Σε Θεμελιακά Λανθασμένη Κατεύθυνση, το Σύμφωνο για το Ευρώ

Θέμα δημοψηφίσματος θέτουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι

Θέμα δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο για το Ευρώ, έθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου αργά το βράδυ της Δευτέρας, Ημέρας της Ευρώπης, ο Μιχ. Τρεμόπουλος τόνισε ότι, με βάση τους ευρωπαϊκούς στόχους για ευημερία και βιωσιμότητα, «το Σύμφωνο για το Ευρώ κινείται σε θεμελιακά λανθασμένη κατεύθυνση, καθώς εξαντλείται στην επιβολή της παραδοσιακής οικονομικής ορθοδοξίας. Η προσπάθεια να συνδεθεί το ευρώ με

διαρκείς περικοπές στο κοινωνικό κράτος και διαρκείς πιέσεις σε μισθούς και συντάξεις, μακροπρόθεσμα απειλεί να διαβρώσει όχι μόνο την κοινωνική συνοχή αλλά και την Ευρωπαϊκή Ιδέα».

Σκιαγράφησε επίσης συνοπτικά την αντιπρόταση των Πράσινων για ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας: «ολοκληρωμένη φορολογική σύγκλιση, ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πραγματικά φιλόδοξος και παρεμβατικός, συνυπολογισμός της κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης σε όλα τα οικονομικά εργαλεία. Με δύο λόγια, αντί να στραγγαλίζουμε τις πιο αδύναμες οικονομίες, να βάλουμε άμεσα τις βάσεις για να επενδύσουμε αποφασιστικά στην ταυτόχρονη έξοδο από την πολύπλευρη κρίση».

Ο Μ. Τρεμόπουλος έκλεισε την παρέμβασή του, ζητώντας να τεθεί το Σύμφωνο για το Ευρώ σε δημοψήφισμα: «Κανείς δε δικαιούται να πάρει τόσο καθοριστικές αποφάσεις ερήμην των πολιτών», τόνισε. «Μόνη λύση είναι ο ουσιαστικός διάλογος και η απευθείας προσφυγή στους πολίτες».

(ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Μιχάλη Τρεμόπουλου)

Η σημερινή Ημέρα της Ευρώπης, μας υπενθυμίζει τους στόχους που πρέπει να στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • με εμβάθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών
  • με κοινή οικονομική πολιτική που θα θέτει ως προτεραιότητες την κοινωνικά δίκαιη ευημερία και τη βιωσιμότητα.

Από την άποψη αυτή, το Σύμφωνο για το Ευρώ κινείται σε θεμελιακά λανθασμένη κατεύθυνση, καθώς εξαντλείται στην επιβολή της παραδοσιακής οικονομικής ορθοδοξίας. Η προσπάθεια να συνδεθεί το ευρώ με διαρκείς περικοπές στο κοινωνικό κράτος και διαρκείς πιέσεις σε μισθούς και συντάξεις, μακροπρόθεσμα απειλεί να διαβρώσει όχι μόνο την κοινωνική συνοχή αλλά και την Ευρωπαϊκή Ιδέα.

Σε όλα αυτά, οι Πράσινοι αντιπαραθέτουμε το Σύμφωνο για Βιώσιμη Ευημερία: ολοκληρωμένη φορολογική σύγκλιση, ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πραγματικά φιλόδοξος και παρεμβατικός, συνυπολογισμός της κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης σε όλα τα οικονομικά εργαλεία. Με δύο λόγια, αντί να στραγγαλίζουμε τις πιο αδύναμες οικονομίες, να βάλουμε άμεσα τις βάσεις για να επενδύσουμε αποφασιστικά στην ταυτόχρονη έξοδο από την πολύπλευρη κρίση.

Κανείς δεν δικαιούται να πάρει καθοριστικές αποφάσεις ερήμην των πολιτών. Μόνη λύση είναι ο ουσιαστικός διάλογος και η απευθείας προσφυγή στους πολίτες.

Η αλαζονεία όσων χειρίστηκαν παλιότερα το ευρωσύνταγμα, δεν επέτρεψε να έχουμε σήμερα θεσμοθετημένο το Ευρωπαϊκό Δημοψήφισμα. Μπορούμε όμως και τώρα να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, αρκεί να έχουμε την πολιτική βούληση.

Το χρωστάμε στην Ευρώπη και στο μέλλον της.

 

Διαβάστε επίσης

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Παραβιάζει και Ευρωπαϊκές Συνθήκες, η Απειλή για τον Κατώτατο Μισθό

Στοιχεία ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας προέρχεται κυρίως από άλλους παράγοντες. Επείγουσα ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα