Ψεύδη και κυνισμός στην πολιτική της Κομισιόν

Αποκαλυπτική απάντηση του κ. Αλμούνια προς τον Μ. Τρεμόπουλο για τον ΟΣΕ

Επικίνδυνες γκρίζες ζώνες στην ευρωπαϊκή πολιτική αποκαλύπτει η απάντηση του Επιτρόπου κ. Αλμούνια, αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, σε πρόσφατη ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου για τον ακρωτηριασμό του ΟΣΕ.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είχε επισημάνει στην ερώτησή του τις εμφανείς αντιθέσεις ανάμεσα στην κάλυψη της Κομισιόν για το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ που μόλις είχε κατατεθεί και στην απάντηση που είχε λάβει πριν ένα χρόνο από τον προηγούμενο Επίτροπο Μεταφορών (και σημερινό αντιπρόεδρο της Κομισιόν) σε ερώτησή του για τις περικοπές δρομολογίων στα ελληνικά τρένα.

Στην απάντησή του ο κ. Αλμούνια:

  • Δηλώνει επίσημα ότι η Κομισιόν «δεν κρίνει απαραίτητο» να απαντήσει στο ερώτημα αν η εισήγηση για ακρωτηριασμό του ΟΣΕ προερχόταν από την ελληνική κυβέρνηση ή από την τρόικα. Πρακτικά αρνείται να δώσει σε εκλεγμένο ευρωβουλευτή στοιχεία για την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.
  • Επιβεβαιώνει απερίφραστα ότι τα ελλείμματα του ΟΣΕ είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητά διογκωμένα, ακριβώς όπως έχουν καταγγείλει οι Οικολόγοι Πράσινοι.
  • Προβάλλει ως …θετικό βήμα τον ασφυκτικό περιορισμό των ανά χιλιόμετρο χρηματοδοτήσεων για το σιδηρόδρομο, στο 1/12 των ποσών που ισχύουν σε χώρες όπως η Δανία.
  • Διαβεβαιώνει προσχηματικά ότι εξακολουθεί να ισχύει η απάντηση του προηγούμενου επιτρόπου Μεταφορών για συνυπολογισμό των επιπτώσεων στο κλίμα και της ανάγκης αύξησης του μεριδίου του σιδηροδρόμου στις μεταφορές, την ώρα που επιβάλλει μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων οριστικό κλείσιμο για τα δύο τρίτα του σιδηροδρομικού δικτύου.
  • Επιμένει ρητορικά ότι οι προτεραιότητες για το κλίμα δεν τίθενται σε υποδεέστερη θέση από τη μείωση των ελλειμμάτων, παρόλο που η Ελλάδα οδηγείται υποχρεωτικά σε μονοπώλιο των οδικών μεταφορών. Οι τελευταίες, για το ίδιο μεταφορικό έργο, επηρεάζουν το κλίμα μέχρι και 6-7 φορές περισσότερο.

«Η απάντηση του κ. Αλμούνια καταφεύγει σε αυταπόδεικτα ψέματα και αποτελεί μνημείο κυνισμού», δήλωσεο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι ίσως συμβολικό ότι σε μια ερώτηση για τα τρένα, δηλαδή για τις μεταφορές, το περιβάλλον και το κλίμα, απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Τα όσα αναφέρει δείχνουν ότι η Κομισιόν, στα πλαίσια του Μηχανισμού Στήριξης, δημιουργεί συνειδητά γκρίζες ζώνες στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών σε χώρες μέλη. Στην περίπτωση των ελληνικών τρένων η διαφάνεια και  το δικαίωμα της πληροφόρησης πετιούνται στα σκουπίδια, οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις της Κομισιόν επικυρώνονται ρητορικά για να αναιρεθούν επί της ουσίας, οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες για το κλίμα αφήνονται κενό γράμμα. Ο δημοκρατικός έλεγχος εκτοπίζεται, καθώς για τα βασικότερα μέτρα η ελληνική κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την Κομισιόν και την τρόικα, και η Κομισιόν παραπέμπει αντίστοιχα  στην ελληνική κυβέρνηση. Από Φύλακας των Συνθηκών, η Κομισιόν γίνεται φύλακας μιας άτυπης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που η ίδια κηρύσσει κάτω από το τραπέζι. Σε μια δύσκολη συγκυρία, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης δε σημαίνει και απενεργοποίηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας».

 

(ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου και της απάντησης του κ. Αλμούνια)

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-7619/2010

Michail Tremopoulos (Verts/ALE)

Θέμα:         Σε συνέχεια της ερώτησής μου Ε-4383/09, κλείσιμο σιδηροδρομικών γραμμών στην Ελλάδα

Απαντώντας στην Ε-4383/09 ερώτησή μου[1], ο τότε επίτροπος Μεταφορών και σημερινός αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Tajani διαβεβαίωνε ότι βασικό κριτήριο στις αποφάσεις της Επιτροπής για κρατική ενίσχυση των ελληνικών σιδηροδρόμων θα ήταν η «αποκατάσταση ισορροπίας» μεταξύ των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού και των ανησυχιών που είχα εκφράσει στην ερώτησή μου. Οι ανησυχίες αυτές περιελάμβαναν την ανταπόκριση της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα, την αναγκαιότητα αύξησης του πολύ χαμηλού μεριδίου του σιδηροδρόμου στις ελληνικές μεταφορές και τον αποκλεισμό μέτρων και πολιτικών που θα μείωναν περαιτέρω το μερίδιο αυτό. Με το Μνημόνιο Συγκεκριμένων Μέτρων Οικονομικής Πολιτικής[2] που υπέγραψε με την Ελλάδα η Επιτροπή από κοινού με την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ., επιβάλλεται στην Ελλάδα η υποχρέωση για άμεσο κλείσιμο ζημιογόνων σιδηροδρομικών γραμμών, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου. Η πυκνότητα του δικτύου είναι ήδη τρεις φορές χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και περαιτέρω συρρίκνωσή του θα περιθωριοποιούσε οριστικά το σιδηρόδρομο ως μέσο μεταφοράς. Στην περίπτωση αυτή οι ανησυχίες που είχα εκφράσει θα είναι οριστικά ανέφικτο να ικανοποιηθούν, παρά τη ρητή δήλωση του κ. Tajani ότι θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Κατά τις διαπραγματεύσεις για το ανωτέρω Μνημόνιο2, ο όρος για κλείσιμο σιδηροδρομικών γραμμών προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, από την Επιτροπή, ή από τους άλλους δύο συμβαλλόμενους;

2.    Συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι τα ελλείμματα του Ο.Σ.Ε. είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητά διογκωμένα, με μεθόδους και κίνητρα που έχω περιγράψει στην ερώτησή μου (αρ. E-6096/10)[3];

3.    Εξακολουθεί να ισχύει η απάντηση που είχε δώσει ο κ. Tajani στην Ε-4383/09 ερώτησή μου για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους; Με τι τρόπους έλαβε υπόψη της η Επιτροπή τις ανησυχίες που είχα εκφράσει και η ίδια δήλωνε ότι συμμεριζόταν;

4.    Θεωρεί τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα υποδεέστερους από το στόχο για μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων σε χώρες μέλη όπως η Ελλάδα;

 

 

E-7619/10EL

Aπάντηση του κ. Almunia εξ ονόματος της Επιτροπής

(24.11.2010)

 

1. Το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ) και το Μνημόνιο Συνεννόησης για τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής απεστάλησαν από την ελληνική κυβέρνηση στον Επίτροπο Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στον Πρόεδρο της Ευρωομάδας, καθώς και στον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σαφώς, αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο προσωπικού πριν από τη διαβίβασή του. Η Επιτροπή δεν κρίνει απαραίτητο να διευκρινίσει – και δεν είναι πραγματικά σε θέση – το κατά πόσον κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που διεξήχθησαν σε επίπεδο προσωπικού, η ανάγκη κλεισίματος των ζημιογόνων σιδηροδρομικών γραμμών προτάθηκε από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης ή από το προσωπικό της Επιτροπής/του ΔΝΤ/της ΕΚΤ.

2. Ναι, το γεγονός αυτό συνυπολογίστηκε: ο ΟΣΕ δεν λαμβάνει τρέχουσες επιδοτήσεις (ούτε πληρωμές για υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας) από το κράτος, γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση καλυμμένων δημοσιονομικών εξόδων και που απαιτεί τακτικά αναλήψεις χρέους ή εισροή κεφαλαίων. Όπως θα γνωρίζει το Αξιότιμο Μέλος τα επικαιροποιημένα Μνημόνια[4] συμπεριλαμβάνουν ειδική μνεία για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας που πρέπει να πληρωθεί από την κυβέρνηση στον ΟΣΕ για την περίοδο 2011-13 (ανώτατο ποσό 50 εκατ. EUR ανά έτος).

3. Η απάντηση του Αντιπροέδρου κ. Tajani στην ερώτηση E-4383/09[5] συνεχίζει να ισχύει. Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή είχε πληροφορηθεί για την προετοιμασία του εταιρικού προγράμματος του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος, αυτό δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί επισήμως στην Επιτροπή. Ένα τέτοιο εταιρικό σχέδιο είναι επίσης απαραίτητο να εφαρμοσθεί σύμφωνα με τους όρους των προαναφερόμενων μνημονίων.

4. Η Επιτροπή δεν θεωρεί τον στόχο της κλιματικής αλλαγής υποδεέστερο των στόχων μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων. Αμφότεροι είναι απαραίτητοι και θεωρούνται ως ύψιστης σημασίας προτεραιότητες στην ατζέντα της Επιτροπής.

 

Διαβάστε επίσης

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Κλωτσιά στο πρόσωπο της Ευρώπης

Ερώτηση Τρεμόπουλου για την αστυνομική βία εναντίον ειρηνικής Ελληνίδας διαδηλώτριας στις Βρυξέλλες Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της βίαιης αστυνομικής επίθεσης σε

Επισημάνσεις σχετικά με το μέλλον των περιφερειακών αεροδρομίων

Σε αυτό το σχέδιο γνωμοδότησης της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος κάνει κάποιες σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με το μέλλον των