Πυρηνική Ενέργεια, Τέλος Εποχής

Παρά το ότι το Τσερνομπίλ με το πέρασμα των χρόνων έτεινε να ξεχαστεί ή στην καλύτερη των περιπτώσεων έδειχνε να έχει πετύχει μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του, ήρθε ο σεισμός στην Ιαπωνία και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Η δήλωση μετόχων της TEPCO για κλείσιμο όλων των πυρηνικών μονάδων της εταιρίας στην Ιαπωνία, είναι ίσως η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που λένε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη λύση του ενεργειακού προβλήματος από την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Η Φουκουσίμα και το πυρηνικό ατύχημα το οποίο ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα ατύχημα σε μια προηγημένη τεχνολογικά χώρα, οργανωμένη και με

εκπαιδευμένο προσωπικό έχει γίνει ένα ορόσημο και ορίζει μια νέα εποχή καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και εξελίξεις στην ανάπτυξη και τον σχεδιασμό νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Τα παραπάνω μαζί με άλλα συμπεράσματα προέκυψαν από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Πυρηνική Ενέργεια – Τέλος Εποχής» στην αίθουσα διαλέξεων της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ)

Της συζήτησης προηγήθηκαν βιντεοσκοπημένες δηλώσεις εκπροσώπων του Βαλκανικού Αντιπυρηνικού Κινήματος (δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Βουλγαρικού πράσινου κόμματος Zelenite,  Borislav Sandov και του τουρκικού πράσινου κόμματος Yesiller,  Alidost Numan πατώντας στα ονόματά τους) καθώς και τις ακόλουθες εισηγήσεις τις οποίες μπορείτε να τις δείτε πατώντας στο όνομα του κάθε εισηγητή.

  • Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, «Η ιστορία του αντιπυρηνικού κινήματος στην Ελλάδα και η Πυρηνική Πολιτική στα Βαλκάνια»
  • Αχιλλέας Πληθάρας, συντονιστής εκστρατειών του WWF, «Το παρόν και το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας»
  • Μιχάλης Προμπονάς,  Δρ. Φυσικός – Περιβαλλοντολόγος, «Πυρηνική Ενέργεια: Παγκόσμιες Προκλήσεις και Απειλές»         
  • Νίκος Τακόλας, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός, Τομεάρχης Δικτύων ΔΕΗ Κ. Μακεδονίας, «Κρυμμένες αλήθειες και ψέματα για την Πυρηνική Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»
  • Ξενοφών Ζήσης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ειδικός σε θέματα ΑΠΕ, στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, «Πυρηνική Ανασφάλεια, Ατυχήματα και Επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο», παρουσιάζοντας το χρονικό των ατυχημάτων στο Three Miles Island το 1979 στις ΗΠΑ, στο Chernobyl το 1986 στην Ουκρανία και στη Fukushima το 2011

Σύντομα θα επεξεργαστούμε και το βίντεο του θέματος που παρουσίασε ο Μ. Τρεμόπουλος και θα ανέβει μαζί με βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα στο site των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης http://ecogreensalonika.wordpress.com και στο www.youtube.com/ecogreenstv

Διαβάστε επίσης

Διακομματική για την παιδεία: Όχι business as usual

Σήμερα Τετάτη 22/12 ψηφίζεται στην Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011. Ένας πολύ σκληρός προϋπολογισμός, κοινωνικά άδικος και δυσβάστακτος, ο χειρότερος των τελευταίων χρόνων, με