Το πράσινο κύμα του τραμ στο ευρωκοινοβούλιο

 Το  θέμα του πράσινου κύματος για το τραμ της Αθήνας, φέρνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Το πράσινο κύμα, που σχεδιάστηκε για να δίνει στο τραμ αυτόματη προτεραιότητα στους σηματοδότες των διασταυρώσεων, κατασκευάστηκε μαζί με το υπόλοιπο έργο αλλά η λειτουργία του έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Αποτέλεσμα είναι το τραμ να καθυστερεί στα δρομολόγιά του και να δυσφημίζεται άδικα ως «αργό» συγκοινωνιακό μέσο.

 

Με ερώτησή  του, που κατατέθηκε σήμερα, ο Μιχάλης  Τρεμόπουλος θέτει υπόψη της  Κομισιόν ότι η υποδομή για  το πράσινο κύμα συγχρηματοδοτήθηκε και αυτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ερωτά αν η πολύχρονη αδρανοποίησή της είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει σχετικά η χώρα μας.

«Το τραμ είναι ίσως το πιο οικολογικό συγκοινωνιακό μέσο, καθώς έχει τις χαμηλότερες απαιτήσεις σε ενέργεια και ξαναμοιράζει το χώρο υπέρ της δημόσιας συγκοινωνίας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αποτελεί λύση όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και ως συμπλήρωση του μετρό στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ως κορμός για τις δημόσιες συγκοινωνίες αρκετών ακόμη ελληνικών πόλεων. Χρειάζεται όμως να το βοηθήσουμε, αναιρώντας τις πολιτικές που επιδιώκουν να το κρατήσουν στο περιθώριο. Η σημερινή μας παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο για την απόδοση του πράσινου κύματος αποτελεί ένα πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση».

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

 

 

 

 

 

Θέμα: Σύστημα αυτόματης απόδοσης προτεραιότητας στο τραμ της Αθήνας

 

Κείμενο:

Το τραμ της Αθήνας κατασκευάστηκε την περίοδο 2002-2004 με συγχρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Στα έργο περιλαμβανόταν και η εγκατάσταση ειδικού συστήματος αυτόματης προτεραιότητας στις διασταυρώσεις, μέσω ασύρματης επικοινωνίας με τους  φωτεινούς σηματοδότες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

 

Το τραμ ξεκίνησε τη λειτουργία του από το καλοκαίρι του 2004, όμως το σύστημα απόδοσης προτεραιότητας (γνωστό στην Ελλάδα και ως «πράσινο κύμα») δεν έχει τεθεί καθόλου σε λειτουργία όλο αυτό το διάστημα, παρόλο που εγκαταστάθηκε κανονικά. Αποτέλεσμα είναι να επιμηκύνεται αδικαιολόγητα ο χρόνος κάθε διαδρομής και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού να παραμένει ανεπαρκής.

 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 

1. Αν είναι ενήμερη για τη μη ενεργοποίηση του συγκεκριμένου συστήματος αυτόματης απόδοσης προτεραιότητας, πέντε και πλέον χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου.

2. Αν η μη ενεργοποίηση του «πράσινου κύματος» είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ελλάδα για τη συγχρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Οι διακινητές (traffickers), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εμπορία ανθρώπων θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες κυρώσεις και τα θύματα τους θα τυγχάνουν καλύτερης προστασίας και βοήθειας,

Αποζημιώσεις αγροτών από την Ελληνική Κυβέρνηση

Η Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης MariannFischer–Boel βρέθηκε στη Σαντορίνη στο ευρωπαϊκό συνέδριο οίνου όπου δήλωσε στις 8 Ιουλίου 2009 στην εφημερίδα «Καθημερινή» (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_09/07/2009_321538 ότι