ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ

Επίσκεψη  φορέων και Ημερίδα στο ευρωκοινοβούλιο για τις λιγνιτικές περιοχές

Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα προβλήματα των λιγνιτικών περιοχών στην Ελλάδα, οργανώνουν την Πέμπτη 15 Απριλίου οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με πρόσκληση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου, αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία 25 εκπροσώπων φορέων από τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, προκειμένου να πάρουν μέρος στην ημερίδα και να έχουν σημαντικές ενημερωτικές επαφές..

Σκοπός της αποστολής είναι η προβολή των προβλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μεταφορά καλών πρακτικών από τον επανασχεδιασμό της τοπικής οικονομίας μετά το κλείσιμο ανθρακωρυχείων στην περιφέρεια της Φλάνδρας στο Βέλγιο, καθώς και η συνεισφορά στο σχεδιασμό της προετοιμασίας για το πέρασμα στη μετα-λιγνιτική εποχή, που αναπόφευκτα θα έρθει

Η Τετάρτη 14 Απριλίου, πρώτη ημέρα της αποστολής είναι αφιερωμένη σε μια περιοδεία-επίσκεψη των ανθρακωρυχείων στη Φλάνδρα και σε συναντήσεις με τοπικούς φορείς που θα μιλήσουν για την εμπειρία τους.

Η Πέμπτη 15 Απριλίου είναι ολόκληρη αφιερωμένη στην ημερίδα, που θα αρχίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9.30 τοπική ώρα. Εκτός από τον Μιχ. Τρεμόπουλο και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων από τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία, στην ημερίδα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας και διεθνών ΜΚΟ, καθώς και Πράσινοι ευρωβουλευτές.

Με  βάση την εμπειρία της αποστολής  και τα συμπεράσματα της ημερίδας, θα κατατεθεί από τις τοπικές  κινήσεις και τους Συλλόγους Αναφορά  στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και  ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους Οικολόγους Πράσινους.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Το οικολογικό αποτύπωμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία αλλά και στην Αρκαδία είναι τεράστιο: ατμοσφαιρική ρύπανση, επιπτώσεις στην υγεία, μετακινήσεις οικισμών, καταστροφή εδαφών από τα ορυχεία, απαξίωση γεωργικής γης, εξάντληση υδατικών πόρων και βέβαια συμβολή στην αλλαγή του κλίματος. Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να δείχνει σημάδια αντιστροφής, αφού έχει εξαγγελθεί η κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων και η διάνοιξη ενός ακόμη ορυχείου, χωρίς να υπάρχει ακόμα ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής μείωσης της λιγνιτικής ισχύος. Η αποστολή αυτή είναι το πρώτο βήμα μιας εκστρατείας ανάδειξης αυτών των προβλημάτων και των συνεχών παραβάσεων της νομοθεσίας, αλλά και κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων για μια πράσινη και βιώσιμη προοπτική».

Στην  αποστολή συμμετέχουν εκπρόσωποι των  παρακάτω Κινήσεων και Συλλόγων:

 1. Οικολογική Κίνηση Ν. Κοζάνης
 2. Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου
 3. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Ελλησπόντου.
 4. Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
 5. Σύλλογος Μαυροπηγής (πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ)
 6. Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου
 7. Σύλλογος Περιβάλλοντος Μελίτης N. Φλώρινας «ο Σκαντζόχοιρος»
 8. Παρεμβατική Κίνηση Μεγαλόπολης
 9. «Πανός Ενδιαίτημα»

 

Ακολουθεί το αναλυτικό Πρόγραμμα της ημερίδας 

Ημερίδα-Εκδήλωση, Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 9πμ – 5μμ

Για έναν οδικό χάρτη  προς τη μετα-λιγνιτική  εποχή στην Ελλάδα

 • Περιβαλλοντικές-κοινωνικές-οικονομικές  επιπτώσεις από την  κυριαρχία του  λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή  στην Ελλάδα
 • Μεταφορά εμπειρίας και καλών πρακτικών
 • Η πρόκληση της μετάβασης σε μια μετα-λιγνιτική εποχή

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Άφιξη 09:00

Πρωινή  Συνεδρία (09:30π.μ. – 12:00μ.μ.)

 

 

 • Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας: Επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία . Τσικριτζής, Οικολογική Κίνηση Κοζάνης)
 • Οι σχεδιαζόμενες μετεγκαταστάσεις οικισμών στο Ν. Κοζάνης: Σκοπιμότητα, νομικά θέματα, εναλλακτικές δυνατότητες (Η. Μιχαηλίδης, Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη)
 • H κοινωνία της ενέργειας και οι παρενέργειες στην κοινωνία. Η περίπτωση της Μεγαλόπολης (Ε. Μουρελάτου, Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης)
 • Η εμπειρία της Φλάνδρας (Xavier Desguin, Βέλγοι Πράσινοι)

 

 • Πόσο καθαρές  είναι οι «νέες τεχνολογίες» καύσης λιγνίτη και η δέσμευση & αποθήκευση άνθρακα;
 • Αδειοδότηση και  προδιαγραφές για νέους θερμικούς σταθμούς –  Ευρωπαϊκές πολιτικές για την ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Ομιλητές:  * Christopher Allen, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δ/νση Περιβάλλοντος, Μονάδα Βιομηχανικών εκπομπών και κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων

* Emily Rochon, Greenpeace,  Climate and Energy Campaigner, ,

 • * Mark Johnston, WWF, Συντονιστής για προδιαγραφές CO2 θερμικών σταθμών

Διάλειμμα (12:00 – 14:00)

Ενημέρωση από το Μιχ. Τρεμόπουλο για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου              

 • Ελαφρύ γεύμα – σάντουιτς

 

Event διαμαρτυρίας (14:00 –  15:00)

Πανώ & μοίρασμα προκηρύξεων στα Γαλλικά έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Απογευματινή  Συνεδρία (15:00 – 17:00)

 

 

 • Ο μύθος  του φτηνού λιγνίτη . Τσικριτζής, Οικολόγοι Πράσινοι Κοζάνης)
 • Εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση των ΑΠΕ: ο μόνος δρόμος απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα (Τάσος Κρομμύδας, Οικολόγοι Πράσινοι)

Συμμετέχει  εκπρόσωπος της Μόνιμης  Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες

 

 • Μετα-λιγνιτική  εποχή: Στήριξη τοπικών κοινωνιών  και σχέδια ενίσχυσης της απασχόλησης  (Λ. Ιωαννίδης, Οικολόγοι Πράσινοι Κοζάνης – Καλαθά Χριστίνα, Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης)
 • Μεταφορά εμπειρίας και οι προτάσεις των Ευρωπαίων Πράσινων για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας (Jean Lambert, Ευρωβουλευτής Άγγλων Πράσινων)

* Κάθε ενότητα θα  κλείνει με συζήτηση 10-20 λεπτών

Διαβάστε επίσης

Εκτροπή του ποταμού Αχελώου

Παρόλο που το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ελλάδας, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), έχει προχωρήσει ήδη σε τρείς ακυρωτικές αποφάσεις (1994, 2000, 2005) και η

Δημόσια Παρουσίαση της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.

Ενεργοί πολίτες συγκροτούν με κέντρο τη Θεσσαλονίκη την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. – με στόχο τη δημιουργική και κοινωνικά