Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο
Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της ευρωπαϊκής νομιμότητας της αναστολής του «Πόθεν Έσχες» για την αγορά κατοικιών, μέτρο που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.
Με το μέτρο αναστέλλονται για τα επόμενα δύο χρόνια οι έλεγχοι για τη νόμιμη προέλευση και φορολόγηση των χρημάτων που διατίθενται για την αγορά διαμερισμάτων και άλλων κατοικιών. Το μέτρο προβάλλεται ότι θα
στηρίξει τον κλάδο των κατασκευαστών οικοδομών, που τα προηγούμενα χρόνια είχε υπερθερμανθεί πέρα από κάθε λογικό όριο, συμβάλλοντας σημαντικά στην υποβάθμιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, την άνοδο των τιμών της γης και την τελική κατάρρευση της οικονομίας. Παράλληλα αποτελεί μια ακόμη πράξη συνθηκολόγησης με το μαύρο χρήμα, ιδίως από φοροδιαφυγή και διαφθορά.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων υπενθυμίζει προς την Κομισιόν σειρά ευρωπαϊκών Οδηγιών και διεθνών συμβάσεων για θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, ρωτώντας για την ευρωπαϊκή νομιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου και το κατά πόσο πρόκειται να το εγκρίνει, ενόψει και του ρόλου της στο Μηχανισμό Στήριξης.
«Η κυβέρνηση του «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», επιβραβεύει απροκάλυπτα τις χειρότερες πρακτικές της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Και μόνο η σκέψη να αμνηστευθεί μαύρο χρήμα για να στηριχθεί ένας από τους πιο υπερτροφικούς και καταστροφικούς κλάδους, θα ήταν αδιανόητη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εδώ το ΛΑΟΣ υπερηφανεύεται για την πατρότητα της πρότασης, η Νέα Δημοκρατία την έκανε σημαία της στο Ζάππειο 2, το ΠΑΣΟΚ την υιοθέτησε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η τρόικα έρχεται να την προσυπογράψει. Θα δέχονταν ποτέ κάτι τέτοιο στις δικές τους χώρες;
Η αυτονόητη απλή λύση στον κατασκευαστικό τομέα, είναι η στροφή του προς εκτεταμένες βιώσιμες παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κτίρια, που θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας και παράλληλα θα δώσουν απτό όφελος στους πολίτες, μειώνοντας π.χ. τους λογαριασμούς για τη θέρμανση και το κλιματιστικό.
Παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν όλα τα ίχνη του μαύρου χρήματος, από τα Πόθεν Έσχες, τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, τα στοιχεία των δηλώσεων για τους ημιυπαίθριους. Η διαφάνεια είναι απαίτηση με απτές πρακτικές συνέπειες, όχι πρόσχημα για να μας επιβάλλονται διαρκώς επιπλέον θυσίες».
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μ. Τρεμόπουλου)
Θέμα: κατάργηση ελέγχων Πόθεν Έσχες για την αγορά κατοικιών.
Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε χθες στη Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση παγώνει για δύο χρόνια την εφαρμογή των προβλεπόμενων ελέγχων για τη νόμιμη προέλευση και φορολόγηση («Πόθεν Έσχες») των κεφαλαίων που διατίθενται για αγορά κατοικιών, με επίκληση της ανάγκης να αναθερμανθεί η αγορά.
Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος απαιτούν έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της συμμετοχής της στο Μηχανισμό Στήριξης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει επί χρόνια σημαντικές προσπάθειες στον τομέα της καταπολέμησης του “μαύρου” χρήματος (οδηγίες 91/308/ΕΟΚ, 2001/97/ΕΚ, 2005/60/ΕΚ), ενώ και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει παρέμβει από το 1990 (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το ξέπλυμα, την έρευνα, την κατάσχεση και δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες).
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Είναι το συγκεκριμένο μέτρο συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ιδιαίτερα με τις προαναφερόμενες Οδηγίες;
- Στην περίπτωση που παρουσιάζει προβλήματα ευρωπαϊκής νομιμότητας, πρόκειται να εγκρίνει την εφαρμογή του;
- Θεωρεί ότι τέτοιες πρακτικές συνάδουν με την γενικότερη πολιτική της ΕΕ στον τομέα της καταπολέμησης του “μαύρου” χρήματος; Μπορούν λογικές του τύπου “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” να δικαιολογηθούν, έστω σε περίοδο κρίσης;
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|