Στο κόκκινο πάλι η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Δεν αποτελούν νέο δυστυχώς τα στοιχεία έρευνας του Guardian, σχετικά με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη και στη χώρα μας με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο κόκκινο όσον αφορά τη συγκέντρωση σωματιδίων PM2.5. Η πόλη βρίσκεται πολύ πάνω από τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.),  οι οποίες αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2.5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3).

.

Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται κυρίως κατά την καύση ορυκτών καυσίμων, μπορούν να περάσουν μέσω των πνευμόνων στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας βλάβες σε κάθε όργανο του ανθρώπινου σώματος.

.

Σύμφωνα με τον Guardian η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας, με τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού να ζει σε περιοχές με επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δυστυχώς το 98% των Ευρωπαίων αναπνέουν εξαιρετικά επιβλαβή μολυσμένο αέρα που συνδέεται με 400.000 θανάτους ετησίως λόγω της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

.

Για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στις πιο επιβαρυμένες περιοχές συγκαταλέγεται το σύνολο των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, η Πυλαία, η Πολίχνη, η Ευκαρπία, οι Αμπελόκηποι, η Μενεμένη, ο Εύοσμος, το Κορδελιό το Καλοχώρι, η Νέα Μαγνησία, τα Διαβατά και τα Κύμινα με συγκεντρώσεις σωματιδίων PM2.5 16- 19 μg/m3. Σε ελαφρώς καλύτερη θέση με συγκεντρώσεις της τάξης των 14- 16 μg/m3 είναι οι Συκιές, η Χαλάστρα, τα Μάλγαρα, η Σίνδος και ο Άγιος Αθανάσιος. Λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές με συγκεντρώσεις της τάξης των 12-14 μg/m3 είναι το Πανόραμα, η Θέρμη, το Νέο Ρύσιο και η Ν. Μηχανιώνα. Σε καλύτερη κατάσταση το Ωραιόκαστρο, η Περαία, η Επανομή, οι Νέοι Επιβάτες και το Ανατολικό με συγκεντρώσεις PM2.5 που κυμαίνονται σε 10-12 μg/m3.

.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Θεσσαλονίκη έχει σημαντικό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Απαιτείται να εφαρμοστεί άμεσα ένα μητροπολιτικό σχέδιο δράσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το ΑΠΘ που θα περιλαμβάνει δράσεις προώθησης εναλλακτικών μορφών μετακίνησης στην πόλη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και πρασίνισμα όλων των ελεύθερων χώρων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η αντιμετώπισή της αποτελεί έναν βασικό πυλώνα του προγράμματος της παράταξης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

.

 

Διαβάστε επίσης

Να καταργηθεί η Σαρία!

  Ζητά και το Συμβούλιο της Ευρώπης   Η ύπαρξη της σαρία στη Θράκη αντιβαίνει στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του