Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για τους σταθμούς που έχουν ολοκληρωθεί αλλά δε λειτουργούν
Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα των σταθμών του Προαστιακού στην Αττική, που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό χωρίς όμως να έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Πρόκειται για τους σταθμούς Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων, Κάτω Αχαρνών και Ταύρου, που εξακολουθούν να μένουν κλειστοί πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωσή τους.
- Για το σταθμό της Μεταμόρφωσης, στη γραμμή προς το αεροδρόμιο, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια ξεπεράστηκαν και θα λειτουργήσει στα τέλη Ιουλίου, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την αποπεράτωση του.
- Οι σταθμοί των Αγίων Αναργύρων, των Κάτω Αχαρνών (κεντρικός σταθμός μετεπιβίβασης μεταξύ των γραμμών του Προαστιακού) και του Ταύρου είναι έτοιμοι από το καλοκαίρι του 2009, παραμένει όμως άγνωστο πότε θα παραδοθούν για χρήση στους πολίτες.
«Είναι απαράδεκτο, έργα που έχουν ήδη πληρωθεί από τους πολίτες, να παραμένουν επί χρόνια στην κατάψυξη», δήλωσε οΜιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι καθυστερήσεις αυτές, συχνές και σε άλλα έργα για το σιδηρόδρομο, δείχνουν σοβαρό έλλειμμα πολιτικής βούλησης να στηριχθεί στοιχειωδώς η ποιότητα ζωής των πολιτών. Το δίκτυο του Προαστιακού μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συμπλήρωμα του μετρό και η μη λειτουργία των σταθμών στερεί το κυκλοφοριακό και την οικονομική ζωή μεγάλων περιοχών από πολύ ουσιαστικές λύσεις. Οι σταθμοί αυτοί , μπορούν άλλωστε να προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες εισιτήρια σε καθημερινή βάση στον ΟΣΕ, σε μια εποχή που τόσος λόγος γίνεται για τα οικονομικά του. Ως Θεσσαλονικιός θα σημειώσω, τέλος, ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσει και η Κεντρική Μακεδονία το δικό της δίκτυο προαστιακών τρένων, ανάλογο με αυτό που κατασκευάζεται στην Αττική».
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)
Θέμα: Ανενεργοί σταθμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών
Οι σταθμοί Μεταμόρφωση, Άγιοι Ανάργυροι, Κάτω Αχαρνές και Ταύρος του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών, κατασκευάστηκαν με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ. και ολοκληρώθηκαν το 2007 ο πρώτος και τo καλοκαίρι του 2009 οι υπόλοιποι.
Από τότε δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, παρά την ιδιαίτερη σημασία τους για το συγκοινωνιακό δίκτυο: οι δύο πρώτοι σταθμοί εξυπηρετούν πυκνοκατοικημένες περιοχές που δεν καλύπτονται από άλλο μέσο σταθερής τροχιάς, ενώ ο τρίτος σταθμός έχει σχεδιαστεί να αποτελέσει το βασικό κόμβο μετεπιβίβασης για ολόκληρο το δίκτυο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.
Στις αρχές Ιουλίου ανακοινώθηκε (1) ότι ο πρώτος από τους σταθμούς αυτούς πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τέλος Ιουλίου, χωρίς όμως να προσδιορίζεται αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα για τους υπόλοιπους σταθμούς.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Αν είναι ενήμερη για την καθυστέρηση στη λειτουργία των αποπερατωθέντων σταθμών και για τα αίτιά της.
- Αν οι καθυστερήσεις αυτές είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να συγχρηματοδοτηθούν τα συγκεκριμένα έργα.
- Αν εξετάζει τη λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι σταθμοί θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία.