Στις ρίζες του αναπτυξιακού μοντέλου

 

Άρθρο του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ Νο 24, που κυκλοφορεί.

Αποτελεί προδημοσίευση από το βιβλίο του «Η ‘σκοτεινή’ Θεσσαλονίκη –Εθνικισμός και αντισημιτισμός, ρητορεία και πρακτικές ενός αιώνα», που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Συνημμένο ολόκληρο το άρθρο, στην εισαγωγή του οποίου υπάρχει και περίληψή του:

Ψάχνοντας στην πρόσφατη ελληνική ιστορία για εμπειρίες παραπλήσιες με αυτές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, η μεταπολεμική περίοδος είναι αυτή που προσφέρεται.

Είναι η εποχή που διακηρύσσεται το Δόγμα Truman, εξαγγέλλεται το Σχέδιο Marsall και εδραιώνεται ένα ημιαποικιακό καθεστώς ελέγχου. Οι αμερικάνοι είναι αυτοί που καθορίζουν τη διακυβέρνηση, την οικονομική πολιτική και την τύχη της χώρας, θεωρώντας την ελληνική διοίκηση ανίκανη και διεφθαρμένη. Με το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης η Ελλάδα αποτελεί πεδίο πειραματισμού για την επεξεργασία του τελικού διεθνούς προγράμματος των Η.Π.Α. και επιβάλλεται ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό μοντέλο. Η «ανάπτυξη» ταυτίζεται με την ένταξη στην παγκόσμια αγορά και αναγνωρίζεται ως υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, όπως αυτή εκπροσωπείται από το κράτος. Η ανασυγκρότηση των καταστραμμένων από τον πόλεμο χωρών γίνεται μέσω της υποστήριξης νέων μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, που στην Ελλάδα έχουν πλουτίσει κυρίως κατά την Κατοχή και έχουν συγκολλητική ουσία την αντικομουνιστική ιδεολογία. Συστηματοποιούν ένα αυταρχικό καθεστώς και προχωρούν στον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Προφανώς οι καιροί είναι διαφορετικοί. Και δεν είναι η Ιστορία που επαναλαμβάνεται αλλά οι πολιτικοί που αντιγράφουν το παρελθόν. Μόνο που όλες οι προοπτικές είναι ανοιχτές και οι άνθρωποι δημιουργούν τη δική τους Ιστορία. Η προδημοσίευση αυτή, λοιπόν, αποτελεί υλικό για προβληματισμό και δράση.

Περισσότερα ΕΔΩ

 

 

Διαβάστε επίσης

Ηλεκτρονικά απόβλητα: Βήμα για αυστηρότερους κανόνες

Υπερψηφίστηκε σχετική πρόταση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου Δηλώσεις Τρεμόπουλου ως εισηγητή των Πράσινων Θετικό βήμα θεωρούν οι Πράσινοι την υπερψήφιση, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

Ο Μ. Τρεμόπουλος στην Κέρκυρα για πράσινες λύσεις σε επίπεδο περιφέρειας

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος θα πάρει μέρος σε  Φόρουμ Πολιτών  την ερχόμενη Παρασκευή 11 Μαρτίου, μιλώνταςστις 19:45, στην αίθουσα “Σπύρος Δένδιας” στο