρα δεν είναι τα Greek statistics και δεν είναι ένα αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο το θέμα αυτό. Και γι’ αυτό το λόγο κιόλας λέω σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες, συντηρητικοί, μεγάλες οικογένειες αν θέλετε των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το ΄89 έχουν εξίσου ευθύνες για το ζήτημα αυτό.

Ποια είναι η λύση. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σας πω ότι θα απογοητεύσω τους ακροατές μας οι οποίοι νομίζουν, ελπίζουν ότι η λύση μπορεί να υπάρχει στα περιφερειακά ταμεία, στα όσα ειπώθηκαν ή θα ειπωθούν και μελλοντικά γύρω από το ζήτημα αυτό.

Καταρχήν κ. Αργυρέ επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μαζί σας, να μη θεωρώ τον «Καλλικράτη» ως μια επανάσταση. Όπως ξέρετε, στην κοινωνική εξέλιξη υπάρχουν και αντεπαναστάσεις. Ε, λοιπόν ο «Καλλικράτης» είναι μια αντεπανάσταση, δεν είναι καμία επανάσταση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Βάζετε πολλά ζητήματα τώρα και δε θέλω να μπω σε διάλογο μαζί σας, γιατί για όλα που είπατε θα…

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, με συγχωρείτε, τους αγαπητούς προηγούμενους συνομιλητές δεν τους διακόψατε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να σεβαστούμε λίγο αυτό που σεβάστηκαν όλοι.

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν έχω την αίσθηση ότι ξεπέρασα πολύ το χρόνο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Όχι, αλλά αν αρχίσω κι εγώ να σχολιάζω αυτά που λέτε εσείς, θα μπούμε σε ένα διάλογο, νομίζω δεν θα οδηγηθούμε πουθενά.

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, την άλλη φορά να κάνω εγώ την εκπομπή, να σας καλέσω εσάς και να σας ρωτήσω.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κι εγώ να σχολιάζω αυτά που λέτε εσείς. Ωραία, μπορούμε να καταλήξουμε;

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αργυρέ, συντονίζετε, δεν εκφράζετε άποψη εσείς. Έχει δικαίωμα ο ομιλητής να πει ό,τι θέλει.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ναι, εντάξει. Συνεχίζουμε.

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Μένω σ’ αυτά. Ευχαριστώ πολύ κ. Αργυρέ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Δε θέλετε να πείτε τίποτε άλλο;

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κύριε Τρεμόπουλε, βλέπουμε ότι μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, έχω την αίσθηση ότι λίγο τα ζητήματα αυτά που εσάς είναι στην πρώτη γραμμή, τα ζητήματα του περιβάλλοντος, λίγο σαν να τα έχουμε ξεχάσει. Πολλές κυβερνήσεις ξεχνούν πολιτικές υπέρ του περιβάλλοντος με αφορμή την κρίση. Με δικαιολογία την κρίση το περιβάλλον περνάει σε δεύτερη μοίρα. Είναι σωστή αυτή η εικόνα που έχω ή δεν είναι σωστή;

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο που δεν είναι σωστό είναι ότι οι Πράσινοι ασχολούνται μόνο με το περιβάλλον. Δεν είμαστε ένα λόμπι για το θέμα αυτό. Είμαστε ένας πολιτικός χώρος, ένα παγκόσμιο κίνημα ανερχόμενο. Δυστυχώς το ένα από τα δυο ανερχόμενα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ένα είναι τα ακροδεξιά και ρατσιστικά κινήματα και το άλλο είναι οι Πράσινοι.

Είμαστε μια μεγάλη πολιτική οικογένεια. Είμαστε μια ευρωπαϊκή δύναμη και μια μεγάλη ομάδα, η τέταρτη σε δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, πολύ καλά οργανωμένη και η οποία εξασφάλισε να εκλεγώ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Και το τονίζω αυτό γιατί μπορεί να έχω 35 χρόνια να ασχολούμαι με τα θέματα ποιότητας ζωής, περιβάλλοντος, δικαιωμάτων, αλλά αυτό το οποίο σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία προέβλεψα ότι θα είναι απαραίτητο το να μπορέσω να δω πώς μπορούν να ανασυνταχθούν οι περιφέρειές μας, πώς μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για μια Ευρώπη των περιφερειών, για να μπορέσουμε όχι να αλλάξουμε συνολικά τις πολιτικές, αλλά τουλάχιστον να ανακουφίσουμε όσο είναι δυνατόν τους πολίτες.

Αυτό το οποίο σήμερα βιώνουμε είναι μια κρίση του συστήματος. Είναι πραγματικά η δεύτερη φάση της κρίσης, όπου αφού στην αρχή τρέξανε τα κράτη να σώσουν τις τράπεζες, τώρα έρχονται οι τράπεζες για να πάρουν το αίμα τους πίσω.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Και δεν τις έχουμε σώσει τις τράπεζες. Ακόμα τράπεζες σώνουμε. Και στην Ιρλανδία τράπεζες τώρα θα σώσουμε, έτσι;

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Αυτό που εμφανίζεται ως κρίση σήμερα των ελλειμμάτων και των χρεών κλπ., των κρατών, είναι ακριβώς αυτό που λέμε η δεύτερη φάση της κρίσης του συστήματος. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια συνολική αλλαγή πλεύσης και πραγματικά να υπάρξει εναλλακτική λύση σ’ αυτό που τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ως σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση.

Προφανώς και μέσα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, που βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση οραμάτων και εφαρμόζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υπάρχουν και άτομα και πλευρές και τάσεις οι οποίες θέλουν μια άλλη προοπτική και μια άλλη διέξοδο. Πιστεύουμε όμως ότι, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση ούτε σε θεωρητικές επεξεργασίες ούτε σε προγράμματα, είναι αναγκασμένοι να εφαρμόζουν πολιτικές που δεν πιστεύουν.

Αυτό το που και εμείς θέλουμε ως χώρος να ξεπεράσουμε είναι να φύγουμε από τους αμυντικούς αγώνες που κυρίως η Αριστερά κάνει αλλά δεν αρκούν, και να καταθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις. Επομένως και το περιβάλλον το οποίο αναφέρατε, είναι ακριβώς στο μάτι του κυκλώνα.

Όταν σήμερα μιλάμε σε μια εποχή που απαξιώνεται το ίδιο το δικαίωμα της εργασίας, όταν σήμερα υπάρχει ανασφάλεια, υπάρχει απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών από τους πολίτες, πραγματικά χρειάζεται να υπάρχει κάτι άλλο πιο ελκυστικό, ένα όραμα. Η αποχή στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα σαφές μήνυμα ότι αυτοί που κυβερνούν είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας και σε κεντρικό επίπεδο και σε αυτοδιοικητικό.

Μέσα στην κρίση, το περιβάλλον θα είναι το πρώτο θύμα. Αυτή η πολιτική του fast track, δηλαδή «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», έχει στόχο και το περιβάλλον, και παρόλα τα ωραία λόγια που λέμε εδώ και λέγονται και γράφονται και στο Ευρωκοινοβούλιο, στην ουσία είναι μια επικίνδυνη πολιτική η οποία επιβάλλεται στους πολίτες, επιβάλλεται και στις κυβερνήσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Άρα έμμεσα απαντήσατε ναι σ’ αυτό που σας ρώτησα. Το περιβάλλον είναι θύμα αυτής της κρίσης.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Αλλά φυσικά σας τονίζω το γενικό πλαίσιο το οποίο μας επιβάλλει να είμαστε επιφυλακτικοί για όλα αυτά τα οποία ακούγονται.

Εγώ εκπροσωπώ στο Ευρωκοινοβούλιο τους Έλληνες Πράσινους, αν και έχω ευθύνη για όλα τα Βαλκάνια, μια και είμαι ο μόνος εκλεγμένος ευρωβουλευτής στην περιοχή. Ταυτόχρονα είμαι μέλος μιας πολιτικής ομάδας η οποία μαζί με την Αριστερά καταψήφισε την Επιτροπή Μπαρόζο και θα πρέπει να έχει συνείδηση ο κόσμος ότι αυτή η Επιτροπή που την κριτικάρουμε, σήμερα στηρίζεται σε μια συνεργασία των συντηρητικών, της δεξιάς, των φιλελεύθερων και των σοσιαλιστών. Αυτή η Επιτροπή λοιπόν έχει χρώμα πολιτικό και απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές χρειάζεται να τονίσουμε την άλλη, την πράσινη προοπτική που εμείς λέμε.

Μιλάμε λοιπόν για μια πράσινη οικονομία. Περνάμε στο επίπεδο της θετικής πρότασης. Μιλάμε για μια αλληλέγγυα οικονομία, για αναδιανεμητικούς μηχανισμούς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ωραία.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για δίκτυα αλληλεγγύης, για όλα αυτά που φαντάζομαι ότι θα μου επιτρέψετε να μιλήσω στη συνέχεια.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Είναι πάρα πολλά φυσικά τα ζητήματα και φαντάζομαι, ζητάω από όλους κατανόηση, δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα σήμερα.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, να πούμε όμως και τις προτάσεις μας φαντάζομαι σε έναν άλλο κύκλο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να περάσω σε σας κ. Γεωργακοπούλου. Είσαστε για ένα χρόνο εδώ περίπου, εκπροσωπείτε την κυβέρνηση στην Περιφέρεια. Ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε κάτι καινούργιο; Υπήρξαν κάποιες έτσι καινούργιες πρωτοβουλίες; Ας πούμε στο παράδειγμα της αγροτικής παραγωγής, τι έχει γίνει αυτό το τελευταίο διάστημα και βέβαια τι θα γίνει από δω και πέρα εν μέσω κρίσης;

Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΑΣΤΑ: Κατ΄ αρχάς θα μου επιτρέψετε να καλωσορίσω τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης τον κ. Ρήγα, τους Ευρωβουλευτές μας και εσάς κ. Αργυρέ, στην Ήπειρο.

Είναι μεγάλη τιμή για την Ήπειρο σήμερα να φιλοξενεί έναν τέτοιο διάλογο, μία τέτοια συζήτηση με τον Υφυπουργό, αλλά και τους Ευρωβουλευτές που έχουν την εμπειρία του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και ξέρετε ότι η Ήπειρος είναι φιλόξενη πάντα σε τέτοιες συναντήσεις και πρόθυμη σε τέτοιες συζητήσεις.

Εκτιμώ όμως ότι η περιφερειακή ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο για την εποχή μας και για την Ήπειρο, πως μπορεί να γίνει αυτό όμως, αυτό πως μπορεί να επιτευχθεί; Κατά την άποψη τη δική μου από την αρχή που ανέλαβα τα καθήκοντα στην Περιφέρεια Ηπείρου, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα από συνέργεια.

Συνέργεια, με συγκεκριμένους στόχους, με προγραμματισμό, με σαφή χρονοδιαγράμματα, με πάρα πολλή δουλειά και με μία στόχευση προς το μέλλον που όλες οι δράσεις και όλες οι ενέργειες που θα προκύψουν από τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την Περιφέρεια της Ηπείρου, αλλά όχι μόνο στα στενά επίπεδα της γεωγραφικής θέσης της Περιφέρειας της Ηπείρου, αλλά σε συνέργεια και με τις γείτονες ευρωπαϊκές περιφέρειες και της χώρας μας αλλά και τις ευρωπαϊκές, μπορεί να δώσει περιφερειακή ανάπτυξη και να δώσει και υπόσταση στην Ήπειρο.

Τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει Ήπειρος και είναι πάρα πολλά, που είναι η ποιότητα, είναι η ταυτότητα των προϊόντων της, εκεί που θα έπρεπε κανείς να εστιάσει και κυρίως μια αγροτική πολιτική που θα εστιάζει σε στοχευμένες δράσεις εκείνες που κατά το παρελθόν δεν υπάκουσαν οι πολιτικές και σε αυτή τη λογική.

Δηλαδή με συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια, με συγκεκριμένη εκπαίδευση στους αγρότες και με συγκεκριμένη προοπτική και με όρους πράσινης ανάπτυξης, ώστε να εμπεδώσει ο αγροτικός πληθυσμός, γιατί η Ήπειρος είναι κατεξοχήν μια αγροτική περιοχή και η εισοδηματική της πολιτική θα ήταν μεγάλη και ανθούσα αν κυρίως κατεβαίναμε στο επίπεδο του αγροτικού πληθυσμού, η πληροφόρηση ήταν τέτοια ώστε να δώσει βαρύτητα στην ποιότητα των προϊόντων που παρέχει και βέβαια σε συνδυασμό και με τις υποδομές οι οποίες είναι πάρα πολύ απαραίτητες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Λοιπόν να πάμε σε αυτό το σημείο εδώ λίγο πιο ανατολικά, να πάμε στο STAR Κεντρικής Ελλάδος και στο συνάδελφο Θανάση Μερτζιάνη που μας παρακολουθεί ζωντανά και να του δώσουμε το λόγο και την καλησπέρα μας κατ΄ αρχήν στο STAR Κεντρικής Ελλάδος.

Θ. ΜΕΡΤΖΙΑΝΗΣ («STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»): Καλησπέρα σας από τη Στερεά Ελλάδα, να είστε καλά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Εάν θέλετε να ρωτήσετε κάτι εδώ τους καλεσμένους μας, ευχαρίστως σας ακούμε.

Θ. ΜΕΡΤΖΙΑΝΗΣ («STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»): Βεβαίως.

Απλά να πω ότι με την ευκαιρία του θεσμού της Περιφέρειας πλέον στην Ελλάδα, που είναι ένα αίτημα της πλειοψηφίας της Αυτοδιοίκησης, δίνεται πλέον από ότι όλα δείχνουν η δυνατότητα σε συγκεκριμένες δράσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλά απευθείας με τις νέες αυτές Περιφέρειες, όπως έχουν συσταθεί με το νέο νόμο.

Στο ασφυκτικό όμως οικονομικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται για τη χώρα μας, είναι ζητούμενο η ανάπτυξη και το δικό μου ερώτημα έχει να κάνει με αυτό, ποια είναι η πρόταση η αξιόπιστη και υλοποιήσιμη για την ανάπτυξη, με σεβασμό όμως στο περιβάλλον και με ιδιαίτερη έμφαση στον άνθρωπο;

Και αν μπορούν τελικά να εμποδίσουν την υλοποίηση αυτής της πρότασης οι Διοικητικές Περιφέρειες που θα διαμορφωθούν μέσα από αυτό το νόμο;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον κ. Μερτζιάνη. Να αρχίσουμε ανάποδα αυτή τη φορά; Δεν ξέρω, θέλετε να ξεκινήσω από σας; Να πάμε ανάποδα αυτή τη φορά λοιπόν κι αν μπορείτε εν συντομία για να απαντήσουμε σε όσο περισσότερα ερωτήματα γίνεται.

Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΑΣΤΑ: Ναι, εγώ πιστεύω ότι αυτό δε θα είναι ένα εμπόδιο, όταν συνεργάζονται Αιρετή Περιφέρεια και Γενική Διεύθυνση και οι στόχοι είναι από κοινού, δεν μπορεί αυτό να αποτελέσει ένα εμπόδιο.

Και από κει και πέρα εξαρτάται και από τους ίδιους τους ανθρώπους που από κάτω συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία πόσο οραματικοί και πόσο προοδευτικοί και πόσο αποτελεσματικοί θα είναι, για να πάνε τα πράγματα πιο μπροστά.

Άρα κ. Αργυρέ θέλω να σας πω ότι δεν είναι μόνο θέμα πολιτικών, είναι και θέμα ανθρώπων που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές. Γιατί αν την πολιτική την πιστεύεις και την υπηρετείς με προοπτική στο μέλλον για το αύριο των παιδιών μας και με αποτελεσματικότητα και στο δια ταύτα, τότε πραγματικά θα έρθει η ανάπτυξη.

Επίσης θέλω να πω εδώ, μιας και βρίσκονται εδώ οι Ευρωβουλευτές μας, ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει η χώρα αλλά που κάνουν και οι Περιφέρειες και που θα κάνει αύριο η Αιρετή Περιφέρεια μαζί με τη Γενική Διεύθυνση, σύμμαχοί μας θα είναι οι Ευρωβουλευτές.

Και αυτό το έχουμε δει, δουλεύουν όλοι από κοινού, όλων των κομμάτων όλων των αποχρώσεων -όπως λέω εγώ και όλων των αρωμάτων, έτσι για να διασκεδάσουμε και λίγο αυτή την εντύπωση- για το κοινό καλό, για κοινούς στόχους και για το περιβάλλον και για την ποιότητα ζωής και για την υποδομή και για την κοινή αγροτική πολιτική και για την περιφερειακή ανάπτυξη, σύγκλιση να στηρίξουμε τις αδυνατότερες και τις πιο φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και μην ξεχνάτε ότι εμείς εδώ είμαστε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες, αλλά με πολύ πλούτο, με θαυμάσιο πλούτο, που ίσως ήταν και ένα ευτύχημα όπως είπε πριν από λίγη ώρα Βουλευτής της Ηπείρου, το ότι μείναμε πίσω στην ανάπτυξη, αλλά αυτό εμπόδισε να καταστρατηγηθεί το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής.

Άρα έχει περιθώρια η Ήπειρος να αναπτυχθεί και να βασιστεί στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να πάει πάρα πολύ μπροστά σε σύντομο χρόνο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Αυτό είναι το περίφημο προνόμιο της χρονικής καθυστέρησης.

Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΑΣΤΑ: Ακριβώς που η Ελλάδα το έχει.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κύριε Τρεμόπουλε, έχετε το λόγο.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας τονίσω ότι εμείς, όπως σας είπα πριν, πιστεύουμε στην Ευρώπη των Περιφερειών και είμαστε αντίθετοι σε αυτή την προοπτική που συζητιέται από τα άκρα και μιλάω γι΄ αυτούς που προβάλλουν την επανεθνικοποίηση της πολιτικής συνοχής.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Της φυγόκεντρης τάσης αυτής.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή θα δείτε εθνικιστές, θα δείτε αντιευρωπαϊστές, θα δείτε ισχυρά οικονομικές χώρες ή αν θέλετε lobby συμφερόντων..

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ναι, αλλά είναι η μεγάλη σύγκρουση αυτή τη στιγμή, δηλαδή στη Γερμανία κάθε μέρα συζητάνε πια για το μάρκο ας πούμε.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό συζητάνε. Για μας δεν πρέπει να γυρίσουμε στην επανεθνικοποίηση, αυτό πρέπει να μείνει στο παρελθόν.

Η Ελλάδα έχει δει όφελος από αυτή την υπόθεση, μόνο που έτσι όπως το χειριστήκανε διάφοροι και κυρίως οι ηγέτες, οι Κυβερνήσεις, μας δώσανε ένα δόλωμα για να πιάνουμε ψάρια αλλά φάγαμε το δόλωμα και δεν μπορούμε να πιάνουμε ψάρια.

Αυτό φυσικά πάντα στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης πολιτικής, της σοσιαλφιλελεύθερης συναίνεσης των τελευταίων δεκαετιών. Θυμάστε παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αυτός που κρατικοποιούσε τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, που ήταν μια συντηρητική Κυβέρνηση, είχε όμως «σοσιαλμανία» όπως έλεγε τότε ο Παπαληγούρας.

Εν πάση περιπτώσει αλλάζουν τα πράγματα και οι πολιτικές σήμερα είναι σε αυτό το θολό τοπίο. Από την άλλη εμείς πρέπει να προβάλουμε όντως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ένα από αυτά είναι φυσικά και σε μεγάλο βαθμό η μη υποβαθμισμένη φύση, αλλά ταυτόχρονα και οι κλιματικές συνθήκες που θα μας επιτρέψουν στο να τις αξιοποιήσουμε για ποιοτική παραγωγή.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα σήμερα είναι αυτό, σε όλα τα επίπεδα. Από κει και πέρα πάντοτε υπήρχε ένα ζήτημα καχυποψίας του κεντρικού κράτους απέναντι στην Αυτοδιοίκηση. Έχουμε αργήσει πάρα πολύ να φτάσουμε στο Β΄ βαθμό στην Περιφέρεια., Όπως ξέρετε έχω τρεις θητείες στο Β΄ βαθμό ως Νομαρχιακός Σύμβουλος και τώρα είμαι εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μια άλλη προοπτική.

Και δυστυχώς αυτή η καχυποψία συνεχίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία τότε επί Μητσοτάκη που ήθελε να κάνει το Β΄ βαθμό σε επίπεδο επαρχίας και στη συνέχεια, όταν έγινε η Νομαρχία, που «φορέσανε» η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους Διευθυντές ως το «μάτι» του κράτους και τώρα υπάρχει πάλι κάτι αντίστοιχο.

Και θα σας πω βέβαια και κλείνω με αυτό σε αυτή την ενότητα, ότι αν με ρωτούσατε πριν είκοσι χρόνια, θα έλεγα κακώς παρεμβαίνει το κράτος, όλη η εξουσία στο λαό, στην αυτοδιοίκηση και τα λοιπά. Σήμερα αυτό το φοβάμαι και το φοβάμαι ακριβώς γιατί βλέπω να εκλέγονται άνθρωποι στη θέση του Περιφερειάρχη, μια θέση όπου έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, να διαχειριστούν ΕΣΠΑ και τα λοιπά και να βλέπεις ότι είναι ικανοί να μπατάρουν το πλοίο.

Και γι΄ αυτό χρειάζεται μια επίβλεψη σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, ακριβώς επειδή σε ένα κράτος δεν είναι μόνο η Κυβέρνηση, δεν είναι μόνο η Αυτοδιοίκηση, δεν είναι μόνο η Δικαιοσύνη, είναι ένα σύνολο θεσμών που μπορούν να δώσουν και μια δυνατότητα μιας δεύτερης γνώμης και μιας επανεξέτασης της πολιτικής και με αυτή την έννοια είμαστε αντίθετοι σε πολιτικές που ανατρέπουν τη δημοκρατική διαδικασία σαν αυτές του fast track.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Αγγουράκη έχετε το λόγο.

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Προσπαθώντας να απαντήσω ευθέως στο ερώτημα που τέθηκε, θα ήθελα να σας πω το εξής.

Τυχαίνει να είμαι κι εγώ μέλος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την περιφερειακή ανάπτυξη. Από τη μικρή εμπειρία που έχω -ένα χρόνο είμαι εκεί, δεν έχω περισσότερο- διαπιστώνω ότι δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι εννοώ; Τα κονδύλια τα οποία εντάσσονται στα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, ρητά και συγκεκριμένα από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και μετά την ψήφιση της Συνθήκης της Λισσαβόνας στα πλαίσια της στρατηγικής Ευρωπαϊκή Ένωση 20-20, καλούνται ρητώς να εξυπηρετήσουν τους στόχους αυτών των στρατηγικών.

Οι οποίοι στόχοι είναι πολύ συγκεκριμένοι, είναι ευρωασφάλεια, είναι ευελιξία, είναι δια βίου εκπαίδευση, είναι ανταγωνιστικότητα. Βεβαίως κι εγώ πιστεύω ότι ο λαός της Ηπείρου έχει τις δυνατότητες, το ταλέντο, ότι θέλετε, βεβαίως και δεν είναι καταδικασμένη από κανέναν η Ήπειρος να είναι πίσω και ελπίζω να βρεθούν οι πόροι ώστε να αναπτυχθεί η περιφέρεια.

Φοβάμαι όμως ότι όσο αυτοί οι πόροι συνδέονται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δε θα δούμε προκοπή, διότι σας λέω είναι ρητή η αναφορά κι αυτό που θα γίνει θα είναι να εγκριθούν κονδύλια ή όχι τα οποία εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα, που ανταγωνιστικότητα τι σημαίνει όπως καταλαβαίνω εγώ;

Να δημιουργηθούν μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιες αγορές παρακαλώ, είναι ρητή η αναφορά Ευρώπη 20-20 ή στη χειρότερη περίπτωση να έχουμε ανταγωνισμούς μεταξύ των Περιφερειών των χωρών μας, ποια θα πάρει τα κονδύλια για ποιους σκοπούς.

Και δε θέλω να φτάσουμε, ειλικρινά σας λέω, δε θέλω να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπως στο Βέλγιο, δε θέλω να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπως στην Ισπανία, που γνωρίζετε ότι ο επόμενος είναι η Ισπανία για ποιο λόγο; Λόγω της καταχρέωσης των Περιφερειών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Λοιπόν, πριν σας δώσω το λόγο, επειδή έχουμε από ότι με ειδοποιούν από το κοντρόλ από τη Θεσσαλονίκη το συνάδελφο το Γιώργο Διασκουλίδη αν θυμάμαι σωστά, να του δώσουμε το λόγο.

Γ. ΔΙΑΣΚΟΥΛΙΔΗΣ («ΒΕΡΓΙΝΑ TV»): Ναι, καλησπέρα σας από τη Θεσσαλονίκη.

Από τη Θεσσαλονίκη, που μπορεί να είναι βροχερός ο καιρός σήμερα, ωστόσο δυστυχώς δεν είναι μόνο ο κακός καιρός αλλά είναι γενικά η κατάσταση η οικονομική που έχει πλήξει και την αγορά της Θεσσαλονίκης. Θέλω λοιπόν να κάνω ένα ερώτημα κυρίως προς τον Υφυπουργό, τον κ. Ρήγα, αλλά φυσικά μπορούν να τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι καλεσμένοι.

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς εδώ η άρση του καμποτάζ, που αυτό σημαίνει ότι μπορούν πλέον κρουαζιερόπλοια να πιάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως πιστεύω κάτι ανάλογο μπορεί να γίνεται και στην Καβάλα ή την Ηγουμενίτσα και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Μου είπαν προχθές κάποια απλά στοιχεία εκπρόσωποι του τουρισμού, ότι δηλαδή μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα κρουαζιερόπλοια και να φέρουμε στη Θεσσαλονίκη 30 χιλιάδες κόσμο κάθε χρόνο που θα αναχωρεί ή θα επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι θα έρχονται και πολλοί Βαλκάνιοι, 30 χιλιάδες κόσμος σημαίνει 30 χιλιάδες διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της περιοχής, σημαίνει 30 χιλιάδες εστιάσεις σε εστιατόρια της περιοχής και φυσικά κάποιες αγορές από καταστήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τον κ. Ρήγα αν υπάρχει μία συνεργασία έτσι μεταξύ του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ώστε να απευθυνθούμε στους Βαλκάνιους γειτόνους μας και να τους πούμε ότι εδώ είμαστε, πλέον θα μπορούν να αναχωρούν και με κρουαζιέρες από τη Θεσσαλονίκη οι Βαλκάνιοι.

Αυτό για να προσελκύσουμε κόσμο, κάτι το οποίο δε χρειάζεται χρήματα ή κάποια επιπλέον κονδύλια, απλώς χρειάζονται κάποιες επισκέψεις των αρμόδιων φορέων στα Τίρανα, τα Σκόπια, το Βελιγράδι, τη Σόφια, το Βουκουρέστι, στις γειτονικές μας χώρες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε το συνάδελφο το Χρήστο Διασκουλίδη από τη Βεργίνα τηλεόραση από τη Θεσσαλονίκη, κύριε Υφυπουργέ μιας και απευθύνεται σε σας το ερώτημα ξεκινήστε εσείς να απαντήσετε πρώτος.

Π. ΡΗΓΑΣ: Κατ΄ αρχήν πριν απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, οφείλουμε μία απάντηση στον προηγούμενο συνάδελφό σας, ο οποίος έθεσε ένα συγκεκριμένο θέμα, μήπως κινδυνεύει η Αιρετή Περιφέρεια από παρεμβάσεις του θεσμού της Γενικής Διοίκησης;

Λοιπόν, κάθετα όχι. Είναι εντελώς ξεκαθαρισμένο από τον «Καλλικράτη» Γενική Διοίκηση είναι η αποσυγκεντρωμένη διοικητική μονάδα του κράτους, που ασκεί έλεγχο νομιμότητας και εποπτεία στις Αυτοδιοικητικές Αιρετές Αρχές. Δεν έχει καμία σχέση η διοικητική αυτή μονάδα ούτε με το σχεδιασμό, ούτε με την υλοποίηση της περιφερειακής ανάπτυξης, ούτε εμπλέκεται καθόλου.

Μετά την 1/7/2011 οι Αιρετές Περιφέρειες αναλαμβάνουν αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων στην Περιφέρειά τους, σχεδιάζουν και υλοποιούν την ανάπτυξη και είναι από το νόμο απαγορευμένο να παρέμβει οποιαδήποτε άλλη Διοικητική Αρχή, είτε είναι αποκεντρωμένη είτε του κέντρου. Το ένα είναι αυτό.

Όσον αφορά τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας και για τις δικές μας περιφέρειες και για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Μην ξεχνάμε ότι εμείς τώρα μόνο συμμετέχουμε στη λεγόμενη «εταιρική σχέση» μ’ έναν ισόνομο νόμο και ισοδύναμο μ’ αυτόν που συμμετείχαν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Το δεύτερο: Σήμερα στην Ευρώπη διεξάγεται ένας σημαντικότατος διάλογος για το μέλλον της πολιτικής συνοχής. Δεν έχει ληφθεί ακόμα τίποτα και εμείς ξέρετε ότι επιθυμούμε και θέλουμε ως χώρα να ενισχυθεί η πολιτική συνοχής και να ενισχυθεί και με πόρους. Να μη χρησιμοποιηθεί η πολιτική συνοχής με τη μορφή κυρώσεων και για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά να χρησιμοποιηθεί η πολιτική συνοχής ακριβώς για τον αρχικό στόχο, που δεν είναι τίποτε άλλο από την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Και μία άλλη παράμετρος η οποία ενδιαφέρει κυρίως τις ορεινές μειονεκτικές περιοχές: Η παράμετρος της χωρικής συνοχής, της εδαφικής δηλαδή συνοχής οφείλει το επόμενο χρονικό διάστημα να πάρει την ίδια θέση στις πολιτικές συνοχής με την κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Είναι λοιπόν ένας διάλογος πολύ ενδιαφέρων, στον οποίο οφείλει η χώρα να συμμετέχει και οι Ευρωβουλευτές μας πιστεύω ότι συμμετέχουν με ιδιαίτερα σημαντικό τρόπο στο να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πολιτικές συνοχής υπέρ της χώρας μας.

Όσον αφορά τη νέα πολιτική για τον θαλάσσιο τουρισμό, πράγματι ο νόμος πλέον που πέρασε για την άρση του καμποτάζ, πιστεύω ότι απαντά σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ανάγκες ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Έχουν αρθεί πάρα πολύ τα εμπόδια που υπήρχαν μέχρι σήμερα και τα οποία στερούσαν από τη χώρα μας ένα μεγάλο κομμάτι δυναμικό που είναι ο θαλάσσιος τουρισμός.

Τώρα το ζήτημα που έθεσε ο συνάδελφός σας, έχει να κάνει με το πόσο αποτελεσματική είναι η πολιτική της τουριστικής προβολής. Ένα ζήτημα προσέλκυσης τουριστών που μέχρι σήμερα δεν είχε τόσο θετικό αποτέλεσμα. Και προς τα Βαλκάνια και προς όλες τις αγορές, θεωρώ ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια στόχευση πολύ συγκεκριμένη. Έχοντας πλέον καινούργια τουριστικά προϊόντα να πουλήσουμε, οφείλουμε ν’ απευθυνθούμε και σ’ αυτές τις αγορές οι οποίες είναι κοντά στη Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Ήπειρο και πιστεύω ότι το Υπουργείο Τουρισμού το κάνει μ’ ένα πολύ πιο συγκεκριμένο και λιγότερο δαπανηρό απ’ ό,τι γίνεται τρόπο.

Αλλά και οι περιφέρειες πλέον οι αιρετές, θα έχουν στη διάθεσή τους και μέσα από τα ΠΕΠ, κονδύλια για την τουριστική προβολή και την αξιοποίηση και την προβολή του τουριστικού τους προϊόντος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μάλιστα. Και ο κ. Δανέλλης ασχολείται και με τον τουρισμό απ’ ό,τι γνωρίζουμε, έτσι;

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Ναι. Μόνο που θα ήθελα να σας παρακαλέσω, σ’ έναν επόμενο γύρο να μου δοθεί η χρονική ευκαιρία, βεβαίως είναι πολύτιμος ο τηλεοπτικός χρόνος, ν’ αναφερθώ σε ζητήματα κορυφαίας σημασίας, το οποίο δεν είχα την ευκαιρία να κάνω πριν, μιας και προτίμησα ν’ απαντήσω εξαιρετικά στοχευμένα και περιορισμένα στην ερώτηση που μου απευθύνατε.

Οι καλοί μου συνάδελφοι ανοίχτηκαν σ’ ένα ευρύτατο πεδίο, ενδιαφέρον ούτως ή άλλως, αλλά οφείλω να τοποθετηθώ και επ’ αυτών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες γι ‘αυτά που συμβαίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Στις δυο ερωτήσεις οι οποίες εκκρεμούν: Νομίζω ότι οι Περιφερειακές Διευθύνσεις ήταν το εργαλείο το οποίο επιλέχθηκε για να υπερβούμε συνταγματικού τύπου προβλήματα για συγκεκριμένες αρμοδιότητες, οι οποίες δε μπορούσαν να μεταφερθούν στην αιρετή Αυτοδιοίκηση.

Δε βλέπω κανένα πρόβλημα να δημιουργείται σε σχέση με την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία ή τη φαλκίδευση της δημοκρατικής νομιμότητας της αιρετής Αυτοδιοίκησης.

Με την ευκαιρία να πω ότι θεωρώ ότι είναι μια μείζονος σημασίας μεταρρύθμιση αυτό που έγινε με τον “Καλλικράτη”. Δεν έχει να κάνει μονάχα με το κλείσιμο μιας μεγάλης εκκρεμότητας που είχαμε με τη λοιπή Ευρώπη, θεσμικού, πολιτικού και οικονομικού, και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Είμαστε οι μόνοι που δεν είχαμε αιρετή Αυτοδιοίκηση. Τώρα αποκαθίσταται αυτή η εκκρεμότητα, δεν είναι όμως μόνο αυτό, ούτε είναι η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κέντρο προς τους αιρετούς πια εκπροσώπους των κοινωνιών της κάθε περιφέρειας, αίτημα κυρίως της Αριστεράς, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Δεν είναι μονάχα όλα αυτά. Το βασικότερο για μένα είναι ότι ο “Καλλικράτης” επιβάλλει την αλλαγή της αυτοδιοικητικής κουλτούρας και αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση και το μεγάλο στοίχημα, που βεβαίως δε μπορεί να ολοκληρωθεί θετικά αν δε συνδράμουν σ’ αυτό..

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μήπως όμως ακριβώς επειδή συμβαίνει ακριβώς σε μια εποχή…

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα, βεβαίως.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Είναι ένα αρνητικό…

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Βεβαίως είναι αρνητικό το ότι θα υπάρχει στενότητα πόρων. Δεν είναι όμως αυτό το κυρίαρχο. Να θυμίσω ότι περάσαμε εποχές πολύ μεγαλύτερης στενότητας, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείτο να κάνει βασικά ζητήματα που είχαν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη, σε πολύ χαλεπότερους και οικονομικά, αλλά και θεσμικά καιρούς.

Εδώ είναι λοιπόν η μεγάλη πρόκληση του αυτοδιοικητικού προσωπικού, που αν δεν υπάρξει η ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού αυτού θα μείνει ημιτελής η μεγάλη μεταρρύθμιση. Και βεβαίως, όσον αφορά τις εκκρεμότητες των υποχρεώσεων της πολιτείας, της κυβέρνησης εν προκειμένω, η πρόκληση είναι να ολοκληρώσει τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση με τη μεταρρύθμιση πια της Διοίκησης. Όχι μονάχα σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, αλλά συνολικότερα.

Και εδώ έχουμε πολλά ζητήματα ανοιχτά, τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, εργαλείο βασικό, και τη συμπλήρωσή του με άλλου είδους θεσμικά εργαλεία, όπως αυτό που δεν έτυχε της δημοσιότητας και του ενδιαφέροντος που θα έπρεπε να τύχει, το εξαιρετικό θεσμικό εργαλείο που λέγεται «Διαύγεια» και που επιβάλλει πλέον σε όλους τους ασκούντες Διοίκηση, από τους Υπουργούς μέχρι τους Δημάρχους, να δημοσιοποιούν κάθε τους διοικητική πράξη που έχει να κάνει με προμήθειες, με ανάθεση έργων, με προσλήψεις κάθε τύπου ή μετακινήσεις προσωπικού. Δηλαδή με την καρδιά των μεγάλων προβλημάτων που έχουμε πίσω μας..

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Δε θέλω ν’ αρχίσω να ρωτάω για κάθε θέμα γιατί θα μπούμε..

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Θεωρώ ότι αυτά είναι μείζονος ενδιαφέροντος θέματα, που έχουν να κάνουν πια με μια επανατοποθέτηση της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα πια και για τις τοπικές κοινωνίες. Τ’ αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών έστειλαν πολλά μηνύματα, σαφή σε όλους μας. Νομίζω ότι πρέπει να σημειώσω εδώ τα μηνύματα των μεγάλων υπερβάσεων που επέλεξε και είναι χαρακτηριστικό και είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης και συνειδητής πολιτικής επιλογής του Πρωθυπουργού μας και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και του ΠΑΣΟΚ. Οι μεγάλες υπερβάσεις έφεραν και τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Και εδώ πια η πρόκληση είναι για το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών. Και επειδή ζούμε σε εποχές που το πρώτο που ζητείται για να ξεφύγουμε από την εξαιρετική τους δυσκολία είναι η αυτογνωσία και επειδή πια δε μπορεί κανείς μας να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, νομίζω ότι όλοι έχουμε ευθύνη, όλοι μας, να ξαναδούμε και να ξανανοικοκυρέψουμε κάποια πράγματα, γινόμενοι σοφοί από το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

Αν εξακολουθούμε να αρνούμαστε ν’ αντιληφθούμε το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, δεν υπάρχει σωτηρία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Να πάμε σε μια άλλη περιοχή της Ελλάδας που είναι ακριτική, που έχει αρκετά προβλήματα και αυτή. Να πάμε στη Θράκη. Η ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση, η συνάδελφος Έλενα Σώκου είναι στην τηλεφωνική γραμμή.

Έλενα καλό μεσημέρι από τα Γιάννενα.

Ε. ΣΩΚΟΥ: Καλό μεσημέρι από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Να πούμε ότι παρά τα τρία ΚΠΣ, οι δείκτες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δείχνουν ότι δεν κατακτήθηκε η περιφερειακή ανάπτυξη, αφού υπολείπεται του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται μάλιστα στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτό θ’ ανατραπεί με μια ουσιαστική και καινοτόμο περιφερειακή πολιτική που θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε την Έλενα Σώκου. Καλό απόγευμα.

Ε. ΣΩΚΟΥ: Ευχαριστώ θερμά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θέλετε να ξεκινήσετε εσείς; Θα ήθελα να μας πείτε λίγο για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα.

Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΑΣΤΑ: Κοιτάξτε κ. Αργυρέ τι πιστεύω εγώ: Αν οι νέοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες λάβουν μέσα τους τον “Καλλικράτη”, τη νέα αρχιτεκτονική γιατί πραγματικά είναι νέα αρχιτεκτονική σήμερα επανάσταση του “Καλλικράτη”, για μένα είναι επανάσταση, και το λέω και από μια άλλη πλευρά, ως Αρχιτέκτονας, γιατί ο “Καλλικράτης” κάνει σύνθεση.

Συνθέτει δυνάμεις. Δε μένει, δεν είναι ένα παγερό σύστημα Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης, ένα απρόσωπο σύστημα. Ακουμπάει λοιπόν στη σύνθεση. Των απόψεων, των θέσεων, των οραματικών διαθέσεων, των πόρων. Αν λοιπόν οι νέοι αυτοδιοικητικοί άνθρωποι που αγαπούν τον “Καλλικράτη” και που πήραν τη λαϊκή εντολή πρόσφατα, υπηρετήσουν τον “Καλλικράτη” με αυτή τη λογική, πιστεύω ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση και να ξεφύγουν οι περιφέρειες, η κάθε μία περιφέρεια από μόνη της, σταδιακά, και να βοηθήσουν όλοι τη χώρα.

Αλλά θέλει προοπτική, θέλει έξυπνες κινήσεις, θέλει αγάπη, θέλει διαφάνεια, θέλει συλλογικότητα, θέλει διαύγεια, που είναι ένα φοβερό εργαλείο νομοθετικό που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας. Όταν όλοι μας υπακούσουμε κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, πιστεύω ότι έχουμε το δικαίωμα και το αξίζουμε και θα πάμε μπροστά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κύριε Αγγουράκη, διαφωνήσαμε πριν περί επανάστασης και αντεπανάστασης. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω με αφορμή και αυτή την ερώτηση: Υπάρχουν Δήμαρχοι, καλοί Δήμαρχοι που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, που κάνουν έργο, που προσφέρουν, που είναι αναγνωρισμένοι.

Αυτοί δε λειτουργούν μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο που εσείς απορρίπτετε στο σύνολό του; Αυτοί πώς τα καταφέρνουν μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο;

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Απ’ ό,τι γνωρίζω δε λειτούργησαν. Αντίθετα, ό,τι έκαναν ήταν αντίθετο με το πλαίσιο του «Καποδίστρια» ήταν πριν, και βεβαίως αντίθετοι με μια λογική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματιών που ήταν πριν και επί «Καποδίστρια» και θα γίνει ακόμα περισσότερο επί “Καλλικράτη”.

Αν θέλετε μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση για το ζήτημα αυτό, όμως μου κάνει επίσης εντύπωση ότι ήρθαμε για άλλο θέμα και συζητάμε για τον “Καλλικράτη”. Θα μου επιτρέψετε να πω το εξής ζήτημα: Ο “Καλλικράτης” δεν είναι τίποτε άλλο, ειπώθηκε και από ορισμένους προηγουμένους συνομιλητές, θα μεταφέρει λειτουργίες του αστικού κράτους σε επίπεδο περιφέρειας. Σε αυτό νομίζω δεν υπάρχει καμία διαφωνία και μάλιστα ο κ. Ρήγας ήταν και σαφέστατος που έλεγε ότι δε μεσολαβεί τίποτα στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης με περιφέρεια.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Ο “Καλλικράτης” θα εφαρμόσει άλλη πολιτική όσον αφορά την πολιτική της συμπίεσης των μισθών, των συντάξεων και των περικοπών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης; Προφανώς όχι. Όχι μόνο δε θα εφαρμόσει κάτι διαφορετικό, αλλά είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει αυτή την πολιτική και είναι υποχρεωμένος να την εφαρμόσει εις διπλούν.

Και επειδή είναι εθνικός στόχος, αλλά επειδή, επαναλαμβάνω και δεν πήρα καμία απάντηση στο ζήτημα αυτό, οι κοινοτικές εκταμιεύσεις εξαρτώνται απόλυτα και αν δε με πιστεύετε διαβάστε την έκθεση, την 5η έκθεση προόδου της πολιτικής συνοχής, απόλυτα από τους στόχους της Λισσαβόνας και από τους στόχους Ευρώπη – 20 – 20. Εκεί δεν υπάρχει λέξη για συνοχή. Καμία λέξη, με συγχωρείτε..

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κοιτάξτε, αυτοί οι στόχοι όμως μένουν συχνά στα χαρτιά..

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Καθόλου δε μένουν στα χαρτιά κ. Αργυρέ. Θα πάει η περιφέρεια να ζητήσει ευρωπαϊκούς πόρους και θα τους πουν «κύριοι, για να είσαστε επιλέξιμοι πρέπει ένα, δύο, τρία, τέσσερα πράγματα. αλλιώς δε θα πάρετε». Και είναι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, είναι Δια Βίου Μάθηση κτλ.

Δεύτερο ζήτημα: Κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί στα προγράμματα αυτά δεν υπάρχει καμία γραμμή που να αφορά εκπαίδευση, που να αφορά υγεία, που να αφορά τέτοια ζητήματα. Δεν υπάρχει. Δείτε τα χαρτιά. Δεν τα έχω βγάλει εγώ απ’ το μυαλό μου. Πάρτε την 5η έκθεση για τη συνοχή και θα δείτε.

Εν μέρει ο κ. Ρήγας το δέχτηκε αυτό το πράγμα και λέει, να παλέψουμε για να επανέλθει η πολιτική συνοχής στα αρχικά της. Ναι, μόνο που πέταξε το πουλάκι. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση πλέον διότι τέτοια είναι η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όντως παλιά υπήρχε μια πολιτική συνοχής γιατί: Γιατί ήταν ενιαία η αγορά, ήξεραν ότι θα δημιουργηθούν κεντρόφυγες δυνάμεις, να στηρίξουμε μερικούς γιατί θα έχουν πρόβλημα και να κάνουμε τα Ταμεία Συνοχής. Αυτό τελείωσε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Άρα δηλαδή αυτό που είπε ο κ. Τρεμόπουλος, γιατί θέλω να ρωτήσω και γι ‘αυτό, αυτό που λέμε «επανεθνικοποίηση της Ευρώπης»..

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν είναι αυτό, δεν εννοούμε αυτό. Εννοούμε ένα άλλο πράγμα. Η λεγόμενη «επανεθνικοποίηση της Ευρώπης» τι υποδηλώνει όπως το έχω καταλάβει εγώ: Τους στόχους τους θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά τους πόρους για την περιφερειακή ανάπτυξη να τους δώσουν τα κράτη μέλη.

Εδώ όμως υπάρχει ένα θέμα. Όταν λέμε ότι ορισμένοι στόχοι δε μας εξυπηρετούν, τι να κάνουμε; Δε μπορούμε να κάνουμε στην Ήπειρο αυτοκινητοβιομηχανία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ναι, εδώ όμως ας πούμε λένε πια στη Γερμανία δε θέλουμε να πληρώνουμε άλλο τους Έλληνες..

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα. Οι Γερμανοί λένε ένα μεγάλο ψέμα και το ξέρουν οι Γερμανοί αυτό, 40% των πόρων πάνε πίσω στη Γερμανία και εν πάση περιπτώσει να μην αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση. ωραία, τότε να τελειώνει και η σύμβαση με τη Hochktief για το αεροδρόμιο, να τελειώνει και η υπόθεση SIEMENS κτλ.

Μην πάμε σ’ αυτή τη συζήτηση, ξέρετε ότι εξυπηρετούνται και άλλες εξωτερικές σκοπιμότητες στη Γερμανία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σίγουρα, απλά θέλω να καταλάβω. Εσείς λέτε ότι ας πούμε μια, πώς να το πω, μια επανεθνικοποίηση ή ακόμα και μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν καλή για την Ελλάδα;

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Η θέση μας είναι ότι όλες αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι όσο μένουμε σ’ αυτή την Ένωση, σ’ αυτό το μαγαζί, δεν πρόκειται να εξυπηρετούνται οι ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς.

Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα: Δυστυχώς δεν υπάρχει φως στο τέρμα του τούνελ. Και με τον “Καλλικράτη” θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Διότι είναι και η κρίση αλλά είναι και ο χαρακτήρας αυτής της μεταρρύθμισης. Και συγνώμη για πριν, αλλά εγώ το θεωρώ, δε θέλω να σας πείσω εσάς. Εγώ θεωρώ ότι ο “Καλλικράτης” είναι αντεπανάσταση. Τι να κάνουμε; Ο ιστορικός του μέλλοντος θα σας δικαιώσει ή εσάς ή εμένα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κάτι θέλετε να πείτε..

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Τα προβλήματα είναι μπροστά μας και υπάρχουν δύο τρόποι να τα αντιμετωπίσεις. Ο ένας τρόπος είναι να πεις στην επόμενη ζωή σε έναν άλλο παράδεισο, ο οποίος δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, διότι ο τελευταίος παγκόσμιος επαναστάτης κήρυξε την παγκόσμια επανάσταση στη λήξη, μιλάω για το Φιντέλ Κάστρο και ο τελευταίος που είχε την άποψη ότι η χώρα του θα μπορέσει να επιβιώσει μόνη της ήταν ο Ενβέρ Χότζα. Μιλάμε για έναν εντελώς άλλο πλανήτη.

Να μιλήσουμε γι’ αυτό τον πλανήτη που ζούμε και όχι έναν άλλον πλανήτη τον οποίο τον φανταζόμαστε. Αυτόν τον πλανήτη που ζούμε και έχει σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίσει, πρέπει να τον αντιμετωπίζεις όχι με έναν τρόπο μηδενιστικό, αλλά με προτάσεις.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να συγκρούονται απόψεις οι οποίες αναιρούν τα πάντα, αλλά απόψεις οι οποίες έχουν ένα περιεχόμενο που διαφοροποιείται από εμάς, τον κ. Τρεμόπουλο, τους άλλους, οι οποίοι λένε το εξής σήμερα: Ότι η μάχη στην Ευρώπη είναι μια μάχη συνεχής, διαρκής. Είναι ένας χώρος ο οποίος έχει τους ισχυρούς, τους λιγότερο ισχυρούς, κάνεις λόμπι, δημιουργείς ομάδες πίεσης, συνεργάζεσαι είτε στο επίπεδο των χωρών, είτε στο επίπεδο των παρατάξεων.

Αυτή τη στιγμή πράγματι γίνεται μία τεράστια σύγκρουση στην Ευρώπη, ώστε οι στόχοι της πολιτικής συνοχής να είναι πιο κοντά σε αυτό που εμείς θέλουμε. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό. Είναι μια δύσκολη αναμέτρηση. Οι ευρωβουλευτές τη βιώνουν στην καθημερινότητά τους.

Άρα, λοιπόν, αυτό που λέμε εμείς για την πολιτική συνοχής η οποία έχει περίπου τους ίδιους στόχους με τη στρατηγική Ευρώπη του 20-20, αλλά εμείς βλέπουμε ότι η πολιτική συνοχής θα πρέπει να έχει ενσωματώσει και αυτό που είπα προηγουμένως και την χωρική διάσταση, αλλά κυρίως και την αρχή της επικουρικότητας. Δηλαδή να έχει μια μεγαλύτερη δυνατότητα οι περιφέρειες να επιλέγουν τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν σε σχέση με το στόχο.

Αυτό είναι κάτι το οποίο, εντάξει, είναι αρκετά εξειδικευμένο και δε θέλω να το αναλύσω, όμως θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι τη μάχη τη δίνουμε σήμερα σα χώρα και τη δίνουμε σε δύσκολες συνθήκες, γιατί πρέπει να βγούμε απ’ αυτή την κρίση. Δεν αφήνουμε για ένα μέλλον το οποίο κανένας δεν το βλέπει τη λύση του προβλήματος. Η λύση θα προέλθει από εμάς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να ζητήσω συγνώμη για την αναμονή από την Άρτα, απ’ τη συνάδελφο την Άντα Καραβασίλη από το «ART TV». Καλό μεσημέρι από τα Γιάννενα και ακούμε την ερώτησή σας.

Α. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ («ART TV»): Καλό μεσημέρι. Η Άρτα όπως και όλοι οι νομοί της Ηπείρου είναι μια περιοχή που στηρίζεται αλλά και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα. Ένα ζήτημα που απασχολεί και προβληματίζει εδώ τους παραγωγούς, είναι το ζήτημα των ενισχύσεων, κατά πόσο δηλαδή θα συνεχιστούν μετά τη νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και σε τι βαθμό.

Και ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό των αναδιαρθρώσεων. Εφόσον γίνουν αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, εάν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για το ποιες είναι οι κατάλληλες ποικιλίες που θα πρέπει να προτιμήσουν οι παραγωγοί, σε σχέση πάντα και με τη ζήτηση στην αγορά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να ευχαριστήσουμε πολύ την Άρτα, «ART TV» τη συνάδελφο την Άντα Καραβασίλη. Να δώσω το λόγο σε εσάς και στη συνέχεια ο κ. Τρεμόπουλος και μετά να δούμε αν υπάρχει κάποιο ερώτημα από το κοινό.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Είπα και πριν ότι τώρα είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί και στη μεταρρυθμιζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική η ύπαρξη του πρώτου πυλώνα με τις άμεσες ενισχύσεις. Απλώς θα αλλάξει η λογική, θα αλλάξει η μεθοδολογία με την οποία θα γίνονται οι κατανομές των άμεσων ενισχύσεων. Ξεχνάμε το μοντέλο το οποίο ίσχυε μέχρι τώρα.

Θα έχουμε ένα μίνιμουμ ποσό το οποίο θα είναι κοινό για τους ενεργούς που θα προσδιοριστεί τι σημαίνει ενεργός αγρότης, μιας περιφέρειας ή μιας χώρας – μέλους. Δεν θα είναι δηλαδή κοινό αυτό το ποσό για όλους τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί θα ληφθεί υπόψη η διαφορά που υπάρχει από χώρα σε χώρα.

Αυτό μας ευνοεί. Πέρα όμως αυτού του συγκεκριμένου μίνιμουμ ποσού που θα είναι ένα δείκτη ασφαλείας εισοδηματικής ενίσχυσης δηλαδή, θα υπάρξει ένα ποσό το οποίο θα δίδεται με βάση κριτήρια πράσινα, περιβαλλοντικού χαρακτήρα όπως αναφέρθηκα πριν, σε σχέση με την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, σε σχέση με την ενεργό αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σχέση με την ενίσχυση της στήριξης της βιοποικιλότητας κλπ.

Και θα υπάρχει και ένα τρίτο κριτήριο το οποίο έχει να κάνει με τις λογικές της συνοχής, γιατί οι λογικές της συνοχής δεν είναι μονάχα στην πολιτική συνοχής, αλλά είναι και στις επιμέρους άλλες διαρθρωτικές πολιτικές και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Άρα είναι μέσα στη φιλοσοφία που διήπε εξ αρχής την ευρωπαϊκή ενοποίηση, δηλαδή της άρσης των μεγάλων αντιθέσεων από περιφέρεια σε περιφέρεια και από χώρα σε χώρα, αλλά και εντός της ίδιας χώρας – μέλους από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Εδώ θα ληφθούν υπόψη και ήταν και μια δική μας νίκη με προτάσεις που είχαμε καταθέσει στην Επιτροπή μας, στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και έγιναν αποδεκτές από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πράγμα το οποίο σήμανε το να ληφθούν υπόψη στην έκθεση της Commission που έχουμε στη διάθεσή μας από την περασμένη βδομάδα και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό επίσης για μας, που παίρνουν υπόψη τους τα ειδικά χαρακτηριστικά περιοχών που έχουν το χαρακτήρα της ορεινότητας και της δυσκολίας στην πρόσβαση, όπως επίσης και των νησιωτικών περιφερειών.

Για όλα αυτά βέβαια δεν έχουμε εικόνα το πώς θα διαμορφωθούν τα συγκεκριμένα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό το τοπίο θα ξεκαθαριστεί απ’ τον Ιούνιο και μετά. Επίσης θα στηρίζονται συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν να κάνουν με τις αναδιαρθρώσεις από περιοχή σε περιοχή. Και εκεί θα υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης για τις αναδιαρθρώσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Τρεμόπουλε έχετε το λόγο. Να πω μόνο για όσους μας βλέπουν ότι περνάει μια διεύθυνση e-mail αυτή τη στιγμή που μπορείτε να στείλετε τα ερωτήματά σας και βεβαίως θα μεταβιβαστούν, θα δοθούν στους αρμόδιους, σε όποιον ευρωβουλευτή απευθύνονται. Κύριε Τρεμόπουλε.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα για μας είναι ένας χώρος αγώνων, αντιπαραθέσεων, συσχετισμών. Δεν είναι ένας πύργος όπου είμαστε απέξω και προσπαθούμε να τον καταλάβουμε. Θεωρούμε όμως ότι στη συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται, εμείς δεν βλέπουμε τις δικές μας προτάσεις. Και έχει βάση αυτό που είπε ο κ. Αγγουράκης πριν, ότι η εδαφική διάσταση δεν μεταφράζεται σαφώς στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020.

Επίσης, δε γίνεται λόγος για διαφορετικές περιφερειακές ανάγκες. Δε γίνεται λόγος για τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες. Μη δώσω βάρος σε αυτό. Αλλά αυτό που ρωτάνε οι πολίτες φαντάζομαι, είναι αν με όλα αυτά τα ωραία που λέμε, υπερασπιζόμαστε όντως την άλλη πολιτική, αν αυτά θα βελτιώσουν το επίπεδο και την ποιότητα της ζωής τους.

Θα μπορέσουν π.χ. να συνεχίσουν τα παιδιά των σημερινών αγροτών να είναι αγρότες και όχι να το υπερηφανεύονται αλλά τουλάχιστον να εξασφαλίσουν ένα βιοτικό επίπεδο σαν αυτό που είχαν πιο πριν; Η απάντηση είναι όχι. Και γίνονται μάχες πέρα απ’ τα ωραία λόγια που ακούγονται και εδώ, γίνονται μάχες και μέσα στις ομάδες. Είναι σίγουρο.

Να σας πω συγκεκριμένα στην ομάδα των Πράσινων, την περασμένη βδομάδα. Είναι σαφές ότι όλοι είναι Πράσινοι αλλά κάποιοι είναι πιο βόρειοι και δεν έχουν ανάγκη τη γεωργία τόσο όσο εμείς. Αυτοί μπορεί να είχαν στο παρελθόν βουνά γάλακτος και βουτύρου για να διακινήσουν. Εμείς έχουμε κάτι άλλο. Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Γι’ αυτό και επανέρχομαι στην ποιότητα.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, να έχει το δικαίωμα ο Αφρικάνος αγρότης να φέρει τα προϊόντα του πολύ πιο φθηνά και εμείς να θέλουμε να τον ανταγωνιστούμε στην τιμή. Έχει τελειώσει αυτό. Έχει τελειώσει το παρελθόν των επιδοτήσεων, των επιχορηγήσεων των ταμείων που δίνονταν για να πετάγονται τα προϊόντα στη χωματερή.

Όποιος δε θέλει να προσαρμοστεί στο νέο τοπίο, ας ψάξει για κάτι άλλο. Και αυτό είναι σαφές το μήνυμα. Αυτό ρώτησε και η συνάδελφος. Εμείς πιστεύουμε ότι θα μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση -ή πρέπει τουλάχιστον να μπούμε- με την ποιότητα στην προμετωπίδα, όσον αφορά τη βιολογική γεωργία, όσον αφορά την ενίσχυση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης. Σήμερα έχει διαμορφωθεί ένα απαιτητικό κοινό, παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, που ελπίζουμε να μην είναι καθοριστικά για το μέλλον- σήμερα οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν ποιότητα στη διατροφή ας πούμε, μια και μιλάμε για τη γεωργία.

Δεν είναι δυνατόν ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους να πεθαίνει από κάποια μορφή καρκίνου και εμείς να μην το δίνουμε σημασία. Οι άλλοι το κοιτάνε. Άρα, πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτή τη γεωργία, την ποιοτική, τη βιολογική. Αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια είναι μια έξαρση, επειδή υπήρξαν δυνατότητες προώθησης βιολογικής γεωργίας, ξεπεράσαμε το 5% της συνολικής παραγωγής. Τώρα ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν οι δείκτες κατακόρυφα. Γιατί οι άνθρωποι θέλουν κάποια συμπαράσταση και στην εποχή αυτή της κρίσης θα την πληρώσουμε πολύ άσχημα και σε αυτό που συζητούμε.

Και να πω και για ένα θέμα, γιατί φαντάζομαι ίσως να μη δοθεί η δυνατότητα, επειδή πραγματικά πιστεύουμε ότι υπάρχουν λεφτά σε λάθος τσέπες και άγνοια και διαμορφώνονται λάθος πολιτικές. Γι’ αυτό ακριβώς και μπήκαμε στον κόπο να γράψουμε και κυκλοφορεί ένα βιβλίο για χρηματοδοτικά εργαλεία και το λέω γιατί δεν είναι διαφήμιση, είναι αναρτημένο στο internet, είναι ελεύθερο για τον οποιοδήποτε. Αφορά χρηματοδοτικά εργαλεία για περιφερειακές πράσινες πολιτικές εφαρμοσμένες στην αυτοδιοίκηση. Μπορεί να το βρει ο καθένας. Μπορούσαν αυτό να το κάνουν οι κυβερνήσεις. Υπάρχουν δηλαδή δυνατότητες σήμερα να αξιοποιήσουμε αυτά που υπάρχουν ως χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και ένα ακόμη στοιχείο, κάτι που το θεωρώ και προσωπική μου επιτυχία, είναι η υιοθέτηση μιας έκθεσης για τη διαφάνεια στις ευρωπαϊκές περιφερειακές χρηματοδοτήσεις. Αυτό δυστυχώς έχει αρχίσει να ξηλώνεται, επειδή δεν έγινε εύκολα αποδεκτό. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες θέσεις απ’ αυτή την έκθεση, πρέπει να αναρτούνται στο internet οι επιδοτήσεις που δίνονται, να μπορεί δηλαδή να είναι γνωστό στους Ευρωπαίους φορολογούμενους που πάνε τα λεφτά τους, ποιος τα αξιοποιεί.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Στη Βασίλισσα της Αγγλίας.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, αυτό είναι το ενδιαφέρον σημείο, ότι σήμερα επιδοτείται η Βασίλισσα της Αγγλίας ως αγρότισσα.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Με τη νέα ΚΑΠ…

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια νέα ΚΑΠ αγαπητέ μου συνάδελφε; Όταν έχουμε απόφαση το περασμένο δεκαήμερο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που λέει ότι είναι προσωπικά δεδομένα οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δεν αντιμετωπίζει στρεβλώσεις τέτοιου χαρακτήρα η νέα ΚΑΠ; Αυτό ρωτώ.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς και βλέπουμε ότι τα προσωπικά δεδομένα γίνονται καραμέλα για να σταματήσουμε να ελέγχουμε αυτούς που παίρνουν τις τεράστιες επιδοτήσεις και τελικά δε φτάνουν εκεί που πρέπει. Όταν λέμε υπάρχουν λεφτά και πηγαίνουν σε λάθος τσέπες, αυτό εννοούμε.

Άρα, λοιπόν, οι άλλες πολιτικές πρέπει να συνδεθούν και με τη διαφάνεια. Αν δεν υπάρχει διαφάνεια, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, με αποτελεσματικούς μηχανισμούς, όλα αυτά είναι χωρίς νόημα.

Και να κλείσω με μια ερώτηση. Μιλάμε για διαφάνεια και για διαύγεια. Ας μας πουν πως χρηματοδοτήθηκαν οι διάφοροι συνδυασμοί Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης των δήμων από τα κόμματα. Με ποιο τρόπο;

Ήρθε ο «Καλλικράτης» με τη νομοθεσία και λέει με κάποιο τρόπο διαφανή να μη δίνονται από κάποιον πάνω από 2.000 ευρώ στους υποψηφίους. Πώς χρηματοδοτήθηκαν; Πώς ξοδεύουν 100, 150, 300 χιλιάδες ευρώ κάποιοι υποψήφιοι και πώς διοχετεύτηκαν μέσα από τα κόμματα; Μήπως και πάλι γινόμαστε όμηροι κάποιων φαντασιώσεων και κάποιων μεγάλων λόγων και στην πράξη ο κόσμος σε αυτά πάει αντίθετα και λέει ότι κάπου μας καορϊθδεύετε…

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Κύριε Δανέλλη να τελειώσω τη φράση μου; Μιλάω για τη διαφάνεια και είναι σαφές το ερώτημα. Όταν μιλάμε για περιφερειακές πολιτικές, ο κόσμος πάει να σκεφτεί «θα τους πιστέψω ή θα σταθώ απέναντι»; Και αυτό που είπα είναι ένα σημαντικό και πρόσφατο παράδειγμα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Είναι ο Μάκης Μάκας ο συνάδελφος από τον «ΑΧΕΛΩΟ TV» στην τηλεφωνική γραμμή. Μας παρακολουθεί και αυτός φαντάζομαι με ενδιαφέρον. Καλησπέρα Μάκη και περιμένουμε το ερώτημά σου.

Μ. ΜΑΚΑΣ («ΑΧΕΛΩΟΣ TV»): Ναι Κώστα, κράτησα και το τελευταίο μέρος της συζήτησης όπου έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών, των σχηματισμών των πολιτικών, του πολιτικού συστήματος γενικότερα στη χώρα. Αυτό φαντάζομαι ότι μπορεί να ανοίξει σε άλλο χρόνο.

Ήθελα να ρωτήσω γιατί έχει μια σημασία, είμαστε στην ελληνική περιφέρεια, σε περιοχές οι οποίες έχουν πολιτισμό, ιστορία. Είχαν αναδείξει πολύ σημαντικά πράγματα στην ιστορία της χώρας. Και το κυριότερο, έχουν ακόμα δυνάμεις, ανθρώπινες δυνάμεις και κοινωνικές για να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια διαφορετική πορεία στη χώρα, για την ύπαιθρο, για την Ήπειρο, για τη Δυτική Ελλάδα, για την Αιτωλοακαρνανία.

Ο κόσμος ακούει για τις αλλαγές που γίνονται και τις ζει πολύ έντονα. Όλοι μας ζούμε τις αλλαγές που συντελούνται στην οικονομία, τις οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές. Με ένα κυρίως αρχικό στόχο, ότι όλα θα γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων και να έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη που χρειάζεται, να έχουν ασφάλεια, να έχουν υγεία, να έχουν εκπαίδευση, να έχουν εισόδημα.

Και αυτά φαντάζομαι είναι ο κυριότερος στόχος πρέπει να είναι όποιας προσπάθειας συντελείται αυτή τη στιγμή και θα γίνει το επόμενο διάστημα στη χώρα. Θέλω να ρωτήσω, τι μπορεί να αναμένει απ’ αυτές τις αλλαγές που προωθούνται στη χώρα, τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στο κράτος, στη λειτουργία, στην οργάνωση, ο πολίτης, ο πολίτης της ελληνικής περιφέρειας;

Θα δει ότι η περιουσία που έχει η γη, η παραγωγή του η αγροτική, ο τόπος του, η περιοχή του, η ιστορία του, τα μνημεία του, θα δει ότι θα αποκτήσουν σημασία; Θα αποδώσουν αξία στο προϊόν που παράγει; Θα αποδώσουν αξία στο φυσικό περιβάλλον; Θα αξιοποιηθεί σωστά; Θα δει πράγματα τα οποία θα αλλάξουν το επόμενο διάστημα; Υπάρχει εμπιστοσύνη; Υπάρχει εκτίμηση;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Εν μέρει πολλά απ’ αυτά που λες Μάκη τα έχουμε ήδη θίξει. Σε ευχαριστούμε για το ερώτημα. Καλό απόγευμα στο Αγρίνιο, στον «Αχελώο ΤV». Να πω επίσης αν υπάρχει κάποιος που θέλει να κάνει ερώτηση να πάρει το μικρόφωνο. Δεν ξέρω αν θέλετε να πείτε κάτι κ. Ρήγα εν συντομία απαντώντας στο ερώτημα του συναδέλφου από τον Αχελώο.

Π. ΡΗΓΑΣ: Είναι ένα κορυφαίο ερώτημα, που είναι στα χείλη κάθε Έλληνα πολίτη. Ποιες θα είναι οι συνέπειες των μέτρων που παίρνονται και αν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, αυτό είναι το θεμελιώδες ερώτημα. Εγώ πιστεύω ότι η απάντηση είναι στο επίπεδο και των πολιτικών που αποφασίζονται τώρα όχι μόνο δημοσιονομικά αλλά και διαρθρωτικά.

Δηλαδή όλες αυτές οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου και του «Καλλικράτη» ακριβώς βοηθούν σε αυτό, στο να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο δυνάμεις, πόρους οικονομικούς, ανθρώπινους, στην ελληνική περιφέρεια, για να απαντήσουμε και στο ερώτημα της συναδέλφου σας από τη Θράκη που είπε «τι θα γίνει επιτέλους, θα μπορέσει ποτέ να αξιοποιήσει σωστά και η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης;»

Αυτό που γίνεται έστω και με καθυστέρηση και εξαιτίας της κρίσης ή αν θέλετε και του μηχανισμού στήριξης είναι ότι η ανορθολογική αξιοποίηση, διαχείριση των πόρων πρέπει να σταματήσει. Αυτό δεν είναι μια, ας το πούμε έτσι, επιθυμία, είναι κάτι που επιβάλλεται πλέον από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν.

Διότι μια η αποκατάσταση της διαφάνειας και ο ορθολογικότερος τρόπος που διαχειρίζονται σήμερα το ΕΣΠΑ ή οι καινούριες αυτοδιοικητικές αρχές, η ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα από το ΕΤΕΑΝ, τον καινούριο αναπτυξιακό νόμο, δίνουν νέες δυνατότητες. Να αλλάξουμε και κουλτούρα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα χρήματα, να αλλάξουμε και επί της ουσίας το σχεδιασμό μας και την επένδυση πόρων στην περιφέρεια.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να απαντήσουμε ότι η προσπάθεια αυτή που γίνεται είναι μια προσπάθεια που δεν αφορά μόνο το κέντρο, δεν αφορά μόνο την κεντρική πολιτική σκηνή, αφορά τους πάντες, αφορά τους θεσμούς της περιφέρειας, αφορά τους Έλληνες πολίτες. Είναι κυριολεκτικά μια εθνική προσπάθεια και σε αυτό θεωρώ ότι δεν περισσεύει κανένας, έχουμε όλοι την υποχρέωση να συνεισφέρουμε και σε τοπικό και σε περιφερειακό και σε κεντρικό επίπεδο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Κωνσταντίνος Καλαμπόκας. Αν θέλετεσηκωθείτε για να φαίνεστε κιόλας και να μας πείτε και τον ακριβή σας τίτλο.

Κ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ: Είμαι ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Ανάπτυξης εν Ηπείρω, που εδρεύει στην Ήπειρο. Κύριε Υπουργέ, να σας κάνω δυο ερωτήματα, σχετικά με την απαίτηση της Οδηγίας 1059/2003 ενόψει του Ε’ ΚΠΣ και θα διαφωνήσω με τον «Καλλικράτη» που καταργεί τα ΠΙΝΕΤ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Είναι προς τον κ. Ρήγα, αλλά μη μιλάει μόνο ο κ. Ρήγας. Θέλετε να πείτε κάτι πρώτα εσείς κα Γεωργακοπούλου;

Π. ΡΗΓΑΣ: Ας θέσουν και καμία άλλη ερώτηση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ναι. Υπάρχει κάποιος άλλος; Εδώ μπροστά είναι. Ας δώσουμε σε μια κυρία. Το μικρόφωνο όμως για να ακούγεστε. Να συγκεντρώσουμε 2-3 ερωτήματα. Παρακαλώ.

Δ. ΡΟΓΚΟΤΗ: Ευχαριστώ. Δήμητρα Ρογκότη λέγομαι. Είμαι αρχιτέκτονας μηχανικός και Πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ηπείρου. Ήθελα να ρωτήσω γιατί η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της αγροτικής και μόνο πολιτικής. Δεδομένου ότι όταν θέλαμε ….

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ο κ. Αγγουράκης μας είπε ότι συζητάμε μόνο τον «Καλλικράτη». Εσείς λέτε τώρα ότι συζητάμε μόνο … Δεν ήταν μόνο αγροτική πολιτική, είπαμε και άλλα πράγματα.

Δ. ΡΟΓΚΟΤΗ: Μια και η κουβέντα γίνεται στην Ήπειρο, θα ήθελα να ακούσω και κάποιες άλλες δυνατότητες και δράσεις, τέτοιες που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες κάθε περιοχής ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Να απαντήσουν πρώτα οι καλεσμένοι μας, ξεκινώντας από εσάς;

Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΑΣΤΑ: Ναι-ναι.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Στην κυρία και στον κύριο.

Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΑΣΤΑ: Πιστεύω ότι είναι γνωστό πλέον και στους αυτοδιοικητικούς, αλλά και στους φορείς του Επιμελητηρίου, ότι έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια στην Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με όλους τους φορείς και βέβαια με το Επιμελητήριο όσον αφορά και άλλες δράσεις που είπε η κα Ρογκότη. Και οι δράσεις αυτές ήταν στοχευμένες και ακουμπούσαν στα περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία ήταν πάρα πολύ σωστά και πολύ σοβαρά.

Και μάλιστα η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου είχε θέσει την προστασία και τη διαφύλαξη και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος πρώτο στην πολιτική ατζέντα, αλλά και όλη η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων. Η Περιφέρεια Ηπείρου πήγε ένα βήμα μπροστά.

Το 2010 ήταν αδιανόητο κ. Αργυρέ και για τους αυτοδιοικητικούς, αλλά και για μένα προσωπικά που είχα την ευθύνη της Περιφέρειας με όλους τους συνεργάτες μου να μείνουμε στο στάδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων εκείνο που ήταν εδώ και δεκαετίες πίσω όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Και μάλιστα δεν υπήρχε και μια ανεκτικότητα ως προς τους χώρους υγειονομικής ταφής, δεν υπήρχε η κοινωνική αποδοχή. Όλα αυτά όμως με διαβούλευση, αυτές είναι οι δράσεις που ακουμπούν και υποστηρίζουν τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, γιατί όταν αξιοποιείς το περιβάλλον φέρνεις και τουρισμό, αναπτύσσεις τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις.

Γιατί αν δεν υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και σε ένα περιβάλλον βρώμικο να το χαρακτηρίσω έτσι, κανένας επενδυτής δεν θα εστιάσει το ενδιαφέρον του, ούτε τουρίστας, και την επισκεψιμότητα του και την παραμονή του στην Ήπειρο.

Με συνεργασία λοιπόν με όλους αυτούς, προχωρήσαμε, λύσαμε το θέμα του ΧΥΤΑ, βάλαμε δηλαδή σε επαναλειτουργία μια διαδικασία που ήταν χρήματα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου, των Ελλήνων πολιτών, των φορολογούμενων πολιτών της Ηπείρου και βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης ενός περιβαλλοντικού έργου. Με τη δέσμευση βέβαια, επειδή δεν υπήρχε κοινωνική αποδοχή, τη δική μου δέσμευση και όλων εδώ των αυτοδιοικητικών, ότι εμείς προχωράμε ένα βήμα μπροστά την Ήπειρο.

Και λέγοντας ένα βήμα μπροστά, δίνοντας τους τη δυνατότητα, προχωρώντας σ’ αυτό που έλεγε ο περιφερειακός σχεδιασμός και κανένας δεν είχε τολμήσει να κάνει μέχρι σήμερα, στην προκήρυξη της μελέτης για την χωροθέτηση ενός εργοστασίου επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων και ενός ΧΥΤΥ, ώστε να λυθεί το πρόβλημα οριστικά της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Και περνάω αυτό με εξασφαλισμένη πίστωση από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και μάλιστα και με διασφάλιση στο ΕΠΠΕΡΑΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αυτό το εργοστάσιο που θα λύσει οριστικά προβλήματα. Άρα έχουν δρομολογηθεί τέτοιες δράσεις στην Ήπειρο. Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα ήταν ο Αμβρακικός. Η διαχείριση του οικοσυστήματος του Αμβρακικού, η διαχείριση της λίμνης Παμβώτιδας, που έχουν οριστικοποιηθεί οι μελέτες όσον αφορά από τις πηγές της Αμφιθέας που θα επανατροφοδοτήσουν τη λίμνη της Παμβώτιδας.

Και μάλιστα το ζήτημα του Αμβρακικού, το οποίο οι Ευρωβουλευτές το είχαν παλέψει και μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης είχε δώσει επί της θητείας του στο Υπουργείο και αυτός τη δυνατότητα και έκανε πράξη τη δέσμευση που είχε ο Πρωθυπουργός της χώρας για τον Αμβρακικό, με το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ», που δεν είναι ένα πρόγραμμα απλώς που περιβαλλοντικά διασφαλίζει τον Αμβρακικό, αλλά δίνει τη δυνατότητα και δράσεων υποστηρικτικών του περιβάλλοντος και για την κτηνοτροφία και για τη γεωργία και για τον τουρισμό και για την αλιεία.

Ακόμη η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προκηρύξει μέσα από την τεχνική βοήθεια του προγράμματος του ΕΣΠΑ πάρα πολλές μελέτες για την προστασία του περιβάλλοντος των Παρακαλάμιων Δήμων που έχουν προβλήματα όσον αφορά το οικοσύστημα εκεί με τη διαχείριση των αποβλήτων, των αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονται στην περιοχή.

Δηλαδή αυτά είναι θετικά βήματα που έχουν γίνει σε ένα πολύ σύντομο διάστημα, αλλά με πάρα πολύ δουλειά και με συνέργεια, με τη συνέργεια όλων αυτών των αυτοδιοικητικών και των φορέων και του Επιμελητηρίου και του Οικονομικού Επιμελητήριου και των Επιμελητηρίων όλων των νομών. Εδώ είναι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Άρτας, πριν από λίγο ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου των Ιωαννίνων.

Είναι άνθρωποι οι οποίες δουλέψαμε όλοι μαζί για να πετύχουμε να πάμε μπροστά. Είμαστε στην ευχάριστη θέση… Εγώ θεωρώ ότι η Ήπειρος έχει ανακατασκευή έχει κάνει βήματα. Φτάνει αυτά τα βήματα να συνεχιστούν, να εντατικοποιηθούν και να γίνουν πράξη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θα σας παρακαλέσω όλους να είστε όσο μπορείτε πιο σύντομοι, καθώς πλησιάζουμε και προς το τέλος, να πάρουμε μετά και κάνα δύο ερωτήσεις ακόμα. Κύριε Δανέλλη.

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Νομίζω ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του συνόλου σχεδόν της ελληνικής περιφέρειας, δεν μπορεί παρά να κατατείνει σε δυο βασικούς τομείς: στη γεωργία και στον τουρισμό. Αυτό ισχύει για την Ήπειρο.

Νομίζω ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, αναδεικνυόμενα, είναι η καλύτερη προίκα για να πάμε σε μια άλλου τύπου ανάπτυξη. Έχουμε το στρεβλό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Δείτε το στη δική μου την ιδιαίτερη Περιφέρεια, στη Βόρεια Κρήτη, με τα αποτελέσματα -τα αρνητικά- αυτής της λογικής της ανάπτυξης.

Και μιλώντας πριν για το πλεονέκτημα της χρονικής καθυστέρησης, νομίζω ότι έχοντας αυτή την εμπειρία υπόψη, μπορούμε να σχεδιάσουμε άλλου τύπου ήπια, βιώσιμη, τουριστική ανάπτυξη, που συνδέεται απολύτως και με τον πρωτογενή τομέα της κάθε επιμέρους περιφέρειας, τη γεωργία δηλαδή, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την ανάδειξη του επώνυμου, του διαφορετικού προϊόντος, που δίνει ταυτότητα στην περιοχή και που έτσι θα βρει και το δρόμο του στην αγορά.

Και έτσι συνδέουμε με παράλληλες πολιτικές που στοχεύουν στον ίδιο στόχο ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Να πω με την ευκαιρία αυτή ότι, παράλληλα και έξω από το δικό μας τον μικρόκοσμο, συντελούνται πολύ μεγάλης κλίμακας και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και για εμάς έργα.

Αυτή η έρμη η Ε.Ε., που αν δεν είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σ’ αυτήν και μάλιστα στον πιο στενό της πυρήνα και αν όλα αυτά τα χρόνια, επί δεκαετίες, που συμμετείχαμε από την τότε ΕΟΚ μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία των απολαβών του πακτωλού των επιδοτήσεων σε όλους τους τομείς… Είναι άλλη υπόθεση το πώς αξιοποιήσαμε αυτές τις ευκαιρίες κι εκεί είναι κακό της κεφαλής μας που δεν κάναμε αυτά που έπρεπε. Αλλά φανταστείτε να μην είχαμε αυτά και να μη τα έχουμε και σήμερα σε αυτή τη δεινή θέση που βρισκόμαστε, φίλε Μπάμπη, πού θα ήμαστε.

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: 20 χρόνια ήταν κυβέρνηση.

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο μας αφορά εδώ στην Ήπειρο είναι ότι ένα από τα μεγάλα έργα που γίνονται, τα διασυνοριακά μεγάλα, κυκλοφοριακά έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, είναι ο μεγάλος άξονας που συνδέει τη Βαλτική Θάλασσα με την Αδριατική, δηλαδή με το παράθυρό μας.

Έτσι λοιπόν αξιοποιώντας και τέτοιου είδους ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, με συμπληρωματικούς άξονες, συμπληρωματικά έργα υποδομής, νομίζω ότι το τοπίο αλλάζει. Για όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να έχουμε και συνολικότερες και πιο μέσα σε βάθος χρόνου συγκεκριμένες πολιτικές για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μιας και λέτε για άξονες να πάμε στην Πάτρα, να πάμε στο «Αχαΐα Channel», στη συνάδελφο την Έφη Καρούνια. Καλησπέρα από τα Γιάννενα.

Ε. ΚΑΡΟΥΝΙΑ: Καλησπέρα από την Πάτρα, καλησπέρα σε όλους τους προσκεκλημένους στο πάνελ. Εγώ αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να υποβάλω δυο ερωτήσεις. Η μία για τον κ. Σπύρο Δανέλλη. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν αν υπάρχει προοπτική δημιουργίας ενός χάρτη όπου θα περιγράφονται όλες οι ενδεχόμενες εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, έτσι ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα στον αγρότη να προωθήσει και να πουλήσει τα προϊόντα του.

Εμείς εδώ στην περιοχή αυτό που βλέπουμε, η εμπειρία που έχουμε από τον αγροτικό κόσμο, είναι στην καλύτερη περίπτωση να περιμένουν τις επιδοτήσεις και στη χειρότερη περίπτωση να περιμένουν τις αποζημιώσεις για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Αν λοιπόν υπάρχει αυτή η προοπτική δημιουργίας ενός χάρτη εναλλακτικών καλλιεργειών.

Και η δεύτερη ερώτηση, είναι για την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου, την κα Γεωργακοπούλου. Κυρία Γεωργακοπούλου κληθήκατε πριν από περίπου 1 χρόνο να διαχειριστείτε την Περιφέρεια Ηπείρου, τη φτωχότερη Περιφέρεια της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα πρωτεία της φτωχότερης Περιφέρειας τα έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Θα ήθελα λοιπόν να ακούσω από εσάς ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην Περιφέρεια Ηπείρου και αν εσείς είστε ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Σας ευχαριστώ. Καλή επιτυχία, καλή συνέχεια.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τη συνάδελφο από το «Αχαΐα Channel». Δεν θα σας δώσω το ερώτημα, επειδή μιλήσατε πριν, θα ήθελα σιγά – σιγά και καθώς βαδίζουμε προς το τέλος …

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Τρεις κουβέντες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τρεις κουβέντες Ο.Κ. για να μιλήσουν όλοι.

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Γιατί είναι πολύ κρίσιμο. Και πολύ σύντομα όντως, όταν …..

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Για να μη γίνεται μονόλογος. Τα έχετε πει άλλωστε τα περισσότερα.

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Όταν τα εργαλεία στα οποία αναφέρθηκα πριν συγκεκριμενοποιηθούν, θα έχουμε τη δυνατότητα ναι, να έχουμε και ένα χάρτη με συγκεκριμένες καλλιέργειες, που ανά περιοχή, αναδεικνύοντας τα τοπικά χαρακτηριστικά θα μπορεί να είναι αξιοποιήσιμος από τους παραγωγούς μας. Εκτός από τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουμε και θεσμικά, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κι εσείς τρεις κουβέντες.

Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΑΣΤΑ: Ναι.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Νομίζω αναφερθήκατε.

Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΑΣΤΑ: Εγώ αναφέρθηκα και θα πω το εξής μόνο, ότι κανένας μόνος του δεν κάνει θαύματα. Εγώ δεν ήρθα στην Περιφέρεια Ηπείρου και είπα ότι εγώ ανέτρεψα και έκανα ένα θαύμα την Ήπειρο. Δουλέψαμε όλοι μαζί όπως είπα και πριν και βέβαια παραλάβαμε το ΕΣΠΑ, το καλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν σήμερα οι περιφέρειες και η Ελλάδα για να δώσουν μία προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή, με δείκτες, αυτό και μόνο το λέει, με το 3% και σήμερα οι δείκτες μιλάνε για 21,86% άρα είναι μια απάντηση αυτή, το πόσο γρήγορα, πόσο ταχύτατα δουλέψαμε και ήδη έχουν απαντηθεί κάποια πράγματα, και έναν αναπτυξιακό νόμο που υπήρχαν πάρα πολλά επενδυτικά σχέδια στα συρτάρια και δεν είχαν καν αξιολογηθεί.

Σήμερα που μιλάμε, 101 επενδύσεις, νέα επενδυτικά σχέδια έχουν μπει στην Ήπειρο και το ύψος των επιχορηγήσεων ξεπερνάει τα 60 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει αυτό ότι δίνουμε τη δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας και για μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά της Ηπείρου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να δώσουμε ένα τελευταίο ερώτημα για να πάμε μετά σ’ έναν τελευταίο γύρο σιγά-σιγά γιατί νομίζω υπάρχει μια κόπωση.

Γ. ΣΤΑΜΠΟΛΑΚΗΣ: Ένα ερώτημα που με απασχολεί και σαν πρώην Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου αλλά και σαν Διευθυντής Δημοσίων Έργων σήμερα, είναι το θέμα της χρηματοδότησης των έργων.

Και εξηγούμαι: Είναι αλήθεια ότι με την Εγνατία Οδό και με την Ιόνια Οδό το θέμα της άρσης της συγκοινωνιακής απομόνωσης της περιοχής σιγά-σιγά αίρεται και μπαίνουμε σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Αλλά για να μπορέσουμε να μπούμε σε μια οριστική τροχιά ανάπτυξης, πρέπει να γίνουν και κάποια μεγάλα παράπλευρα έργα. Θ’ αναφέρω επιγραμματικά δυο τρία. Π.χ. η σύνδεση της Πρέβεζας -όταν λέω Πρέβεζας, του Ακτίου, του αεροδρομίου του Ακτίου- με την Ιόνια Οδό όπως επίσης η προέκταση της Ιονίας Οδού προς την Κακαβιά, δηλαδή το τμήμα από κόμβο Εγνατίας έως Κακαβιά, όπως επίσης και η παραλιακή οδός της Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, παράκαμψη Ηγουμενίτσας κτλ.

Είναι προφανές ότι για να γίνουν αυτά τα έργα, οι πόροι από το περιφερειακό ΠΕΠ δε φτάνουν. Οι ελπίδες ήταν στα τομεακά προγράμματα. η ερώτηση: Με τον “Καλλικράτη”, έχοντας αυτή την οικονομική αυτοτέλεια η περιφέρεια, θα ελπίζουμε στη χρηματοδότηση αυτών των έργων μέσω των προγραμμάτων αυτών που είπα προηγουμένως ή πρέπει αυτά τα κονδύλια να τα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό η περιφέρεια; Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να ξεκινήσω από εσάς κ. Αγγουράκη, να κάνουμε ένα είδος απολογισμού, αποφώνησης ο καθένας όσο μπορεί..

Χ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Η ερώτηση αυτή πάντως απευθύνεται σε εκπρόσωπο της εξουσίας. Κατ’ αρχήν δεν πρόκειται να κάνω κανένα κλείσιμο και κανέναν απολογισμό.

Για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την προσοχή, και μιας και τέθηκε το θέμα για το αεροδρόμιο του Ακτίου, μήπως πρέπει να κάνουμε κανένα πρόγραμμα να διώξουμε τα πυρηνικά που λένε ότι έχουν οι Αμερικανοί ακόμα στη χώρα μας μιας και με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τις νέες περιπλοκές που έχουμε, θα έχουμε και τέτοιου είδους προβλήματα; Κλείνει η παρένθεση.

Συμμερίζομαι απόλυτα αυτό που είπε ο κύριος από το Αγρίνιο. Νομίζω δείχνει τις ελπίδες και τους πόθους των εργαζομένων και γενικά όλων στη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι με την τωρινή συγκυρία και με τις καταστάσεις που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δε θα βρουν ανταπόκριση αυτοί οι πόθοι. Και πιστεύω ότι και στην Ήπειρο το ίδιο πράγμα συμβαίνει.

Δεν πρέπει ν’ αφαιρούμαστε από τις συζητήσεις και τις συγκρούσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μηχανισμοί στήριξης, όπως ακούτε, κρίση σε διάφορες χώρες. Στη χώρα μας οξύνονται τα μέτρα -και μ’ αυτό θα κλείσω, λέγοντας ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, δε θα υπάρχουν ούτε πόροι για να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχότερων στρωμάτων που γι’ αυτά εμείς ενδιαφερόμαστε και παλεύουμε, θεωρούμε ότι τα μέτρα που παίρνονται δεν έχουν ως στόχο ούτε τα ελλείμματα και ούτε το χρέος, απλούστατα ακριβώς επειδή όλα τα μέτρα συμπιέζουν το κόστος εργασίας, κάνουν πιο φτωχούς τους εργαζομένους, πώς να το κάνουμε.

Μειώνονται μισθοί. Δεν το βλέπετε; Το βλέπετε, το ζείτε όλοι. Ανεξάρτητα τι λέμε εμείς εδώ μεταξύ μας. Οι εργαζόμενοι βιώνουν μια πραγματικότητα. Και καλά είναι όλα αυτά που λέμε. Ρωτάω: Οι εργαζόμενοι και οι αγρότες, θα βρουν τα χρήματα να ξεχρεώσουν την Αγροτική Τράπεζα; Να γίνουν όλα αυτά που λέμε. Εάν δεν βρεθούν τέτοια μέτρα πώς θα προχωρήσουμε;

Και λέω δηλαδή ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε στο άμεσο μέλλον λύσεις, κι αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί γιατί: Όχι για κανένα μεταφυσικό λόγο, γιατί πολύ απλά, οι πολιτικές εξυπηρετούν το μέγιστο καπιταλιστικό κέρδος. Και αυτό θα κάνουν και στη συνέχεια.

Εάν δεν ανατραπούν αυτές οι πολιτικές θα έχουμε μονίμως αυτή την κατάσταση. Γι ‘αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρχει μια άλλη πολιτική, να έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά για να υλοποιηθούν αυτά μπαίνει το θέμα της ιδιοκτησίας. Τι να κάνουμε; Δεν αλλάζουν τα πράγματα αλλιώς. Σου λένε, κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και εθνικός σχεδιασμός. Αλλιώς θ’ ανταγωνίζονται οι περιφέρειες της Ελλάδας μεταξύ τους και με τις περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα το δείτε αυτό.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κ. Αγγουράκη.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μια στιγμή, μπήκαν κάποια ζητήματα τα οποία σας είχα ζητήσει…

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Δεν έχουμε κύκλωμα κ. Τρεμόπουλε..

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κακώς ήμουν χαλαρός, σας είπα ότι θέλω να διατυπώσουμε και την εναλλακτική μας πρόταση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τώρα τι να κάνω, να ζητήσω εγώ παράταση στο δορυφόρο;

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δε μας προειδοποιήσατε, δεν ξέρω…

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Δε σας είπαμε ότι θα είναι μιάμιση ώρα η συζήτηση; την έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ερωτήσεις ήταν συγκεκριμένες και θέλω να καταθέσω μια εναλλακτική πρόταση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Εντάξει, μη χάνουμε χρόνο.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο απ’ όλα, γιατί πολύ σωστά έγινε κριτική, δώσαμε βάρος σε κάποια ζητήματα, σε κάποια άλλα όχι.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Χάνετε χρόνο τώρα με την εισαγωγή. Πείτε την ουσία, αυτό που θέλετε.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από τη γεωργία, που είπατε ότι πρέπει να έχει ως προμετωπίδα την ποιότητα και ο τουρισμός πρέπει να έχει το ίδιο. Και βεβαίως πρέπει να συνδεθεί με τα τοπικά χαρακτηριστικά. Όμως θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αν δε δοθεί η δυνατότητα να μένει το εισόδημα στην περιοχή, θα επαναληφθεί αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες. Το 70% του τουριστικού προϊόντος, του εισοδήματος, στην Ταϊλάνδη, βγαίνει έξω από τη χώρα. Έχουν γίνει τέτοιες μελέτες εδώ;

Αν δε δώσουμε έμφαση στο να γίνουν ξενώνες τοπικοί, με αξιοποίηση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, σύνδεση των μνημείων της φύσης, των ιστορικών μνημείων με τους παραγωγικούς τομείς και ιδιαίτερα τον πρωτογενή, αν δεν υπάρξει μια προστασία τέτοια η οποία να στοχεύει και μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα συνεργασίας ώστε να προβληθεί όντως το περιβάλλον, αν δεν υλοποιήσουμε διασυνοριακά προγράμματα συνεργασίας που θα μπορούσαν να γίνουν π.χ. με την Αλβανία, τι μπορούμε να ελπίζουμε;

Ταυτόχρονα να υπάρξει πολιτική πίεση π.χ. όσον αφορά τα πυρηνικά σχέδια της Αλβανίας -γιατί και αυτό το διαβάσαμε- ή ακόμη για την ερώτηση που κάναμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα πυρηνικά απόβλητα στο Ιόνιο, που η μαφία ποντίζει. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το συνολικό σχεδιασμό, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ζητάμε να μπει ένα φρένο στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, να υπάρξει δηλαδή στην πράξη μια αναθεώρηση και μια άλλη προοπτική.

Να μπορέσουν να θεσμοθετηθούν με Προεδρικό Διάταγμα τα εθνικά πάρκα. Να μπορέσει να γίνει ένα σχέδιο πραγματικό για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ήπειρο και παντού.

Όλα αυτά και πολλά άλλα -έχω έναν ατέλειωτο κατάλογο- μπορούν να γίνουν στη σημερινή συγκυρία; Με τη σημερινή πολιτική;

Εγώ λέω ότι δεν είναι δυνατόν. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, όταν μιλάμε εδώ και χρόνια -από τη δεκαετία του ’80- για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας, το ζητούν και οι Ιταλοί, να μη μπορεί να γίνει σύνδεση, να έρθει τρένο και εδώ και να επεκταθεί και να διακλαδωθεί και σε άλλες βαλκανικές χώρες, και να έχουμε την πολιτική της τρόικας η οποία να επιβάλλει κατάργηση ακόμη και σιδηροδρομικών γραμμών οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Βλέπουμε λοιπόν ότι όλα αυτά μπορεί να είναι μια καλή έκθεση ιδεών, στην πράξη όμως είμαστε στον πάγκο του χασάπη. Και γι’ αυτό χρειάζεται ένα διαφορετικό σχέδιο. Εμείς μιλάμε για μια πράσινη οικονομία, για δίκτυα αλληλεγγύης, για δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών, για εμπλοκή ακόμη και των συνδικάτων στη δυνατότητα να περιφρουρηθεί το λαϊκό εισόδημα με τη δημιουργία καταναλωτικών συνεταιρισμών, με επαφή άμεση των παραγωγών με τους καταναλωτές, ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια άλλη προοπτική.

Αυτά είναι ένα μέρος μόνο αυτής της άλλης, της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας, της αναδιανεμητικής διάστασης της παρέμβασης την οποία πρέπει να έχουμε και ταυτόχρονα να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατό από το κοινωνικό κράτος και το κράτος το οποίο παρεμβαίνει, προστατεύει το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και πραγματικά δίνει ελπίδα στον κόσμο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Δανέλλη έχετε το λόγο.

Σ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Νομίζω ότι όλοι βιώνουμε τη μεγαλύτερη και πολυεπίπεδη, όχι μονάχα οικονομική, κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας αλλά και της ηπείρου. Είμαστε όλοι παραζαλισμένοι από ότι καθημερινά συμβαίνει και επιδεινώνει, ή δείχνει ότι επιδεινώνει αυτή την κατάσταση και διευρύνει την ανασφάλεια και τις αβεβαιότητες.

Είναι βέβαιο ότι παράλληλα είναι και η μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε επί 10ετίες και να διορθώσουμε επιλογές στρεβλές δεκαετιών. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, έχει απόλυτη συναίσθηση της βαρύτητας των θυσιών που ζητά από τους πολίτες, είναι μονόδρομος, νομίζω ότι μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσει πολύ γρήγορα να προχωρήσει και σε διορθωτικά βήματα έτσι ώστε η υποχρεωτική οριζόντια επιβολή αυτών των μέτρων να διορθωθεί σε πολλές επιμέρους καταστάσεις που δημιουργεί μεγάλα ζητήματα σε κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι συνταξιούχοι ή όπως είναι οι χαμηλόμισθοι.

Όμως αν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι μαζί ότι αυτά που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα και οι ευθύνες δεν είναι μονάχα της πολιτικής ηγεσίας, είναι εξίσου σημαντικές οι ευθύνες της συνδικαλιστικής ηγεσίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ίδιας της κοινωνίας που συμμετείχε σε όλη αυτή την απίστευτη αλυσίδα των επιλογών που είχαν γίνει.

Οι πελατειακές λογικές που μας έφεραν ως εδώ δε μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν. Νομίζω ότι ή νοικοκυρεύουμε το σπίτι μας μόνοι μας και δίνουμε ένα μέλλον και μια προοπτική για τα παιδιά μας έτσι όπως όλοι την ονειρευόμαστε, ή θ’ αναλάβουν κάποιοι τρίτοι, προφανώς όχι εις όφελος των δικών μας επιθυμιών και συμφερόντων, να διασφαλίσουν τις επιστροφές των δανεικών όλων αυτών των δεκαετιών, προς τους δανειστές μας.

Πρέπει να πούμε επίσης ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βλέπουμε μια περίοδο ιστορική της εξέλιξης της ευρωπαϊκής εποποιίας με μηνύματα που δεν είναι καθαρά και που είναι αμφιλεγόμενα και μέρα με την ημέρα είναι τόσο συμπυκνωμένα σε γεγονότα που σαφώς δυσκολεύουν την ανάγνωση της κατάστασης, νομίζω ότι πρέπει να μας μείνει πως το μεγάλο διακύβευμα σε όλα αυτά που εξελίσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η τελική επιλογή.

Πηγαίνουμε σε μια πιο διακρατική και διακυβερνητική Ένωση ή θέλουμε να πάμε σ’ αυτή την περίφημη κοινοτική ενοποίηση της Ευρώπης των λαών και των κοινωνιών της;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σε λίγο κλείνει το κύκλωμα, κ. Υπουργέ παρακαλώ να απαντήσετε σύντομα.

Π. ΡΗΓΑΣ: Πολύ σύντομα λοιπόν, εγώ θα εξακολουθήσω να μιλάω για τον κόσμο τούτο που ζούμε και θα ήθελα να πω ότι έχουμε γίνει όλοι πιο ώριμοι βιώνοντας αυτή την κρίση την οποία όλοι περιγράψαμε.

Όταν γίνουμε λοιπόν πιο ώριμοι και στον τρόπο με τον οποίον αξιοποιούμε και όχι απλώς απορροφούμε τους πόρους, οι οποίοι είναι λίγοι, είναι ανεπαρκείς και θα πρέπει να τους κοινοποιήσουμε και να τους αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό.

Δε φτάνουν μόνο οι δημόσιες επενδύσεις -για να απαντήσω έμμεσα σε αυτά τα ερωτήματα- θα κινητοποιηθούν ιδιωτικοί πόροι, όπου υπάρχουν πόροι οι οποίοι μένουν ανενεργοί θα μπουν μέσα σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσα σε συμβάσεις παραχώρησης, δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε ότι από περιορισμένους δημόσιους εθνικούς πόρους θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες υποδομών που υπάρχουν σήμερα.

Γι΄ αυτό λοιπόν η πολιτική έχει να κάνει με τη διεύρυνση της πίτας, με τη διεύρυνση του πλούτου, γιατί για να μπορείς να μοιράσεις πρέπει να παράγεις, αν δεν παράγεις και δε διευρύνεις την παραγωγική βάση δεν παράγεις πλούτο, επομένως ούτε οι μισθοί πρόκειται να ανέβουν, ούτε η οικονομική κατάσταση πρόκειται να βελτιωθεί.

Έχοντας λοιπόν επιλέξει αυτό το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης, το οποίο το περιγράφουμε με ρεαλιστικούς τρόπους όμως, ποντάροντας στην ποιότητα, στην εξωστρέφεια, στους τομείς που είναι σημαντικοί για μας, δηλαδή στην ποιοτική γεωργία, στον τουρισμό και στην ενέργεια, τρεις πολύ μεγάλους τομείς που η πατρίδα μας έχει δυνατότητες έχει και συγκριτικά πλεονεκτήματα και χρησιμοποιώντας τα πιο ευέλικτα και αποδοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία θεωρώ ότι το τέλος του 2011 θα είναι και το όριο από εκεί κι έπειτα που η Ελλάδα μπορεί να έχει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξή της.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να το ευχηθούμε όλοι. Κυρία Γεωργακοπούλου έχετε το λόγο.

Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΑΣΤΑ: Εγώ θέλω να πω το εξής, ότι έτσι όπως είναι η χώρα μας σήμερα, αλλά και όπως αναγιγνώσκουμε όλοι μας το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, έχουμε μόνο μία επιλογή, να βάλουμε τα δυνατά μας να πετύχουμε, αλλά για να βάλουμε τα δυνατά μας να πετύχουμε κ. Αργυρέ θα πρέπει να έχουμε αλλάξει νοοτροπία και να έχουμε αλλάξει νοοτροπία πρώτα ως πολίτες και μετά ως Πολιτικοί, γιατί εμείς οι πολίτες κάνουμε τους Πολιτικούς και επιτρέπουμε να γίνονται αυτές οι πολιτικές.

Αν ο κάθε πολίτης από μας πιστέψει στις δυνατότητες που έχει, το ντόπιο προϊόν και το υποστηρίξει και υποστηρίξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα του σε κάθε περιοχή, αλλά ανοίξει και τις κεραίες του να δει τι άλλο μπορεί να πάρει από αυτή τη σφαίρα που είμαστε της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ευρύτερα να δει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι τι γίνεται, τότε πιστεύω ότι θα πάμε καλά, θέλω να είμαι αισιόδοξη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ναι, καλό είναι να θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, κα Γεωργακοπούλου σας ευχαριστώ πολύ, όπως επίσης ευχαριστούμε τον κ. Τρεμόπουλο από τους Πράσινους, τον Ευρωβουλευτή των Πρασίνων.

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από τους Οικολόγους – Πράσινους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επίσης τον κ. Αγγουράκη Ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, τον κ. Σπύρο Δανέλλη Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τον κ. Παναγιώτη Ρήγα.

Να ευχαριστήσουμε βεβαίως για μια ακόμα φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Αθήνα που διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου. Να ευχαριστήσουμε τον Εκπρόσωπο Τύπου των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ τον Αντώνη Κοσσυβάκη που ήταν για μια ακόμη φορά η ψυχή αυτής της εκδήλωσης εδώ στην Ήπειρο, όλους εσάς που ήσασταν εδώ στην αίθουσα και μας παρακολουθήσατε και βέβαια τους τηλεθεατές που μας είδατε σε όλα αυτά τα περιφερειακά κανάλια με τα οποία είχαμε και συνδέσεις.

Πιστεύω να έμεινε κάτι χρήσιμο για όλους σας, καλό σας απόγευμα από τα Γιάννενα.

Διαβάστε επίσης

Σημαντικές προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τις μεταφορές υιοθετήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μεταφορών  2011-2020 Σειρά προτάσεων των Οικολόγων Πράσινων για ένα Βιώσιμο Μέλλον των Μεταφορών, υιοθετήθηκαν από την  Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στα πλαίσια της διαμόρφωσης των βασικών κατευθύνσεων της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι Συμβαίνει με τους Ελληνικούς Ζωολογικούς Κήπους;

Συμπεράσματα σοκ από έκθεση διεθνών οργανώσεων. Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν δημοσιοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τα