Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία με την Αριστερά
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την κρίση που ξέσαπασε στους Οικολόγους Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος μέσω της Εφημρσίδας των Συντακτών δίνει απαντήσεις στις αιτάσεις πολλών κομματικών συντρόφων του περί σχεδίων μερίδας του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πρ΄σινων να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς εν όψει του συνεδρίου του Ιουλόυ. Παράλληλα τάσσεται υπέρ του ανοίγματωος των Οικολόγων Πράσινων σε δυνάμεις που απελευθερώνονται από κομματικούς χώρους που κατρρέουν.
Πώς γίνεται μέλη πολιτικής νεολαίας άλλου κόμματος (ΠΑΣΠ) να εγγράφονται μέλη στους Ο.Π, προκαλώντας έντονες εσωτερικές αντιδράσεις;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά το συνέδριο του Δεκεμβρίου, αποφάσισαν επανεκκίνηση παντού και άνοιγμα στην κοινωνία. Τους μήνες που πέρασαν προσεγγίσαμε όσους βλέπουν την προτεραιότητα της οικολογικής, πράσινης εναλλακτικής πολιτικής και των εναλλακτικών προτάσεων για ένα βαθύ μετασχηματισμό της χώρας και την εξασφάλιση μιας άλλης προοπτικής, ώστε να συμβάλλουν σ’ αυτή την επανεκκίνηση. Υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους που βλέπουν θετικά και έλκονται από τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων και πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ και στελέχη της ΠΑΣΠ. Αυτό το θεωρούμε νίκη των πράσινων ιδεών και μετά το Πανελλαδικό μας Συμβούλιο, στο οποίο όντως δυσαρεστήθηκαν απ’ αυτή την εξέλιξη κάποια μέλη του, οι νέοι αυτοί ανήκουν πια στην οικογένεια των Οικολόγων Πράσινων.
Κάποιοι στο κόμμα σας μιλούν για προσπάθεια αλλοίωσης των συσχετισμών ενόψει του συνεδρίου τον Ιούλιο. Τι απαντάτε σ’ αυτό;
Υλοποιούμε την απόφαση του συνεδρίου του Δεκέμβρη, που με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε την επανεκκίνηση και το άνοιγμα στην κοινωνία. Και φυσικά σ’ ένα χώρο των σοσιαλιστικών ιδεών που δεν μπορεί να εκφραστεί από το ΠΑΣΟΚ, προφανώς είχαμε την υποχρέωση να απευθυνθούμε, όπως κάνουμε και σε ανένταχτους και σε άλλους χώρους. Θεωρούμε ότι είναι κατανοητές ως ένα σημείο οι προσωπικές ανασφάλειες κάποιων, αλλά όταν καταρρέει ένας χώρος, όταν υπάρχει κόσμος που αναζητά μια νέα ελπίδα, τότε οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν υποχρέωση να απευθυνθούν στον κόσμο αυτό, και να τού απλώσουν το χέρι. Από το σημείο όμως των λογικών ανησυχιών κάποιων μέχρι το να διατυπώνουν φανταστικά σενάρια και συνομωσιολογίες, υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Πως διασφαλίζεται η αυτονομία ενός διακριτού πράσινου πόλου με δεδομένα τα σενάρια συμμετοχής του σε σχήματα μαζί με κόμματα που μέχρι σήμερα καταγγέλλατε (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ);
Οι Ο.Π και πριν την εκδήλωση της κρίσης και μετά, και όσο ήμουν ευρωβουλευτής το αποδεικνύουν πάμπολλα κείμενα και τοποθετήσεις, ήταν ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων, της αυστηρής λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ήμασταν πρώτοι με την ομάδα των Πράσινων που καταθέσαμε εναλλακτικές προτάσεις, ακριβώς γιατί δεν μάς ενδιαφέρει μόνο η καταγγελία, αλλά οι λύσεις «εδώ και τώρα». Οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν. Αντιμετωπίσαμε σταθερά, χωρίς καμία ταλάντευση, αυτές τις πολιτικές και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Επιπλέον, στο Πανελλαδικό Συμβούλιο του Ιανουαρίου αποφασίσαμε και προσδιορίσαμε με ξεκάθαρο τρόπο και με μεγάλη πλειοψηφία (32 στα 34 μέλη) ότι είμαστε ανοιχτοί σε μία προγραμματική συζήτηση αλλά και στην πιθανότητα συνεργασίας με την Αριστερά σε μια κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται είναι έξω από τη συνήθη προσέγγιση και κατανόηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, γι’ αυτό και με τόσο ξεκάθαρες γραμμές δημιουργούνται ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους προβάλλονται από κάποιους απίθανα σενάρια και παρασέρνουν και κάποιους άλλους όχι σε μια διαφωνία και αντιπαράθεση, που για τους Ο.Π είναι αποδεκτά και θεμιτά, αλλά σε μια σεναριολογία που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Πώς προέκυψαν οι διαφωνίες σχετικά με πιθανή υποψηφιότητα του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στο ευρωψηφοδέλτιο των Ο.Π το 2014, ενδεχόμενο με το οποίο διαφωνούν κάθετα πολλά μέλη σας;
Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε. Ήταν κάποια σκέψη του Κον Μπεντίτ, την οποία επίσης διόγκωσαν και παραποίησαν όσοι διαφωνούν με την πιθανότητα να βοηθήσει τους Οικολόγους Πράσινους στην Ελλάδα. Εκτιμώ ότι πρόκειται για έναν σημαντικό Ευρωπαίο πολιτικό, με ορισμένες θέσεις του οποίου μπορεί κάποιος να διαφωνεί, αλλά θα είναι αναμφισβήτητη η συμβολή του στο ελληνικό πράσινο κόμμα, όπως αποδεδειγμένα έχει βοηθήσει συνολικά και τη χώρα.
_______________
Η συνέντευξη δόθηκε στον Τάσο Τσακίρογλου και δημοσιεύτηκε στις 23/4/2013 στην Εφημερίδα των Συντακτών