“Προστασία βιοποικιλότητας και βιώσιμες τοπικές οικονομίες – Ο ρόλος του δικτύου NATURA 2000″

Διεθνή Ημερίδα με θέμα: “Προστασία βιοποικιλότητας και βιώσιμες τοπικές οικονομίες: ο ρόλος του δικτύου NATURA 2000″ φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

Η Ημερίδα που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Βιοποικιλότητας, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2010 από τον Ο.Η.Ε., φιλοξένησε εισηγητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και διεθνείς και ελληνικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ.

Στόχος της ήταν να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, σε ότι αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας και των περιοχών του δικτύου NATURA2000, καθώς και να διερευνηθούν οι  προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων και έργων προστασίας.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την επίσκεψη εκπροσώπων φορέων και περιβαλλοντικών ΜΚΟ από την Ελλάδα που ασχολούνται με την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διαχείριση περιοχών του δικτύου NATURA 2000, μετά από πρόσκληση του Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Πριν την Ημερίδα η ομάδα των επισκεπτών μαζί με τον ευρωβουλευτή είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με κλιμάκιο της Μονάδας Φύση και Βιοποικιλότητα, Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Φώτης Παπούλιας εκ μέρους της Επιτροπής παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση και το μέλλον του δικτύου NATURA2000 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και στην συνέχεια οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών ΜΚΟ και της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000 ανέπτυξαν τα προβλήματα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας και των διαχειριστικών σχεδίων στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια της επίσκεψης το γκρουπ ξεναγήθηκε από εκπρόσωπο της οργάνωσης Natuurpunt σε ένα πρόγραμμα LIFE που εκπονεί η οργάνωση σε συνεργασία με το λιμάνι της Αμβέρσας. Η powerpoint παρουσίαση της Natuurpunt είναι εδώ.

Άλλη μια παρουσίαση για το ίδιο θέμα από το Port Authority του λιμανιού της Αμβέρσας εδώ.

 

Αναλυτικά, τα λινκ για τις εισηγήσεις της Ημερίδας:

 

Χρήσιμες πληροφορίες για την βιοποικιλότητα και το δίκτυο NATURA 2000 στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Διαρθρωτικά Ταμεία: να Κοιτάξουμε πέρα από το ΑΕΠ

Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε από την Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογραμμίζει την ανάγκη να κοιτάξουμε πέρα από το ΑΕΠ, για την εκτίμηση της

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΣΑΜΟΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΣΕ… ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα, με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Το θέμα των εκτεταμένων καταστροφών σε προστατευόμενη περιοχή της ΝΑ Σάμου από παράνομο λατομείο και εργοτάξιο