Όχι άλλες επιδοτήσεις στο πυρηνικό λόμπυ – Τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου στο Eυρωκοινοβούλιο

 Παρέμβαση για το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Βαλκανική έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ο Μ. Τρεμόπουλος, με αφορμή την υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Πράσινους της έκθεσης Marinescu, τόνισε ότι οι επικίνδυνοι αντιδραστήρες πρέπει να κλείσουν, ειδικά μετά την τραγική εμπειρία της Φουκουσίμα.

{youtube}HFlufT7Nnds{/youtube}

Απηύθυνε έκκληση για να γίνει ουσιαστική προσπάθεια εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων για το κλείσιμο, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα οι συνεχείς επισκευές και η παράταση λειτουργίας τους δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο εκτός από τα

συμφέροντα των εταιριών του πυρηνικού λόμπυ.

«Κανείς δε θέλει να φανταστεί μια Φουκουσίμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όσο όμως επιμένουμε σ’ αυτόν τον επικίνδυνο, δαπανηρό και ρυπογόνο τρόπο παραγωγής ενέργειας η πιθανότητα ο εφιάλτης να γίνει πραγματικότητα παραμένει ανοιχτή. Χρειάζονται χρήματα, χρειάζεται όμως πρωτίστως πολιτική βούληση», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Η Έκθεση Marinescu αφορούσε στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στον τομέα του παροπλισμού πυρηνικών εργοστασίων στις νέες χώρες μέλη της Ανατολικής Ευρώπης. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές, που ξεκίνησαν το 2004 και θα ολοκληρωθούν το 2013, αφορούν τους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες στη Λιθουανία, Σλοβακία και Βουλγαρία, κυρίως μέσα από το πρόγραμμα PHARE. Η Έκθεση εντοπίζει ως κύρια προβλήματα την αποσπασματικότητα των παρεμβάσεων και των προϋπολογισμών, την απουσία εξαρχής προβλέψεων για τη χρηματοδότηση του παροπλισμού, για την εκτροπή μεγάλου μέρους των κονδυλίων σε νέους ενεργειακούς σταθμούς, και τη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στα θέματα της χρηματοδότησης. Τα συμπεράσματα αυτά έχουν μεγάλη σημασία και για τον παροπλισμό των αντιδραστήρων που θα χρειαστεί να κλείσουν άμεσα, μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία.

Η πλήρης τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου, είναι η παρακάτω:

“Αγαπητοί συνάδελφοι

Υπερψήφισα την έκθεση Marinescu. Ακριβώς γιατί η Νοτιοανατολική και Ανατολική Ευρώπη έχει μια βαριά κληρονομιά επικίνδυνων πυρηνικών αντιδραστήρων, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία.

Όλα αυτά τα χρόνια, ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαίων πολιτών προκειμένου τυπικά να εκσυγχρονιστούν και να επιτύχουν παράταση της ζωής τους. Πρόκειται ουσιαστικά για επιδότηση των εταιριών του πυρηνικού λόμπυ, που αναλάμβαναν τις μετασκευές.

Η Φουκουσίμα μας έχει δείξει, για άλλη μια φορά, ότι οι αντιδραστήρες αυτοί πρέπει να κλείσουν. Δε χρειάζεται κανένα stresstest ή μορατόριουμ.

Αυτό που αποτελεί πλέον απόλυτη προτεραιότητα, είναι η διασφάλιση επαρκών πόρων για να υλοποιηθεί το κλείσιμο αυτό. Όμως το ότι τέτοιες οικονομικές προβλέψεις δεν έχουν υπολογιστεί στο κόστος λειτουργίας των αντιδραστήρων, αποτελεί μια τεράστια και σκανδαλώδη επιχορήγηση σε έναν επικίνδυνο, δαπανηρό και ρυπογόνο τρόπο παραγωγής ενέργειας.

Αρκεί μια στοιχειώδης πολιτική βούληση:

  • Μετατρέψτε άμεσα τις επιδοτήσεις για μετασκευές στους μη ασφαλείς αντιδραστήρες σε χρηματοδότηση για το κλείσιμό τους.
  • Παγώστε όλους τους νέους αντιδραστήρες, υπό προγραμματισμό ή κατασκευή.
  • Μεταφέρετε πόρους από τις χρηματοδοτήσεις της Euratom και τις πλουσιοπάροχες επιχορηγήσεις του ITER.
  • Εκτρέψτε τους πόρους που προορίζονται για μελέτες και κατασκευές νέων αντιδραστήρων σε μια οικονομία βασισμένη κατά 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050.

Είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει οπωσδήποτε να ανταποκριθούμε.”

 

Διαβάστε επίσης

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις περικοπές δρομολογίων στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο

 Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στις 3 Σεπτεμβρίου ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος σε σχέση με την κατάργηση του 40% σχεδόν των

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για το κυνήγι στον Αμβρακικό

 Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή για την άρση απαγόρευσης Το ζήτημα πρόσφατων μεθοδέυσεων για άρση απαγόρευσης του κυνηγιού στον πυρήνα της διεθνούς σημασίας προστατευόμενης